słoiczka, zakręcić i kilka razy wstrząsnąć. Zawartość słoiczka lub shakera przelewamy do kieliszków i gotowe. Z podanej ilości składników wychodzą 4 shoty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 50 ml likieru blue curacao 50 ml wódki 50 ml soku z cytryny kilka kostek lodu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Do shakera wsypać kilka kostek lodu. Następnie wlać wódkę, likier blue curacao oraz
Danka Pichcimascarpone – 130 g borówek amerykańskich – ok. 130 g świeżych lub mrożonych malin – 300 masy kajmakowej – gorzkie kakao do posypania – 1 ½ łyżki amaretto lub likieru kawowego – 1 szklanka mocnej ostudzonej kawy – mięta lub truskawki do dekoracji Przygotowanie: Zaparz kawę, ostudź i dodaj amaretto lub likier kawowy. Mascarpone ubijaj przez chwilę a następnie dodaj masę
I LOVE LIFESłodkie małe deserki z dżemem malinowym, galaretką oraz z dodatkiem %, na Walentynki, na spotkania z przyjaciółkami, ale i bez okazji. Składniki: 200 g serka homogenizowanego waniliowego, 2 kieliszki likieru słony karmel, galaretka malinowa, 4 łyżki wysokiej jakości dżemu lub konfitury malinowej, gorzka czekolada lub płatki czekoladowe - około 2 łyżeczek Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Studzimy. Serek mieszamy(...)razem z likierem. Na dno małych słoiczków wykładamy po łyżce dżemu oraz serek. Posypujemy startą gorzką czekoladą lub płatkami czekoladowymi. Wkładamy do lodówki. Gdy galaretka zacznie nam tężeć przekładamy do słoiczków na wierzch masy. Chłodzimy w lodówce do chwili całkowitego stężenia galaretki - najlepiej całą noc. I zapraszam na mój oficjalny Instagram: LenaGotuje.blog
Lena Gotujeprzepyszna przegryzka, taki słodki chips. Składniki 1 świeży ananas sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru trzcinowego szczypta cynamonu 12 sztuk podłużnych biszkoptów sok z 2 pomarańczy 15 ml likieru Blue Curaçao lub bezalkoholowego niebieskiego syropu barmańskiego 200 ml śmietanki 36% 250 g mascarpone 30 g cukru pudru kakao do oprószenia deseru Wykonanie Ananasa obieramy, wycinamy oczka, kroimy w poprzek(...)Kawałki ananasa zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i cynamon, zagotowujemy i podgrzewamy na małym ogniu przez około 10 – 15 minut, studzimy. PONCZ Sok z pomarańczy mieszamy z likierem Blue Curaçao lub z bezalkoholowego odpowiednikiem, niebieskim syropem barmańskim. Otrzymamy poncz w zielonym kolorze. KREM Dobrze schłodzoną śmietanę i mascarpone ubijamy, dodajemy cukier puder jeszcze chwilę ubijamy. DESER
Tajemnice Smakumascarpone – ok. 200 g jagód świeżych lub mrożonych – 4 łyżki cukru pudru – 4 żółtka – gorzkie kakao do posypania – 1 ½ łyżki amaretto lub likieru kawowego – 1 szklanka mocnej ostudzonej kawy Przygotowanie: Zaparz kawę, ostudź i dodaj amaretto lub likier kawowy. Następnie żółtka utrzyj z cukrem na pulchna białą masę. Dodaj mascarpone i wymieszaj delikatnie
I LOVE LIFEprzekrywam rondelek pokrywką i pozostawiam na około 5 -7 minut. 3. Zaparzoną kawę cedzę przez sitko lub filtr do kawy. Opcjonalnie można do niej dodać nieco mleka, śmietanki lub likieru kawowego, choćby takiego jak np. domowy likier kawowy Kahlua Buen provecho! Kawa z garnka - cafe de olla ciekawostki o kawie meksykańskiej Kawa po meksykańsku w dosłownym tłumaczeniu cafe de olla
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajajka, 100 ml oleju, szczypta soli, 2 łyżki kawy Inka Krem: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 200 g masła, 3 łyżeczki kawy mielonej, 3 łyżki likieru kawowego WYKONANIE Babeczki : Jajka ubijamy trzepaczką z cukrem, dodajemy mleko, olej, a następnie suche składniki, mieszamy łyżką lub widelcem. Wypełniamy papilotki ciastem do wysokości ¾ , na wierzchu. Pieczemy ok. 20 minut. Studzimy(...)mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy, kawę rozpuszczalną oraz likier, mieszamy. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy babeczki
słodki bratekszklanka syropu z puszki brzoskwiń 4 łyżki cukru 200ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru) 4 żółtka 1 łyżka mąki pszennej 200g miękkiego masła Dodatkowo: 1/3 szklanki likieru kawowego (lub 1/4 szklanki mocnej kawy + 2łyżki wódki) 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym brzoskwinie pozostałe z puszki *** Wykonujemy ciasto. Wszystkie składniki powinny(...)masy budyniowej odkładamy kilka łyżek – będzie nam potrzebny do posmarowania ciasta pod galaretką *** *** Resztę kremu dzielimy na pół. Jedną część kremu wykładamy na blat ciasta *** *** Delicje moczymy w likierze (lub w kawie z alkoholem) i układamy na kremie, czekoladą do dołu, delikatnie je wciskając ** *** Na delicje wykładamy pozostały krem. Całość przykrywamy drugim blatem ciasta, który cienko smarujemy odłożonym kremem
Blog z Apetytemodpowiedniej kolejności wlewać do kieliszka poszczególne składniki shota. Gęstość każdego z tych składników jest inna, dlatego przy delikatnym nalewaniu nie wymieszają się one. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/3 likieru blue curacao 1/3 wódki 1/3 syropu grenadina lub syropu malinowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Do kieliszków wlać 1/3 grenadiny lub syropu malinowego. Następnie przy pomocy łyżeczki po ściance kieliszka wlewać powoli(...)likier blue curacao. Tak samo postąpić z wódką. W ten sposób składniki się nie połączą i powstaną kolorowe warstwy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichci