likier - 5379 przepisów (strona:164/359)

CIASTECZKA MIGDAŁOWE AMARETTI 110

jesiennej kawy. Smaczne, malutkie  i w sam raz do podania z kawą - ciasteczka migdałowe. SKŁADNIKI: 150 g mielonych migdałów 200 g płatków migdałowych (dodatkowo przez nas pokrojonych) kieliszek likieru amaretti 300 gramów cukru pudru 4 białka Jak zrobić?  Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. W osobnej misie  mieszamy przesiany cukier puder z płatkami(...)migdałowymi oraz ze zmielonymi migdałami. Następnie drewnianą łyżką mieszamy DELIKATNIE z białkami wymieszane wcześniej migdały z cukrem pudrem, dolewamy likier amaretto - do uzyskania jednolitej masy Z wykorzystaniem silikonowej formy do małych ciastek - nakładamy łyżeczką masę. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. Po upieczeniu - można jeść od razu - ale można także schować do słoika i podawać z jesienną kawą. Przepis

dlaSmaQ
Czekoladowa Lawa (Molten Lava Cake) 233

szkl. mąki pszennej 140 g masła 3/4 szkl. cukru pudru 3 duże jajka w temperaturze pokojowej 3 duże żółtka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki likieru pomarańczowego Dodatkowo: cukier puder do oprószenia kakao do oprószenia kokilek truskawki/ maliny do dekoracji Przygotowanie: 1. Masło i czekolady umieścić w garnuszku, podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Jeszcze ciepłą masę(...)czekoladową przelać do większego naczynia. Wsypać przesianą mąkę pszenną oraz cukier puder i zmiksować. Następnie dodać jajka, żółtka, ekstrakt i likier. Dobrze zmiksować do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto czekoladowe przelać do około 6 kokilek wysmarowanych wcześniej masłem i obsypanych kakao. 2. Piec w 220 st.C około 10-16 minut (czas pieczenia zależy od Waszego piekarnika! U mnie

Nastoletnie Wypiekanie
Keks serowy 129

Soczysty ,delikatny w smaku. Składniki 100 g suszonych moreli 50 ml likieru morelowego 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów ziemnych 100 g orzechów pistacjowych 150 g cukru 500 g mąki 15 g proszku do pieczenia 150 g masła opakowanie cukru waniliowego 3 jajka 350 g serka śmietankowego (z wiaderka) 100 g kandyzowanych owoców 100 g masła (do posmarowania ciasta(...)cukru pudru Przygotowanie   Morele kroimy na cztery części i moczymy w likierze. Orzechy siekamy. Z mąki ,proszku do pieczenia ,tłuszczu ,cukru ,cukru waniliowego ,jajek i serka śmietankowego zagniatamy ciasto. Dodajemy morele ,orzechy ,kandyzowane owoce oraz pokrojoną masę marcepanową ,ponownie zagniatamy ,dokładnie mieszając składniki. Formę na keks wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy przez

R'n'G Kitchen
Deser brzoskwiniowo-Sheridanowy 115

więc dałem jako dekoracja :D ) Składniki brzoskwinie w puszce (2 połówki i syrop) 4 łyżki sera z wiaderka 1 łyżka żelatyny 200 ml śmietany 30% 30 ml likieru Sheridan (kawowy) figi w syropie Przygotowanie   Syrop wraz z serem podgrzewamy (nie zagotowujemy) ,cały czas mieszając. Dodajemy żelatynę ,schładzamy. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy pokrojone w kostkę połówki brzoskwiń. Mieszamy(...)rozlewamy do pucharków. Wstawiamy do lodówki. Do śmietany dodajemy likier ,ubijamy i porcjujemy do pucharków (druga warstwa). Na wierzch układamy ćwiartki

R'n'G Kitchen
Cloud (shot) 139

Szybki shotcik ,najlepiej smakuje w schłodzonych kieliszkach. Polecam kieliszki lodowe Składniki 50 ml wódki 10 ml likieru blue curacao 5 ml soku z limonki Przygotowanie Do kieliszka najpierw wlewamy wódkę ,następnie likier (chwilę czekamy aż osiądzie) oraz

R'n'G Kitchen
White Russian Drink 517

Aksamitny w smaku i bardzo 'uderzający' w głowę drink... :D Składniki 60 ml wódki 40 ml likieru kawowego 20 ml kremówki Przygotowanie Wódkę i likier kawowy wkładamy do shakera razem z lodem. Do alkoholu dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. W szklankach do drinków umieszczamy lód i wlewamy wymieszany drink

R'n'G Kitchen
Jägerbomb 132

Wbrew pozorom ,bardzo smaczny i lekki drink. Składniki 40 ml likieru Jägermeister 125 ml Red Bull Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Przygotowujemy shotówkę i szklankę do whiskey. Mają być schłodzone. Do kieliszka nalewamy likier. Do szklanki lejemy napój. Do szklanki wrzucamy shota wraz z kieliszkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Tiramisu z Bezami, czyli Blondynkowe Tiramisu Premium :) 164

Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 250 g serka mascarpone 1 duże jajko podłużne biszkopty 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżka likieru Amaretto 1 filiżanka zaparzonej mocnej kawy kakao do oprószenia bezy domowe Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być prosto z lodówki, czyli schłodzone. Jajko wyparzyłam, oddzieliłam żółtko od białka. W jednej misce(...)miksowałam żółtko z cukrem pudrem na puszystą jasną masę, zmniejszyłam obroty miksera i po łyżce dodawałam serek mascarpone i miksowałam do połączenia się składników. Następnie dodałam likier Amaretto. W drugiej misce ubiłam białko na sztywną pianę, którą wyłożyłam do miski z żółtkami i serkiem mascarpone i wszystko delikatnie wymieszałam łyżką do połączenia się składników. Biszkopty moczyłam w wystudzonej kawie

