likier - 5379 przepisów (strona:148/359)

Tiramisu malinowe 119

bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 200 ml śmietany kremówki, 5 łyżek cukru pudru, 4 żółtka, 500 gram serka mascarpone, 200 gram biszkoptów do tiramisu, zielona herbata, syrop lub likier truskawkowy, maliny. Zaparzyć herbatę, odstawić do ostygnięcia. Dolać syrop lub likier do smaku. Śmietanę ubić, dodając łyżkę cukru. Jajka sparzyć. Oddzielić żółtka, ubić je z 4 łyżkami cukru. Gdy będą

królestwo garów
Jagodowa Esmeralda 400

łyżki kakao, 1 łyżka octu, Masa kakaowa: 750ml mleka, 3 opakowania budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 1,5 łyżki kakao. 300g masła, 1 kieliszek likieru czekoladowego, Pianka jagodowa: 250 ml śmietany 30%, 1 szklanka jagód, 2 opakowania galaretki fioletowej, Dodatkowo: bita śmietana i jagody do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka(...)gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem i kakao na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu do masy wlewam likier czekoladowy. Ucieram. Masę wykładam na jeden blat biszkoptu. Wyrównuję i przykrywam drugim blatem ciasta. 3. Jagody miksuję blenderem na mus. Mus przelewam na garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Torcik malinowo-kokosowy 108

torcik malinowo-kokosowy.   Składniki: 20 dag biszkoptów  maliny 2 galaretki malinowe 2 szklanki mleka 8 łyżek kaszy manny 20 dag masła 10 dag wiórek kokosowych pół szklanki likieru kokosowego 2/3 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny  Zaczynamy od przygotowania kremu.  Na gotujące mleko wsypujemy kaszę manną i wiórki kokosowe. Cały czas mieszamy. Gotujemy(...)minuty. Studzimy. Maso ucieramy z cukrem pudrem . Stopniowo dodajemy kaszę z wiórkami,  likier kokosowy i sok z cytryny.  Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu  i studzimy.  Na dnie tortownicy układamy biszkopty,  na które nakładamy niewielką ilość kremu.  Wysypujemy maliny i zalewamy tężejącą galaretką (część galaretki możemy zostawić, aby zalać nią wierzch torciku). Układamy następną

Pyszności Słodkości
Tiramisu z borówkami i białą czekoladą 91

czekolady. Poezja na talerzu. Składniki: 6 żółtek* 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego (brązowego) 500g mascarpone 250g śmietany kremówki (30-36%) 400g podłużnych biszkoptów 0,5l gorącej, mocnej kawy 50ml likieru waniliowego 200g białej czekolady (dwie tabliczki) 300g borówek amerykańskich kakao Kremówkę ubijamy na sztywną bitą śmietanę, odstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z cukrem na gęstą, białą masę – tak długo(...)kilka minut, aż oba składniki dokładnie się połączą. Kremówkę wyciągamy z lodówki, dodajemy partiami do masy i miksujemy na wolnych obrotach. Gotowy krem wstawiamy do lodówki Do kawy dodajemy likier, mieszamy. Biszkopty dokładnie nasączamy w kawie i układamy w naczyniu/blaszce. Warstwę biszkoptów przykrywamy 1/2 kremu, układamy borówki, posypujemy startą białą czekoladą (1 tabliczka) a następnie kakao. Ponownie układamy warstwę nasączonych

Gotowanie i blogowanie
BIAŁY ROSJANIN (WHITE RUSSIAN) / BIG LEBOWSKI 236

miarka się przebrała, Dude wyrusza do Jeffa Lebowskiego po rekompensatę... Polecam film, drinka też, ale uważajcie bo zdradziecki jest jak cholera :) SKŁADNIKI: - 40  ml wódki - 20 ml likieru kawowego - 3 kostki lodu - 30 ml śmietanki DO SZKLANKI wrzuć lód, wlej wódkę i likier kawowy, wymieszaj.Kiedy płyny się ustabilizują po ściance powoli wlewaj śmietankę. MOŻESZ TEŻ WSZYSTKIE składniki wrzucić

Kuchnia bezglutenowa Loli
Torcik z kremem muślinowym i truskawkami 106

torcik, z wyśmienitym aksamitnym w smaku kremem z ziarenkami wanilii oraz soczystymi, słodkimi truskawkami… Mówię Wam: niebo w gębie! Delikatny w swojej strukturze migdałowy biszkopt (nasączony ponczem z dodatkiem likieru Amaretto) znakomicie komponuje się z lekkim kremem i owocami. Koniecznie musicie wypróbować póki sezon truskawkowy trwa (a ich cena ostatnio mocno spadła)! Torcik najlepiej zrobić dzień wcześniej i oczywiście(...)temperaturze pokojowej) i ucieramy całość na jednolita masę. Poncz: Do 2 łyżek gorącej wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dolewamy 2 łyżki wody zimnej, sok cytrynowy oraz likier Amaretto. Mieszamy. Truskawki myjemy i odszypułkowujemy, osuszamy. Około 1/3 truskawek przekrawamy na pół. Jeden blat biszkoptu umieszczamy w tortownicy. Nasączamy go połową ponczu. Następnie spód smarujemy ok. 3-4 łyżkami

MyCookBook.pl
Truskawkowy tort z białą czekoladą 168

białej czekolady 1 łyżka cukru pudru 1 fix do śmietany 250 g serka mascarpone Dodatkowo: 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa + 1,5 szklanki wrzątku 4 łyżki likieru waniliowego Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Gdy piana będzie już sztywna i lśniąca zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku.  Mąki oraz kakao(...)śmietany i cukru pudru. Gdy jest już gęsta dodajemy serek mascarpone i miksujemy tylko do połączenia się składników. Złożenie ciasta: W tortownicy układamy jeden blat ciasta. Nasączamy go likierem. Po całości rozkładamy pokrojone na połówki truskawki. Przykrywamy je połową kremu. Dociskamy drugim biszkoptem. Równomiernie rozsmarowujemy resztę kremu oraz układamy resztę pokrojonych truskawek. Całość zalewamy galaretką (przestudzoną i delikatnie stężałą). Ciasto

VioletoweKucharzenie
Ciasto jabłkowe z cynamonem. Wegańskie. 129

właśnie kawałek tego ciacha. Ciasto jabłkowe z cynamonem. Wegańskie.   Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 90 min Czas całkowity 2 godziny   Składniki 150g rodzynek 8 łyżek likieru Amaretto 17 jabłek dużych (małych ok. 20) 3 łyżki soku z cytryny ⅓ szklanki płatków migdałowych 1 szklanka cukru 3 łyżki cynamonu 2,5 łyżki mielonego lnu 1 szklanka wody(...)Wykonanie Rodzynki zalewamy amaretto i czekamy 10 min. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek dodajemy - cukier, rodzynki wraz z likierem, sok z cytryny, płatki migdałowe i cynamon. Mieszamy.Odstawiamy najlepiej do lodówki na ok.15 minut. Siemię lniane mieszamy z wodą dość energicznie, do uzyskania zwartej konsystencji, ale nie może być

Apetyt na Zielone
Torta łod Kaufmanna (Tort skromności ;) ) 150

pszynny 1 łeżka kartofylmyjlu 7 2 łeżki kakao 5 łeżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczynia Beza: 6 bi ōłek 1,5 szklōnki cukru 3 łeżki kartofylmyjlu 2 łeżki likieru cytrynowego abo kōniaku trocha soli Kryjma: 500 g mascarpōne 2 gorzke szokolady (po 100 g) Ślagzana: 125-150 ml śmiytōnki 30 abo 36 % 1 łeżka pudecukru 1 śmiytanfix Śliwki(...)łodpocznie. 21 Beza. Ubijcie sie bi ōłka na beza (wciepcie tam trocha soli). Potyn dejcie tam cuker i ubijejcie, aż sie rozmiyszoł. Na sōm kōniec wmiyszejcie kartofylmyjl i wlyjcie likier abo kōniak. Przigotujcie sie 2 blachy, wyłōżcie na nie papiōr do pieczynioł i odrysujcie na nim 2 kōłka wielkości dna tortownicy. Tera na kołżde kōłko wyłōżcie po pó 22 ubityj

