likier - 5379 przepisów (strona:175/359)

Makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku w towarzystwie sosu pomarańczowego - przepis świąteczny 177

szczypty sos pomarańczowy 400 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy skórkę z jeden pomarańczy 40 g cukru brązowego (dodamy więcej lub mniej w zależności od słodkości pomarańczy) 50 ml likieru cytrynowego (równie dobrze może być pomarańczowy) pół laski wanilii 1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej SPOSÓB WYKONANIA   NADZIENIE -mak parzymy wrzątkiem i odstawiamy na ok 30 minut, aby się zaparzył(...)białej skóry), drobno pociętą skórkę dodajemy do naszego rondelka wraz z przeciętą na pół laską wanilii. Gotujemy na małym ogniu do odparowania połowy soku. Po tym czasie dodajemy likier cytrynowy oraz dosładzamy cukrem brązowym. W odrobinie zimnej wody rozmieszamy z niecałą łyżeczkę mąki ziemniaczanej( uważamy, aby nie dać za dużo mąki, aby nie wyszedł nam gęsty kisiel) dotujemy jeszcze minutę

Basia w kuchni
Sernik krakowski 351

Upieczony sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Jeśli sernik za mocno Wam wyrośnie, nie martwcie się, po wystudzeniu nieco opadnie, a paski z ciasta nie powinny się naruszyć. Lukier: sok z 1 cytryny 1 białko 200 g cukru pudru Wszystkie składniki na lukier utrzeć i posmarować nimi wystudzony już sernik. Ciasto można udekorować z wierzchu również skórką pomarańczową

Food Square
Eklery z budyniowym kremem 159

poprzekrawać na pół. Waniliowy krem  pâtissière: 800 ml pełnego mleka laska wanilii 8 żółtek 120 g cukru 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 30 ml dowolnego likieru lub brandy (ja użyłem Amaretto) Wanilię przekroić na pół, wyskrobać ziarnka i zagotować je razem z mlekiem do wrzenia. Odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na biały puch, na koniec wsypać(...)wlać jednym ruchem do gorącego mleka. Dokładnie wymieszać (ja to robię trzepaczką) i wstawić  na palnik. Gotować na małym ogniu aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia, wlać chlust likieru i wymieszać. Krem przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Dodatkowo: 80 g gorzkiej czekolady Krem nakładać na spody eklerków za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Następnie przykryć drugą połówką

Food Square
Strucla z orzechami i cynamonem 116

zdjęciu poniżej) i pozostawiamy do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut. Po wystudzeniu możemy polać lukrem. Lukier robimy mieszając cukier puder z kilkoma kroplami cytryny i wody

Smakowity Blog Kulinarny
Świąteczne pierniczki 227

słyszeliśmy, że prezent zrobiony własnoręcznie, cieszy najbardziej. Moją propozycją na taki podarunek są właśnie pierniczki - zrobione miesiąc wcześniej, aby nabrały smaku i aromatu, dekorowane bezpośrednio przed świętami lukrem w kolorach tęczy. Jeśli macie w domu małe dzieci, zaproście je do pomocy. Milusińscy chętnie wykroją foremkami ciastka, gdy my będziemy zmywać naczynia. Potrzebne nam (na około 160 ciastek różnej wielkości(...)Następnie wystudzić i włożyć do szczelnego słoja lub pudełka i odstawić do leżakowania na minimum 2-3 tygodnie. Polukrować bezpośrednio przed świętami za pomocą lukrowych pisaków bądź lukrem królewskim. Dobrym pomysłem jest też ozdobienie pierniczków płynną czekoladą. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Karnawałowe Limoncello 166

Limoncello - sycylijski specjał,  symbol włoskich świąt Bożego Narodzenia. Wyjątkowy likier cytrynowy, prosty w przygotowaniu i nie wymagający wielkich nakładów finansowych.  Nie trzeba też jakoś specjalnie się uzbrajać w cierpliwość (jak przy nalewka) bo efekty pracy są do skonsumowania po ok. 14-40 dniach. Nastawiając likier w ciągu kilu najbliższych dni,  wg. tego przepisu,   zdążycie akurat

SzczyptaSmaQ
Bułeczki duńskiej babci 159

jednak nie mam siły na nic - i wtedy moje wyrzuty sumienia C. ratuje błyskawicznymi bułeczkami. Kiedy był małym chłopcem, jego Mama piekła takie na każde dziecięce urodziny. Polane kolorowym lukrem prezentowały się kusząco, a niewielkie rozmiary idealnie pasowały do małych rączek. Siedzieliśmy w kuchni i obserwowaliśmy rosnące ciasto, a C. opowiadał o lukrowaniu bułeczek i całych hektarów dookoła. Uwielbiam takie(...)chwile... Wersję z lukrem też oczywiście wypróbowaliśmy, jednak w wersji śniadaniowej zdecydowanie wolę bez. Mimo braku soli w przepisie, bułeczki są neutralne, nie słodkie, więc pasują też do wędliny i sera. My czasami z połowy ciasta formujemy bagietkę i pieczmy jakieś 10-15 minut dłużej - też jest pyszna. Te bułeczki uwielbiam za szybkość przygotowania - z uwagi na dużą ilość drożdży

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne pieczenie: sernik czekoladowy 180

cukru 1 jajko 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 430 ml śmietany kremówki (38%) 5 listków żelatyny 80 g białej czekolady 80 g mlecznej czekolady orzechowej 1 łyżka likieru kawowego 80 g ciemnej czekolady (70%) 1 łyżka kakao Najpierw przygotować rożki: Wyciąć z papieru do pieczenia 6 kwadratów o boku 30 cm. Każdy złożyć na pół po przekątnej. Ułożyć pierwszy trójkąt(...)lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotować drugą warstwę: z mlecznej czekolady. Czekoladę posiekać, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Wlać do 375 ml masy serowej razem z likierem, zmiksować. 2 listki żelatyny odcisnąć, rozpuścić na parze, ostudzić. Dodać do żelatyny 2 łyżki masy serowej, dokładnie wymieszać. Wlać żelatynę do sernika, dokładnie zmiksować. Masę równomiernie wyłożyć na pierwszą warstwę, schłodzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb przedświąteczny 167

pozwalacie wyjadać pierniczków z puszek. Przepis z  Scandilicious baking Signe Johansen. Miałam na niego ochotę od bardzo dawna - w książce zdjęcie jest niesamowicie wręcz apetyczne. Zrezygnowałam jednak z lukru - tak słodki chleb nie nadawałby się na śniadanie. Spróbuję jednak przygotować go raz jeszcze, bardziej w formie strucli, z lukrem i zdecydowanie na słodko - wtedy będzie stanowił wyśmienity deser. Chleb

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosenne babeczki jaśminowe 154

łyżeczki soli 1 łyżeczka wody jaśminowej 250 ml mleka 2 jajka krem: 150 ml śmietany kremówki (38%) 55 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru 1,5 łyżki likieru limoncello odrobina zielonego barwnika spożywczego w paście dodatkowo: cukrowe jajeczka Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem i solą. Dodać miękkie masło, dokładnie rozetrzeć palcami. Jajka roztrzepać, dodać mleko i wodę jaśminową(...)muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na sztywno. Dodać barwnik i likier, zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać na babeczki, w środku układać jajeczka. Smacznego! Bardzo chciałam wszystkim podziękować za nominacje do Libster Blog . Jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka grejpfrutowa z różowym pieprzem - zupełnie wyjątkowa 157