Blondynka Gotuje
Tarta z truskawkami, mascarpone i nutellą 286

Krem:   500ml śmietanki 30%,  250g serka mascarpone,  4 czubate łyżki cukru pudru z laską wanilii (użyłam Master Cook) ,  50g posiekanej białej czekolady,  2 łyżki likieru jajecznego,  300g świeżych truskawek. Czekoladę stopić na parze, przestudzić.  Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać serek mascarpone, przestudzoną czekoladę oraz likier jajeczny. Krótko zmiksować

Z miłości do słodkości
29. Lekka pianka truskawkowa z musem bananowym 241

truskawek - 1 białko *opcjonalnie: 1-2 łyżeczki ksylitolu                     kilka kropli likieru (ja użyłam poziomkowego Fragoli Toschi) Składniki na mus: - 1 banan - 50ml mleka zagęszczonego niesłodzonego light Truskawki blendujemy na mus. W zależności od Waszego wyboru podczas blendowania dodajemy likier. Do musu

Be Fit Be Strong
Lodowy tort semifreddo czekoladowo-śmietankowy (bez jajek) 362

pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 300 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 210 g podłużnych biszkoptów pół szklanki zaparzonej kawy (ostudzonej) wymieszanej z 50 ml likieru amaretto - do maczania biszkoptów bezy do dekoracji (ok. 20 małych sztuk). Można zamienić na wiórki czekoladowe. Przygotowanie: Tortownicę o śr. 22 cm dokładnie wyłożyć folią spożywczą (dno i boki). W kąpieli wodnej roztopić(...)przed podaniem, aby zmiękło i dało się łatwo pokroić (najlepiej odkroić tyle, ile akurat potrzebujemy, a resztę przechowywać w zamrażalniku). Udekorować bezami lub wiórkami czekoladowymi, można też polać ulubionym likierem lub sosem czekoladowym

Domowa Cookierenka Agi
Lody TIRAMISU (bez jajek) 404

naprawdę pyszne. A pisze to ta, która za kawą nie przepada :) Składniki (na 1 litr) : 200 ml mleka 2 łyżki kakao 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego 500 g serka mascarpone 120 g cukru pudru szczypta soli 100 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) Przygotowanie: Połowę mleka zagotować, w drugiej połowie wymieszać kakao i kawę rozpuszczalną. Dodać(...)gotującego się mleka i wymieszać. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy kakao wystygnie dodać do niego likier kawowy. Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i szczyptą soli, następnie dodać kakao i dokładnie wymieszać. Na koniec dolać śmietanę, całość zmiksować. Masę przełożyć do maszyny do lodów i włączyć mieszanie na ok. pół godziny (lub zgodnie z zaleceniami producenta).  Bez maszyny: Masę przełożyć

Domowa Cookierenka Agi
Mousse au Chocolat z Likierem Kokosowym (mus czekoladowy) 209

sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki na 4 pucharki lub kilkanaście takich malutkich foremek: 100 g dobrej gatunkowo czekolady deserowej (gorzkiej) 3 jajka szczypta soli 3-4 łyżki likieru kokosowego (użyłam Coconut Milk Canari ) DODATKOWO UŻYŁAM: 100 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka cukru pudru czekoladowe foremki mini czekoladowe trójkąty białe czekoladowe mikro krople mleczne mix Wykonanie: W pierwszej(...)czekoladę dodaję białka w trzech częściach. Nadal nie przerywam mieszania. W tym momencie masa staje się już luźniejsza. Kiedy mam już wmieszaną ostatnią część białek dodałam po jednej łyżce likieru kokosowego. Łyżka po łyżce. W tym momencie mus powinien mieć konsystencję surowego ciasta na biszkopt, moje biszkopty mają zbliżoną konsystencję. Teraz tak. Jak nie macie czekoladowych foremek macie trzy wyjścia

Blondynka Gotuje
Cupcakes Kawowe z Bitą Śmietaną i Truskawkami 136

mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 3 łyżeczki kawy espresso lub kawy rozpuszczalnej w proszku 2 jajka 1 łyżka likieru kawowego (ja użyłam Coffee Canari ) Kawowa Bita Śmietana: 250 ml śmietanki kremówki 1-2 łyżeczki cukru pudru 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku (ja użyłam typu Crema) DODATKOWO użyłam: kilkanaście truskawek(...)Następnie wsypujemy cukier  i miksujemy dalej. Jajka wbijamy jedno po drugim i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy kawę i ucieramy dalej. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i likier i mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Formę na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki, do każdej wciskamy po jednym owocu truskawki, wyrównujemy i pieczemy

Blondynka Gotuje
Tort bezowy z wiśniami, malinami, czarną porzeczką i truskawkami. Kaloryczna bomba. 217

małe opakowanie ( ok 200g ) serka mascarpone 1 mała śmietanka 30% 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 i 1/2 opakowania mieszanki owoców Hortex ( maliny, czarna porzeczka, truskawki, wiśnie ) 4 cl likieru karmelowego lub amaretto Białka wbić do suchej, najlepiej metalowej lub szklanej miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, cały czas ubijając pianę. Ubijać do chwili kiedy(...)piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę na 120*C. Ustawienie góra dół. Piec przez półtorej godziny. Wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Owoce przełożyć do rondelka, podlać likierem i poczekać aż się rozmrożą na malutkim płomieniu. Chodzi tylko o puszczenie soków. Dodać 3/4 galaretki wiśniowej i mieszać do momentu jej rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno

Jemy Pijemy