likier - 5379 przepisów (strona:142/359)

KAWA RAFAELLO Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I KRUSZONKĄ KOKOSOWĄ 153

wielbiciele Rafaello będą zachwyceni! SKŁADNIKI: * kawa zbożowa INKA Bio klasyczna – 2 łyżeczki http://inka.pl/rodzina-inki/inka-bio/inka-bio/ * mleko 2% – 100 ml * mleko kokosowe – 100 ml * likier kokosowy – 1 łyżeczka * śmietana 36% – 125 ml * biała czekolada – 50 g * wiórki kokosowe – 2 łyżki * masło – 1 pełna łyżeczka * cukier 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mleko gotujemy z mlekiem(...)kokosowym, zalewamy kawę Inka, rozpuszczamy, dodajemy likier kokosowy. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej ze śmietaną kremówką. Wiórki kokosowy przesmażamy z masłem i cukrem. Na dno szklanki układamy porcję kokosu. Zalewamy kremem białej czekolady i przygotowaną kawą. Dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną 36% ( dodatkową ) i posypujemy lekko podprażonym kokosem. Smacznego

Ostra na Słodko
Sernik kokosowy 134

paczuszkę ciasta do domu. Składniki: (blacha 29x24) 1,25 kg twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 5 jajek cukier waniliowy 4 łyżki masła 100-150 g wiórek kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego Polewa: 100 g białej czekolady 100 ml śmietanki 36 % posypka Decorada "tutti frutti" Ser zmielić na maszynce. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę, dodać(...)miękki masło i dobrze wymieszać. Wiórki kokosowe zmielić na mąkę (użyłam młynka do kawy). Do masy jajecznej stopniowo dodawać zmielony ser, a następnie zmielone wiórki kokosowe. Dodać likier kokosowy i dobrze wymieszać. Masę serową przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec 60-70 minut w temperaturze 160-170 stopni (to zależy od piecyka, lepiej piec w niższej temp

talerz przyjemności
Piernikowa Inka z kawowym sernikiem 187

serka twarogowego (z wiaderka) 4 jajka 5 łyżek miodu (wg uznania) 2 łyżeczki kawy Inki Klasycznej rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie) Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180*C. Spód: Herbatniki rozdrobnij w blenderze, przesyp do miski, dodaj miękkie masło i zmiksuj(...)Masą ciasteczkową wyłóż spód tortownicy i schowaj do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa:  W misie miksera umieść ser, żółtka, miód, rozpuszczoną kawę Inkę Klasyczną oraz likier kawowy i zmiksuj. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj w trzech turach do masy serowej, delikatnie mieszając. Masę wylej na miasteczkowy spód

Kulinarna (nie)codzienność
Domowy marcepan 1977

pierniczków. Ja robię z niego też kartofelki marcepanowe, które można kupić w sklepach za wcale nie małą cenę. Składniki: 200 g migdałów całych 200 g cukru pudru 30 ml likieru migdałowego lub kokosowego 1 łyżka syropu z agawy bio olejek migdałowy Przygotowanie: Zagotować w garnku wodę, wrzucić migdały i na wolnym ogniu gotować około 5 minut. Przelać migdały przez sitko(...)Pozostawić migdały na ręczniku papierowym około 1-2 godziny, żeby się osuszyły. Razem z cukrem pudrem zmiksować migdały. Im drobniej tym lepiej. Przełożyć na blat dodać syrop z agawy, likier i kilka kropli olejku migdałowego. Zagnieść, uformować wałek i owinąć w folię spożywczą. Odłożyć w chłodne miejsce by masa stężała.  Gotowy marcepan przechowywać w lodówce. Przed wałkowaniem lub formowaniem

Ala piecze i gotuje
Świąteczne przepisy – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 2136

śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa Śledzie po szwedzku – inlagd sill Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe Drożdżowy warkocz

Karo in the Kitchen
Deser na babski wieczór i nie tylko 127

odmiany coś słodkiego na każdą okazję... Składniki na deser (2 porcje): mała śmietana 30% łyżeczka cukru czekolada mleczna pomarańcz skórka pomarańczy biszkopty sok pomarańczowy i opcjonalnie likier pomarańczowy cynamon Zmiksować śmietanę tak, aby powstała bita śmietana i dodać do niej cukier. Rozpuścić czekoladę (z wyjątkiem dwóch kostek). Skórkę pomarańczy po uprzednim wyparzeniu zetrzeć, a następnie obrać resztę. Owoc pokroić(...)kawałki. Biszkopty maczać w soku i likierze, ale tak aby lekko nasiąkły i nie zrobiła się z nich papka. Układać warstwami biszkopty, bitą śmietanę, jeszcze raz biszkopty, czekoladę, owoce. Wierzch polać czekoladą, doprawić szczyptą cynamonu i posypać skórką pomarańczy. Udekorować kostką czekolady

Karola gotuje
Makowe muffinki z serem 149

muffinek): 200 g maku 120 g cukru 80 g rodzynek (u mnie Golden Jumbo firmy Skworcu ) 80 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 łyżka likieru amaretto skórka otarta z 1 cytryny 80 g drobno krojonego ananasa (może być z puszki) 80 g roztopionego masła 2 jajka Składniki masy serowej: 250 g serka Philadelphia(...)Często taki kupuję, aby zaoszczędzić sobie pracy. Gotujemy go tak samo, a następnie dokładnie odcedzamy. Do odcedzonego i zmielonego maku dodajemy: cukier, pokrojone rodzynki, posiekane orzechy, miód, aromat migdałowy, likier amaretto, skórkę z cytryny, ananasa i roztopione masło. Całość mieszamy. Jajka ubijamy mikserem 2 - 3 minuty, wlewamy do masy makowej. Całość mieszamy łyżką, do połączenia się składników. Masę

Smak mojego domu
BEZGLUTENOWE CRÊPES SUZETTE- PŁONĄCE NALEŚNIKI Z SYROPEM POMARAŃCZOWYM 176

trzecią... do hotelu :) SKŁADNIKI: Naleśniki: - 250 ml mleka - 100 gr mieszanki mąk bezglutenowych (owsiana, ryżowa, kukurydziana, teff, odrobina kokosowej) - 1 jajko - 50 ml syropu klonowego - szczypta soli - odrobina (łyżka) likieru pomarańczowego - 220 ml oleju rzepakowego - 3 łyżki cukru - 20 ml soku z cytryny - 150 ml soku z pomarańczy (świeżo wyciskany) - 3 łyżki masła - 30 ml brandy do podpalenia - filety(...)mieszaj. Cukier rozpuści się i zacznie rumienić, gdy będzie brązowy (ale nie spalony) dodaj sok z pomarańczy i szybko wymieszaj, następnie dodaj masło, znów wymieszaj, na końcu dodaj likier i znów wymieszaj, dodaj fileciki nie zdejmuj z ognia NALEŚNIKI POSKŁADAJ w trójkąty, solidnie zamocz w syropie i zostaw na patelni, wlej brandy i podpal. UWAGA: nie pochylaj nie nad patelnią

Kuchnia bezglutenowa Loli
Delicja makowa z wiśniami i kawą wg Aleex 357

przegotowanej wody • 2 łyżeczki cukru • 2 łyżki amaretto Przełożenie: • frużelina wiśniowa w puszce 350 g Masa kawowa: • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej + 60 ml wody • 1 łyżka żelatyny • 6 łyżek likieru amaretto • 250 g serka mascarpone (schłodzonego) • 400 ml śmietanki 30% (schłodzonej) • 2 łyżki cukru pudru Polewa: • 200 ml śmietanki 30% • 150 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: 1. Przygotować biszkopt: białka(...)Przygotować masę: kawę i żelatynę wsypać do metalowego garnuszka, dodać 60 ml wrzącej wody i wymieszać. Odstawić na kilka minut, następnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodać likier, wymieszać i ostudzić. 10. Do miski wlać zimną śmietankę kremówkę, od razu dodać zimne mascarpone i cukier puder. Miksować przez około 1-2 minuty na wyższych obrotach do czasu powstania gęstej

W mojej kuchni
TIRAMISU BEZ JAJEK 134

zrobić taki szybki deser a już potem delektować się pysznym smakiem.  Składniki: biszkopty podłużne 1 opakowanie śmietana kremówka 500 ml. serek mascarpone 250 gram cukier puder 3 łyżki likier kawowy 2 łyżki kawa rozpuszczalna 1 łyżka woda ciepła 1 szkl.  kakao do posypania 1-2 łyżki Sposób przygotowania: 1.  Śmietanę kremówkę ubić na sztywno razem z cukrem(...)pudrem. Dodać mascarpone i wymieszać szpatułką. Dodać likier i ponownie wymieszać. 2.  Kawę zalać wodą - wymieszać. Biszkopty ułożyć w formie podłużnej. Każdy biszkopt nasączyć kawą ( ja po 1.5 łyżce nasączyłam każdy biszkopt ). 3.  Połowę kremu wyłożyć na biszkopty. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów. Nasączyć kawą. Wyłożyć resztę kremu. Na wierzch kremu przez sitko przesiać kakao. Wstawić do lodówki

Kuchnia Paulettes
PIJANA W-Z Z LUSTRZANĄ POLEWĄ 215

mąka pszenna 3/4 szkl.  kakao 3 łyżki proszek do pieczenia 2 łyżeczki olej 1 łyżka Poncz: woda przegotowana 1/2 szkl.  koktajl alkoholowy 18% o smaku kawy lub likier 3 łyżki  Krem: śmietana kremówka 36% 400 g.  cukier puder 1 łyżka koktajl alkoholowy 18% o smaku kawy lub likier 3 łyżki  żelatyna 2 łyżeczki  woda

Kuchnia Paulettes
Likier czekoladowy. 122

ciągle mieszając, wlewaj rozpuszczoną czekoladę , a następnie cienkim strumieniem, powoli wlewaj spirytus. W trakcie wlewania alkoholu należy całość dość szybko mieszać, aby składniki dokładnie połączyły się ze sobą. Gdy likier jest już gotowy rozlej go do czystych butelek. Do każdej butelki wrzuć kawałek laski wanilii. Następnie butelki zakorkuj i odstaw w chłodne miejsce na kilka dni. Po tym czasie likier

Przepisy i porady kulinarne
Legnickie bomby piernikowe 171

Wszystko miksujemy do momentu, aż powstanie nam kleiste ciasto piernikowe. Składniki farsz: 200 g masy marcepanowej 3 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżki dżemu lub konfitury z pomarańczy 2 łyżki likieru pomarańczowego (może być sok pomarańczowy, u mnie sok) 130 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 30 g kandyzowanego imbiru (niekoniecznie, ja nie dałam) Dodatkowo: 200 g gorzkiej czekolady bakalie Masę marcepanową ścieramy(...)tarce o grubych oczkach, dodajemy do niej dżem, kandyzowaną skórkę pomarańczową, likier lub sok z pomarańczy, dżem i migdały. Mieszamy widelcem.  Wykonanie: Przygotować formę do muffinów, do niej rozłożyć papilotki. Do każdej papilotki nakładamy kopiastą łyżkę ciasta piernikowego. Do kubka nalewamy trochę wody, moczymy w niej łyżeczkę i nawilżoną w środku nałożonego wcześniej ciasta robimy wgłębienie i nakładamy

kruche babeczki
Szafranowe love – ciasto z szafranem 244

szafranu 225 g cukru 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Szafranowa pomada 75 g masła lub kokosowego oleju 1 łyżka śmietanki 2 łyżki kokosowego likieru 0,5 g szafranu 350 ml cukru pudru Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC).Rozpuść masło lub kokosowy olej. Dodaj mleko. Mieszanka powinna być lekko ciepła. Teraz dodaj szafran(...)piecz ciasto przez 20-30 minut w zależności od temperatury i rodzaju piekarnika. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Przygotuj pomadę. Rozpuść masło lub kokosowy olej. Dodaj śmietankę, likier i szafran. Wymieszaj z cukrem pudrem. Tak przygotowaną pomadą posmaruj wierzch ciasta. Na koniec posyp kokosowymi wiórkami. Pokrój na kawałki. The post Szafranowe love – ciasto z szafranem appeared first

codojedzenia