masła; 4 jajka; 180 g gorzkiej czekolady; 1,25 szklanki cukru; 1 łyżka kawy granulowanej; 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii; szczypta soli; 1,5 szklanki mąki; 0,5 szklanki likieru kawowego; Wykonanie: Masło i czekoladę roztopić w garnuszku, zdjąć z palnika. Lekko przestudzić.W misce roztrzepać jajka, wanilię, cukier, likier, kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Wymieszać mąkę z solą
In my kitchenporcji: 300 ml śmietanki kremowej 30% (u mnie Łaciata); 150 ml kremowego twarożku lub gęstego jogurtu naturalnego (u mnie jogurt grecki); 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka likieru miętowego; 175 g czekolady deserowej; Do dekoracji: 200-300 ml śmietany kremowej 30%; 1 łyżka cukru pudru; czekolada do posypania; Wykonanie: 1. W dużej misce ubić śmietanę kremówkę. 2. Dodać twarożek(...)jogurt oraz cukier puder, starannie wymieszać. Przełożyć 1/3 masy do mniejszej miski, dolać likier miętowy i wymieszać. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, lekko przestudzić i wlać powoli do pozostałej bitej śmietany, cały czas miksując na wolnych obrotach mksera. 3. Do pucharków nakładać na przemian przygotowane masy, następnie lekko je wymieszać, aby uzyskać ciekawy efekt kolorystyczny
In my kitchenprawdziwa BELGIJSKA TRUFLA:) I miała rację:) Składniki: 250g gorzkiej czekolady (najlepiej z 70% kakao); 125g miękkiego masła; 6 jaj; 175g cukru kryształu; skórka otarta z 1 pomarańczy; 2 łyżki likieru (ja dałam kawowy); 500 ml śmietany 36%; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 1-2 łyżeczki gorzkiego kakao; Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 180 o C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(...)rozpuszczonej gorącej czekolady dodać masło i dobrze wymieszać do chwili, aż masło się rozpuści. Ostudzić. 2 jaja i 4 żółtka ubić z 75g cukru, dodać przestudzoną czekoladę z masłem, likier i pomarańczową skórkę, bardzo delikatnie wszystko wymieszać. Oddzielnie ubić na sztywną pianę 4 białka, dodać pozostały cukier i ubijać do momentu uzyskania gładkiej, sztywnej i lśniącej piany. Do ubitej piany
In my kitchenWami podzielić, postaram się to robić bardziej systematycznie :) Jak to się mówi....: święta, święta i po świętach. W tym roku postanowiłam własnoręcznie przygotować prezenty i tym sposobem powstał likier kokosowy oraz likier czekoladowy ( o nim wkrótce :) ). Jest delikatny, słodziutki, coś dla osób lubiących delektować się smakiem alkoholu. Składniki: 200g wiórek kokosowych, 500ml wódki, puszka mleka skondensowanego słodzonego, 500ml mleka zagęszczonego
Pudełko rozmaitościtylko w konsystencji ale i kolorze :) To było bardzo dobre posunięcie. Skąd taki kolor? Advocaat Dalkowski Starotoruński ma właśnie taki piękny i żółty kolor i to zasługa właśnie tego likieru. Przekrój mazurka dorzucę w święta, bo jeszcze w takiej postaci leży w lodówce i czeka na niedzielę :) Źródło: Moje Wypieki , pomysł wykończenia mój własny :) Każdy czerwony wyraz w tym poście(...)rozpuściłam dokładnie (nie należy zbyt mocno podgrzewać żelatyny, aby nie straciła swoich właściwości żelujących). Kremówkę zestawiłam z palnika, wlałam do niej rozpuszczoną żelatynę, wymieszałam dokładnie, na końcu wlałam likier Advocat i ponownie wymieszałam. DODATKOWO: 1 mały słoiczek domowego dżemu z czarnej porzeczki (można ze sklepu) garść czarnej porzeczki ( ja użyłam mrożonej) kilka listków świeżej mięty Wykonanie: Wystudzony spód posmarowałam
Blondynka Gotujeskładniki: 2 szkl mąki 200 g cukru 4 jajka 200 g masła 4 łyżki kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 4 łyżki likieru amaretto 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło ucieramy. Jajka ubijamy z cukrem na białą masę. Do masła dodajemy stopniowo masę jajeczną, cały czas ucieramy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie miksujemy. Formę (22 cm średnicy(...)natłuszczamy i wlewamy połowę ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao, likier i miksujemy. Przekładamy na jasne ciasto, delikatni mieszamy widelcem aby ciasta się troszkę zmieszały. Pieczemy w 180 st. C. przez ok. 45 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z foremki i jeszcze ciepłą posypujemy cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzeniabrązowego cukru , 1/2 laski wanilii , 70 g masła , 8 lekko czubatych łyżek mielonych migdałów - tu również użyłam tartych migdałów BackMit , 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej , opcjonalnie można dodać odrobinę likieru amaretto . W garnuszku, na niewielkim ogniu, roztopić 2-3 łyżki masła, dodać brązowy cukier i migdały. Wszystko razem przesmażyć na lekko złoty kolor. Trzeba cały czas mieszać, żeby nie przypaliło(...)szklankę mleka wraz z wanilią. W drugiej szklance mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną, wlać do garnka zagęszczając wszystko. Mieszać przez około pół minuty do zgęstnienia. Na końcu można dodać likier amaretto i resztę masła, wymieszać dokładnie. Krem lekko przestudzić, a jeśli kawałki migdałów są zbyt duże, można krem zblendować. Po lekkim przestudzeniu kremu, nakładać
