likier - 5379 przepisów (strona:179/359)

Najlepszy sorbet. Jeżynowy 130

jeżynowy z kardamonem Składniki: (na 1 l lodów) 600 g jeżyn 150 g cukru 150 ml wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka kardamonu 1 banan 2 łyżki likieru z czarnej porzeczki Cukier zagotować z wodą, sokiem z cytryny i kardamonem, gotować kilka minut, aż syrop zacznie gęstnieć. Dodać umyte jeżyny, gotować 1 minutę mieszając tak, aby syrop pokrył(...)wszystkie jeżyny. Zdjąć z palnika, przestudzić. Owoce zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Ostudzić całkowicie. Banana zmiksować blenderem, wymieszać z jeżynami i likierem. Masę schłodzić do temperatury lodówkowej. Masę przelać do maszyny do lodów. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć do pojemniczka na lody, zamrozić. Smacznego! Pisałam już, że za tydzień jadę do Kopenhagi. Pociąg

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Umiem mówić po duńsku, czyli o tym, jak zdałam egzamin. I ciasto uświetniające to podniosłe wydarzenie 136

czego brakowało, i zabrałam się do pracy. Zamiast mleka dałam kwaśnej śmietany, bo akurat trochę mi zostało (dzięki temu wyszło chyba jeszcze bardziej wilgotne), a ekstrakt z pomarańczy zastąpiłam likierem. Jest miękkie i pyszne, pięknie pachnie pomarańczą. Słodki, pomarańczowy lukier idealnie uzupełnia kwaśny smak żurawin. Rewelacyjne ciasto jesienno-zimowe, nie tylko na pożegnanie szkoły. Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukrem(...)pomarańczy Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać skórkę z pomarańczy i likier, połączyć. Partiami dodawać mąkę na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Równomiernie rozłożyć żurawiny, delikatnie wciskając je w ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Duńskie ciasto z cynamonem i budyniem. I o tym, jak łatwo stracić kawałek palca 216

cukru 30 g mąki pszennej 1 laska wanilii 400 ml mleka nadzienie cynamonowe: 100 g miękkiego masła 100 g ciemnego brązowego cukru 3 łyżeczki cynamonu dodatkowo: 1 jajko lukier: 175 g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Masło rozpuścić i przestudzić. Drożdże rozetrzeć z połową mleka. Dodać cukier, sól, kardamon, rozpuszczone masło i jajko, dokładnie połączyć. Partiami dodawać mąkę(...)nadzienia. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. Warkocze posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut, aż nabiorą złotego koloru. Ostudzić. Warkocze posmarować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Smacznego! Przepis oczywiście dołączam do Skandynawskiej akcji Mopsika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Apetyczne babeczki z kremem dyniowym i prażonym makiem - dla dzieci 194

Deser w klimacie Halloween, ale sprawdzi się też przy innych okazjach. Pyszny krem dyniowy z naturalnym serkiem ciekawie łączy się z chrupiącym makiem. W wersji dla dorosłych można dodać likier  Baileys o smaku karmelu zamiast syropu karmelowego. Czas przygotowania:  60 minut (poza chłodzeniem ciasta Porcje: 20     Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, ¼ szklanki cukru pudru, 1 płaska(...)Apetina Naturalny, 300 ml śmietany kremówki, 2 szklanki puree z pieczonej dyni, 3 łyżki cukru, 3 łyżki syropu karmelowego lub łyżeczką esencji waniliowej (w wersji dla dorosłych 5 łyżek likieru Baileys o smaku karmelowym),  2 łyżeczki żelatyny, 2 łyżki maku do posypania. Przygotowanie: Przygotować ciasto: wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól).  Dodać zimne masło pokrojone

