TORT TIRAMISU SKŁADNIKI: Biszkopt : jajka (6 szt.) mąka pszenna (150 g) mąka ziemniaczana (50 g) cukier (200g) Poncz : kawa ostudzona (3/4 szkl. wody + 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) likier amaretto (60 ml.) Krem : mascarpone (500 g) serek waniliowy homogenizowany (600 g) cukier puder (200 g) śmietanka kremówka 30% (600 ml) żelatyna sypka (4 łyżeczki) + gorąca kawa (6 łyżek) ekstrakt(...)wystudzenia. Biszkopt przekrawamy na 3 blaty dopiero jak jest dobrze wystudzony. 2.) Poncz: Kawę sypką zaparzamy gorącą wodą i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy kawa się ostudzić wlewamy likier amaretto i mieszamy. 3.) Krem: Żelatynę rozpuszczamy w 6 łyżkach gorącej kawy wcześniej zaparzonej i pozostawiamy do wystudzenia. Mascarpone i serek waniliowy ubijamy, dodajemy cukier puder
RITA food channelmleczne, w zależności od upodobań) 100 g śmietanki 30% 13 dag mielonych migdałów (czubata szklanka) 2 łyżki kaszy manny 3 łyżki konfitury morelowej lub innej ulubionej 3 łyżki likieru lub rumu 2 łyżki kakao Dodatkowo: 100 g śmietany 30% ½ gruszki do dekoracji 1 garść płatków migdałów Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml. Gruszki myję obieram, kroję na pół, usuwam gniazda(...)następnie kroję w kostkę. Żółtka ucieram z połową cukru, dodaję likier. Kakao mieszam z kaszą manną i dodaję do masy razem z gruszkami i mielonymi migdałami. Całość mieszam łopatką. Białka ubijam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaję drugą połowę cukru. Pianę dodaję do masy na dwie raty i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do wysmarowanej lub wyłożonej papierem tortownicy
Słodki sentymentczekolady. Goście będą zachwyceni. Czekoladowa panna cotta 1/2 litra słodkiej śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie gorzkiej czekolady 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 12 g żelatyny 1 łyżka likieru kawowego 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)kawałki czekoladę i mieszać aż się rozpuści nie dopuszczając do zagotowania. Po zestawieniu z ognia dodać żelatynę - mieszać aż żelatyna się rozpuści. Na koniec wlać kawę i likier kawowy- wymieszać. Małe naczynia (np. filiżanki do kawy) przepłukać zimną wodą, nalać do nich czekoladowy płyn. Odstawiać do lodówki na minimum 4 godziny. Przed wyjęciem z naczynia, warto
Smaczny zeszytSkładniki: 250 ml zaparzonej mocnej kawy 50 ml likieru Sheridan’s 1 puszka jagód w syropie Leśne Skarby 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 100 g malutkich biszkoptów Puder z suszonych jagód Przygotowanie: Zaparzamy kawę, wlewamy do miseczki, mieszamy z likierem i studzimy. Żółtka wkładamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na dużych
Życie zaczyna się w kuchniMoim zdaniem wkładka orzechowa wymiata Biszkopt: 7 dużych jajek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 140 g mąki pszennej (tortowej) 2-3 łyżki gorzkiego kakao Nasączenie: 1/3 szklanki likieru kawowego (lub zaparzonej kawy) 1/3 szklanki wody Orzechowa wkładka 5 białek 200 g drobnego cukru do wypieków 250 g orzechów włoskich 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)pieczenia blaszki o wymiarach 21×32 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Wystudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Nasączamy każdy z nich likierem kawowym lub osłodzoną kawą. Orzechy siekamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Do gęstej i błyszczącej piany dodajemy orzechy oraz obie mąki, mieszamy szpatułką do połączenia. Bezę orzechową
Smaki Na TalerzuZapraszam do przepisu. Składniki 150 g białych winogron 2 łyżki żelatyny namoczonej w 3 łyżkach zimnej wody 250 ml mleka 125 g cukru 250 ml śmietanki 30 % 1/2 szklanki likieru waniliowego laska wanilii Mleko podgrzać z cukrem i laską wanilii. Usunąć laskę wanilii , dodać żelatynę i dobrze wymieszać, do rozpuszczenia. Winogrona pokroić na połówki a część na ćwiartki. Śmietankę ubić(...)następnie dodać do gorącego mleka razem z likierem i winogronami. Wszystko wymieszać, wlać do formy i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem można udekorować dodatkowo ubitą śmietaną i winogronami. Smacznego:) Artykuł Deser wrześniowy z winogronami pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąDrink Jagerita to przepis na słodko-kwaśny drink typu sour. Gdzie bazą alkoholową stanowi likier Jagermeister, posiłkując się likierem Triple