Chop w kuchni
Kokosowo- krówkowa kostka bez pieczenia 136

maślanych (ok 400g) 500ml śmietanki 30% 2 opakowania serka mascarpone (2x250g) 3 łyżki cukru pudru 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym 100g wiórek kokosowych 1opakowanie śmietan fix 50ml likieru o smaku toffi Ponadto: 1 mleczna czekolada 30ml mleka 2 garści orzechów ziemnych 30g płatków białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Przygotowaną formę wykładamy folią spożywczą i układamy warstwę herbatników. Śmietankę(...)cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dzielimy na 2 części. Do pierwszej części dodajemy masę krówkową i wykładamy na warstwę herbatników. Drugą warstwę herbatników przed nałożeniem namaczamy w likierze toffi. Pozostały krem mieszamy z wiórkami kokosowymi i wykładamy na herbatniki. Przykrywamy jeszcze jedną warstwą ciastek. 2.  Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy posiekanymi

Kuchnia w czekoladzie
Tort kokosowy z okazji Chrztu Świętego 212

się natrafiła to i torcik powstał. Inspiracja Alessandra Frisoni.  Składniki: 200 ml śmietany kremówki 625 g serka mascarpone 2/3 szklanki cukru pudru  szklanka wiórek kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego (ja użyłam syrop kokosowy) Wykonanie: Serek mascarpone i kremówkę przełożyć do miseczki i ubić na sztywną masę. Następnie dodać cukier, wiórki i likier kokosowy i całość wymieszać do połączenia

Krakowskie smaki Ani
ciasto oczy carycy 1149

wystudzenia. Masło miksujemy z kawą na puch. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i miksujemy na gładką masę. składniki na poncz: 150 ml mocnego napary z kawy, wystudzonego 4 łyżki likieru kawowego dodatkowo 1 paczka okrągłych biszkoptów wykonanie: Napar mieszamy z likierem. dodatkowo: 2 galaretki zielone lub czerwone 700 ml gorącej wody wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Likier cytrynowy Limoncello 445

Limoncello to słodki likier cytrynowy pochodzący z Włoch, konkretnie z Kampanii. Robi się go z samych skórek. Najlepiej jest używać do niego cytryn z okolic Sorrento, ale wiadomo, że nikt nie będzie specjalnie latał i szukał takich cytryn. Inne też się nadadzą. Ten likier serwuje się bardzo mocno schłodzony na koniec posiłku, albo po prostu jako drink w upalne

Marder&Marder Manufacture
Likier jajeczny - ajerkoniak, czyli popularny Advocaat 249

Dzisiaj mam dla Was przepis na naprawdę fajny likier jajeczny, czyli popularny ajerkoniak. Coś takiego w sklepach zwykle funkcjonuje jako Advocaat. Sposób produkcji tego oryginalnego trunku objęty jest tajemnicą handlową, ale mi udało się stworzyć coś podobnego w smaku. Właściwie to prosta robota, w ciągu kilkunastu minut możecie się delektować własnym ajerkoniakiem. Warto go zrobić, bo to naprawdę smaczny trunek(...)powoli - cały czas ucierając (najlepiej w robocie kuchennym) - dodajemy mleko. Gdy masa się połączy to nada ucierając dodajemy wąskim strumyczkiem spirytus. I gdy masa ponownie stanie się jednolita nasz likier jest gotowy. Przelewamy do butelek i zostawiamy na dobę żeby smaki się "przegryzły". A później już tylko się delektujemy. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Sernik straciatella z rabarbarem 144

mrożonego. Składniki: Na tortownicę 22 cm Spód: 21 dag ciasteczek kruchych owsianych 80 g roztopionego masła Masa serowa: 25 dag twarogu półtłustego 25 dag serka mascarpone 150 ml likieru waniliowego 1 szklanka słodkiej śmietanki 30% 50 g startej czekolady u mnie miks-biała gorzka i mleczna 80 g cukru pudru 5 listków żelatyny Wierzch: ½ litra pokrojonego rabarbaru 150 ml wody(...)wyłożyć na wyłożony pergaminem spód tortownicy, docisnąć do dna dobrze łyżką, wsadzić do lodówki na pół godziny. Masa serowa: Twaróg pokruszyć do miski, dodać ser mascarpone, wlać śmietankę i likier, wsypać cukier całość zmiksować blenderem na gładką masę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie przez 7 minut, po czym odcisnąć w rękach, przełożyć do miseczki i podgrzać przez 7 sekund

Wanilia i Kardamon