SzczyptaSmaQ
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 274

cynamonu), Szczypta soli, 8 łyżek konfitury czeremchowej z czekoladą i cynamonem (można zastąpić dżemem z czarnej porzeczki lub z czarnego bzu), 50 ml domowego Cassisa (można zastąpić innym likierem porzeczkowym lub wiśniowym, w wersji bezalkoholowej zrezygnować z likieru).    PRZYBRANIE - czekoladowe wiórki 50 g czekolady gorzkiej, 100 g czekolady mlecznej, 100 g czekolady białej. Przygotowanie: Bataty umyć, osuszyć papierowym

SzczyptaSmaQ
Pleśniak 233

łyżki smalcu  wiśnie (użyłam mrożonych z własnego sadu, ale można użyć z kompotu, równie smaczne jest z gęstym dżemem kwaśnym np z czarnej porzeczki) cukier puder do lukru, który polejemy po całkowitym ostudzeniu ciasta   SPOSÓB WYKONANIA : - zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, smalcem, cukrem i żółtkami, w miarę szybko zagnieść ciasto będzie bardzo kruche. Dzielimy(...)samą górę trzemy naszą najmniejszą kulę - tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-50 minut (zależy to od naszego piekarnika) - po wystudzeniu z cukru pudru zrobimy lukier i polejemy wierz ciasta gotowe pyszne kruche z cudowną pianką ciasto idealne do niedzielnej kawy :)  Smacznego

Basia w kuchni
Puszysta drożdżówka która kocha wyrastanie w lodówce 237

taką pamiętam z dzieciństwa z drożdżówki) 1/2 kostki masła 1 szklankę cukru 1 szklankę mąki  1 żółtko  1 płaska łyżeczkę cynamonu (możemy to pominąć,my kochamy cynamon) lukier 5 łyżek czubatych cukru pudru  odrobina letniej wody    SPOSÓB WYKONANIA: podgrzewam mleko(nie może być gorące, aby nie sparzyć drożdży), rozkruszam drożdże, dodaję margarynę, odrobinę cukru(...)nastawiam piekarnik na 180 stopni  do nagrzanego wkładam nasze ciasto i piekę 40 minut ( trzeba obserwować bo dużo zależy od naszego piekarnika) gotową studzę na kratce  przygotowuję lukier mieszam cukier puder z letnią wodą i tak gotową polewam naszą drożdżówkę  gotowe ciasto rośnie jak "szalone" :) jest puszysta i sprężysta  Jest to idealny przepis dla tych

Basia w kuchni
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 166

łyżeczki sody oczyszczonej 300 gram płynnego miodu 3 łyżki stewii 100 gram kandyzowanej skórki pomarańczy 300 gram migdałów 100 gram orzechów włoskich 2 łyżki soku z cytryny Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru kilka kropel soku z cytryny łyżka wody Mąkę orkiszową, cynamon, przyprawę korzenną i sodę oczyszczoną i stewię przesiewamy do dużej misy. Miód umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy(...)pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier: mieszamy ze sobą cukier puder, sok z cytryny oraz wodę. Upieczone "ciasto" piernikowe wyciągamy z piekarnika jeszcze ciepłe lukrujemy i kroimy na kwadraty o boku około 2cm. Po wystygnięciu przechowujemy

Mango Papaja
Ciastka waniliowe z kremem migdałowym wytłaczane wałkiem 271

temp. 190st. Ostudzić na kratce. Krem migdałowy: 200g masła,  1/2 szklanki cukru,  1 i 1/2 szklanki mleka,  budyń śmietankowy (40g),  100g zmielonych migdałów,  łyżka likieru Amaretto. Szklankę mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budyń, wlać na gotujące się mleko. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce(...)zimnego budyniu. Następnie dodać zmielone migdały oraz likier. Gładką masą przekładać ciastka. Ciastka najlepsze są na drugi dzień, gdy ciasto nieco zmięknie. Jeszcze kilka słów na temat wałka, który otrzymałam. Pan Darek ze swoją żoną robią prawdziwe cudeńka do ciastek. Piękne drewniane wałki czy stempelki do ciastek ich dzieła znajdziecie tutaj. Oczywiście możecie sami wybrać napis jaki chcielibyście by był

