opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker Krem: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru ¾ kostki masła 50 ml likieru adwokat-ewentualnie odrobina aromatu migdałowego 3 galaretki – brzoskwiniowa, poziomkowa, agrestowa Dr.Oetker ½ tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: Ciasto: masło przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli opcjonalnie czerwony(...)wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, wlewamy likier adwokatowy, miksujemy. Dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy delikatnie łyżką. Kremem przekładamy placki. Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewamy ciasto. Schładzamy w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamontemp. 170stC. Ostudzić. Masa serowa: 900g serka śmietankowego (u mnie o zawartości tłuszczu 24%) 3 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 2 łyżki likieru amaretto 50g ciasteczek amaretti Jajka zmiksować z cukrem (nie ubijać), dodać serek, budyń, ekstrakt oraz likier, zmiksować krótko na gładką masę. Na ciasteczkowy spód wylać 1/3 masy serowej, dookoła brzegu
Obiad gotowymiękkie, ale nie rozpadną się całkowicie. Wsypać galaretkę, wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Ostudzić do konsystencji syropu. Polewa: 50g czekolady (deserowa, gorzka) 2 łyżki mleka do nasączenia: kilka łyżek likieru migdałowego (można zastąpić naparem herbaty z cytryną) do dekoracji: kulki czekoladowe, posypka czekoladowa, kandyzowane plasterki gruszki Do przygotowania polewy posiekać czekoladę, zalać mlekiem i podgrzewać, aż czekolada się rozpuści, lekko(...)obręcz. Na ciasto wylać tężejącą galaretkę z gruszkami, wstawić na ok 20 minut do lodówki. Na galaretkę położyć bezę, posmarować połową kremu czekoladowego, przykryć drugim blatem ciasta. Ciasto nasączyć likierem, posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Tort polać polewą, udekorować wg uznania. Smacznego! Szukacie odpowiednich przydasi do kuchni? Mam dla Was zniżkę 10% na produkty #Ambition
Obiad gotowyziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 700 ml kremówki 36% 300 g mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru Poncz: 350 ml mocnego naparu z kawy 100 ml likieru kawowego Dodatkowo: 300-400 g okrągłych biszkoptów kakao do oprószenia Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę(...)minut. Można również upiec biszkopt z 8 jajek i przekroić tak by biszkopt na spodzie był grubszy od tego z góry. Poncz: Zimny napar z kawy wymieszać z likierem. Krem: Zimną kremówkę wlać do naczynia dodać mascarpone i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder. Warstwy ciasta: Biszkopt z 6 jajek, nasączyć naparem, rozsmarować część kremu
Ala piecze i gotujesmak i jakość ciasta. Składniki: 230 gram jogurtu naturalnego 5 średnich jajek 250 gram cukru zwykłego 125 gram oleju rzepakowego 125 gram masła ( masło stopić i przestudzić) 1 łyżka likieru pomarańczowego skórka otarta z jednej całej pomarańczy 90 ml soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego ( z 1 pomarańczy) 40 dkg mąki pszennej krupczatki- nie innej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)wcześniej pomarańczy i wycisnąć z niej sok. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmiksować jajka z cukrem do rozpuszczenia cukru. Dodać stopione masło i olej i miksować. Dodać mąkę, likier, sok , skórkę pomarańczową, oraz jogurt i wszystko zmiksować razem na pełnych obrotach. Ciasto przelać do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. Piec ok. 55- 60 minut- do suchego
Walijskie Pichceniekrojenia, łyżkę ewentualnie tarkę o dużych oczkach, blender lub sitko. Przygotuj składniki: 1,5 kg wiśni, 5 dag gorzkiej czekolady, 50 dag cukru żelującego 3:1, 100 ml likieru migdałowego. Wiśnie umyj pod bieżącą wodą i odsącz na sitku. Następnie wypestkuj je i odszypułkuj. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i czubkiem noża „zeskrob” miąższ z wnętrza jej połówek. Czekoladę(...)wiśnie oraz cukier. Całość zagotuj i gotuj przez chwilę. W trakcie gotowania marmolady zbieraj pojawiające się na jej powierzchni szumy. Po ok. 5 minutach do wiśni dodaj czekoladę i likier migdałowy. Całość dokładnie wymieszaj i zdejmij z ognia. Gotową marmoladę (jeszcze gorącą) przełóż do słoików. Słoiki zakręć i postaw do góry nogami, tzn. wieczkami na dół. Po mniej więcej
blog.moje-pasje.infołyżeczka cynamonu 1 kopiasta łyżka miodu 5 łyżeczek żelatyny 70g poszatkowanych orzechów włoskich 500ml śmietanki kremówki 36% 3-4 łyżki cukru pudru Do nasączenia: około 200ml likieru orzechowego (orzechówki; można zstąpić posłodzoną wodą z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny lub dodatkiem ekstraktu z wanilii) Dodatkowo: połówki orzechów do ozdoby około 60g marcepanu zielony barwnik spożywczy całe goździki cynamon(...)odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała. Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować), zdjąć z ognia. 10. Biszkopt w blaszce nasączyć 1/3 likieru i na wierzch wyłożyć połowę musu morelowego, rozsmarować go tak, aby zachować około 1cm odstęp od brzegu tortownicy (patrz zdjęcie poniżej). 11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle
Mała CukierenkaZapraszam po inspiracje, jeśli i Wam brakuje czasu. Składniki Czas przygotowania: 15 min + 50 min pieczenie 1 szklanka rodzynek sok z 1 pomarańczy 1-2 łyżek likieru cointreau (opcjonalnie) 140 g brązowego cukru 250 ml oleju rzepakowego 250 ml miodu 6 jajek 1 laska wanilii 1 łyżeczka mielonego imbiru 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki proszku(...)pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 6 marchewek Dodatkowo miód 1 szklanka siekanych orzechów włoskich Przygotowanie: 1. W miseczce namaczamy rodzynki w soku z pomarańczy i likierze, odstawiamy na ok 30 minut 2. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do babki (ja użyłam o śr 25 cm z kominem
Słodki Kompromisgęstości małej (takiej jak wódka). Najlepiej używać alkoholi mocno schłodzonych. Złoty sen to drink super prosty i łatwy w wykonaniu. Składniki: Creme de Cassis ok. 20 ml Likier Gold Wasser ok. 10 ml Tequila ok. 20 ml Składniki nalewamy w kolejności jak wyżej – ostrożnie po ściance kieliszka albo po łyżeczce. Likier Gold Wasser przed nalaniem mieszamy, aby uzyskać nieco
Smaki Ewyorzechów laskowych, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Krem: 150 g masła, 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki nutelli, 45 g wafli orzechowych , 2 łyżki likieru czekoladowego Dodatkowo: rozdrobnione orzechy do dekoracji, czekolada do dekoracji, czekoladowe kuleczki ¼ szkl. wódki + ¼ szkl. wody, tłuszcz w sprayu WYKONANIE Ciasto : z papieru do pieczenia wycinamy kółko wielkości(...)piekarnika studzimy na kratce. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 krążki, nasączamy wódką wymieszaną z wodą. Krem: Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy. Masło ucieramy, dodajemy czekoladę, nutellę oraz likier. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy pokruszone wafelki. Biszkopt przekładamy kremem z pokruszonym wafelkiem, wierzch i boki smarujemy masą bez wafelka. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą, robiąc esy floresy
słodki bratekminuty, następnie dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze przez 1-2 minuty aż krem lekko się napuszy. Dodatkowo: 1 pomarańcza 1 limonka 10 łyżek likieru amaretto 200g frużeliny wiśniowej Mieszamy sok z pomarańczy, limonki i likier amaretto. Pierwszy blat nasączamy połową przygotowanego ponczu, smarujemy frużeliną wiśniową i wykładamy krem orzechowy. Kładziemy drugi
Pyszności Słodkościsię bardzo szybko.Wprost idealne są na odświętne stoły , jako słodkie,pyszne przekąski. 2 szklanki.mąki 3/4 szklanka.cukru 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag.marcepanu 1 łyżka likieru amaretto lub innego 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1 szkl.mleka 100 g.oleju Papilotki na muffinki i blaszka Lukier: **************** 0.5 szklanki.cukru pudru Syrop z granatów Do przybrania orzechy macadami(...)inne bakalie ******************************************************* Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao.Przesiać do miski.Dodać cukier oraz sól.Wbić jajka ,mleko ,likier i olej.Skladniki zmiksować. Marcepan pokroić na kawałki w kostkę.Cukier puder utrzeć z odrobiną syropy na lukier. Porcje ciasta nakładać do 3/4 wysokości papilotki.Włozyć w sam środek kawałek marcepanu i przykryć odrobiną ciasta ,tak aby zakryło marcepan.Pieczemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibardzo. Ciasto: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Krem advocatowy: 250ml mleka 200ml likieru jajecznego advocat 4 łyżki cukru 1 budyń waniliowy 200g miękkiego masła Poncz: 1 szkl. mocnej kawy spirytus lub rum 1-2 łyżki cukru – opcjonalnie Masa malinowa: 500g malin świeżych(...)formie (25×30) wyłożonej papierem do pieczenia około 20-25 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty. Mleko razem z cukrem doprowadzamy do wrzenia. W likierze rozrabiamy proszek budyniowy, dobrze mieszamy, by nie było grudek. Wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy około 2 minuty, stale mieszając. Odkładamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy do białości. Stopniowo
Smaki Na Talerzurodzynek (u mnie Golden Jumbo ) 60 g siekanych, blanszowanych migdałów 80 g siekanych orzechów włoskich 4 duże łyżki miodu 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego 2 duże łyżki likieru amaretto mała puszka mandarynek (po odsączeniu około 170g) 70 g roztopionego masła 1 całe jajko 2 białka Dodatkowo: 1- 3 czubate łyżki kaszy manny (semoliny) Wykonanie: Tortownicę o średnicy(...)Gotujemy go tak samo, a następnie bardzo dokładnie odcedzamy. Do odcedzonego i zmielonego maku dodajemy wszystkie pozostałe składniki: cukier, pokrojone rodzynki, posiekane migdały i orzechy, miód, aromat pomarańczowy, likier amaretto, odcedzone i rozdrobnione mandarynki, roztopione masło, jajko i białka. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe :) RADA (może się przydać, a nie musi): Jeśli używacie kupnego maku mielonego, zauważyliście
Smak mojego domuszklanki cukru pudru; 300 ml śmietanki kokosowej (lub tłustego mleka kokosowego); 120 g wiórków kokosowych; 2,5 łyżki mąki pszennej; 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej; 1,5 łyżki likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego; Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Dodawać(...)łyżce twarogu cały czas miksując na wolniejszych obrotach miksera. Następnie dodać całe jajka i zmiksować. Na sam koniec wmiksować śmietankę kokosową lub mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, obie mąki i likier lub aromat kokosowy. Połowę zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno wyłożonej papierem formy, na to wylać masę serową, następnie na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec
In my kitchen