piękne dekoracyjne pudełko i podarować komuś bliskiemu pod choinkę Ot taki prezent od serca ! Składniki: – 125 g gorzkiej czekolady min. 80% – 125 g serka mascarpone – 50 ml likieru baileys – kakao do obtoczenia Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpielo wodnej i ostudzić. Dodać likier i serek mascarpone . Wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. 4 h aż masa stężeje. Formować trufle
I LOVE LIFEgrubsze niż tradycyjne, aby utrzymały farsz. Jednocześnie, nie mogą być zbyt grube, gdyż będą się łamać w trakcie zawijania. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie Śledzie z żurawiną Likier bożonarodzeniowy Sernik wiedeński Paszteciki z mięsem Uszka wigilijne Schab ze śliwką Zobacz też nowe przepisy Krokiety wigilijne Naleśniki na krokiety Likier bożonarodzeniowy Sernik wiedeński Ciasteczka migdałowe Artykuł Naleśniki na krokiety
okolicepalnika.plwszystkich stron. Możesz podawać je na ciepło lub zimno. Doskonale smakują solo lub jako dodatek do barszczu czerwonego. Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie Śledzie z żurawiną Likier bożonarodzeniowy Sernik wiedeński Paszteciki z mięsem Uszka wigilijne Schab ze śliwką Zobacz też nowe przepisy Krokiety wigilijne Naleśniki na krokiety Likier bożonarodzeniowy Sernik wiedeński Ciasteczka migdałowe Artykuł Krokiety wigilijne pochodzi
okolicepalnika.plPrzepis na brownie, ale w nieco zmodyfikowanej wersji… z dodatkiem migdałowego likieru amaretto oraz świątecznych, korzennych aromatów. 🙂 Składniki na brownie: 250g gorzkiej czekolady (minimum 70% zawartości kakao) 150g masła 200g cukru 40g kakao 140g mąki pszennej 20g przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu 250ml mleka 6 jajek 40ml likieru amaretto Masło, mleko, amaretto oraz pokruszoną czekoladę umieszczamy w garnuszku
AleTorcikPrzepis na brownie, ale w nieco zmodyfikowanej wersji… z dodatkiem migdałowego likieru amaretto oraz świątecznych, korzennych aromatów. 🙂 Składniki na brownie: 250g gorzkiej czekolady (minimum 70% zawartości kakao) 150g masła 200g cukru 40g kakao 140g mąki pszennej 20g przyprawy do piernika łyżeczka cynamonu 250ml mleka 6 jajek 40ml likieru amaretto Masło, mleko, amaretto oraz pokruszoną czekoladę umieszczamy w garnuszku
AleTorcikSpód: 70g kruchych ciasteczek 100g ciasteczek korzennych 75g masła Sernik: 750g sera twarogowego na sernik 250g mascarpone 5 jajek 1 szklanka cukru skórka starta z 2 mandarynek 2 łyżeczki likieru pomarańczowego (można pominąć) 0,25g szafranu w proszku 3 łyżki mąki pszennej lub budyniu śmietankowego 70ml śmietanki 36% szczypta soli Wykonanie: Tortownice o śrenicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik(...)Mikserem wymieszać ser, mascarpone, budyniem lub mąką, skórką z mandarynek, cukrem, solą i szafranem. Do jednolitej masy dodawać pojedynczo jajka. Miksować na niskich obrotach. Na koniec dodać śmietankę i likier pomarańczowy. Całość wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 150 stopni przez 60 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 120 i piec przez 30 min. Ostudzić i wstawić do lodówki
Mohiellasłodkiej śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 100 g łuskanych orzechów laskowych 1 wafelek o smaku orzechowym (45 g) 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki likieru kawowego lub czekoladowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do posypania 1 łyżka kakao dodatkowo pralinki do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasta Ferrero Rocher bez pieczenia: Suchą patelnię wstawić na gaz. Lekko podgrzać. Wsypać(...)miseczki. Dodać do niego łyżkę cukru pudru i razem dokładnie wymieszać. Wafelka drobno pokruszyć i wsypać do miski z pozostałym kremem. Dodać dwie łyżki masy kajmakowej oraz dwie łyżki likieru. Przełożyć połowę posiekanych orzechów laskowych. Całość zmiksować mikserem na niskich obrotach do połączenia składników. Herbatnikami kakaowymi wyłożyć spód naczynia szklanego lub blaszki uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Kolejno wyłożyć cały
Danka Pichciłyżka cukru waniliowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 250g miękkiego masła Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady ok 50 ml mleka Dodatkowo: 1/3 szklanki zaparzonej kawy lub herbaty lub likieru kawowego – do nasączenia blatów ciasta *** Biszkopt: białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno*** *** Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy kolejno po jednym żółtku(...)masa zgęstnieje. Studzimy *** *** Miękkie masło ucieramy na gładką masę i dodajemy po łyżce ostudzonej masy budyniowej. Miksujemy do uzyskania jednolitego kremu *** *** Kakaowe blaty ciasta nasączamy kawą, herbatą lub likierem *** *** Na pierwszym blacie rozsmarowujemy połowę masy budyniowej. Na kremie układamy blat bezowy, a na niego resztę kremu. Całość przykrywamy drugim biszkoptem kakaowym i odkładamy do lodówki, do stężenia *** *** Przygotowujemy polewę
Blog z Apetytemrozpływające siew ustach. Idealne na spotkania rodzinne, święta i uroczystości wszelkiego rodzaju. Zaliczam to ciasto do takich, które najbardziej smakuje w okresie jesienno – zimowym, a to przez dodatek likieru adwokatowego, który przyjemnie rozgrzewa ciało. Pyszne, lekkie, proste do wykonania, masa z pewnością się uda, biszkopt również. Jeśli [...] Artykuł Czekoladowe ciasto z adwokatem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąodbiegać od tradycji i spędzić je wesoło. Dlatego Dziś podsyłam Wam przepis na wesołe Wielkanocne koktajle. Porcja na dwa koktajle Składniki: 30 ml wódk 30 ml likieru Kahula 30 ml likieru Advokat 150 ml mleka kruszony lód Dekoracja: kolorowy cukier (posypka do ciasta skruszona) piankowe króliczki sok z cytryny Przygotowanie
Niezły Młynekszklanki cukru 1 1/3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 duże lub 2 mniejsze, soczyste jabłka 3/4 szklanki zmielonych orzechów - polecam włoskie 2 łyżki likieru: słony karmel, kawowego lub adwokata Wykonanie: Miękkie masło wkładamy do miski i ucieramy z cukrami do momentu, aż masa się spulchni, stanie się jasna a cukier się rozpuści - około(...)minut. Dodajemy pojedynczo jajka, po każdym miksując około pół minuty. Następnie do masy wsypujemy zmielone orzechy, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy śmietanę, wlewamy likier. Na najniższych obrotach miksujemy wszystkie składniki - starajmy się jak najkrócej, wystarczy, by masa stała się jednolita. Przelewamy ciasto do formy, wcześniej posmarowanej masłem lub olejem i oprószonej mąką. Rozprowadzamy równo
Kronika PiekarnikaFiliżanka gorącej czekolady zdecydowanie poprawi humor każdemu szczególnie w okresie jesienno - zimowym. Smak czekolady można wzbogacić za pomocą aromatycznych przypraw, likierów lub jak w tym przepisie piankami marshmallow. 2 porcje (małe) 50 gramów gorzkiej czekolady 1 szklanka mleka (250 ml.) 50 ml. słodkiej śmietanki 30 % do dekoracji pianki marshmallow Smak można podkręcić likierem amaretto lub cynamonem, kardamonem, przyprawą
Andzia Pichciłyżki miodu lub dżemu pomarańczowego opcjonalnie: 10 g masła POLEWA CZEKOLADOWO-ŚLIWKOWA 2 łyżki nutelli lub 40 g roztopionej gorzkiej czekolady 2 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki likieru cointreau (pomarańczowego) DO PODANIA: pestki granatu, świeży rozmaryn, skórka otarta z pomarańczy ______________________________________________________ WYKONANIE Naleśniki smażymy według przepisu. Ricottę mieszamy z miodem lub dżemem pomarańczowym. W rondelku, na małym ogniu rozpuszczamy połamaną(...)kostki czekoladę lub nutellę z powidłami śliwkowymi oraz likierem pomarańczowym. Mieszamy, aż składniki połączą się i utworzą gładką polewę. Naleśniki smarujemy nadzieniem i zwijamy w niezbyt ciasne ruloniki. Do czasu podania przechowujemy w lodówce. Przed podaniem smażymy na suchej patelni lub roztopionym maśle. Posypujemy skórką otartą z pomarańczy, pestkami granatu i rozmarynem. Dekorujemy czekoladowo-śliwkową polewą
cool and mintycoraz większej liczby barmanów jest najlepszą wersją napoju. Julio Bermejo, właściciel legendarnej Tommy’s Mexican Restaurant w San Francisco, jest ekspertem od tego nowoczesnego klasyka, który zamienia tradycyjny likier pomarańczowy na nektar z agawy nektarem. Zapraszam na jak najbardziej, jak tylko mogłem koktajl Margarita. 🍸 – kilkanaście na pewno ⏰ – 5 minut 🇲🇽 – Meksyk ✅ Składniki ✅ Tequila 50 ml ✅ Triple(...)likier pomarańczowy ✅ Sok z limonki 25 ml ✅ Sól ✅ Lód 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Brzegi szkła z którego będziesz sączyć Margaritę, lekko zmocz i zanurz w soli. 🛠️ Wrzuć pokruszony lód do szklanki. 🛠️ Wyśni sok z limonek przez sitko. 🛠️ Odmierzone płyny wlej do szejkera, dobrze wymieszaj i wlej do zimnego szkła. 👍Zdrówko Zapraszam ponownie. Artykuł Margarita Faceta w Kuchni pochodzi z serwisu Mozesz nie miec
RafalCookwody 3/4 szkl oleju 3 łyżki kakao masa michałkowa: 500 g serka mascaropne 100 ml śmietany 30% 250 g cukierków Michałki 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżki likieru kawowego wierzch: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych (najlepiej domowych, z dużymi kawałkami owoców) orzechy do posypania wierzchu Przygotowanie: biszkopt: Wodę, olej, kakao(...)potem kroimy na dwa blaty. masa michałkowa: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a potem dodajemy serek mascarpone. Do masy dodajemy rozpuszczoną w 1 łyżce wody kawę oraz likier kawowy. Na końcu wsypujemy posiekane drobno Michałki i mieszamy całość. wierzch: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Złożenie: Jeden blat biszkoptu smarujemy powidłami śliwkowymi, następnie wykładamy masę
Bon appetit mon amie