ziaren różowego pieprzu 160 g miękkiego masła 150 g cukru 3 jajka 150 g creme fraiche (18%) skórka otarta z 1 różowego grejpfruta 2 łyżki soku z różowego grejpfruta lukier: 100 g cukru pudru 3 łyżki soku z różowego grejpfruta Mąki przesiać, wymieszać z sodą, proszkiem i zmielonym pieprzem. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać(...)wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, wyrównać powierzchnię. Piec w 180 st. C. przez 55-65 minut. Przestudzić, wyjąć z formy, ostudzić całkowicie. Cukier puder przesiać, utrzeć z sokiem. Polać lukrem babkę, odstawić do zastygnięcia. Smacznego! Pogoda - odpukać - nawet w Danii jest na poziomie - słono świeci, lekki wietrzyk jest przyjemnie ciepły, białe obłoczki w niewielkich ilościach płyną sobie po niebie... Wiosna

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Uchylam rąbka tajemnicy. I częstuję pysznymi drożdżówkami 147

świeżych drożdży 1/4 łyżeczki soli 670 g mąki pszennej dżem: 350 g rabarbaru 350 g bananów 30 ml ginu 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny lukier: 150 g cukru pudru 3 łyżki ciepłej wody Najpierw przygotować dżem: Rabarbar i banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać sokiem z cytryny i zasypać cukrem, odstawić na noc (może być(...)formie blisko siebie - mogą się stykać. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w 200 st. C. przez 25-30 minut. Przestudzić. Z cukru pudru i wody ukręcić lukier. Polać nim jeszcze ciepłe ciasto. Smacznego! Formy użyłam takiej, jaką miałam. Może być nieco dłuższa, ale raczej nie szersza.  Dżemu można użyć dowolnego - z każdym będą pyszne. Na piknik - idealne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Migdałowy sernik z jeżynami. Absolutnie wspaniały 174

twarogu 3krotnie mielonego 250 ml śmietany kremówki (38%) 4 białka 150 g cukru 2 łyżki budyniu waniliowego 1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów dodatkowo: 250 g jeżyn 1 łyżka likieru z czarnej porzeczki 20 g płatków migdałowych Jeżyny polać likierem, delikatnie przemieszać, odstawić na 1-2 godziny. Ciastka na spód dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Dno tortownicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepszy sorbet. Jeżynowy 123

jeżynowy z kardamonem Składniki: (na 1 l lodów) 600 g jeżyn 150 g cukru 150 ml wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka kardamonu 1 banan 2 łyżki likieru z czarnej porzeczki Cukier zagotować z wodą, sokiem z cytryny i kardamonem, gotować kilka minut, aż syrop zacznie gęstnieć. Dodać umyte jeżyny, gotować 1 minutę mieszając tak, aby syrop pokrył(...)wszystkie jeżyny. Zdjąć z palnika, przestudzić. Owoce zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Ostudzić całkowicie. Banana zmiksować blenderem, wymieszać z jeżynami i likierem. Masę schłodzić do temperatury lodówkowej. Masę przelać do maszyny do lodów. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć do pojemniczka na lody, zamrozić. Smacznego! Pisałam już, że za tydzień jadę do Kopenhagi. Pociąg

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Umiem mówić po duńsku, czyli o tym, jak zdałam egzamin. I ciasto uświetniające to podniosłe wydarzenie 128

czego brakowało, i zabrałam się do pracy. Zamiast mleka dałam kwaśnej śmietany, bo akurat trochę mi zostało (dzięki temu wyszło chyba jeszcze bardziej wilgotne), a ekstrakt z pomarańczy zastąpiłam likierem. Jest miękkie i pyszne, pięknie pachnie pomarańczą. Słodki, pomarańczowy lukier idealnie uzupełnia kwaśny smak żurawin. Rewelacyjne ciasto jesienno-zimowe, nie tylko na pożegnanie szkoły. Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukrem(...)pomarańczy Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać skórkę z pomarańczy i likier, połączyć. Partiami dodawać mąkę na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Równomiernie rozłożyć żurawiny, delikatnie wciskając je w ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze