likier - 5379 przepisów (strona:125/359)

Jagerbomb 101

Jest to po prostu połączenie Jagermeistera z Red Bullem. Na początku połączenie to wydaje się mieszanką wybuchową, jednak bez obaw, nie jest to bardzo silny drink. Jagermeister to korzenny likier ziołowy produkowany w Niemczech. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na drinki . Składniki : 40 ml Jagermeistera 1 puszka Red Bulla Sposób przygotowania: Na początku do mocno schłodzonego kieliszka nalewamy Jagermeistera(...)Szklankę wypełniamy w 3/4 Red Bullem. Następnie do środka, delikatnie wrzucamy wypełniony kieliszek likierem ziołowym. Artykuł Jagerbomb pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Mini babeczki na mleku skondensowanym. 152

upiekę. Udanych i pysznych wypieków Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 15 dag masła lub margaryny 175 ml mleka skondensowanego słodzonego z puszki 1 cukier waniliowy 2 łyżki likieru jajecznego ( ajerkoniaku ) 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie pysznych babeczek: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem waniliowym na puszystość, następnie(...)stopniowo wlewamy mleko skondensowane i ucieramy, wlewamy likier jajeczny i dalej ucieramy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia małych babeczek, ja piekłam w formie silikonowej. 3. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do suchego patyczka i zrumienienia babeczek. Lekko studzimy i wyjmujemy

Izabelawkuchni
Ciasto ucierane z chrupiącą pasypką 71

Ciasto super, nic nie suche a u góry chrupiące. Wykonanie ciasta – masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Dodawać po jednym żółtku i cały czas mieszać. Następnie wlać likier, mleko, dodać skórkę pomarańczową ze sparzonej pomarańczy, szczyptę soli, mąkę, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Przygotowanie polewy – białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, znowu chwilkę(...)momentu aż białka będą sztywne, wyjąć białka z naczynia i odstawić wyjąć motylek do naczynia dodać masło, cukier, szczyptę soli, wymieszać obroty 5, czas 1 minuta dodać żółtka, likier, olejek, mąkę, mleko, wymieszać obroty 6, czas 1,5 minuty zdjąć ciasto z boków naczynia z pomocą kopystki i ponownie wymieszać, obroty 6, 10 sekund dodać ubite białka i delikatnie wymieszać

Kuchnia Pokoleń
Ciasto czekoladowo – kokosowe bez pieczenia 159

masła 100 g cukru 125 ml wody 60 g ciemnego kakao 180 g biszkoptów Masa jasna: 100 g masła 100 g cukru 200 g wiórków kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) Do rondelka przełóż 50 g masła, 125 ml wody, kakao oraz 100 g cukru. Całość podgrzewaj do dokładnego rozpuszczenia się składników. Odstaw do przestygnięcia. Do przestudzonej masy dodaj pokruszone(...)Masę dokładnie wymieszaj. Keksówkę wysmaruj masłem i wyłóż folią spożywczą. Przełóż do niej masę kakaową, wyrównaj wierzch. Do misy malaksera przełóż miękkie masło, dodaj cukier oraz wiórki kokosowe i likier. Całość ucieraj aż do uzyskania puszystego kremu. Masę jasną wyłóż na masę ciemną, wyrównaj wierzch. Ciasto wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego Artykuł Ciasto czekoladowo – kokosowe

365 dni dookoła kuchni
Wielkanocne last minute: 10 najszybszych przepisów na Wielkanoc 120

czubate łyżki pasty sezamowej tahini 3 czubate łyżki miodu kilo serka naturalnego w wiaderku lub twarogu mielonego na sernik opakowania serka mascarpone (ok. 250 g) łyżka amaretto lub innego likieru garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki opakowanie sezamków do dekoracji chałwa wełnista do dekoracji – do kupienia w sklepie arabskim lub internecie. Czasami nazywa się to pashmak. Jakby(...)było to kupna wata cukrowa. opakowanie gazy opatrunkowej do odsączenia Przepis na paschę z tahiną i chałwą wełnistą Tahinę, miód i serek dokładnie mieszamy z mascarpone i likierem. Dodajemy śliwki i mieszamy. Durszlak wykładamy gazą opatrunkową i przekładamy masę. Zostawiamy w lodówce przez noc, żeby pascha odciekła. Następnego dnia przekładamy paschę na talerz i dekorujemy chałwą wełnistą i sezamkami. Tort

Ugotowane pozamiatane
Keks 128

prezentuję Wam dziś ten przepyszny keks, który być może zagości na Waszych świątecznych stołach. A jest tego warty ;). Keks jest mięciutki, puszysty, bardzo wilgotny i aromatyczny. Wykorzystałam do niego likier Amaretto, choć w przepisie, z którego czerpałam inspirację występuje rum, ale to jakiego alkoholu użyjecie ( a używa się go do namoczenia rodzynek ), to zależy od Waszych upodobań i Waszej fantazji(...)rodzynków 150 g suszonych śliwek lub suszonych moreli ( lub pół na pół ), posiekanych 100 g kandyzowanych owoców ( u mnie ananas i papaja ) 150 ml ciemnego rumu lub likieru Amaretto Wykonanie: Wieczór wcześniej rodzynki umieścić w miseczce i zalać alkoholem. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Masło utrzeć z cukrem

Opowieści z piekarnika
CZEKOLADOWA CHMURA NIGELLI LAWSON 124

poradzi. Zachęcam bo rozpływa się w ustach. Składniki na tortownicę 23 cm 250 g gorzkiej czekolady  125 g masła 6 jajek 175 g cukru 2 łyżki likieru amaretto bądź cointreau ( niekoniecznie) Śmietanowy wierzch: 500 ml śmietany kremówki  2 łyżki cukru pudru  maliny,borówki bądź inne owoce do dekoracji na wierzch  kakao do posypania  Rozgrzać piekarnik(...)mieszać,aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Ubić dwa całe jajka i 4 żółtka z 75 g cukru na puszystą masę, następnie dodać delikatnie ostygniętą czekoladę z masłem i likier. W innej misce ubić pozostałe 4 białka z resztką cukru, następnie stopniowo i delikatnie dodawać do masy czekoladowej.  Tak przygotowaną masę przełożyć do tortownicy i piec

Niespełnione zdolności kulinarne
Wielkanocny keks z migdałami i skórką pomarańczową. 165

waniliowy ( najlepiej z prawdziwą wanilią ) 150 ml cukru 125 ml zimnego mleka 2 szklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki likieru jajecznego ( ajerkoniaku ) szczypta soli Dodatkowo: 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej HELIO 3 i pół dag płatków migdałowych HELIO Wykonanie pysznego keksu: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem(...)cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy.Wsypujemy obie mąki, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wlewamy mleko, likier jajeczny i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy.  2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około

Izabelawkuchni
Babka migdałowa z białą czekoladą 84

mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mielonych migdałów 2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy Polewa: 150 g białej czekolady 80 ml śmietanki 30% 1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau lub soku z pomarańczy 1 łyżeczka tartej skórki z pomarańczy Niedużą formę smarujemy masłem i posypujemy mąką (można również użyć kaszy manny, bułki tartej lub obsypać mielonymi migdałami). Czekoladę łamiemy(...)pomarańczy. Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy babka przestygnie wyjmujemy ją z formy i przygotowujemy polewę. Połamaną na kawałki czekoladę razem ze śmietaną oraz likierem (lub sokiem) roztapiamy w kąpieli wodnej. Do płynnej polewy dodajemy skórkę z pomarańczy. Gdy nieco ostygnie i zgęstnieje dekorujemy nią babkę. Uwagi: Przygotowując babkę nie miałam już odpowiedniej ilości białej

Smaki Na Talerzu
Tiramisu z pistacjami 165

biszkoptów (okrągłych) – 250 g mascarpone – 100 g pokrojonych drobno pistacji – 40 g cukru – 2 jajka – 1 ½ łyżki gorzkiego kakao – 1 ½ łyżki amaretto lub likieru kawowego – ¾ szklanki mocnej ostudzonej kawy Przygotowanie: Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mascarpone i wymieszaj mikserem. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz z serkiem mascarpone(...)Zaparz kawę, ostudź i dodaj amaretto lub likier kawowy. Biszkopty maczaj w kawie i układaj na dnie małych pucharków ( u mnie kiliszki na wino), przełóż masą mascarpone i pokrojonymi drobno pistacjami. Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów wcześniej maczanych w kawie wyłóż serek mascarpone posyp kakao. Na koniec ułóż kolejną warstwę i udekoruj wierzch pokrojonymi pistacjami. Smacznego ! Artykuł Tiramisu z pistacjami

I LOVE LIFE
Śmietanowy torcik z mango i chrupiącymi pistacjami 114

pieczenia 1 łyżka masła szczypta soli olej do wysmarowania formy Masa śmietanowa: 500ml śmietany 36% 250g mascarpone 70g cukru pudru Pozostałe składniki: 380g konfitury z moreli 2 łyżki likieru morelowego 2 dojrzałe mango 4 łyżki posiekanej pistacji Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąkę wymieszaną(...)Następnie pozostawić do wystudzenia. 2. Masa śmietanowa: Śmietanę wraz z mascarpone ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać. 3. Konfiturę z moreli podgrzać w rondelku, dodać likier i wymieszać. Mango obrać ze skóry i pokroić po długości w paski. 4. Składanie ciasta: Biszkopt przełożyć do formy, posmarować konfiturą morelową, wyłożyć masę śmietanową, ułożyć mango, posypać pistacjami i wstawić

Szalona Kuchnia Eweliny
TORT TIRAMISU 173

tortu: - 800g mascarpone - 4 żółtka  (przed wybiciem jajka parzymy wrzątkiem) - 2 białka - szczypta soli - 50g cukru, najczęściej daję trzcinowy (lub ksylitolu) Dodatkowo: - szklanka kawy espresso (250ml) - 6 łyżek likieru Amaretto - kakao do posypania Zaparzamy kawę espresso i odstawiamy do wystudzenia. Do schłodzonej kawy dodajemy likier Amaretto, mieszamy i odstawiamy. W Misie miksera ubijamy mascarpone. W drugiej misce ucieramy żółtka

Smaczne Zdrowe
Czekoladowy mus z owocami i bitą śmietaną 113

szczęścia J Składniki na 6 dużych pucharków : 330 ml śmietanki kremówki 30% 20 dag gorzkiej czekolady   60% kakao 10 dag mlecznej czekolady 4 jajka Szczypta soli 25 ml likieru amaretto lub rumu Bita śmietana: 300 ml śmietanki kremówki 1 pełna łyżeczka cukru pudru Sos owocowy: 15 dag mrożonych malin 20 dag truskawek 1 łyżka cukru 2 listki żelatyny Dr.Oetker(...)mleczną czekoladę, zostawiamy na 3 miinuty aż czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszamy rózgą kuchenną do jednolitej gładkiej konsystencji, do schłodzonego ale wciąż płynnego musu dodajemy same żółtka, wlewamy likier amaretto   i ponownie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli do uzyskania gęstej sztywnej piany , stopniowo w trzech turach dodajemy do czek9oladowego musu mieszając delikatnie aby nie utracić struktury piany. Gotowy

Wanilia i Kardamon
DESER TIRAMISU 138

wychodzi ok. 4-6 porcji. U mnie 3 mniejsze słoiczki i 3 pucharki. Składniki: - 400g mascarpone - 2 żółtka - 1 białko - szczypta soli - 25g cukru trzcinowego (lub zwykłego) - 3 łyżki likieru Amaretto - ok.1/2-3/4 filiżanki espresso (lub innej kawy, np.orkiszowej) - podłużne biszkopty (po 1 do mniejszych słoików i po 2 do wyższych) + kakao do oprószenia deseru przed podaniem Zaparzoną kawę przelewamy(...)głębokiego naczynia i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy likier Amaretto i mieszamy. W misie miksera ubijamy lekko mascarpone (moje było mega gęste, miałam duże opakowanie mascarpone z Piątnicy). W drugim naczyniu ubijamy żółtka (jajka wcześniej wyparzamy wrzątkiem) z cukrem na puszysty, jasny krem (cukier musi być całkowicie rozpuszczony). W kolejnej misce ubijamy białko ze szczyptą soli na sztywną pianę

Smaczne Zdrowe
Walentynkowe ciasto z sercem 162

Ciasto na bazie masy serowej z nutą wanilii, biszkoptu nasączonego migdałowym likierem z akcentem kawowym i orzeźwiającej, truskawkowej galaretki w kształcie serca. Całość oblana delikatną, słodką czekoladą, udekorowana afrodyzjakami w postaci świeżych truskawek będzie z pewnością słodką niespodzianką dla naszej drugiej połówki i świetnym dodatkiem do lampki wina lub szampana w Dniu Zakochanych. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru(...)kakao 1 łyżka cukru wanilinowego Masa serowa: 500g serka homogenizowanego waniliowego 200ml śmietany 36% 5 łyżeczek żelatyny 60ml mleka 1 łyżka cukru pudru Poncz: 100ml kawy espresso 2 łyżki likieru amaretto Polewa: 100g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady 200g śmietany 30% 2 łyżki miodu 2 łyżeczki miodu 80ml wody 2 łyżki masła Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 6 truskawek bita śmietana

Szalona Kuchnia Eweliny