likier - 5379 przepisów (strona:132/359)

mini babeczki kokosowe 202

mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 – 130 g cukru 1 jajko 50 ml mleka 60 g masła, miękkiego 50 g wiórek kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego + 1 łyżka mleka dodatkowo: trochę polewy czekoladowej do dekoracji wiórka do dekoracji wykonanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy(...)wiórka kokosowe, likier i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i oprószonym mąką lub kaszą manną foremek na babeczki (mi wyszło ok. 7 szt.) Pieczemy przez ok. 25 min. w 160 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu dekorujemy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi

Domowy Smak Jedzenia
CHARLOTTE MALINOWA 163

cuillère* ● 200 g cukru ● 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36% ● 8 g żelatyny w listkach ● 50 ml wody Składniki na syrop : ● 50 g cukru ● 3 łyżki likieru (lub syropu) malinowego ● 200 ml wody Dodatkowo  : ● 100 g malin do dekoracji ( mrożonych malin Hortex lub świeżych) ● młode listki mięty Przygotowanie biszkoptów  : Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną(...)minut do zamrażarki). Delikatnie połącz bitą śmietanę z purée malinowym. Wstaw do lodówki. Przygotuj syrop: zagotuj 50 g cukru z 200 ml wody. Przestudź. Dodaj ok. 3 łyżki likieru (lub syropu) malinowego. Jeśli używasz foremki z wyjmowanym dnem, wyłóż ją od spodu folią spożywczą, w przypadku innej foremki opłucz ją przed użyciem zimną wodą, i pozostaw na chwilę odwróconą

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
mini babeczki kokosowe 154

mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 – 130 g cukru 1 jajko 50 ml mleka 60 g masła, miękkiego 50 g wiórek kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego + 1 łyżka mleka dodatkowo: trochę polewy czekoladowej do dekoracji wiórka do dekoracji wykonanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy(...)wiórka kokosowe, likier i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i oprószonym mąką lub kaszą manną foremek na babeczki (mi wyszło ok. 7 szt.) Pieczemy przez ok. 25 min. w 160 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu dekorujemy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi

Domowy Smak Jedzenia
mini mazurki kokosowe 130

masła 50 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli  na nadzienie: 1/2 szklanki śmietanki 30%  80 g kokosu  2 łyżeczki cukru pudru 3-4 łyżki likieru kokosowego lub śmietankowego dodatkowo: 4 kostki czekolady 2 łyżki mleka kolorowe żelki listki mięty   Składniki ciasta szybko zagnieść. Foremki do tartaletek wysmarować masłem i wylepić ciastem.  Dno nakłuć widelcem(...)środek mazurków, odstawić do zastygnięcia.  Kremówkę wlać do rondelka, wsypać kokos i cukier. Gotować kilka minut na małym ogniu aż wiórki całkowicie wciągną śmietankę. Wystudzić i wymieszać z likierem. Nałożyć na mazurki, wierzch wygładzić. Udekorować żelkami i listkami mięty

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pascha 108

paschy...? Składniki: - 1 kg wiejskiego sera, ( ze sklepowego nigdy nie próbowałam ) - 20 dag wiejskiego masła - sok z 1/2 cytryny - 5 żółtek - 1 szklanka cukru pudru - 3 lub 4 łyżki likieru pomarańczowego ( alkohol opcjonalnie, możecie z niego zrezygnować ) - 1 płaska łyżka kwaśnej gęstej śmietany - wanilia mielona, dodaję płaską łyżeczkę, możecie ją zastąpić cukrem waniliowym - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy - bakalie: migdały(...)razy aż będzie gładki. Masło ucieramy z cukrem pudrem, wanilią i żółtkami na puszystą masę.  2. Łączymy ze sobą masę serową, maślaną oraz dodajemy śmietanę, sok z cytryny, likier i budyń. Mieszamy do połączenia się składników. 3. Na koniec dodajemy pokrojone bakalie, mieszamy łyżką i przekładamy na dużą czystą ścierkę, zawijamy w sakiewkę, wkładamy do durszlaka, nakrywamy talerzykiem

Apetyczna babeczka
Pomarańczowa babka 136

posypana kolorowymi kuleczkami to ciekawa propozycja tradycyjnego Wielkanocnego wypieku. Składniki: 6 jajek 340g mąki pszennej 2 łyżki miodu 180g cukru 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 160ml likieru pomarańczowego skórka z 1 pomarańczy 9ml olejku pomarańczowego 4 łyżki kakao 60g gorzkiej czekolady szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 120g mlecznej czekolady 2 łyżki(...)Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając aż powstanie puszysta masa. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać startą czekoladę, likier pomarańczowy, olejek, skórkę pomarańczową i ubite białka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 2l. 4. Wstawić do piekarnika

Szalona Kuchnia Eweliny
Najlepszy mazurek pomarańczowy – przepis staropolski 107

drobnego cukru 2 jajka 3 pomarańcze Przyprawa w młynku karmel z wanilią 200 g siekanych migdałów (wykorzystałam migdały w płatkach, które jeszcze lekko przesiekałam) Opcjonalnie 2 łyżeczki likieru pomarańczowego Przygotowanie (na Thermomix): Do kielicha urządzenia wkładamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Wyrabiamy dokładnie: pozycja interwał (kłos) przez ok. 3 minuty. Ciasto wyjmujemy z kielicha. Ta ilość ciasta starcza(...)przestudzeniu kroimy w plastry ok. 0,5 cm lub cieńsze. Układamy na patelni, oprószamy zmielonym karmelem z wanilią i przesmażamy. Możemy podlać odrobinką wody spod ugotowanych pomarańczy lub likieru pomarańczowego Podsmażone pomarańcze układamy na kruchym spodzie i posypujemy warstwą posiekanych migdałów. Wkładamy do pieca nagrzanego do 150 stopni, grzanie góra-dół i czekamy, Az migdały się zarumienią. Gotowe. Bon apetit

