mielonego kardamonu Skworcu 50 dag mąki pszennej ,plus do podsypania stolnicy 3 łyżki cukru kryształu 8 g suszonych drożdży 2 duże jajka ok 220 ml mleka 120 ml likieru wiśniowego lub innego alkoholu Przygotowanie; Żurawinę przełożyć do miski i zalać likierem wiśniowym. Mąkę przesiać do większej miski lub na stolnicę. Masło rozpuścić. Cukier, kardamon i drożdże dodać
Radość kipiąca uśmiechem.kawy taką ilość, jaka mu odpowiada. Do kawy corretto, nazywanej też espresso corretto, najczęściej dodaje się grappę - alkohol ze sfermentowanych wytłoków winogron pozostałych po produkcji wina sambuca - dość mocny likier anyżkowo-ziołowy, zawierający około 38 do 40% alkoholu. Likier sambuca produkowany jest na bazie kwiatów czarnego bzu, anyżu, kopru włoskiego, lukrecji i soków owocowych brandy - napój alkoholowy, do produkcji
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataporcje): około 14 podłużnych biszkoptów 200ml śmietanki kremówki 150g serka mascarpone łyżeczka cukru pudru lub do smaku Na poncz kawowy: łyżeczka kawy rozpuszczalnej 100ml wrzątku pół kieliszka likieru amaretto Dodatkowo: kakao do posypania Tworzymy poncz kawowy – we wrzątku rozpuszczamy kawę i zostawiamy do ostygnięcia. Do zimnej kawy dodajemy likier amaretto i mieszamy. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną
Smaczna Stronawłaśnie wychodziło. Składniki: * 90 dkg sera potrójnie mielonego * 4 chałwy kakaowe każda po 65 g * 330 ml śmietanki 30% * 3 łyżki cukru pudru * 60 ml likieru czekoladowego * 2 łyżki żelatyny * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Na spód: * opakowanie herbatników kakaowych * 1/3 kostki masła Na polewę: * 1 czekolada mleczna * 1 łyżeczka masła * 1 łyżka wody * 1 łyżka śmietanki 30% * 1 łyżka kakao(...)Pozostały grudki. Ci co nie lubią grudek mogą przetrzeć przez sito. Ja tego nie zrobiłam. Odstawiłam do ostudzenia masę chałwowo-śmietankową. Ser wyłożyłam do miski, dodałam cukier puder, likier czekoladowy, ekstrakt waniliowy i pozostałą część zblendowanej chałwy. Kiedy masa śmietankowo – chałwowa była zimna dolałam do sera i wymieszałam. Żelatynę rozpuściłam w 1/3 szklanki gorącej wody i wystudziłam
Pieprzyć z Fantazjąkwestia gustu. Ja dałam pół na pół, bo w takich proporcjach smakują mi najbardziej Składniki: 150 g mlecznej czekolady 150 g gorzkiej czekolady 150 g serka mascarpone 1 łyżka likieru Amaretto 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1/3 łyżeczki mielonego anyżu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej kilka łyżek kakao(...)obtoczenia złoty pył jadalny (opcjonalnie) Przygotowanie: Czekolady roztopić w kąpieli wodnej razem z przyprawami. Do miseczki przełożyć serek mascarpone. Dodać roztopione czekolady i likier Amaretto. Zmiksować do połączenia składników. Wstawić do lodówki na około 2 – 3 godziny, aż masa mocno zgęstnieje i będzie z niej można formować kulki. Następnie wyjąć i za pomocą łyżeczki nabierać masę, formować trufle
Oryginalny smakłyżek spirytusu 2 łyżki kawy naturalnej 100 g zmielonych orzechów cukier wanilinowy Galaretka kawowa: 700 ml wrządku 3 łyżki żelatyny 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru łyżeczka likieru kawowego Masa mascarpone: 500 ml kremówki 250 g mascarpone 6 pełne łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 30 ml wrzątku Wykonanie: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania(...)rozsmarowujemy na cieście. Wstawiamy do lodówki do momentu aż masa dobrze zastygnie na około 4 godzin . Kawę zalewamy wrzątkiem, wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy by się rozpuściła. Dodajemy cukier, likier i odkładamy do ostudzenia. Tężejącą galaretkę kawową wykładamy na zastygniętą masę. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Mocno schłodzoną śmietankę i serek mascarpone
Podróż w kulinariawaniliowego 100g białej czekolady 250-300g cukru zwykłego (ok. półtora szklanki, można użyć mniej) 100g masła 100g wiórków kokosowych+ 50g do posypania wierzchu ciasta 80ml Advocatu (ja użyłam likieru tiramisu) 100g migdałów w płatkach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Migdały uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. 2. 1l mleka wlać do większego garnka i podgrzewać dodając masło(...)100g wiórków kokosowych. Dokładnie wymieszać. 3. Do gotującego się mleka wlać rozrobione budynie, cały czas mieszać, by nie powstały grudki. Pod koniec gotowania dodać adwokat (w moim przypadku likier), gotować jeszcze chwilę aż masa mocno zgęstnieje (około minuty). 4. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć pierwszą warstwę krakersów. Wylać na nie 1/3 masy budyniowej. Następnie ułożyć warstwę herbatników i zalać
Danka Pichcibudyniowy: 1 budyń waniliowy 1/2 l mleka+ 1/2 szklanki 150 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 2 łyżki likieru 250 g malin Masa śmietanowa: 300 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix 2 paski gorzkiej czekolady do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); P rzygotowanie: 1. Mąki(...)st.C. i piec 30-40 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić. 2. 1/2 l mleka wlać do garnka i wstawić na gaz. W pozostałym mleku rozrobić likier, budyń, cukier, obie mąki i cukier waniliowy. Wlać do gotującego się mleka. Chwilę podgotować, aby powstał gęsty budyń. Odstawić do wystudzenia. 3. Miękkie masło zmiksować dodając po łyżce przestudzonego budyniu
