likier - 5379 przepisów (strona:156/359)

Ciasto Latte Macchiato 273

pieczenia krem: 200 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mleka w proszku 400 g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego) poncz: 300 ml mocnej kawy 100 ml likieru baileys (lub każdego innego kawowego, czekoladowego) dodatkowo: 2 paczki okrągłych biszkoptów gorzkie kakao Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z solą i cukrem, na jasną puszystą masę (przez około 8 minut). Następnie(...)około 30 minut. Biszkopt studzimy. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Następnie dodajemy mleko w proszku i serki i dokładnie miksujemy. Chłodną kawę łączymy z likierem. Zimny biszkopt kroimy na 2 blaty. Pierwszy blat wkładamy z powrotem do blaszki. Porządnie nasączamy ponczem i nakładamy połowę masy. Na masie układamy nasączone w ponczu biszkopty, oprószamy delikatnie gorzkim

na moim stole...
Tarta z musem czekoladowym 127

jajka i dodatkowo 1 żółtko – 200 g czekolady gorzkiej, albo mlecznej, albo mieszanej – to już zależy od Was – 3-4 łyżki cukru pudru – 4 łyżki likieru pomarańczowego (jeśli nie macie możecie wymieszać np. wódkę/ spirytus z sokiem z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętym) – opcjonalnie bita śmietana Wykonanie: Składniki na spód zmiksować razem w malakserze. Gotową masę(...)naczynie nie może dotykać wrzącej wody; nie należy jej rozpuszczać bezpośrednio na ogniu). Białka oddzielić, ubić na sztywno stopniowo dodając cukier (masa będzie bardzo gładka). Do przygotowanej czekolady dodajemy likier i po kolei żółtka na zmianę z ubitymi białkami. Mus wyłożyć na schłodzony wcześniej spód czekoladowy. Całość włożyć do lodówki na minimum kilka godzin – najlepiej na całą noc. Tartę

Pociąg Do Kuchni
Mus czekoladowy z bananem 130

uproszczenia zrobiłam z dodatkiem śmietanki. Całość połączyłam z bananem i kolorową posypką. Składniki: - 330ml śmietanki 30% - 100g czekolady gorzkiej - 100g czekolady mlecznej - śmietan żel - 2 łyżki likieru o smaku czekoladowym Dalkowski Chocotella dodatki: - banan - posypka: kuleczki zbożowe w czekoladzie Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Ubijam śmietanę wraz z dodatkiem śmietan-żelu. Odkładam dwie łyżki bitej śmietany do innej miseczki(...)Dodaję do całości ostudzoną czekoladę oraz likier czekoladowy. Dokładnie miksuję. Banana kroję na trzy części. Do szklanek przekładam po 1/3 musu czekoladowego, dokładam do tego kawałek banana. Ozdabiam łyżeczką bitej śmietany i posypuję delikatnie posypką. Przekładam do lodówki na minimum godzinę. Podaję schłodzone. Dla dzieciaczków można zrobić w wersji bezalkoholowej. Deser będzie wtedy słodszy

Kuchnia co dnia
Trufle czekoladowo-miętowe 196

najnowszego wydania magazynu Apetyt. Składniki: 15 dag gorzkiej czekolady 60% kakao 10 dag masła 82% 100 ml śmietanki 4 herbatniki maślane 2 krople kropli miętowych ½ laski wanilii 30 ml likieru czekoladowego Ciemne kakao do obtoczenia Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę dodajemy  stopniowo masło mieszamy, po połączeniu z masłem wlewamy śmietankę dodajemy pokruszone na pył herbatniki, wlewamy likier

Wanilia i Kardamon
Babeczki z kokosowym kremem z białą czekoladą 160

miękkiego masła - 0,75 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 jajka - 2-3 łyżki mleka - różowy barwnik spożywczy - szczypta soli - kieliszek likieru kokosowego *krem: - 250 g mascarpone - 2 tabliczki białej czekolady (200g) - 4 łyżki wiórek kokosowych *dodatkowo: - maczek truskawkowy - cukrowe perełki - mini żelki owocowe Przygotowanie:  Masło i cukier utrzeć na puszystą masę(...)Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym miksując około 1 minuty na średnich obrotach. Dodać likier i barwnik i miksować do połączenia składników. Ilość barwnika bezpieczna dla zdrowia podana jest na etykiecie.  Dodać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą i bardzo szybko zmiksować do dokładnego połączenia składników. Dodać mleko, ponownie zmiksować. Gotowym ciastem napełnić papilotki lub silikonowe formy

W poszukiwaniu inspiracji
Tort Tiramisu 183

pieczemy przez 40 minut. Biszkopt dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt kroimy 2 razy, tak by powstały 3 równe blaty.   Nasączenie blatów: 160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej) 80 ml likieru kawowego   Składniki [MASA]: 750 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 100 g cukru pudru   Wykonanie [MASA]: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodać(...)szybko wymieszać.   Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach   Wykonanie [TORT]: Jeden blat biszkoptu kładziemy na tortownicy. Nasączamy 1/3 mieszanki kawy z likierem. Wykładamy 1/3 masy z mascarpone, którą posypujemy 1/3 wiórków gorzkiej czekolady. Następnie wykładamy 2 blat, nasączamy, wykładamy 1/3 masy mascarpone, posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady. Z trzecim, wierzchnim blatem postępujemy tak samo

psgotujemy
likier kawowy 152

serii likierów polecam likier kawowy na mleku skondensowanym

Ugotujmy Coś
czekoladowa babeczka z płynącym środkiem 290

składniki: 50 g czekolady, gorzkiej 50 g masła 50 g mąki 50 g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka likieru kawowego wykonanie: Masło roztapiamy z czekoladą w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu miksujemy na puszystą masę jajko, żółtko oraz cukier. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, miksujemy. Następnie dodajemy ciepłą roztopioną czekoladę z masłem oraz likier. Miksujemy do połączenia

Domowy Smak Jedzenia
Babeczki waniliowe 175

dzieci. Składniki: (na około 22szt) 120 g masła 110 g cukru pudru 2 duże jajka laska wanilii 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki likieru Baileys do dekoracji: bita śmietana kolorowa posypka Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem do uzyskania białej, puszystej masy a następnie dodawać stopniowo po jednym jajku oraz miąższ laski wanilii. Przesiać proszek(...)pieczenia z mąką i dodawać stopniowo do masy. Na końcu dolać likier i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Do foremek do muffinek włożyć papilotki nałożyć do nich ciasto do około ¾ wysokości foremki. Piec około 15-18 minut w piecu nagrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem udekorować rozetką bitej śmietany i kolorową posypką

Pyry na Gaz
TRUSKAWKOWA PANNA COTTA 116

przygotowania takiego Walentynkowego deseru zdążycie jeszcze zamówić i otrzymać pod wskazany adres . Składniki: 250 ml śmietany kremówki 250 ml mleka 2 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny 3-4 kieliszki Likieru Truskawkowego  DALKOWSKI       laska wanilii Wykonanie: Śmietanę kremówki oraz mleko wlewamy do garnuszka. Dodajemy nasiona wanilii i cukier. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Kiedy na bokach garnuszka(...)mleko zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia. Dolewamy likier, mieszamy. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, mieszamy. podgrzewamy aż się rozpuści. Jeszcze ciepłą wlewamy do masy śmietanowej, mieszamy, studzimy. Zimną wlewamy do foremki. Odstawiamy do stężenia. Zimne wyjmujemy z formy, dekorujemy truskawkami. Potrzebne formy znajdziecie  tutaj:  KUP FORMĘ SERCE