Koktajle i drinkiwyparzonej, zimnej butelki. Pozostałe wiśnie zasypujemy 0,5 kg cukry, mocno wstrząsamy słojem i pozostawiamy na ok. 2 tygodnie. W tym czasie z wymacerowanych owoców i cukru powstanie likier wiśniowy. Po dwóch tygodniach likier zlewamy i łączymy z wcześniej zlaną nalewką. Pozostałe wiśnie warto zachować i wykorzystać na przykład do tortu węgierskiego (sprawdź przepis). Wiesz, jak zamrozić wiśnie na zimę
Gotujemy i jemymasła (miękkiego) · 250 g - 300 g chałwy waniliowej OPCJONALNIE · 3 łyżki likieru kokosowego,np. Malibu · dekoracja: np. 100 g pokruszonej chałwy, pokruszone drobno sezamki, tarta czekolada lub kakao KREM CHAŁWOWY: Odlać 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie wymieszać je (np. rózgą) z mąką(...)pszenną i ziemniaczaną, cukrem, żółtkami oraz likierem jeśli go używamy. Resztę mleka zagotować (aż zacznie kipieć), następnie wlewać do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie cały czas mieszając. Mieszać na małym ogniu aż do zagotowania, tak aby nie było grudek. Po zagotowaniu gotowy budyń odstawić z ognia, przelać do czystej miski i całkowicie ostudzić. Miękkie
Calzonella.comwyparzonej, zimnej butelki. Pozostałe wiśnie zasypujemy 0,5 kg cukry, mocno wstrząsamy słojem i pozostawiamy na ok. 2 tygodnie. W tym czasie z wymacerowanych owoców i cukru powstanie likier wiśniowy. Po dwóch tygodniach likier zlewamy i łączymy z wcześniej zlaną nalewką. Pozostałe wiśnie warto zachować i wykorzystać na przykład do tortu węgierskiego (sprawdź przepis). Wiesz, jak zamrozić wiśnie na zimę
Korniszonkijuż nie będzie ten oryginalny smak Owsianka a’la tiramisu porcja dla jednej osoby 50 g płatków owsianych 1 łyżeczka gorzkiego kakao 2 łyżeczki espresso 1 łyżeczka likieru amaretto (można pominąć) dojrzały banan 2 herbatniki 2 kostki gorzkiej czekolady 100 g serka homogenizowanego (lub 30 g mascarpone) Sposób przygotowania: Do rondelka wlej 150 ml wody. Zagotuj. Gdy woda zacznie(...)wrzeć dodaj płatki owsiane i gotuj ok. 3 minut. Po ugotowaniu do płatków dodaj espresso, likier oraz rozgniecionego na mus banana. Składniki wymieszaj dokładnie. Następnie do owsianki dodaj, rozpuszczoną czekoladę, serek homogenizowany lub mascarpone, ponownie wymieszaj. Owsiankę przełóż do miseczki. Udekoruj ją pokruszonymi herbatnikami oraz gorzkim kakao. Zjedz ciepłą Smacznego Zobacz więcej – owsianki Artykuł Owsianka a’la tiramisu
365 dni dookoła kuchniśliwkami 6 – 8 porcji Składniki: 50 g zmielonych migdałów 150 g cukru muscovado 100 g masła, zimnego 150 g owsianych płatków 50 g pszennej mąki 2 łyżki likieru amaretto 600 g śliwek 1 łyżeczka ziemniaczanej mąki 2 łyżki cukru Nastaw piekarnik na 200ºC. Wszystkie suche składniki na kruszonkę umieść w malakserze, dodaj pokrojone masło i zmiksuj. Kruszonka powinna być(...)dodać więcej zmielonych migdałów lub mąki. Śliwki przepołów i wyjmij pestki. Umieść w żaroodpornym naczyniu. Cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszaj. Dodaj do śliwek i jeszcze raz wymieszaj. Polej śliwki likierem. Na wierzchu rozprowadź kruszonkę. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 20 – 25 minut. Podawaj ciasto na ciepło z lodami. Smacznego! The post Pora na ciasto ze śliwkami
codojedzeniaodmiany przygotować crepes , czyli cienkie naleśniki francuskie? Ten przysmak znany jest na całym świecie, szczególnie w wersji crêpes suzette , czyli naleśników w sosie karmelowo-pomarańczowym z dodatkiem likieru pomarańczowego. W Paryżu można kupić je w przydrożnych budkach, małych kawiarniach czy naleśnikarniach. Z kremem z kasztanów, nutellą i bananami, konfiturami i dżemami ... na samą myśl cieknie mi ślinka! Naleśniki francuskie(...)miodem i orzechami włoskimi krem z kasztanów kajmak cukier puder oraz sok z cytryny Crepes Suzette czyli naleśniki serwowane z sosem pomarańczowo-karmelowym z dodatkiem likieru pomarańczowego Jestem bardzo ciekawa, jak udały się Wasze naleśniki francuskie? Z czym najchętniej je podajecie? Podzielcie się Waszymi ulubionymi dodatkami w komentarzach! Wpis powstał we współpracy z Braun
Chilli Czosnek i Oliwaświetny pomysł na chłodzący deser w upalne dni. Składniki: Spód: 180g sucharków 250g kremu czekoladowego Masa serowo-advokatowa: 1kg twarogu sernikowego z mascarpone Président 200ml śmietany kremówki 30% 200ml likieru advokat 6 łyżek cukru pudru 6 łyżeczki żelatyny 100ml mleka Żelka advokatowa: 200ml likieru adwokat 150ml wody 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 450g rurek waflowych z kremem kakaowym bita śmietana złote
Szalona Kuchnia Eweliny