Z miłości do słodkości
Semifreddo czekoladowe z kawą 154

różnych kombinacjach (przepis z gazetki „Apetyt”).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .     Składniki: 1 łyżeczka granulowanej kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kawowego likieru 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 300ml śmietanki kremówki 36% 100g drobno poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% ( lub zmielonej w blenderze) wiórki białej czekolady do posypania(...)białej czekolady do ozdoby   1. Keksówkę o wymiarach 21x12cm wyłożyć folią spożywczą, ale tak, żeby jej brzegi wystawały 10cm poza formę. 2. Ucieramy mikserem na najwyższych obrotach kawę, likier, żółtka i cukier. Ucieramy tak długo, aż kawa się rozpuści, a masa będzie jasna i kremowa. 3. Na sztywną pianę ubijamy w jednej misce białka, a w drugiej misce śmietankę

Mała Cukierenka
Ciasto marchewkowe 128

końcu dodatki w takich proporcjach, żeby ciasto nie stało się za gęste. Rozsądnie.Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.  Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub lukrem. Podam jeszcze przepis na lukier:  4 łyżki cukru pudru  1-2 łyżki gorącej wody Mieszamy i gotowe

pieprzny smaczek
BABKA CYTRYNOWA 160

mąki 2 jajka 0,7 szkl.cukru szczypta soli moskiej Kamis 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szkl joguru naturalnego 2 łyzki soku z cytryny(świezo wycisnięty) lukier:woda i cukier puder 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem,skórka cytrynową i ekstraktem z wanilii na puszysta masę.Stopniowo dodajemy jajka,cały czas ucierając.Zmniejszamy obroty dodajemy przesiana(...)cytryny i olej, mikujsemy do połaczenia się składników.Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną,pobsypanej mąką formy o poj.2 litry ,pieczemyw 160 st.ok.50 minut.Z cukru pudru i wody robimy lukier,polewamy nim babkę,posypujemy pokrojoną skorką cytrynową

Z Majeczką w kuchni
BABECZKI CYTRYNOWE 128

Składniki: 1 szkl cukru 25 dag mąki 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia op.cukru waniliowego 1/4 kostki margaryny szklanka maślanki szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny kolorowe lukry perełki cukiernicze Wykonanie: Jajka ubić z cukrami, dodać maślankę, skórkę z cytryny, dokładnie wymiksować. Make wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodawać po łyżce mąkę do jajek, ciągle miksując(...)Rozpuszczona wystudzona margarynę dodać do ciasta, wymieszać, Przekładać do foremek na muffinki do 2/3 wysokości, piec 20 minut w 180 st. Gotowe wystudzone muffinki udekorować kolorowymi lukrami i cukiereczkami

Z Majeczką w kuchni
BUDYNIOWE OCZKA DROŻDŻOWE 196

szklanki cukru 1 cukier waniiowy 1/3 kostki margaryny szczypta soli dodatkowo:budyń waniliowy 0,5 l mleka do ugotowania budyniu 2 łyzki cukru do budyniu 1 łyżka masła lukier: pól szkanki cukru pudru woda (tyle zeby lukier był gęsty) Wykonanie: Z mleka,drożdzy,1 szklanki mąki i odrobiny cukru robimy rozczyn,Odstawiamy na ok.30 minut zeby dobrze wyrósł. Jajka miksujemy

Z Majeczką w kuchni
Szarlotka z karmelem 169

nadzieje, że wam też zasmakuje. Składniki: 400 g mąki 100 g cukru 250 g masła 2 jajka 200 g śmietany 18% łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 8 dużych jabłek lukier puszka masy karmelowej Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto aż powstanie z niego jednolita masa. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części(...)ciastem na spodzie. Szarlotkę pieczemy około 40 minut w 280 stopniach aż ciasto się nie zarumieni. Gdy   ciasto ostygnie możemy udekorować je cukrem puder albo polać lukrem. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie