mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 – 130 g cukru 1 jajko 50 ml mleka 60 g masła, miękkiego 50 g wiórek kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego + 1 łyżka mleka dodatkowo: trochę polewy czekoladowej do dekoracji wiórka do dekoracji wykonanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy na puszystą masę. Dodajemy(...)wiórka kokosowe, likier i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i oprószonym mąką lub kaszą manną foremek na babeczki (mi wyszło ok. 7 szt.) Pieczemy przez ok. 25 min. w 160 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu dekorujemy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi
Domowy Smak Jedzeniamasła 50 g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli na nadzienie: 1/2 szklanki śmietanki 30% 80 g kokosu 2 łyżeczki cukru pudru 3-4 łyżki likieru kokosowego lub śmietankowego dodatkowo: 4 kostki czekolady 2 łyżki mleka kolorowe żelki listki mięty Składniki ciasta szybko zagnieść. Foremki do tartaletek wysmarować masłem i wylepić ciastem. Dno nakłuć widelcem(...)środek mazurków, odstawić do zastygnięcia. Kremówkę wlać do rondelka, wsypać kokos i cukier. Gotować kilka minut na małym ogniu aż wiórki całkowicie wciągną śmietankę. Wystudzić i wymieszać z likierem. Nałożyć na mazurki, wierzch wygładzić. Udekorować żelkami i listkami mięty
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapaschy...? Składniki: - 1 kg wiejskiego sera, ( ze sklepowego nigdy nie próbowałam ) - 20 dag wiejskiego masła - sok z 1/2 cytryny - 5 żółtek - 1 szklanka cukru pudru - 3 lub 4 łyżki likieru pomarańczowego ( alkohol opcjonalnie, możecie z niego zrezygnować ) - 1 płaska łyżka kwaśnej gęstej śmietany - wanilia mielona, dodaję płaską łyżeczkę, możecie ją zastąpić cukrem waniliowym - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy - bakalie: migdały(...)razy aż będzie gładki. Masło ucieramy z cukrem pudrem, wanilią i żółtkami na puszystą masę. 2. Łączymy ze sobą masę serową, maślaną oraz dodajemy śmietanę, sok z cytryny, likier i budyń. Mieszamy do połączenia się składników. 3. Na koniec dodajemy pokrojone bakalie, mieszamy łyżką i przekładamy na dużą czystą ścierkę, zawijamy w sakiewkę, wkładamy do durszlaka, nakrywamy talerzykiem
Apetyczna babeczkaposypana kolorowymi kuleczkami to ciekawa propozycja tradycyjnego Wielkanocnego wypieku. Składniki: 6 jajek 340g mąki pszennej 2 łyżki miodu 180g cukru 250g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 160ml likieru pomarańczowego skórka z 1 pomarańczy 9ml olejku pomarańczowego 4 łyżki kakao 60g gorzkiej czekolady szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 120g mlecznej czekolady 2 łyżki(...)Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając aż powstanie puszysta masa. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać startą czekoladę, likier pomarańczowy, olejek, skórkę pomarańczową i ubite białka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 2l. 4. Wstawić do piekarnika
Szalona Kuchnia Ewelinydrobnego cukru 2 jajka 3 pomarańcze Przyprawa w młynku karmel z wanilią 200 g siekanych migdałów (wykorzystałam migdały w płatkach, które jeszcze lekko przesiekałam) Opcjonalnie 2 łyżeczki likieru pomarańczowego Przygotowanie (na Thermomix): Do kielicha urządzenia wkładamy wszystkie składniki na kruche ciasto. Wyrabiamy dokładnie: pozycja interwał (kłos) przez ok. 3 minuty. Ciasto wyjmujemy z kielicha. Ta ilość ciasta starcza(...)przestudzeniu kroimy w plastry ok. 0,5 cm lub cieńsze. Układamy na patelni, oprószamy zmielonym karmelem z wanilią i przesmażamy. Możemy podlać odrobinką wody spod ugotowanych pomarańczy lub likieru pomarańczowego Podsmażone pomarańcze układamy na kruchym spodzie i posypujemy warstwą posiekanych migdałów. Wkładamy do pieca nagrzanego do 150 stopni, grzanie góra-dół i czekamy, Az migdały się zarumienią. Gotowe. Bon apetit
Kate's KitchenWielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu. Składniki: 5 jajek 300g mąki pszennej 200g cukru 250g masła extra 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150ml likieru cherry (wiśniowego) 4 łyżki kakao 50g mlecznej czekolady szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 100g mlecznej czekolady 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany(...)Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodając po jednym żółtku cały czas ucierać aż powstanie puszysta masa. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać startą czekoladę, likier cherry i ubite białka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 1,7l. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Szalona Kuchnia Ewelinykońcowy jest znakomity. SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki cukru, 6 łyżek oleju, ¾ szklanki mąki, 1,5 łyżki kakao, 1 łyżka octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 kieliszki likieru czekoladowego, Masa mleczna: 125 ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 szklanka mleka w proszku, 2 łyżki cukru pudru, 200g masła, Dodatkowo: 150g kremu orzechowo- czekoladowego np. Nutella, 80g orzechów(...)blaszkę o wymiarach 24cm x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam likierem czekoladowym. 2. Masa mleczna: Mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Wlewam zimne mleko. Ucieram. Następnie dodaję mleko w proszku
