likier - 5379 przepisów (strona:135/359)

Tort piernikowy 167

mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Krem śmietankowy 500 ml śmietanki kremówki 30% 300 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru + pierniki (domowe lub kupne) dżem porzeczkowy likier kokosowy lub pienrikowy gorzka czekolada do oprószenia wierzchu Do miski przesiej mąkę wraz z przyprawą do pieczenia oraz mąką ziemniaczaną. W osobnym naczyniu odziel żółtka od białek, które następnie zmiksuj(...)dodawaj cukier. Następnie dodaj serek mascarpone i przez ok. 20 sekund doładnie wymieszaj go ze śmietaną. WYKOŃCZENIE: Biszkopt przetnij na pół. Jeden blat przełóż na paterę, lekko nasącz go likierem kokosowym lub piernikowym, lekko posmaruj go dżemem porzeczkowym i wyłóż na niego 1/3 kremu. Całość przykryj drugim blatem i potwórz wykładanie składników. Wierzch i boki tortu wyrównaj, wyłóż na niego

365 dni dookoła kuchni
Ciastka thumbprint z krówką i orzechami 165

ciastka 220 g pszennej mąki 40 g kakao szczypta soli 125 g masła, miękkiego 150 g cukru 1 jajko + 1 żółtko 1 białko do obtoczenia 1 łyżka orzechowego likieru 150 g laskowych orzechów do obtoczenia Nadzienie 150 g krówek 3 łyżki śmietanki 50 g mlecznej czekolady Nastaw piekarnik na 175ºC. Wymieszaj w misce mąkę i kakao. W drugiej misce zmiksuj(...)masło z cukrem i solą na puszysto. Dodaj po kolei jajko, żółtko, likier i waniliowy ekstrakt cały czas miksując. Dodaj teraz suche składniki i miksuj do połaczenia składników. Przykryj ciasto folią i wstaw do lodówki na godzinę. Roztrzep białko widelcem. Formuj małe kulki z ciasta około 25 g, mocz w białku i obtaczaj w orzechach. Układaj na blasze w odstępach

codojedzenia
Ule orzechowe 162

dwóch kształtach i z jej pomocą przygotujecie pyszne ule o ulubionym smaku. Ja proponuję ule orzechowe. Orzechy mogą być włoskie lub laskowe. Nadzienie to krem maślany z dodatkiem likieru jajecznego. składniki: masa orzechowa 200 g zmielonych orzechów, u mnie laskowe 100 g cukru pudru 1 białko nadzienie 50 g miękkiego masła 50 g cukru pudru 50 g liekieru jajecznego (adwokat(...)Zmielone orzechy przełożyć do miski. Dodać cukier puder oraz białko. Masę dokładnie wyrobić aby składniki się skleiły. Przygotować krem. Masło utrzec z cukrem. Cały czas ucierać i dodawać powoli likier. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać mleko w proszku. I można zacząć lepić ule. Foremkę wypełnić orzechową masą. W środku zrobić wgłębienie małym palcem. Wgłębienie wypełnić nadzieniem. Do spodu przykleić

Monia miesza i gotuje
kostka kawosza 1372

oczyszczonej szklanka świeżo zaparzonej wrzącej kawy na krem: 300 ml śmietanki kremówki 300 g serka ricotta 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny dodatkowo: 14 podłużnych biszkoptów 1/2 szklanki likieru kawowego słoiczek dżemu wiśniowego Do miski przesiać mąkę z sodą, proszkiem i kakao. Wbić jajka, wlać olej i mleko, wsypać cukier. Zmiksować. Miksując wlewać wrzącą kawę (bez fusów). Ciasto (będzie(...)wrzątku. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. . Wmiksować ricottę a następnie przestudzoną żelatynę.  Podzielić krem na 3 części. Jedną wyłożyć na warstwę dżemu. Biszkopty moczyć w likierze i układać na kremie, posmarować druga częścią masy i przykryć blatem ciasta. Wierzch posmarować resztą dżemu, wyłożyć pozostały krem i posypać pokruszonym ciastem. Wstawić do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kawowiec bez pieczenia 331

Składniki 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej cukier puder do smaku 1/2 l kremówki kilka kostek gorzkiej czekolady 3 łyżeczki żelatyny podwójne espresso łyżka likieru amaretto kilka ziarenek kawy do ozdoby Sposób Łyżeczkę kawy rozpuszczalnej zalać 1/2 szkl. wrzątku, zostawić do wystygnięcia. Przygotować podwójne espresso, pozostawić do wystygnięcia.  Biszkopty nasączyć naparem z kawy rozpuszczalnej sporządzonym z dodatkiem(...)łyżki likieru amaretto, ułożyć na dnie tortownicy o średnicy 24 cm.   Żelatynę zalać niewielka ilością zimnej wody, Po napęcznieniu rozpuścić w 1/2 szkl, wrzątku, wystudzić.  Kremówkę ubić na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo cukier puder i żelatynę (trochę śmietany odłożyć do dekoracji), oraz wystudzone espresso. Chłodzić około 5 minut.  Masę przelać na biszkopty, odstawić

Kuchenne aromaty
Trufle kokosowo-czekoladowe 150

czekoladowe. Przepisy Thermomix. Składniki na 20 trufli: 200 g białej czekolady 150 g serka mascarpone 50 g wiórków kokosowych do masy 100 g wiórków kokosowych do obtoczenia 1 łyżka likieru kokosowego (można pominąć) Thermomix przepisy. Trufle kokosowo_czekoladowe. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy połamaną na kostki czekoladę, nastawiamy Thermomix czas 4 min/temp. 80 stopni/obr.2. Roztopioną czekoladę pozostawiamy do wystudzenia. Pilnujmy(...)czekolada była płynna. Do czekolady dodajemy serek mascapone i jeśli dajemy to likier kokosowy. Mieszamy całość czas 20s/obr.4. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy ponownie czas 30s/obr.2. Masę (będzie lepka) przekładamy do miski i wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. W tym czasie masa powinna lekko stwardnieć. Schłodzoną masę wyciągamy z lodówki i formujemy kulki. Każdą kulkę obtaczamy

Themo przepisy
Figi z goździkami i cynamonem w słodkim likierze 132

kawał serca i pracy. Z tej ilości można przygotować dwa małe słoiki po ok. 120 ml. Składniki: - 20 dag suszonych fig - 3/4 szklanki wody - 1/3 szklanka cukru - 1/3 szklanki likieru lub koniaku - 10 goździków - cynamon, kora 1. Figi kroimy na połówki, kilka sztuk można pozostawić w całości. W rondlu gotujemy wodę z cukrem i przyprawami, dodajemy figi i pozostawiamy bulgoczące(...)małym ogniu ok. 20-30 minut.  2. Pod koniec gotowania dodajemy likier, mieszamy i nakładamy do słoików rozdzielając po równo cynamon i goździki. Nie wymagają pasteryzacji.  Dodajemy świąteczną kokardkę i prezent gotowy. Figi przygotowane w ten sposób są idealnym dodatkiem do owsianki, deserów lub do kawy.  Można się pokusić o dołożeniu po kilka włoskich orzechów do słoika

Apetyczna babeczka
pączusie jogurtowe 454

sumie to całość zniknęła w jedno popołudnie.   Składniki na około 30 sztuk: 400 g mąki 4 jajka 4 łyżki cukru 360 g gęstego jogurtu greckiego 2 łyżki likieru pomarańczowego (lub innego alkoholu) skórka z pomarańczy duża łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania Do miski wbić jajka, wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać jogurt, likier

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Cynamonowiec z pianką truskawkową 152

łyżeczka cynamonu, 1 łyżka octu, 1 łyżka proszku do pieczenia, Pianka truskawkowa, 400g truskawek świeżych lub mrożonych, 2 opakowania galaretki truskawkowej, 300ml śmietany 30%, 1 fix do śmietany, 50ml Likieru Strawberry Dalkowski , Dodatkowo: ½ słoiczka dżemu z czarnej porzeczki, różowe kuleczki zbożowe do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję(...)garnka. Doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z fixem. Dodaję tężejący mus. Miksuję. Na końcu do masy wlewam likier truskawkowy. Miksuję. 3. Na jeden blat biszkoptu wykładam piankę truskawkową. Przykrywam drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta smaruję dżemem porzeczkowym. Gotowe ciasto posypuję kuleczkami zbożowymi i wstawiam na godzinę do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kostka alpejska 1055

minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier ze spodu ciasta i z powrotem ułożyć je na blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji 900ml schłodzonej śmietanki kremówki 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru W razie potrzeby ( wyższej temperatury otoczenia(...)małych bezików, u mnie pokruszony mały torcik bezowy 120ml ajerkoniaku Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno kawę, masę kajmakową oraz na koniec małymi porcjami wmiksować likier. Wszystkie składniki kremu powinny być w temperaturze pokojowej aby masa nam się nie zważyła. Połamane( nie za drobno) beziki wmieszać łyżką w masę z kajmakiem. Składanie ciasta: Wcześniej przygotowany biszkopt

W garach u Gosi
Sernik amaretto 318

moje ulubione ciasta chyba, no może zaraz po czekoladowym brownie, które uwielbiam. Robiłam już sernik z brzoskwiniami, sernik z borówkami, a teraz przyszedł czas na sernik z migdałami i likierem amaretto.  Składniki na sernik Amaretto: Spód: 150 g mąki 100 g masła 50 g cukru 1 jajko Masa: 900 g kremowego serka typu Philadelphia 1,5 szklanki cukru(...)łyżki mąki 650 śmietany 18% 6 jajek 1/2 szklanki likieru amaretto 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wykończenie: 1/2 szklanki migdałów 3 łyżeczki masła 3 łyżeczki cukru 2 łyżki amaretto (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło kroimy na małe kawałki, dodajemy resztę składników na spód i całość szybko zagniatamy. Pamiętajmy o tym, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo ugniatać. Wkładamy do lodówki

Delusional Trine
Kawowy creme brulee 174

bywają czasem…..najlepsze! Składniki: 6 ceramicznych kokilek ½ litra słodkiej śmietanki 30% 6 żółtek od „szczęśliwych kurek” 5 łyżek cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 laska naturalnej wanilii 50 ml likieru kawowego 6 łyżek brązowego cukru trzcinowego Dry Demerara Jak wykonać ? Śmietankę kremówkę wlać do rondelka, wsypać  3 łyżki cukru  oraz kawę rozpuszczalną, dodać wydrążone ziarenka z całej laski(...)żółtka nabiorą lekkiej puszystości. Do masy żółtkowej wlewać cienkim strumieniem ciepłą jeszcze kawową śmietankę, cały czas delikatnie mieszając- starać się nie napowietrzać zbytnio masy. Na sam koniec wlać kawowy likier i wymieszać. Rozlać po równo do ceramicznych kokilek. Piekarnik rozgrzać do temperatury 100*C Foremki  wstawić do blachy do pieczenia, wlać gorącą wodę do połowy wysokości foremek.  Piec

Wanilia i Kardamon
Tarta z musem czekoladowym i malinami 140

Oreo) 50 g gorzkiej czekolady 50 g masła 500 g malin mus z czekolady 600 ml śmietany kremówki 36% 250 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 2 łyżki likieru Amaretto 1 łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania: Spód: Masło rozpuścić w małym garnuszku, dołożyć pokruszoną czekoladę i zostawić na 5 min do rozpuszczenia. Wymieszać. Ciasteczka z kremem i czekoladę rozpuszczoną(...)przykryła, odstawić na 10 minut do napęcznienia. 250 ml śmietanki podgrzać w rondelku niemal do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać żelatynę, pokruszone czekolady i pozostawić do rozpuszczenia. Wymieszać. Dodać likier amaretto i wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia. W misie miksera ubić resztę śmietanki, dodawać partiami wystudzony sos czekoladowy. Wymieszać krótko tylko do połączenia składników. Mus przelać na spód tarty

Pyry na Gaz
Tort migdałowy z masą budyniową 204

szklanki cukru 10 dag mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 8 dag migdałów (bez skórek i zmielonych) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego barwnik żółty (opcjonalnie) NASĄCZENIE 5 łyżeczek likieru amaretto o smaku migdałowym 3 łyżeczki przegotowanej, letniej wody MASA BUDYNIOWA 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe (każdy po 35 g) 3 łyżki cukru (4 dag) 10 dag migdałów(...)skórek i zmielonych) 20 dag masła 2 łyżki likieru amaretto 30g cukru pudru DEKORACJA 4 dag wiórków kokosowych 1,2 dag płatków migdałowych 16 całych migdałów (obranych ze skórki)   Biszkopt migdałowy: Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Przeczytaj cały przepis - Tort migdałowy z masą budyniową at AleTorcik

AleTorcik
Babeczki z kremem kakaowym i owocami 138

szklanki mąki, ½ kostki masła, 3 łyżki cukru pudru, 3 żółtka, ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, Krem: 2 jajka, ½ szklanki cukru, 150g masła, 1,5 łyżki kakao, 1 kieliszek likieru Chocotella Dalkowski, Dodatkowo: dowolne ulubione owoce PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier puder, żółtka oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. W cieście wykrawam(...)cukrem ubijam około 15 minut nad kąpielą wodną. Masę odstawiam do przestudzenia. Masło razem z kakao ucieram na puszystą masę. Dodaję masę jajeczną. Ucieram. Na końcu do masy wlewam likier . Ucieram. 3. Masę przekładam do rękawa cukierniczego. Kremem wypełniam wnętrze upieczonych babeczek. Na wierzch każdej babeczki układam kawałki ulubionych owoców

Tradycyjna kuchnia Kasi