likier - 5379 przepisów (strona:166/359)

Kawowe bezy z kremem 170

łyżka wody 180 g cukru pudru 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej krem 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany 30% 100 g cukru 2 łyżki wody 1 jajko 2 łyżki likieru kawowego Wszystkie składniki znajdziecie tutaj  Przygotowanie: bezy Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Białka ubijamy na sztywno, cały czas ubijając powoli dodajemy cukier puder(...)się ostudziły. Krem Cukier z wodą zagotowujemy, aż powstanie karmel, następnie dodajemy śmietanę i pozostawiamy do wystygnięcia.  W naczyniu miksującym ubijamy jajko, dodając serek mascarpone i likier kawowy, następnie dodajemy ostudzony karmel, cały czas ubijając. Krem chłodzimy ok 1h.  Bezy idealnie zgrywają się z kremem, wystarczy je delikatnie zanurzyć.  Smacznego

Niezły Młynek
Czekoladowe ciasto bez pieczenia - mus czekoladowy 256

180g ciasteczek maślanych 50g masła o temperaturze pokojowej opcjonalnie trochę mleka Składniki na mus czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady dobrej jakości 3 duże jajka 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki likieru pomarańczowego np. Curacao Sposób wykonania Przygotowanie spodu ciasta Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy żeby troszkę przestygła. Ciastka kruszymy jak najdrobniej choć nie przeszkadza gdy będzie trochę grubszych kawałków(...)następnie oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier puder. W osobnym naczyniu mikserem ubijamy żółtka dodając po trochu roztopionej czekolady, po łyżeczce likieru, na zmianę rozluźniając masę połową białek. Na koniec dodać resztę białek i delikatnie wymieszać. Uzyskany mus przełożyć do formy z ciasteczkowym spodem i odstawić do lodówki najlepiej

W kuchennej krainie
Ciasto piankowe - bez pieczenia 627

ugniatamy ciasto i przekładamy do delikatnie wysmarowanej masłem formy. Wstawiamy do lodówki. Składniki na mus: 200 g pianek marshmallows 125 ml mleka 3,2% 50 ml likieru truskawkowego  u mnie Bols  375 ml kremówki opcjonalnie barwnik czerwony Wykonanie: W rondelku umieszczamy  mleko i pianki i mieszamy tak długo na małym ogniu, aż pianki nam się(...)rozpuszczą. Pamiętajmy jednak że nie mogą się zagotować, ponieważ zawarta w piankach żelatyna straci swoje właściwości ściągające. Następnie piankowe mleczko przelewamy do innego chłodnego naczynia i dodajemy likier, zostawiamy żeby lekko przestygło. W tym czasie ubijamy kremówkę, z tym że nie na zupełnie sztywno, musi mieć trochę lżejszą konsystencję.  Gdy pianki trochę przestygną łączymy

W kuchennej krainie
Rozkosz podniebienia 277

Wykwintny deser, który rozpieści nasze podniebienie, pobudzi zmysły, a przy tym jest bardzo łatwy w wykonaniu. Składniki: 1 litr mleka 100 ml likieru advocat 100 gram wiórków kokosowych 50 g masła szczypta cynamonu 1 cukier waniliowy 7 łyżek kaszy manny 2 łyżki cukru pudru 200 ml malin Wykonanie: Mleko przelewamy do garnka dodajemy masło, wiórki kokosowe, cynamon, cukier puder, cukier(...)waniliowy oraz likier. Zagotowujemy dodajemy kaszę mannę, gotujemy ok 5 minut często mieszając. Maliny miksujemy blenderem. Do pucharków wlewamy maliny następnie dodajemy przestudzoną kaszę mannę. Dekorujemy według uznania. Smacznego

kgwjanczewo
4 proste przepisy na pstrąga z grilla 162

pstrągi w stylu włoskim Te pełne smaku i aromatu grillowane pstrągi nadziewane są oliwkami i szalotką. Składniki: 4 pstrągi, oczyszczone ¼ szklanki masła ¼ szklanki czarnych oliwek, grubo posiekanych 2 łyżki likieru lukrecji (Pernod) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki 1 posiekana mała szalotka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Ryby posypać solą(...)pieprzem z każdej strony. Skropić likierem lukrecji. Przykryć i odstawić na 30 minut do miejsca w temperaturze pokojowej. W międzyczasie połączyć szalotkę i oliwki. Dodać masło, szczypiorek i pietruszkę. Dokładnie wymieszać. Pstrągi napełnić przygotowaną mieszanką. Tak przygotowane ryby grillować około 8 minut z każdej strony w wysokiej temperaturze.. Niezbędne może się okazać zabezpieczenie pstrągów np. wykałaczką. Klasyczny pstrąg