Danka Pichciprzypominający barwami morze. W celu połączenia smaków proponuję go wymieszać. Drink Cud Karaibów smakuje wyśmienicie i sprawdzi się na imprezach wszelkiego rodzaju! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 20 ml likieru blue curacao 40 ml białego rumu lub wódki 80 ml soku ananasowego 80 ml soku bananowego pokruszone kostki lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Do wysokiej szklanki wsypać pokruszony lód(...)Wlać biały rum lub wódkę. Następnie dodać sok bananowy, a później sok ananasowy. Na koniec ostrożnie po ściankach szklanki wlać likier blue curacao. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciCzekoladą – Zapraszam na pyszny, bardzo prosty w przygotowaniu torcik z ciemnym kakao, wanilią i śmietanowym kremem. Jest bardzo smaczny, wilgotny, aromatyczny, czekoladowy. Nasączyłam go kawą z dodatkiem likieru migdałowego i w smaku przypomina tiramisu. Wygląda pięknie i będzie idealny na świąteczny stół. Przepis powstał przy współpracy z marką Dr. Oetker. Bardzo polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)160g cukru 100ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki Naturalnego ekstraktu Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami Dr. Oetkera Do nasączenia: 120ml zaparzonej, mocnej, ostudzonej kawy 60ml likieru migdałowego lub kawowego lub pomarańczowego (w wersji bez alkoholu dać więcej kawy i posłodzić ją 2 łyżeczkami cukru pudru) Krem: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 500g serka mascarpone
Mała Cukierenkaszkl ( 620 ml ) * masło min.82% – 200 g * cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker – 1 łyżka * cukier puder – 5-6 łyżek DO NASĄCZENIA: * likier czekoladowy + woda WIERZCH: * orzechy włoskie i laskowe – 250 g * masło min.82% – 80 g * cukier – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka z cukrem ubijamy na puch. Dodajemy 2 rodzaje kakao oraz przesianą mąkę(...)proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia składników, wylewamy na blachę, pieczemy ok. 30 minut w 170C. Studzimy. Kroimy na 2 blaty. Obficie nasączamy likierem czekoladowym wymieszanym z ciepłą wodą. KREM BUDYNIOWY: 2 budynie rozpuszczamy w 0,5 szkl mleka, resztę gotujemy z cukrem i cukrem z wanilią bourbon. Do gorącego wlewamy rozrobiony budyń i cały czas mieszając gotujemy kilka
Ostra na Słodkosobie poradził. Całościowo ciasto wyszło bardzo smaczne i gorąco je polecam. Ciasto czekoladowe: 125 g masła 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml wody 2 łyżki likieru amaretto 5 jajek 180 g drobnego cukru 1/4 szkl. mąki pszennej Mus truskawkowy: 450 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 1 galaretka truskawkowa sok z 1/2 cytryny 150 g cukru pudru(...)łyżeczki żelatyny 2/3 szkl. kompotu truskawkowego lub „gładkiego” soku z dodatkiem truskawek opcjonalnie – świeże truskawki do dekoracji Masło, połamane na kawałki obie czekolady, wodę oraz likier (można zastąpić wodą) umieszczamy w garnku. Podgrzewamy całość na malutkim ogniu, aż do połączenia się składników (nie doprowadzamy do wrzenia). Odstawiamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy połowę
Smaki Na Talerzumąki migdałowej 10 g skrobi ziemniaczanej 100 g masła skórka otarta z dwóch pomarańczy 1/4 łyżeczki mielonego anyżu 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub likieru amaretto Wykonanie : 1. Mąkę przesiewamy wraz z kakao i przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Do misy dodajemy zimne masło i zagniatamy krótko na kruszonkę. Dodajemy dwa żółtka, sól(...)mąkę migdałową oraz anyż. Wszystko mieszamy a następnie łączymy partiami z masą jajeczną. Na koniec dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz startą skórkę z dwóch pomarańczy oraz ekstrakt lub likier. 3. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części. Ścieramy pierwszą część do formy prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Podpiekamy spód przez 20 minut
vaniliowoczekoladowacukru pudru Wykonanie KREM Cytrynę sparz wrzątkiem. Przekrój na pół. Z jednej połówki zetrzyj skórkę, a następnie wyciśnij sok. Śmietankę dokładnie ubij a potem łyżką delikatnie wymieszaj z serkami, likierem oraz z sokiem z cytryny i ze startą skórką. Krem wyłóż na upieczone ciasto. Maliny rozłóż równomiernie na kremie i wcinaj z zamkniętymi oczami Składniki KREM 1/4 l śmietany kremówki(...)cytryny 300g homogenizowanego serka waniliowego 4 łyżki ajerkoniaku lub gęstego likieru 1/2 kg malin Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!łyżeczka pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej 250 ml oleju roślinnego 300 ml maślanki 3 jajka 3 łyżki likieru amaretto lub rumu Składniki krem: 250 g śmietany 36% 500 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: wiórki kokosowe pestki z połowy granata 5-6 łyżek konfitury śliwkowej(...)sypkie składniki: mąkę, cukier, przyprawę do piernika i kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj też pastę waniliową. Wszystko wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj składniki płynne: maślankę, jajka, olej, likier amaretto lub rum. Dodaj przestudzone mleko z miodem. Teraz przelej składniki płynne do miski z składnikami sypkimi i za pomocą miksera wszystko połącz do uzyskania gładkiego ciasta. Miksowanie zajmie dosłownie
nietylkopasta.pl