Kate's Kitchen
Babka czekoladowa z likierem cherry 135

Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 5 jajek 300g mąki pszennej 200g cukru 250g masła extra 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150ml likieru cherry (wiśniowego) 4 łyżki kakao 50g mlecznej czekolady szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 100g mlecznej czekolady 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany(...)Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodając po jednym żółtku cały czas ucierać aż powstanie puszysta masa. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać startą czekoladę, likier cherry i ubite białka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 1,7l. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto Mleczna Droga 778

końcowy jest znakomity. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki cukru, 6 łyżek oleju, ¾ szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżka octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 kieliszki likieru czekoladowego, Masa mleczna: 125 ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 szklanka mleka w proszku, 2 łyżki cukru pudru, 200g masła, Dodatkowo: 150g kremu orzechowo- czekoladowego np. Nutella, 80g orzechów(...)blaszkę o wymiarach 24cm x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam likierem czekoladowym. 2. Masa mleczna: Mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Wlewam zimne mleko. Ucieram. Następnie dodaję mleko w proszku

Tradycyjna kuchnia Kasi
Karmelowe Tiramisu. 118

mascarpone sok z 1 cytryny 1 laska wanilii 160 g drobnego cukru 4 jajka szczypta soli opcjonalnie przyprawa do deserów karmel i wanilia 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki likieru kawowego gorzka i mleczna czekolada do przybrania Sposób przygotowania: W  garnku, na wolnym ogniu gotujemy cukier z wodą, aż powstanie lekko brązowy karmel. Zdejmujemy garnek z ognia i powoli(...)sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do poprzedniej masy i delikatnie mieszamy łyżką. Odstawiamy do lodówki. W dużym kubku parzymy kawę z 4 łyżeczek. Po kilku minutach dodajemy do niej likier kawowy. Nie dodajemy do niej cukru. W ciepłej kawie zanurzamy biszkopty i odstawiamy na deseczkę na ok. 20 minut. Uważamy aby ich nie rozmoczyć. Przekrawamy je na 4 części. W wysokich

DominikaDolci
Wesołych Świąt i tort czekoladowy z wiśniami. 119

płatkach 125 g czekolady 53% 275 g śmietanki 36% III. Syrop 30 ° : 100 g cukru 100 g wody IV. Nasącz i wiśnie: 150 g mrożonych wiśni 6 łyżek likieru wiśniowego V. Polewa czekoladowa: 50 g śmietanki 30% 50 g mleka 3,6% 160 g czekolady 53% VI. Do przybrania: kwiaty cukrowe kratka czekoladowa Sposób przygotowania: Całe jajka ubijamy z cukrem(...)dokładnie mieszamy, by całość się połączyła. Cukier oraz wodę zagotowujemy i wrzucamy wiśnie. Ponownie zagotowujemy. Owoce przecedzamy i odkładamy do miseczki. Syrop odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy do niego likier. W ten sposób otrzymaliśmy nasącz do tortu. Z biszkoptu ściągamy skórkę i przekrawamy go na 3 blaty. Pierwszy z nich ponownie umieszczamy w tortownicy/ rancie i nasączamy (niezbyt obficie). Następnie

DominikaDolci
Kokosek na herbatnikach 216

mleka, u mnie 3,2% Jogo 2 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g wiórków kokosowych 50 ml likieru kokosowego 150 g miekkiego masła, u mnie Jogo masa śmietanowa 500 g schłodzonej śmietany 30 % Jogo 1 tabliczka białej czekolady oraz wiórki kokosowe do posypania ( ok 80 g ) Przygotować krem(...)ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Miękkie masło ubić mikserem na puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń. Gdy składniki się połączą dodać wiórki kokosowe. A na na koniec dodać likier kokosowy. Przygotować mase śmietanową Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Śmietanę wlać do miski i ubić na sztywno. Na koniec dodać przestudzoną roztopioną czekoladę. Zmiksować do połączenia składników. Złożenie

Monia miesza i gotuje
Trufle kokosowo - limonkowe 150

wiosennie ;). Bardzo proste i bardzo szybkie w wykonaniu, polecam :). Składniki na około 15 - 16 sztuk: 100 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 50 g wiórków kokosowych 1 łyżka likieru kokosowego - opcjonalnie skórka otarta z 1 limonki, wyszorowanej i sparzonej sok z połowy limonki Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie: Białą czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej(...)odstawić do przestudzenia. W naczyniu umieścić serek mascarpone, dodać przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladę i zmiksować do połączenia. Dodać wiórki kokosowe, likier ( jeśli używacie ), sok oraz skórkę z limonki i ponownie zmiksować do połączenia składników. Naczynie z masą przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę, lub po prostu do momentu, aż masa stężeje na tyle, że będzie

Opowieści z piekarnika
Kostka alpejska 117

minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier ze spodu ciasta i z powrotem ułożyć je na blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji 900ml schłodzonej śmietanki kremówki 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru W razie potrzeby ( wyższej temperatury otoczenia(...)małych bezików, u mnie pokruszony mały torcik bezowy 120ml ajerkoniaku Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno kawę, masę kajmakową oraz na koniec małymi porcjami wmiksować likier. Wszystkie składniki kremu powinny być w temperaturze pokojowej aby masa nam się nie zważyła. Połamane( nie za drobno) beziki wmieszać łyżką w masę z kajmakiem. Składanie ciasta: Wcześniej przygotowany biszkopt

W garach u Gosi