likier - 5379 przepisów (strona:177/359)

Babeczki migdałowe z wiśniami 152

szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g migdałów 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka płatki migdałowe wiśnie w cukrze (lub kandyzowane) Składniki na lukier 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek cukru pudru Migdały kroimy na drobne kawałeczki lub mielimy w mikserze na proszek. Dodajemy do pozostałych suchych składników i mieszamy. Jajko, olej oraz mleko dodajemy(...)środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Wystudzone babeczki dekorujemy lukrem z cytryny i cukru pudru oraz płatkami migdałowymi. Babeczki migdałowe z wiśniami Smacznego

Ciastkozercy
Babeczki zimowy domek 107

Zimowy krajobraz na babeczkach? Idealnie! Do zrobienia tej dekoracji potrzebujecie białego lukru, domków z pierniczków i trochę cukrowych koralików. Do przygotowania babeczek możecie użyć jednego z przepisów ze strony, np. tego Biały lukier ( przepis tu ) przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i dekorujemy nim przestudzone babeczki. Zanim zastygnie układamy na nim piernikowe domki ( przepis na pierniczki znajdziecie tu ) i posypujemy

Ciastkozercy
Śnieżne dekoracje 153

Śnieżne dekoracje na babeczki, torty i inny słodkie wypieki możecie zrobić na wiele różnych sposobów wykorzystując najprostsze składniki, które z pewnością znajdą się w każdej kuchni, takie jak kokos, lukier czy cukier (także ten w grubych kryształkach). Możecie sięgnąć także po koraliki, perełki czy śnieżynki z opłatka ( takie jak te ) dostępne w wielu sklepach spożywczych i marketach. Przydatna w wykonaniu(...)dekoracji jest również masa cukrowa. Wystarczy trochę wyobraźni, szybki przegląd kuchennych półek i do dzieła! Poniżej znajdziecie babeczki udekorowane lukrem i śnieżynkami wyciętymi z masy cukrowej. Śnieżne dekoracje Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Cytrynowe babeczki z żurawiną 134

mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 cytryna garść żurawiny Składniki na lukier: 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Suche składniki mieszamy razem w misce. Ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy kilka łyżeczek soku. Razem z jajkiem, olejem, mlekiem(...)mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem smarujemy babeczki, ozdabiamy żurawiną i skórką cytrynową.   Smacznego!   ciastkożercy

Ciastkozercy
Sernik z pigwą 175

sers twarogowego 6 jaj 1 szkl. cukru pudru 300 ml kremówki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 garść rodzynek 12 pasków pigwy kandyzowanej Lukier. 5 łyżek cukier puder 1 łyżeczka sok z cytryny 1/2 białka Wykonanie . Twaróg utarłem blenderem, nie lubię mielić. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać twaróg, śmietankę, mąkę ziemniaczaną i otartą skórkę cytrynową(...)miksować. Połączyć z ubitą pianą i przełożyć do formy,25 cm. Posypać rodzynkami oprószonymi mąką i widelcem trochę powciskać do środka. Piec w temp.180 stopni przez 1 h. Składniki lukru utrzeć i polać nim wierzch sernika i ułożyć paski pigwy kandyzowanej

Kulinarny karnet Christophera
ŚWINKI W BŁOTKU 188

biszkoptowe (24cm) - 3 opakowania rurek waflowych - 500ml śmietany 36% - 2 fixy do ubijania śmietany - 250g serka mascarpone - 50g czekolady - 300g dżemu malinowego - 4 łyżki cukru pudru - 150g   różowego lukru plastycznego - 5g   klej spożywczy CMC - 20g niebieskiego maczku cukrowego - 9 kwiatuszków cukrowych - 10g zielonej posypki waflowej - 400g czekoladowo-orzechowego kremu "Kremuś" - 250ml malinowej wódki "Soplica" - 100ml wody - 3 łyżki(...)wewnętrznej części tortu wysypujemy trawę z zielonej posypki waflowej. Miejsce z wodą przygotowujemy za pomocą niebieskiego maczku cukrowego. Dekorujemy kwiatuszkami. Świnki przygotowujemy ręcznie z pomocą wykałaczki z różowego lukru plastycznego. Na początek przygotowujemy poszczególne elementy, które później sklejamy klejem spożywczym CMC. Układamy nasze świnki w błotku i gotowe. Smacznego

Mentor Smaku
BABKA SEROWA 385

formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą w temp. 180 st. przez 50-60 minut.(sprawdzałam patyczkiem czy jest upieczona)  Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Ponieważ nie przepadam  za lukrem, zostawiłam moją babkę "bez glancu"... jak mówiła moja babcia... :) pudrując ją tylko delikatnie

Walijskie Pichcenie
MORELOWE NIEBO W GĘBIE 135

Morelowe niebo w gębie jest tak pyszne, że nie wymaga dodatkowych komentarzy... :-) Składniki: puszka moreli 25ml likieru morelowego sok z moreli  lód grenadina Wykonanie:   Morele rozdrabniamy blenderem. W shakerze mieszamy  morelowe puree, likier morelowy, odrobinę soku z moreli. Wlewamy do szklaneczki. Dodajemy kilka kropel syropu z grenadiny, kostki lodu, dekorujemy świeżą miętą i ... cheers