naRuszcie
Naleśniki z mascarpone, bitą śmietaną i sosem śliwkowym 219

śmietany 36%; 150 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki rodzynek Sos: 1/2 szklanki powideł śliwkowo - czekoladowych 1/2 szklanki  soku z pomarańczy 50 g likieru pomarańczowego kilkanaście listków melisy lub mięty Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Smażyć z obu stron na rozgrzanym  oleju z łyżką masła(...)międzyczasie do rondelka wrzucić powidła i sok z pomarańczy. Zagotować na małym ogniu tak, aby sok delikatnie odparował. Dodać likier i całość zmiksować na gładką masę. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę   ubić na sztywno, dodać mascarpone, puder  i delikatnie połączyć mikserem na najmniejszych obrotach. Wstawić  do lodówki na 5-10 minut. Masę nałożyć

Gosia gotuje
Konfitura z czerwonej cebuli 86

necie, że chciałam w końcu poznać ten smak. Opłacało się, jest wyśmienita.Trochę ją  jak to bywa w moim gotowaniu  zmodyfikowałam i rodzynki zastąpiłam wiśniami z likieru. Wyszła znakomita i już wiem, że to raz pierwszy ale nie ostatni :) Ten smakołyk już na stałe zagości w mojej kuchni. Składniki  : 1 kg czerwonej cebuli 2 łyżki oliwy(...)Sposób przygotowania: Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Do garnka wlać łyżkę oliwy podgrzać i wrzucić na nią cebulę, dodać goździki, miód,ocet balsamiczny sól i pieprz.Wiśnie z likieru przekroić na pół i dorzucić do garnka.Na końcu dolać wiśniówkę i dusić na bardzo malutkim ogniu około 45 min.Płyn powinien wyparować, a konfitura staje się ciemna  ... Smacznego

Gosia gotuje
Muffinki z dynią i rodzynkami 120

pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki  cynamonu 1/2 łyżeczki   gałki muszkatołowej 1 szklanka drobno startej dyni hokaido 1/2 szklanki rodzynek 50 g likieru pomarańczowego Sposób przygotowania: Do jednej miski przełożyć wszystkie składniki sypkie tj; mąkę cukier, proszek do pieczemia i rodzynki. W drugiej umiescić składniki płynne, tj: olej, jajka, likier i startą dynię

Gosia gotuje
Tort makowo - migdałowy z kremem advocat 170

gram mielonych migdałów 200 gram cukru 200 gram miękkiego masła 10 jajek 1  łyżka miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól Krem advocat 300 ml mleka 300 ml likieru advocat 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 500 gram sera mascarpone Wykonanie: Biszkopt makowy Masło z miodem, cukrem i żółtkami ucieramy na pulchną(...)advocat Żółtka ucieramy z cukrem na bardzo puszystą masę, następnie dodajemy wymieszane ze sobą mąki dokładnie łączymy ze sobą składniki aby się połączyły. Mleko zagotowujemy, zestawiamy z ognia, dolewamy likier, następnie masę jajeczną, energicznie mieszamy, aż powstanie kremowa konsystencja. Masę zagotowujemy cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Masę budyniową studzimy. Serek mascarpone ubijamy na puszystą masę, po czym

kgwjanczewo
Ciasto kapitańskie z ajerkoniakiem 377

Czekoladowy biszkopt, bita śmietana, kawowe biszkopty i pyszna masa ajerkoniakowa... Taki przepis mam dziś dla Was :) Ciasto niezwykle puszyste, wyjątkowe, idealne na wszelkie ważne uroczystości. ja odrobinę "przedobrzyłam" z likierem i masa wyszła odrobinę za rzadka, jednak nie ujmowało to ciastu smaku... foremka 23 x 33 cm Biszkopt:   3 jajka,  150g mąki pszennej,  3/4 szklanki cukru(...)małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce przestudzonej masy budyniowej. Następnie bardzo powoli wlewać likier. Poncz:  3 łyżeczki kawy,  2 łyżeczki cukru,  okrągłe biszkopty,  2 łyżki kakao.  Kawę wraz z cukrem zalać około 1/2 szkl. wrzątku. Ciasto nasączyć ponczem

