minut. Studzimy na kratce. Po upieczeniu pierniczki robią się bardzo twarde, to normalne. Przechowujemy w metalowej puszcze. Pierniczki w oryginalnym przepisie są nadziewane marmoladą ja pominęłam ten etap. Lukier kawowy 1/2 szklanka cukru 2 łyżki bardzo gorącej kawy Cukier puder przesiać dodać kawę i rozcierać łyżką. Gdyby lukier był za rzadki dodać więcej cukru pudru. Gotowym lukrować pierniczki. Ja swoje
Delicious TitbitsZapraszam do zrobienia samemu świątecznego alkoholu. To likier kawowy, mam nadzieję, że będzie smaczny. Roboty przy nim niewiele, a i składniki nie wyszukane. Będzie czym zaskoczyć gości :) Składniki : 3 litry dobrego czerwonego wina 1 butelka rumu 750 g brązowego kandyzowanego cukru lub miód 2 opakowania cukru waniliowego 90 całych ziaren kawy Przygotowanie : Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wlewamy(...)nieprzezroczystego naczynia (najlepiej porcelanowego) Odstawiamy na 10 dni i codziennie mieszamy butelką Po 10 dniach wyjmujemy ziarenka kawy, a likier przelewamy do butelek Podajemy dobrze schłodzone. Smacznego ! przepis pochodzi z "Palce lizać" z dn. 2 grudnia
Proste Potrawychoince. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 7-9 minut. Kiedy ciasteczka ostygną możemy ozdobić je lukrem i posypkami. Aby przygotować lukier mieszamy ze sobą dużą ilość cukru pudru z małą ilością wody lub soku z cytryny. Cukru i wody dajemy tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję
Smakowity Blog KulinarnyJest to najłatwiejszy przepis na pierniczki świąteczne. W zeszłym roku napiekłam pierniczków z tego przepisu hurtową ilość. Na blogu jest kilka przepisów na pierniczki : świąteczne pierniczki , świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. ale pierniczków z witrażami jeszcze nie ma, nadrabiam szybko. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo(...)witraże z landrynek zastygną, wtedy doskonale odkleją się od papieru do pieczenia. Pierniczki z witrażami nie potrzeba już niczym ozdabiać, ale jakby komuś brakowało dekoracji można je udekorować lukrem. Pierniczki można przechowywać w metalowej puszce. The post Pierniczki z witrażami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajka 50 g margaryny Krem na wierzch: 150 g margaryny 1.5 szklanki cukru pudru (przesianej) 2 łyżki mleka Czekoladki do ozdoby: 100 g czekolady mlecznej łyżka mleka łyżka likieru kokosowego szczypta przyprawy do piernika Dodatkowo: 3 łyżki wody 6 łyżek dżemu morelowego Wykonanie: Ciasto: Piekarnik nastaw na 180 stopni. Ubij masło razem z cukrem na puszek. Następnie dodawaj stopniowo(...)dodawaj stopniowo puder. Wymieszaj dokładnie. Ja dodałam dwie łyżeczki mleka, aby łatwiej mi się rozsmarowało na torcie. Czekoladki do ozdoby: Czekoladę połam do rondelka daj łyżkę mleka i likieru, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej, dodając szczyptę przyprawy. Ja miałam foremkę silikonową na lody w kształcie cytrynek więc ją użyłam, abym miała cytrynki. Powiem wam, ze smakowo czekoladki wyszły wyśmienite
Moje pyszne gotowanieżółtek cukier waniliowy 3 łyżki mąki pszennej budyń waniliowy 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 220 g masła 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej łyżka kakao likier wiśniowy (opcjonalnie) Tort Czekoladowo Wiśniowy - Sposób przygotowania: Biszkopt: Formę (ok. 25 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę(...)Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Na dolny biszkopt wykładamy masę wiśniową i w takiej postaci całkowicie studzimy. Następnie na wiśnie kładziemy 2/3 masy czekoladowej. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym). Calosc pokrywamy pozostałą masą czekoladową. Tort możemy udekorować bita śmietaną, wisienkami koktajlowymi i startą czekoladą. Moje posty
Słodka Stronamielonych orzechów - u mnie laskowe i włoskie * 200g cukru pudru trzcinowego * białko jajka - u mnie od wiejskiej kury, więc nie miałam żadnych obaw, ale takie sklepowe najlepiej sparzyć * kolorowe lukry i ozdobne cukiereczki, czekolada biała bądź polewa Przygotowanie : Banalnie proste czyli mieszamy orzechy z cukrem pudrem i białkiem. Dobrze wyrabiamy masę, odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut. Nakładamy masę(...)nich ciasteczka, które odkładamy na kilka godzin do lodówki. Nadziewamy musem. Ozdabiamy według upodobań - u mnie bałwanki są z białą czekoladą i kakaową posypką, dzwoneczki z czerwonym lukrem a choinki z zielonym plus gwiazdki. Spody ciasteczek wycinałam z orzechowych oblatów. Foremki otrzymałam od sklepu MYKITCHEN. Zapraszam Was do sklepu oraz na FB . Tutaj znajdziecie
