likier - 5379 przepisów (strona:128/359)

Torcik a'la tiramisu 96

forma 24 cm) spód: 300 g herbatników czekoladowych (lub po 150 jasnych i ciemnych) 100 g masła masa czekoladowa: 4 tabliczki czekolady deserowej 500 ml śmietany 30% 100 ml likieru kawowego lub amaretto masa śmietankowa: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 5 łyżek cukru pudru  łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka otarta z pomarańczy wierzch: kakao do dekoracji Przygotowanie(...)Ciastka kruszymy i łączymy z rozpuszczonym masłem. Mieszankę wysypujemy do foremki, wyrównujemy, dociskamy do dna. Odstawiamy. masa czekoladowa: Czekoladę kruszymy drobno i rozpuszczamy w 300 ml ciepłej śmietanki. Dodajemy likier, studzimy i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Pozostałą śmietanę ubijamy. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z masą czekoladową wyjętą z lodówki, a następnie przekładamy na ciasteczkowy spód. masa śmietankowa

Bon appetit mon amie
Tort Rafaello 174

Trwa to około 30 minut. Podczas gotowania od czasu do czasu warto zamieszać, aby wiórki się nie przypaliły. Masę kokosową zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną na kostki czekoladę oraz likier kokosowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masę chłodzimy w lodówce. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy mascarpone, masę kokosową oraz ekstrakt(...)Polewę studzimy i jeszcze płynną wylewamy na dobrze schłodzony tort. Tort dekorujemy kwiatami. Pamiętajmy o tym, aby kwiaty w miejscu cięcia zabezpieczyć np. czekoladą. * użyłam śmietany 48% ** użyłam takiego likieru. Można użyć malibu *** użyłam mrożonych malin Notes - Biszkopt jest dość wysoki i z pewnością nie zmieści się w klasycznej tortownicy. Jeśli nie posiadacie wysokiego rantu cukierniczego należy upiec biszkopty

Wędrówki po kuchni
Torcik "Góra lodowa" 145

Słodki torcik imieninowy. Na spodzie biszkoptowym masa kajmakowa, biszkopciki i masa jak na domowe wafelki - z mleka w proszku. Smak można przełamać dodając kawy do masy lub nasączając biszkopt likierem kawowym albo smarując biszkopt dżemem z czarnych porzeczek.  Składniki biszkoptu*: 2 jajka 30 g masła 75 g mąki 80 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki(...)proszku + 1 łyżka 200 g masła 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (ew. cukier wanilinowy) 1 łyżka kakao Dodatki: 120 g biszkoptów ew. kawa lub likier kawowy do nasączenia biszkoptu lub dżem z czarnych porzeczek (ale to opcje ciasta) Wykonanie: Biszkopt. Włączyć piekarnik na 180 °C. Masło rozpuścić. Przygotować tortownice o średnicy

Rodzinka w kuchni
Ciasto Bounty z mleczkiem kokosowym. 431

kaszy manny 300 g. wiórek kokosowych 1 kostka masła Polewa: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 tabliczka czekolady gorzkiej 100 g. masła lub margaryny Poncz: 1/3 szklanki mleka 1 łyżka likieru kokosowego Wykonanie: Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka cały czas ubijając. Następnie wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Zmiksować chwilkę na najniższych obrotach miksera. Na koniec przemieszać łyżką żeby(...)gazie jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając, żeby masa się nie przypaliła. Do gorącej masy dodać kostkę masła i zmiksować na jednolita masę. W szklance wymieszać mleko z likierem kokosowym i nasączyć wystudzony biszkopt. Następnie na biszkopt wyłożyć masę kokosową. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na około godzinę. Przygotować polewę. Miseczkę ustawić na garnku z gotującą wodą

Agusiowe smakołyki
Tort pomarańczowy z truflami 210

łyżki cukru pudru - 1 galaretka pomarańczowa rozpuszczona w 125 ml wrzątku - skórka starta z pomarańczy - opcjonalnie – 1 śmietan Fix - opcjonalnie, dla przełamania smaku, można dodać likier pomarańczowy (u mnie rum, którym zalana jest skórka pomarańczowa) Dodatkowo: - pokrojone fileciki wykrojone z pomarańczy (dałam 2 gatunki pomarańczy, różne w smaku) Do ozdoby: - czekoladowe chipsy o smaku pomarańczowym - trufle pomarańczowe - pomarańcze kandyzowane(...)krem. Trufli wystarczy z podanego wyżej przepisu. Do nasączenia biszkoptu użyłam soku wyciśniętego z czerwonej pomarańczy zmieszanego z alkoholem (Rum Bacardi) , którym mam zalaną skórkę pomarańczową. Można też użyć likieru pomarańczowego lub samego soku. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia (moja tortownica jest dosyć niska, więc na wszelki wypadek „podwyższyłam” ją paskiem z papieru do pieczenia). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury

mojewypiekiinietylko
Tiramisu na biszkopcie 221

śmietany kremówki 36%, schłodzonej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki żelatyny ( 8 g ) Nasączenie: 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru 100 ml likieru Amaretto Dodatkowo: 150 g podłużnych biszkoptów kakao do oprószenia około 50 g gorzkiej czekolady, startej, do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną(...)formie, następnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Nasączenie: Kawę zaparzyć 3/4 szklanki przegotowanej, gorącej wody, posłodzić 2 łyżeczkami cukru, wystudzić. Po wystudzeniu kawę wymieszać z likierem Amaretto. Krem: Żółtka ( z umytych i sparzonych jajek ) umieścić wraz z cukrem pudrem w szklanej lub metalowej misce. Miskę umieścić nad parą ( tzw. kąpiel wodna ) i ubić mikserem lub rózgą kuchenną

Opowieści z piekarnika
Tiramisu z brzoskwiniami 163

Kawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru, które idealnie komponuje się z orzeźwiającymi brzoskwiniami i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów 2 brzoskwinie do dekoracji kakao Krem: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru 2 śmietan(...)Poncz: 400 ml wrzątku 3 łyżki kawy 85 ml likieru amaretto  70 ml wódki 9 ml aromatu migdałowego Mus brzoskwiniowy: 500g brzoskwiń z puszki 130ml wody 1 galaretka brzoskwiniowa Wykonanie: 1. Krem: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na bardzo gładką i puszystą masę. Dodawać stopniowo mascarpone, ubijać aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. W drugiej misce ubić na sztywno

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto z malinami kremem kokosowym i chrupiącą bezą 1351

jajek 5 łyżek cukru 5 kopiastych łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 500 ml śmietany kremówki 30% zimnej 250g serka mascarpone 100 ml likieru kokosowego 150g wiórków kokosowych 2 białe czekolady  1 galaretka cytrynowa 1 szkl wrzątku  2 łyżki cukru pudru Warstwa z galaretką: dżem malinowy 2 galaretki malinowe 800 ml wrzątku około(...)ręczniku papierowym lub na sitku.  Jeśli mrożone maliny to wcześniej nie rozmrażamy.  Zimną kremówkę razem z zimnym mascarpone ubić na sztywno. Wsypać wiórki kokosowe, cukier puder wlać likier kokosowy, czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej( nie gorące) i delikatnie wymieszać. Na końcu wlewać małym strumieniem tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać lub miksować na najwolniejszych obrotach do momentu połączenia się

Ala piecze i gotuje
Wtorek: Zapiekanka tartiflette 124

świąt. Zakon założył ponad tysiąc lat temu św. Brunon z Kolonii, a nazwa pochodzi od miejscowości Chartreuse we Francji, gdzie powstał pierwszy klasztor. Tak samo nazywa się niezwykle popularny likier robiony na bazie ponad 150 ziół. Zbieżność nazw jest nieprzypadkowa, ponieważ trunek, albo lekarstwo, bo likier ma właściwości lecznicze, wymyślili Kartuzi. Podobnie jest z miejscowością Kartuzy na Pomorzu, która nazwę

Niedzielny kucharz
CIASTO CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE Z GRUSZKAMI 119

syrop do gruszek: 3-4 gruszki 1 litr wody 1 szklanka cukru 1 laska cynamonu 1 gwiazdka anyżu sok z 1/2 cytryny ciasto: 150 g gorzkiej czekolady 50 ml likieru migdałowego Amaretto 120 g masła 120 g cukru (w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego) 4 jajka 100 g zmielonych migdałów 20 g mąki 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku(...)anyżem i sokiem z cytryny zagotować aż rozpuści się cukier. Dodać gruszki i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Gruszki powinny być miękkie. Przygotowujemy ciasto: Czekoladę wraz z likierem podgrzewać nad parą wodną aż czekolada rozpuści się. Jak sos czekoladowy będzie gładki zdjąć z ognia i przestudzić. Masło utrzeć z cukrem do puszystej masy. Dodawać po 1 jajku cały