Codzienna kuchnia niecodziennaPiekarnik rozgrzać do 180 °C . Piec ok. 15 min, do momentu aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć, wystudzić. Marcepanowa rozetka: 200 g białej masy marcepanowej 1 białko 10 ml likieru Amaretto Składniki wrzucić do miski i utrzeć, aż powstanie jednolita masa. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką z dużą gwiazdką. Wycisnąć ozdobny rant wokół podpieczonego spodu. Piekarnik rozgrzać(...)ładnie się zarumieni. Wyjąć. Ostudzić. Masa truflowa: 250 g czekolady gorzkiej 150 g śmietany kremówki 36% 50 g cukru pudru 25 g masła w temperaturze pokojowej 2 - 3 łyżki likieru Amaretto lub rumu oraz: dowolne bakalie do dekoracji np.: figi, migdały, żurawina, rodzynki Czekoladę połamać na mniejsze kawałki. Śmietanę przełożyć do rondelka, dodać cukier, wymieszać i doprowadzić prawie do wrzenia
maniapieczeniaczasu. Składniki na około 12-15 sztuk: 2 tabliczki dobrej mlecznej czekolady , 450 ml śmietany 30 lub 36% , 2 śmietan fixy (lub inne stabilizatory do śmietany), 50 ml likieru amaretto , 1 łyżka cukru pudru , lemon curd lub inny dodatek (np. konfitury). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - najlepiej metalową lub ceramiczną miskę ustawić na garnku z lekko wrzącą wodą(...)rękawa cukierniczego (lub nałożyć małą łyżeczką) bitą śmietanę. Górę ozdobić tym samym dodatkiem, jaki jest nałożony na spód. Śmietanę dla dorosłych ubić ze śmietan fixem. Do ubitej dodać likier amaretto i wymieszać. Nakładać do czekoladowych foremek za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki. Ozdobić dowolnie, ja użyłam malin i kolorowych groszków :) Czekoladowe foremki można przygotować nawet kilka dni wcześniej. Śmietana
Codzienna kuchnia niecodziennagodzin. Na zamrożonych lodach posypać pokruszoną bezę, ułożyć porzeczki i polać sosem porzeczkowym. Sos porzeczkowy 4 łyżki dżemu porzeczkowego 2 łyżki soku z czarnej porzeczki 2 łyżki likieru z czarnej porzeczki (można zastąpić sokiem) dodatkowo po garści czerwonych i czarnych porzeczek (na wierzch) Dżem porzeczkowy przełożyć do garnuszka podgrzać z sokiem z czarnej porzeczki, aż się rozpuści. Jeżeli trzeba trochę(...)ostudzić, wymieszać z likierem. Smacznego
Pełny talerzsztuk: 500 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 2 żółtka 1 jajo 6 łyżek drobnego cukru 14 g suszonych drożdży 200 ml mleka 2-3 łyżki likieru amaretto ¼ łyżeczki soli 60 g roztopionego masła Nadzienie 500-600 g wiśni 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru Żółtka i jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać wymieszać(...)drożdżami. Dodać jaja, mleko, likier. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do zagniatania ciasta przez ok. 5 minut. Jeżeli ciasto będzie bardzo klejące podsypać 1-2 łyżkami mąki. Dodać masło z solą, wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Wiśnie opłukać, dobrze osączyć, wydrylować. Jeżeli
Pełny talerzTrunki domowej roboty są najlepsze . Najprzeróżniejsze nalewki owocowe czy też przepyszne likiery smakują wybornie. Domowe malibu robiłam już wielokrotnie , ale gdy natknęłam się na ten przepis (niestety nie zapisałam źródła ) też musiałam go przetestować . Likier robi się szybko i łatwo. I równie szybko znika :) Składniki : 3 szklanki mleka 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 200 g wiórków
Malinowa KawiarenkaSkładniki: 7 jajek 1 szkl. cukru ( do ciasta) 2/3 szkl. kakao 2/3 szkl. mąki tortowej szczypta soli 6 łyżek likieru wiśniowego 800 ml kremówki 1/3 szkl. cukru ( do masy) 2 łyżeczki żelatyny 200-300 g malin Nagrzać piekarnik do temperatury 170 st. Białka obić na sztywno, dodać szczyptę soli. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo cukier ( mniej więcej(...)wody wsypać żelatynę i dobrze rozpuścić. Schłodzić, ale tak by została płynna. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Krążki ciasta nasączyć rozcieńczonym likierem wiśniowym, przekładać masą dodając maliny. Udekorować pozostałą resztą malin
Konrad Gotujemiękkiego masła , 3 całe jajka , 200 g półtłustego twarogu , 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej , 5 łyżek brązowego cukru , 3 łyzeczki soku z cytryny , opcjonalnie 3 łyżki likieru gruszkowego , odrobina masła do wysmarowania foremek . Gruszkę obrać ze skóry, wydrążyć gniazdo nasienne i posiekać w niewielkie plasterki. Włożyć do garnuszka wraz z brązowym cukrem i sokiem z cytryny. Opcjonalnie można dolać likier gruszkowy
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki (na 4-6 porcji): 250 ml śmietany kremówki 250 ml mleka 3,2% 80 g cukru 3 łyżeczki żelatyny w proszki 1 laska wanilii 2 łyżki likieru kokosowego Dodatki: wedle gustu Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i ostawić na 5 minut. Laskę wanilii przeciąć na pół i wyskrobać z niej ziarenka. Do rondelka wlać śmietankę i mleko, dodać(...)cukier, ziarna wanilii i przepołowioną laskę. Podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści. Dodać likier, zagotować i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i energicznie mieszać do momentu, aż cała się rozpuści. Tak przygotowaną mieszankę przelać do filiżanek lub kokilek (ja wlałam do silikonowych foremek na babeczki) i odstawiamy do przestygnięcia, po czym przykrywamy folią
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!