Walijskie Pichcenie
PIERNICZKI Z POWIDŁAMI 137

babeczek)  z naszych sklejonych 2 kółek wycinamy pierniczki.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180st ok 10-12minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem lub polewą... chociaż dla mnie pyszne są i bez tych dodatków :-) Na lukier: 1 białko  jajka 1 szkl cukru pudru 2 krople olejku migdałowego Na polewę czekoladową

Walijskie Pichcenie
Ciasto czekoladowe z gruszkami i amaretto 221

gruszkami, pyszne, piękne, aromatyczne i efektowne ;) Składniki: ok 8 małych gruszek woda laska cynamonu sok wyciśnięty z połowy cytryny 1,5 szklanki cukru 250 g gorzkiej czekolady 100 ml likieru migdałowego amaretto pół kostki masła (120 g) szklanka mąki 4 jajka 2 łyżki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki tłustej śmietany Wykonanie: Gruszki obieramy zostawiając ogonek. Od spodu(...)Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto nie jest wilgotne, jeśli jest pieczemy dotąd, aż patyczek będzie suchy. Gdy ciasto przestygnie przygotowujemy polewę. W garnuszku podgrzewamy śmietanę i pozostałą część likieru, gdy składniki zagotują się, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji i gdy polewa trochę zgęstnieje, polewamy nią ciasto. Ciasto najładniej i najefektowniej prezentuje się, gdy kroimy

Taste Of My Day
Malibu 326

szklanki (ok. 80 ml) śmietany kremówki -  220 g serka mascarpone -  1/3 szklanki cukru pudru (lub więcej, do smaku) -  1/2 szklanki wiórków kokosowych -  4 łyżki likieru kokosowego np. Malibu Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone. Śmietanę kremówkę ubijamy. Dodajemy do niej mascarpone i delikatnie mieszamy. Dodajemy cukier puder, wiórki, likier, mieszamy do połączenia. Ciasto należy

Malinowe Pocałunki
Tarta bez pieczenia z bitą śmietaną, mascarpone, świeżymi figami i karmelowym sosem z wina czerwonego. 191

Figi kroimy w plastry, w kawałki... tak jak nam odpowiada. Układamy je na tarcie i polewamy jeszcze ciepłym karmelem z wina. Boskie ciasto, wyjątkowe.... Kolejną moją propozycją jest zrobienie lukru z winem. Upieczone rożki francuskie z serem zostały pokryte lukrem z cukru pudru i różowego wina Celebro . Smak delikatny, fajnie pachnie. Można polecić! Ogólnie na 15 łyżek cukru pudru należy

Malinowe Pocałunki
Semifeddo by Giada De Laurentiis. 184

Osobiście gorąco polecam. Składniki: 8 żółtek 1/2 szklanki cukru    (ja dałam różany, oraz 2 łyżki Syropu różanego z płatkami) 1/4 szklanki soku z cytryny 3 łyżki likieru  limoncello (ja dałam likier z płatków róży) szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny i limonki 1 szklanka śmietany kremówki 1/4 szkl cukru kilka  ciasteczek amaretii (z ich braku

Malinowe Pocałunki
Elektryczny rum. 252

którego kolor poprawi humor,  no niemniej jednak jego zawartość na pewno :). Przepis oryginalny znajdziecie ( TU ).  A ja sączę kolejnego... Polecam! Składniki: 50ml białego rumu 1 łyżka likieru Blue Curacao 60ml soku ananasowego 60ml soku grejpfrutowego kruszony lód limonka, truskawki, cytryna (do dekoracji) Wykonanie: Rum, likier, sok ananasowy i  grejpfrutowy mieszamy w szejkerze. Kruszymy lód w blenderze

Malinowe Pocałunki
Piękna błękitna Helena . 302

się zaserwować tego deseru wielkim znawcom kuchni. Po prostu boskie!!! Składniki: 4 gruszki ok 2-3 szkl wody syrop curacao 2-3 łyżki soku z cytryny cukier do smaku likier curacao tabliczka ciemnej czekolady min 60 % serek Almette fruit np. z wiśnią i żurawiną ulubione owoce do dekoracji opcjonalnie niebieski barwnik Wykonanie: Gruszki obieramy zostawiając ogonek, od spodu wycinamy gniazda(...)gruszki. Gotujemy na średnim ogniu,  aż zrobią się szkliste i nabiorą pięknego niebieskiego koloru. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do kieliszków/pucharków wstawiamy wystudzone gruszki, polewamy je likierem (według własnego gustu) ok. 1-2 łyżek. Gruszkę polewamy rozpuszczoną czekoladą i obok układamy porcję serka Almette. Dekorujemy ulubionymi owocami. Mi pozostaje życzyć wszystkim tylko smacznego

Malinowe Pocałunki