likier - 5379 przepisów (strona:148/359)

Granola owsiana w mini kuleczkach :) 137

także rodzynki. Jeżeli tak jak ja uwielbiacie cynamon ta przekąska będzie jedną z Waszych ulubionych. Cudo! :) BANAN I CZEKOLADA  płatki owsiane (40%) * banan (8,5%) * chipsy czekoladowe - likier kakaowy, cukier trzcinowy, masło kakaowe, kakao w proszku (8,5%) * syrop z agawy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego  *  kokos * olej kokosowy * inulina  *  mąka z tapioki(...)rozpoznać. Wyraźnie widać ich obecność i jak natrafisz na większy kawałek to poczujesz subtelną nutkę kwaśności. Ogólnie pisząc - pycha :) CHRUPIĄCA CZEKOLADA  płatki owsiane (41%) * chipsy kakaowe - masło kakaowe, likier kakaowy (14%) * cukier trzcinowy * jabłka * syrop z agawy * olej słonecznikowy  *  olej kokosowy  *  pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego  *  inulina  *  mąka z tapioki

Zdrowie na języku :P
Sernik z musem czekoladowym 384

łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie) 1 duża puszka mleka skondensowanego 3 całe jajka (dałam same białka, następnym razem dam całe jajka) 3 łyżki likieru Amaretto lub innego aromatu (można tez wykorzystać np. aromat waniliowy do ciast lub zwykły cukier wanilinowy) Mus czekoladowy 300 ml śmietanki kremówki 36% ok. 200-250 g czekolady gorzkiej (można dodać(...)nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy wyło ż yć krążkiem z papieru do pieczenia o średnicy 24 cm. Do miski włożyć ser, budyń w proszku, mleko skondensowane, jajka i likier (lub inny aromat). Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Masę serową wylać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut aż masa na środku tortownicy będzie całkowicie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Keks mocno nadziany 144

bakalie do niego dodacie i życzę smacznego!. Składniki na jedną foremkę keksową: - 25 dag mąki - 15 dag masła - 10 dag cukru - 1/2 szklanki mleka - 3 jaja - 5 dużych łyżek likieru, ja użyłam amaretto - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - cukier waniliowy lub wanilia mielona - 30 dag orzechów i bakalii wg. uznania, u mnie wiśnie, żurawina, orzechy pekan(...)wanilią na puszystą masę, ja przeważnie używam miksera na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy, przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, po wymieszaniu dodajemy mleko i likier, ponownie miksujemy. 2. Bakalie i orzechy oprószamy 2 łyżkami mąki, mamy wtedy pewność, że równo się rozłożą i nie opadną na dno. Na koniec ubijamy białka na sztywno i łyżką mieszamy

Apetyczna babeczka
Domowe praliny Bounty 160

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 3 szklanki wiórków kokosowych Około 1 i 1/3 szklanki mleka skondensowanego - słodzonego Opcjonalnie 1 łyżka likieru amaretto, który delikatnie uperfumuje praliny 2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% na polewę Przygotowanie: Wiórki kokosowe wsypać do miski wlać mleko skondensowane oraz likier, dobrze razem ugnieść.   Można formować małe batoniki

W garach u Gosi
Oryginalne włoskie tiramisu bez pieczenia najlepsze na świecie !! 321

cukru (najlepiej takiego drobnego do wypieków) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarnka wanilii 250 g serka mascarpone 1 i 1/4 szklanki mocnego espresso (bardzo mocnego) 2 łyżki lub więcej likieru kawowego np kahuli lub innego ulubionego ok 1 paczki herbatników podłużnych 250 g (może wyjść 1,5 paczczki  jeśli używacie takich grubszych herbatników) kawa lub kakao do posypania Przygotowanie(...)białka na sztywną pianę, można dodać odrobinę soli, żeby lepiej się ubiły 4. Stopniowo i delikatnie dodajemy mieszaninę żółtek i mascarpone do białe delikatnie mieszamy. 5.Wymieszaj ostudzoną kawę z likierem, przełóż do płaskiego naczynia i namaczaj biszkopty. 6. Układamy biszkopty (zobacz filmik żeby zobaczyć jak je układać) na to krem znowu biszkopty i na wierzch krem, odstawiamy do lodówki

zdrowa vege kuchnia
Tiramisu a’la rafaello 13611

tłusty, jak nie raz kremy na bazie mascarpone. Wszystko to przeplecione podprażonymi wiórkami kokosowymi, startą białą czekoladą i biszkoptami nasączonymi kawą. W oryginale biszkopty nasączone są mlekiem wymieszanym z likierem kokosowym, obawiałam się, że to połączenie może wywołać zbyt słodki i trochę mdły efekt, a kawa dodała całości fajnego orzeźwienia. Gdybyście się zdecydowali na wariant z likierem, dajcie znać

Relaxtime
Ciasto kokosowe ze śliwkami 140

termoobiegu przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, polukrować, kroić i podawać. Lukier kokosowy: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki likieru kokosowego Mój lukier zrobiłam z 1/2 szklanki pudru i ok. 3 łyżek soku z cytryny.  Ten lukier kokosowy wydał mi się za słodki. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć łyżką(...)otrzymania gładkiego lukru. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dosypać cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty - likieru kokosowego. przepis z Moich Wypieków

Proste Potrawy
Kakaowo-orzechowe trufle jaglane 176

szkl. kaszy jaglanej 1 szkl. mleczka kokosowego 1 szkl. wody  szczypta soli 20 szt daktyli 6 łyżek mielonych orzechów włoskich 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 2 łyżki likieru pomarańczowego 40% 4 łyżki prażonych nasion słonecznika do obtoczenia: kakao Kaszę wsypać na sitko,wypłukać i przelać wrzątkiem. Wodę zmieszać z mleczkiem kokosowym,dodać szczyptę soli i wsypać kaszę. Gotować(...)przykryciem do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Daktyle przepłukać w ciepłej wodzie,posiekać i dodać do ciepłej kaszy. Zmiksować blenderem na papkę,dodać orzechy,miód ,likier i nasiona słonecznika. Wyrobić razem na jednolitą masę. Z masy lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć każdą w kakao. Schłodzić w lodówce. Z tej porcji wychodzi 45 sztuk trufli

Kolorowa kuchnia Elki
Kawowa delicja. 201

łyżka oleju 1/2 szklanki cukru Masa budyniowa: 600  ml mleka 2 budynie waniliowe winiary 3 łyżki cukru 200 g masła 1 łyżka mąki  1 łyżka likieru waniliowego 1 żółtko 3 galaretki malinowe 600 ml przegotowanej wody Masa śmietanowa: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru pudru  1 śmietana fix 2 batony Snickers blaszka(...)rozpuszczamy budynie, cukier i mąkę. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę, gotujemy tak długo aż budyń będzie gęsty. Zimny budyń ucieramy z masłem na gładki krem, na końcu dodajemy likier.  Ciasto ciemne przecinamy na pół. W  cieście jasnym i w jednym górnym  ciemnym wycinamy kieliszkiem kółeczka robiąc około 1,5 cm odstępu. Kółeczka w obydwu ciastach muszą

Sama słodycz i szczypta chili
Restaurant Week w Pappatore: W tym szaleństwie jest metoda 140

haute pâtissere . Połyskująca na złoto biała kopuła, opasana cytrynową bezą włoską (bardzo smaczną muszę przyznać) i przybrana smakowitym kruchym ciastkiem oraz kawałeczkami dyni (ponoć) marynowanej w gruszkowym likierze zapowiadała się bardzo dobrze. Sam sernik był bardzo delikatny o piankowej wręcz strukturze, a po przekrojeniu wypływał z niego dyniowy sos. Niestety zarówno sernikowi, jak i jego wnętrzu brakowało smakowego zdecydowania, jakiejś(...)kropki nad  „i” . Uwagę mam również do marynowanej dyni. Może przebywała w likierze za krótko? Bo nie wyczułem jego smaku, ale dla mnie była po prostu kawałkiem surowego (i twardego) warzywa, który trochę odstawał od aksamitnej konsystencji reszty dania. Kontrasty i zmiany tekstur są fajne, ale te były w zdecydowanie zbyt mocnej opozycji do siebie. Deser był niby

