szklanka wrzątku 80g mlecznej czekolady Mus porzeczkowy: 250g świeżych czerwonych porzeczek 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka wrzątku 2 łyżki cukru Poncz: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki wrzątku 40ml likieru amaretto Dodatkowo na dekorację: 250ml śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix 420g rurek czekoladowych czerwone perełki dekoracyjne Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej(...)porzeczkowy: Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Porzeczki zblendować blenderem, dodać rozpuszczoną galaretkę i zagotować (nie gotować), pozostawić do lekkiego stężenia. 4. Poncz: Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto. 5. Biszkopt przełożyć do okrągłej formy, nasączyć ponczem, a cały obwód formy obłożyć rurkami z czekolady. Następnie wylać białą masę serową z czekoladą, wstawić do lodówki
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżki migdałowych płatków do posypania Beza 5 białek 240 g cukru Nadzienie 300 g świeżych truskawek 500 ml śmietanki kremówki 100 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki likieru amaretto Zacznij od spodu. Nastaw piekarnik na 160ºC. Zmiksuj miękkie masło z cukrem. Następnie zacznij dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Wymieszaj suche składniki i dodawaj do masy maślanej(...)ciasto wyjmij i ostudź. Przekrój ciasto na pół i delikatnie oderwij od papieru. Umieść pierwszy placek na desce lub półmisku bezą do góry. Ubij śmietanę z mascarpone, cukrem i likierem. Posmaruj częścią śmietany pierwszy placek. Na wierzchu ułóż pokrojone truskawki i przykryj drugim plackiem , bezą do góry. Rękaw cukierniczy napełnij resztą śmietany i wyciśnij rozetki. Między rozetki powciskaj truskawki. Gotowe
codojedzeniadrinków IBA, jako współczesny klasyk. Koktajl ze względu na dużą ilość alkoholu dedykowany jest głównie mężczyznom. Składniki: wódka 20 ml tequila 20 ml rum 20 ml gin 20 ml likier triple sec 20 ml ( ja używam cointreau ) 25 ml soku z cytryny cola Lód Sposób przygotowania: Do schłodzonej szklanki tupu highball wypełnionej po brzegi lodem wlewamy wódkę, lekki biały(...)świeżo wyciśnięty sok z cytryny, gin tequile oraz likier triple sec. Na sam koniec drinka dopełniamy colą i dekorujemy plasterkami cytryny. Na zdrowie! Wasz drink jest gotowy! Artykuł Long Island Iced Tea pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneidealnego deseru. Zapewniam, że podbije Wasze serca i podniebienia Składniki: 300g podłużnych deserowych biszkoptów 500g serka mascarpone 300ml śmietany kremówki 30% 500-600g świeżych truskawek 3 łyżki likieru amaretto - opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki cukru kryształ 2 łyżeczki żelatyny U mnie forma 19x28 z otwieranym rantem Przygotowanie truskawek: Truskawki umyć(...)owoców. Do gorącego musu dodać żelatynę i bardzo dokładnie ją wmieszać ( już nie gotować) wystudzić. Śmietanę ubić z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem na gęstą masę dodając pod koniec likier. Składanie deseru: Biszkopty maczać w przygotowanym musie truskawkowym , ułożyć pierwszą warstwę na dnie formy/naczynia, dodatkowo posmarować ułożone biszkopty aby mus ładnie wypełnił przestrzenie pomiędzy nimi. Kolejno na biszkopty połowa masy
W garach u Gosiconajmniej 5-6 godzin do lodówki. Składniki biszkopty (ok. 30 sztuk) 500g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 200 ml śmietany 30% 0,7l mocnej kawy kakao ewentualnie likier kawowy Domowe tiramisu – przepis Biszkopty zamaczamy w ostudzonej kawie z likierem kawowym i układamy na dnie naczynia, formy do pieczenia. W misce ubijamy na sztywno śmietanę, dodajemy cukier puder
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cukru waniliowego 1 łyżka ciemnego kakao Dr.Oetker 1 jajko Szczypta soli Nadzienie czekoladowe: 500 ml śmietany kremówki 30% 20 dag mlecznej czekolady 5 dag gorzkiej czekolady 2 łyżki likieru amaretto ewentualnie rumu 1,5 łyżeczki żelatyny Dr.Oetker Dodatkowo: 15-20 dag borówki amerykańskiej Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta wymieszać na stolnicy, dodać zimne pokrojone masło, zagnieść szybko(...)zalać niewielką ilością wody-tylko do przykrycia i zostawić do napęcznienia. 180 ml śmietanki podgrzać w rondelku aż będzie dobrze ciepła, zestawić z ognia, dodać połamane czekolady, wlać likier amaretto lub rum, dodać napęczniałą żelatynę. Po 2 minutach gdy czekolada zacznie się rozpuszczać wymieszać do jednolitej konsystencji. Wystudzić . Pozostałą ilość kremówki ubić na sztywno mikserem, stopniowo
Wanilia i KardamonDziś naszła mnie ochota na deserową klasykę Włoch - tiramisu. Jego podstawą jest masa z sera mascarpone z dodatkiem surowych jajek i likieru amaretto. Masę tę wykłada się na specjalne podłużne biszkopty nasączane kawą tak, by cały deser składał się z dwóch warstw biszkoptów i masy serowej. Tiramisu to istna bomba kaloryczna. Pozwalam sobie na nią naprawdę od czasu do czasu(...)Składniki (6 porcji): 4 zimne jajka szczypta soli 500 g zimnego mascarpone 100 g cukru 12 g cukru z wanilią likier amaretto (zrezygnowałam z niego i dlatego użyłam wanilii) filiżanka mocnej i ostudzonej kawy 400-500 g podłużnych biszkoptów (najlepiej specjalnych do tiramisu) kakao do prószenia Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka
Weekendy w domu i ogrodzieprzygotować domowy krem adwokatowy? Składniki: 0,5 litra mleka, 4 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 8 g cukru wanilinowego, 2 łyżki cukru, 150 ml likieru adwokat, 200 gram masła Szklankę mleka przelewamy do garnka (ja używam dedykowany do gotowania mleka), wsypujemy oba rodzaje cukru i zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy obydwie mąki oraz żółtka (dokładnie!). Wlewamy(...)gotującego się mleka, mieszamy aby nie było grudek. Gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na końcu wlewamy po woli likier, miksujemy. Nasz krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim babeczki lub przekładamy ciasta. Jak przygotować sernik z wiśniami? Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26 cm. Na dno wykładamy papier do pieczenia, zapinamy
Słodkie okruszkitwarogu półtłustego zmielonego 150 g serka ricotta 2 jajka 5-6 łyżek cukru pudru ziarenka z 1/3 laski wanilii sok i starta skórka z połowy cytryny 1 łyżeczka likieru pomarańczowego (można zastąpić olejkiem) spód 80 g ciasteczek czekoladowych 1 łyżka oliwy 4 łyżki mocnej kawy wierzch płatki (chipsy) kokosowe bratki / stokrotki Wykonanie spód Ciasteczka czekoladowe przełożyć do blendera, rozdrobnić(...)lodówce. masa Twaróg połącz w misie miksera z ricottą, zmiksuj razem z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii, skórką i sokiem z cytryny. W trakcie miksowania wbijaj po jajku. Dodaj likier i krotko zmiksuj. Masę przełóż na ciasteczkowy spód. Piekarnik nagrzej do 200C. Umieść sernik na środkowych prążkach piekarnika. Piecz 15 min, a następnie zredukuj temperaturę do 165C i piecz sernik jeszcze
Raj dla Podniebieniarozpuszczonego masła 3 czubate łyżeczki kakao Masa kokosowa: 250 g mascarpone w temperaturze pokojowej 1 szklanka naturalnego jogurtu w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki likieru kokosowego 1 szklanka śmietanki kokosowej* 50 g wiórków kokosowej 14 g żelatyny + 50 ml wody Wierzch: 100 g mlecznej czekolady 80 ml kremówki 30% chipsy lub wiórki kokosowe(...)Wykonanie: Składniki na spód ciasta dokładnie blendujemy, a następnie wykładamy na dno tortownicy, delikatnie dociskając do jej dna. Tortownicę wkładamy do lodówki. Do miski wkładamy jogurt, mascarpone, cukier, likier i wiórki. Wszystko miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Żelatynę zalewamy zimna woda i odstawiamy na 10 minut. Następnie delikatnie podgrzewamy w mikrofali, nie dopuszczając do jej zagotowania. Odstawiamy
Kulinarne przygody GatityJest to po prostu połączenie Jagermeistera z Red Bullem. Na początku połączenie to wydaje się mieszanką wybuchową, jednak bez obaw, nie jest to bardzo silny drink. Jagermeister to korzenny likier ziołowy produkowany w Niemczech. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na drinki . Składniki : 40 ml Jagermeistera 1 puszka Red Bulla Sposób przygotowania: Na początku do mocno schłodzonego kieliszka nalewamy Jagermeistera(...)Szklankę wypełniamy w 3/4 Red Bullem. Następnie do środka, delikatnie wrzucamy wypełniony kieliszek likierem ziołowym. Artykuł Jagerbomb pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneupiekę. Udanych i pysznych wypieków Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 15 dag masła lub margaryny 175 ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki 1 cukier waniliowy 2 łyżki likieru jajecznego ( ajerkoniaku ) 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie pysznych babeczek: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem waniliowym na puszystość, następnie(...)stopniowo wlewamy mleko skondensowane i ucieramy, wlewamy likier jajeczny i dalej ucieramy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia małych babeczek, ja piekłam w formie silikonowej. 3. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do suchego patyczka i zrumienienia babeczek. Lekko studzimy i wyjmujemy
Izabelawkuchni