Kuchnia w oparach
Rolada czekoladowa z malinami 143

mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao Krem kakaowy: 1 kostka masła 82% 8 dag cukru pudru 2 pełne łyżki ciemnego kakao 1 łyżka likieru amaretto ewentualnie ciemnego rumu Galaretka: ½ torebki galaretki malinowej 10 dag mrożonych lub świeżych malin Wykonanie: Jajka wbić do miski wsypać cukier, ubić mikserem na gęstą puszystą masę. Mąkę tortową wymieszać(...)całkowitego stężenia-najlepiej w lodówce, po czym pokroić na paski. Krem: Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, miksując stopniowo wsypywać cukier puder wymieszany z kakao, wymieszać z likierem lub rumem. Zimne ciasto biszkoptowe odwinąć ze ściereczki, wysmarować ¾ kremu, ułożyć paski galaretki, zawinąć w roladę, resztą kremu posmarować wierzch, udekorować tartą czekoladą i malinami, schłodzić w lodówce. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Placek drożdżowy ze śliwkami, daktylami i migdałową kruszonką 249

współgra doskonale! Zróbcie koniecznie Składniki: Ciasto drożdżowe: 2 czubate szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 150 ml mleka 100 g masła 2 jajka 40 g świeżych drożdży 3 łyżki likieru Amaretto (nie jest konieczne!) Kruszonka migdałowa: 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mielonych migdałów 1/2 szklanki cukru 100 g masła Dodatkowo: około 700 g śliwek około 8 suszonych daktyli 2 łyżki(...)dołku drożdże, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż masa trochę urośnie (około 30 minut). W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i studzimy. Do masy dodajemy jajka, likier Amaretto (opcjonalnie), masło i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż zrobi się elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Chociaż ciasto jest dość rzadkie, nie dodajemy więcej mąki

Oryginalny smak
Ciasto Słodka Frezja 240

jabłek, ½ szklanki wody, 2 opakowania galaretki pomarańczowej, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, 2 łyżki cukru pudru, 1 kieliszek likieru waniliowego, Dodatkowo: ½ słoiczka powideł śliwkowych, perełki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie do masy jajecznej dodaję kolejno olej, mąkę(...)cukrem waniliowym. Wlewam rozpuszczone w mleku budynie. Mieszam i gotuję ok. 2 minut. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaję zimny budyń oraz likier waniliowy. Ucieram. Masę wykładam na masę jabłkową. Wyrównuję. 4. Na masie budyniowej układam drugi z biszkoptów. Wierzch ciasta smaruję powidłami śliwkowymi i posypuję cukrowymi perełkami. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort czekoladowy z powidłami śliwkowymi 1025

oleju Krem śmietanowy: 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce Nasączenie: mocna kawa, lekko osłodzona lub likier kawowy rozmieszany z niewielką ilością wody Dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych 70 g mlecznej czekolady, startej na tarce, do oprószenia boków tortu Polewa: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie dodajemy startą na tarce czekoladę, mieszamy szpatułką. Jeden z blatów układamy na paterze. Nasączamy go kawą lub likierem kawowym. Rozprowadzamy połowę powideł. Następnie wykładamy mniej więcej połowę kremu śmietankowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy i smarujemy powidłami. Wykładamy drugą część kremu (kilka łyżek można zostawić do obłożenia boków

Smaki Na Talerzu
Tort orzechowo piernikowy z nutą pomarańczy 167

orzechów włoskich 4 łyżki kaszy manny 1½ łyżki mąki ziemniaczanej Krem piernikowy: 250ml śmietanki 36% 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 tabliczka czekolady deserowej 150g pierników bez nadzienia 1 kieliszek likieru piernikowego Ewentualnie kilka łyżek gorącej wody Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu pomarańczowego Pierniczki z nadzieniem pomarańczowym do dekoracji Pierniczki bez nadzienia do dekoracji Polewa: ¾ szklanki zimnej wody 1 szklanka cukru kryształu(...)podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania! Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę. Odstawiamy pod przykryciem na 3 minuty, po czym dokładnie mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Dodajemy stopniowo pokruszone pierniki, likier, a jeśli masa będzie zbyt gęsta- kilka łyżek gorącej wody. Krem studzimy, a następnie przekładamy do worka cukierniczego z szerszą końcówką (u mnie gwiazdka). Przełożenie: Słoiczek dżemu dzielimy mniej więcej

Kuchnia w czekoladzie