Food Square
Szkocki trifle. 144

wsadzić do pucharka. Zwłaszcza, że Marzena wyraźnie do tego zachęca, prawda? ;) Składniki (na 3 pucharki): Dolna warstwa: 9 okrągłych biszkoptów 6 łyżek dżemu malinowego 3 łyżki whisky lub likieru na whisky (drambuie, glayva) Środkowa warstwa (custard): 150 ml mleka  150 ml słodkiej śmietanki 1 laska wanilii 4 duże żółtka 2 łyżki cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Górna warstwa(...)śmietanki kremówki  1 łyżka cukru pudru 9 malin Wykonanie: Biszkopty pokroić na ćwiartki i poukładać na dnie pucharków. Dżem wymieszać z whisky lub likierem (ja wybrałem drambuie) i wyłożyć na biszkopty. Przygotować custard: Połączyć mleko i śmietankę w rondelku. Dodać nasionka wanilii i podgrzewać mieszając około 5 minut, niemal do zagotowania. Zdjąć z ognia. Żółtka, cukier i skrobię wymieszać

zadanie-gotowanie
Kawowy mieszaniec 1198

biszkoptowych 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 70 g rozpuszczonego masła Warstwa kawowa: 25 dag sera mascarpone ½ litra śmietanki 30% 5 łyżeczek  kawy rozpuszczalnej 50 ml likieru kawowego 2 łyżki cukru pudru 3 listki żelatyny Dodatkowo: 15 dag  markizów orzechowych Kakao do oprószenia Jak wykonać ?  Spód: Biszkoptowe herbatniki pokruszyć drobno, wymieszać w misce z kakao(...)uważać aby nie zagotować ! Schłodzoną śmietankę oraz ser mascarpone umieścić w misie miksera, wsypać cukier puder, miksować d momentu aż masa zacznie gęstnieć wtedy wsypać rozpuszczalną kawę, wlać likier i cienkim strumieniem rozpuszczoną żelatynę cały czas miksując. Gotową masę wyłożyć na miasteczkowy spód, wygładzić, oprószyć  grubo kakao, powciskać markizy orzechowe, włożyć na kilka godzin do lodówki. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Czarny Las w bezie 117

białego octu winnego 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej 1 płaska łyżka gorzkiego kakao Krem: 250g mascarpone 4-5 łyżek śmietany 18% 1/2  łyżki cukru pudru 1,5 łyżki wiśniowego likieru/ niesłodzonego soku wiśniowego* * na przykład tego, który wydzieli się przy drylowaniu wiśni Do tego: 500g świeżych wiśni 1 kostka gorzkiej czekolady Sposób przyrządzenia: Bezowe blaty: 1. Piekarnik nastaw(...)podstawami piecz 45min w 150*C. 8. Gotowe bezy wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Krem: 1. Mascarpone ubij z cukrem. 2. Do całości dodaj śmietanę i likier/ sok wiśniowy i wymieszaj dokładnie szpatułką. Do tego: 1. Wiśnie umyj i pozbaw pestek. Całość: 1. Na jeden z bezowych blatów wyłóż połowę śmietanowej masy i wyłóż połowę wiśni

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kawowo-piernikowa panna cotta 149

listek  żelatyny Dr.Oetker 2 łyżeczki cukru 130 ml gorącej wody Warstwa kawowo-śmietanowa: 330 ml śmietanki 30% 300 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 25 ml likieru kawowego 1 laska wanilii ½ szklanki cukru pudru 4 listki  żelatyny Dr.Oetker Dekoracja: Pokrojone pierniczki solony karmel lub  sos toffi Dr.Oetker krokant orzechowy Jak wykonać ?  Warstwa kawowo-piernikowa(...)dodajemy wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia, laskę wyjmujemy i dodajemy osączoną żelatynę, mieszamy aż się rozpuści,wsypujemy kawę rozpuszczalną, wlewamy likier, mieszamy. Schłodzoną wylewamy po równo na stężałą warstwę kawowo-piernikową, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.  Przed podaniem miseczki lekko ogrzewamy wykładamy deser na talerzyki, dekorujemy pierniczkami, solonym karmelem

Wanilia i Kardamon
Likier kukułkowy babci Basi 176

NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Zbliżają się Ostatki i Walentynki więc myślę , że przepis na likier kukułkowy się przyda. Łagodny likier dla Pań i nie tylko. Składniki : 0,5 litra alkoholu ( najlepiej spirytus, ale może być też wódka, jak w moim przypadku ) 30 dag cukierków kukułki

Pysznosci Babci Basi