Z miłości do słodkości
Różowa Tarta 158

Składniki: 300 g OREO 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady  1/4 kostki masła 150 g pianek marshmallows  kubek pełnego mleka (3,2%) 0,5 kubka likieru liczi  2 op śmietany kremówki kilka malin Przygotowanie: Wszystkie składniki na spód,czyli ciasteczka, czekoladę oraz masło wkładamy do blendera i miksujemy na mokry piasek  Przygotowujemy formę na tartę - smarujemy masłem(...)pianki marshmallows umieszczamy w garnuszku. Lekko podgrzewamy, mieszając, do rozpuszczenia pianek w mleku i powstania piankowego mleczka. Uwaga: nie dopuszczamy do wrzenia! Piankowe mleczko przelewamy do innego naczynia, dolewamy likier, wymieszać, następnie wystudzić. Śmietanę ubijamy,  dodajemy do niej wystudzone piankowe mleczko oraz zblendowane maliny i mieszamy (łyżką, nie mikserem), aż do połączenia i powstania jednolitej masy.  Gotową masę

Luźna Kuchnia
PROFITEROLKI Z KREMEM BANANOWYM I CZEKOLADĄ 252

masło – 60 g * mąka pszenna – 85 g * jajko – 2 szt KREM BANANOWY : * śmietana 36% – 300 ml * banan – 1 szt * cukier puder – 3 łyżki * likier bananowy – 2 łyżki DODATKOWO: * mleczna czekolada SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Blachę smarujemy tłuszczem, skrapiamy po całości wodą. Piekarnik nagrzewamy do 200C. CIASTO: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojone masło, gotujemy(...)nagrzanego piekarnika na ok.15-20 minut i pieczemy na złoto. Po upieczeniu każde nakłuwamy nożem, by wypuściło parę, studzimy. KREM BANANOWY: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy rozgniecionego banana, cukier i likier bananowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy, chłodzimy. CAŁOŚĆ: Ptysie/profiterolki nadziewamy kremem bananowym ( ze szprycy ) i oblewamy roztopioną czekoladą. Pycha

Ostra na Słodko
Rolada ala tiramisu 474

podaniem. Do rolady wykorzystałam kawę rozpuszczalną o smaku tiramisu z sklepu ale-raj.   Składniki: 28 szt podłużnych biszkoptów 250 g twarogu z wiaderka 120 cukru pudru 5 łyżek likieru kawowego 250 ml kremówki 30% 2 śmietan fixy 200 ml przegotowanej ciepłej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku tiramisu kawa mielona do posypania  czekoladowe serduszka do dekoracji Przygotowanie(...)wodzie rozmieszać kawę rozpuszczalną i ostudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno pod koniec wsypać śmietan fix i zmiksować. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem i likierem kawowym. dodawać porcjami ubitą śmietanę i wymieszać. Rozwinąć dwie warstwy foli aluminiowej. Biszkopty z dwóch stron zanurzyć w kawie i ułożyć na foli 4*6 szt. Na biszkopty wyłożyć masę i rozsmarować. Ostrożnie zwinąć roladę

Ala piecze i gotuje
Ciasto piaskowe z ananasami. 170

plasterkach (446 ml) 13 dkg margaryny 10 dkg cukru 25 dkg mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia otarta skórka z 1 cytryny 5 łyżek wiórków kokosowych 5 łyżek likieru kokosowego lub rumu Do dekoracji : 10 dkg cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wiórków kokosowych Sposób wykonania :  Ananasy osączyć z soku, pokroić na kawałki. Miękką margarynę(...)utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do ciasta likier, wiórki kokosowe i przesianą mąkę , delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać do ciasta kawałki ananasów, kilka odłożyć do dekoracji, wymieszać. Gotowe ciasto wylać do foremki keksowej ( około 25 cm długości ), wyścielonej papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec

Przepisy i porady kulinarne