Tradycyjna kuchnia Kasimascarpone sok z 1 cytryny 1 laska wanilii 160 g drobnego cukru 4 jajka szczypta soli opcjonalnie przyprawa do deserów karmel i wanilia 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki likieru kawowego gorzka i mleczna czekolada do przybrania Sposób przygotowania: W garnku, na wolnym ogniu gotujemy cukier z wodą, aż powstanie lekko brązowy karmel. Zdejmujemy garnek z ognia i powoli(...)sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do poprzedniej masy i delikatnie mieszamy łyżką. Odstawiamy do lodówki. W dużym kubku parzymy kawę z 4 łyżeczek. Po kilku minutach dodajemy do niej likier kawowy. Nie dodajemy do niej cukru. W ciepłej kawie zanurzamy biszkopty i odstawiamy na deseczkę na ok. 20 minut. Uważamy aby ich nie rozmoczyć. Przekrawamy je na 4 części. W wysokich
DominikaDolcipłatkach 125 g czekolady 53% 275 g śmietanki 36% III. Syrop 30 ° : 100 g cukru 100 g wody IV. Nasącz i wiśnie: 150 g mrożonych wiśni 6 łyżek likieru wiśniowego V. Polewa czekoladowa: 50 g śmietanki 30% 50 g mleka 3,6% 160 g czekolady 53% VI. Do przybrania: kwiaty cukrowe kratka czekoladowa Sposób przygotowania: Całe jajka ubijamy z cukrem(...)dokładnie mieszamy, by całość się połączyła. Cukier oraz wodę zagotowujemy i wrzucamy wiśnie. Ponownie zagotowujemy. Owoce przecedzamy i odkładamy do miseczki. Syrop odstawiamy do ostygnięcia i dodajemy do niego likier. W ten sposób otrzymaliśmy nasącz do tortu. Z biszkoptu ściągamy skórkę i przekrawamy go na 3 blaty. Pierwszy z nich ponownie umieszczamy w tortownicy/ rancie i nasączamy (niezbyt obficie). Następnie
DominikaDolcimleka, u mnie 3,2% Jogo 2 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g wiórków kokosowych 50 ml likieru kokosowego 150 g miekkiego masła, u mnie Jogo masa śmietanowa 500 g schłodzonej śmietany 30 % Jogo 1 tabliczka białej czekolady oraz wiórki kokosowe do posypania ( ok 80 g ) Przygotować krem(...)ugotować budyń. Gotowy budyń wystudzić. Miękkie masło ubić mikserem na puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń. Gdy składniki się połączą dodać wiórki kokosowe. A na na koniec dodać likier kokosowy. Przygotować mase śmietanową Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Śmietanę wlać do miski i ubić na sztywno. Na koniec dodać przestudzoną roztopioną czekoladę. Zmiksować do połączenia składników. Złożenie
Monia miesza i gotujewiosennie ;). Bardzo proste i bardzo szybkie w wykonaniu, polecam :). Składniki na około 15 - 16 sztuk: 100 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 50 g wiórków kokosowych 1 łyżka likieru kokosowego - opcjonalnie skórka otarta z 1 limonki, wyszorowanej i sparzonej sok z połowy limonki Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie: Białą czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej(...)odstawić do przestudzenia. W naczyniu umieścić serek mascarpone, dodać przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladę i zmiksować do połączenia. Dodać wiórki kokosowe, likier ( jeśli używacie ), sok oraz skórkę z limonki i ponownie zmiksować do połączenia składników. Naczynie z masą przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę, lub po prostu do momentu, aż masa stężeje na tyle, że będzie
Opowieści z piekarnikaminut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier ze spodu ciasta i z powrotem ułożyć je na blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji 900ml schłodzonej śmietanki kremówki 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru W razie potrzeby ( wyższej temperatury otoczenia(...)małych bezików, u mnie pokruszony mały torcik bezowy 120ml ajerkoniaku Przygotowanie: Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać kolejno kawę, masę kajmakową oraz na koniec małymi porcjami wmiksować likier. Wszystkie składniki kremu powinny być w temperaturze pokojowej aby masa nam się nie zważyła. Połamane( nie za drobno) beziki wmieszać łyżką w masę z kajmakiem. Składanie ciasta: Wcześniej przygotowany biszkopt
W garach u GosiSkładniki na biszkopt: 4 duże jajka 100 g mąki pszennej 33 g skrobi ziemniaczanej 130 g cukru Do nasączenia biszkoptów: Wymieszać ze sobą mocną wystudzoną kawę (160 ml) oraz likier kawowy (80 ml) Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier ciągle ubijając. Następnie dodawać po kolei żółtka(...)długo, ponieważ krem się zwarzy!) Dodatkowo: czekolada starta do posypania smakołyki, które chcemy użyć do udekorowania Wykonanie tortu: Jeden blat ułożyć na paterze, nasączyć 1/3 mieszanki kawy i likieru, posmarować 1/3 kremu, posypujemy częścią wiórków z czekolady, następnie kładziemy kolejny blat, nasączamy, kładziemy krem, wiórki czekoladowe, blat, nasączamy, krem, wiórki czekoladowe i ozdabiamy ulubionymi słodkościami. Schłodzić przez kilka
The Sweet Damselduże jajka szklanka wiórków kokosowych 1,5 szklanki przesianej mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka 3 łyżki likieru śmietankowego lub kokosowego w wersji dla dorosłych (lub dodatkowo 3 łyżki mleka) + tabliczka białej czekola dy + łyżka masła + wiórki do posypania Przygotowanie: Masło w temperaturze pokojowej utrzeć mikserem z cukrem(...)Jajka również w temperaturze pokojowej dodać do powstałej puszystej masy. Kiedy składniki sie połączą dodać wiórki kokosowe. Następnie przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia oraz mlekiem i ewentualnie likierem, dodawać na przemian, mieszając drewnianą łyżką. Po połączeniu się składników przełożyć ciasto do foremek, wyłożonych papilotkami do wysokości 2/3. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut (grzanie góra
ChilliJemy