Z Majeczką w kuchni
BABECZKI POMARAŃCZOWE Z KREMEM CZEKOLADOWYM 139

pomarańczy sok z połowy pomarańczy krem czekoladowy:( do przygotowania dzień wcześniej niż pieczenie babeczek ) 250 ml śmietany kremówki cukier puder- ok łyżki tabliczka mlecznej czekolady 2 kieliszki likieru czekoladowego Dalkowski Wykonanie: Jajka ubić z cukrami, dodać maślankę, skórkę z pomarańczy oraz sok, dokładnie wymiksować. Make wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać po łyżce mąkę do jajek, ciągle miksując(...)Krem: Śmietanę kremówkę podgrzać, wrzucić do niej kostki czekolady, aż się rozpuszczą. Wymieszać. Odstawić na noc do ostygnięcia. Na drugi dzień ubijamy czekoladową śmietanę na sztywno, dodajemy likier, mieszamy. Możemy dosłodzić cukrem pudrem. Gotowe wystudzone muffinki udekorować kremem czekoladowym i posypać perełkami cukrowymi. Do upieczenia babeczek użyłam papilotek POLKA z asortymentu sklepu PAPILART.PL . Świetnie się nadają do pieczenia, a także

Z Majeczką w kuchni
Ciastka pomarańczowo kokosowe 120

miękkiego masła, 150 g cukru, 1 jajko, 1 łyżka likieru pomarańczowego, 250 g mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy, 30 g wiórków kokosowych, Masło utrzeć na pulchną masę z cukrem i skórką pomarańczową, następnie dodać jajka i dalej ucierać, dodając pod koniec likier pomarańczowy. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i dobrze

królestwo garów
Rafaello na kakaowym cieście bez pieczenia 138

szklanki cukru - cukier waniliowy - 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 3 czubate łyżki mąki pszennej - 200g masła  - 1 szklanka wiórków kokosowych + 3 łyżki - herbatniki kakaowe (około 350g) - 2 łyżki likieru o smaku waniliowym Dalkowski Vanilla Forma : 21x24cm, ja użyłam dużej formy, ale ograniczyłam ją do tej wielkości wkładając jako ściankę małą keksówkę bez pieczenia Przygotowanie:   Około 500ml mleka przelewam(...)miski. Czekam na ponowne zagotowanie się, chwile mieszam na gazie aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do wystygnięcia. Miękkie masło miksuję, następnie do gładkiej masy dodaję budyń, szklankę wiórków kokosowych oraz likier. Miksuję dalej. Formę wykładam papierem do pieczenia, wykładam nań warstwę herbatników. Na nie nakładam 1/3 kremu. Znowu herbatniki i 1/3 kremu. Kolejna (trzecia) warstwa herbatników i reszta kremu. Całość wygładzam

Kuchnia co dnia
Sałatka owocowa z orzeszkami piniowymi 175

przepyszne. Zrobiłam sałatkę owocową z ich dodatkiem. Sałatka owocowa to zdrowszy zamiennik ciasta. Sałatka jest pyszna, polecam. Składniki: 1 jabłko 2 mandarynki 2 kiwi 1 banan 4 truskawki Adwokat ( likier jajeczny ) Orzeszki pinii Wykonanie: Jabłko, kiwi, banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Podobnie na kawałki kroimy truskawki jak i mandarynki. Orzeszki prażymy na suchej patelni ( będą bardziej chrupiące(...)aromatyczne ). Owoce polewamy likierem ( ilość według uznania ) i posypujemy orzeszkami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js

Smaki Ewy
Kora orzechowa 156

gotującego się syropu i gotujemy budyń. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy zimny budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ponadto: 1/3 szklanki likieru kawowego lub kawy wymieszanej z wódką 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym 2 galaretki pomarańczowe brzoskwinie pozostałe z puszki pokrojone w plasterki Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i odstawiamy(...)stężenia. Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu, na nim układamy ciastka maczane w likierze kawowym ( czekoladą do dołu ) na wierzch wykładamy pozostały krem ( odkładając kilka łyżek -  będzie na potrzebny do posmarowania drugiego spodu). Na krem wykładamy drugi blat, smarujemy cienko odłożonym kremem i układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Na górę wylewamy tężejącą galaretkę i odstawiamy do lodówki

Słodka Kraina Wypieków