Magiczne Życie Martycukrem waniliowym. Dekoracja: Trochę ciasta kruchego, jak na ciasteczka (wykorzystałam je bo zostało mi trochę w lodówce po wcześniejszych pichceniach). Kilka okrągłych cukiereczków z nadzieniem (ale nie płynnym) lukier królewski do sklejenia Ciasto kruche rozwałkować i wyciąć z nich kwadraty, na płyty nagrobkowe, aż głupio mi to pisać :), i zrobić ręce i nogi ( U mnie mało foremne, ale to były(...)moje pierwsze rzeźby ciasteczkowe :), jednak uważam, że nie jest najgorzej). Wszystko sklejać lukrem. Cukiereczki przekroić na pół i połówki naklejać, że tak powiem na nasze nagrobki, posłużyły mi za znicze :). Wrzucić jeszcze do lodówki, aby dokładnie zastygło i gotowe :) Demonicznego Smacznego ;D, wydaje mi się, najbardziej tu pasujące
Moje pyszne gotowanieSkładniki: (na 12 babeczek) pół kostki masła pół szklanki cukru 2 jajka 125 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka ok. 6 sztuk cukierków Liryków 2 łyżeczki likieru migdałowego (może być aromat waniliowy) Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą puszystą masę. Ja mieszałam wszystko łyżką ale można oczywiście zmiksować. Następnie dodajemy(...)rozbełtane jajka i likier. Mąkę przesiewamy z proszkiem i powoli dodając, mieszamy całość dokładnie. Masa ma być gładka i jeżeli będzie za gęsta to dodajemy troszeczkę mleka. Cukiereczki siekamy na drobno i dodajemy do masy,( wymieszać jeszcze raz), i przekładamy do papilotek (u mnie silikonowe). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 min, lekko rumienimy od góry. Smacznego
Moje pyszne gotowaniecukru 2 jajka 125 g mąki łyżeczka proszku do pieczenia odrobina mleka szczypta cynamonu łyżeczka kakao ok. 6 Krówek (w moim przypadku Milanowskich mlecznych (stąd nazwa babeczek)) 2 łyżeczki likieru migdałowego Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Masło ucieramy z cukrem na jednolitą puszystą masę. Ja mieszałam wszystko łyżką ale można oczywiście zmiksować. Następnie dodajemy rozbełtane jajka i likier
Moje pyszne gotowaniecukru łyżka przyprawy do piernika 2 łyżeczki płaskie sody łyżeczka płaściutka cynamonu Krem: Krem piernikowy - z tego przepisu Dodatkowo: 3 łyżki galaretko jagodowej od cioci 3 krówki mleczne Odrobina likieru migdałowego do nasączenia blatu Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Jajka zmiksować z wodą, dodać cukier wymieszany z cynamonem i miksować chwilę razem. Następnie mąki przesiać z sodą dodać przyprawę(...)miksować na średnich obrotach. Przełożyć do małej tortownicy i piec ok. 30-35 minut. Do suchego patyczka. Nasze ciasto wyjąć i ostudzić na kratce. Następnie przekroić na pół. Nasączyć likierem migdałowym. Dolny blat nasmarować galaretką i dać połowę kremu, który posiadamy. Następnie nakryć drugim blatem. Dać drugą cześć kremu. Na grubej tarce zetrzeć krówkę po wierzchu i schłodzić. Smacznego
Moje pyszne gotowanieśrednio rozgrzanej patelni, na odrobinie oleju, aż naleśniki nabiorą lekko złocistej barwy. Dodatki do naleśników : 3 brzoskwinie , 6 łyżek brązowego cukru , 6 łyżek masła , 120 ml likieru gruszkowego (opcjonalnie), konfitura z wiśni z kardamonem . Na patelni, na której były smażone naleśniki, roztopić masło. Dodać cukier i chwilę przesmażyć. Wszystko robić na średnim ogniu, żeby cukier(...)przypalił się. Dodać brzoskwinie obrane ze skórki i pokrojone w plastry (grubości ok. 1 cm.) i podsmażyć z obu stron. Na koniec wlać likier, wymieszać i wyjąć brzoskwinie. Na pozostały na patelni sos kłaść kolejno naleśniki i z obu stron zanurzać je w nim. Naleśniki składać w dowolny sposób, na wierzchu układać plastry brzoskwiń, w środek których nakładać
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczka sody 2 łyżeczki naturalnego kakao 1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy podsypując mąką ryżową. Wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 10 minut. Lukier: Składniki: 1 białko cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania barwnik spożywczy, dowolne kolory(...)woreczki 1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje. 2. Do szklanek dajemy po łyżce gęstego ubitego lukru i farbujemy odrobiną barwnika, następnie przekładamy każdy kolor do osobnego woreczka. Każdą z mas przeciskamy do rogu woreczka, odcinamy maleńki rożek 1-2 mm i zdobimy pierniczki
Apetyczna babeczkałyżeczki kakaa 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cynamony 30 g sody oczyszczanej 100 g pokrojonej skórki pomarańczy do dekoracji ok 6 migdałów kolorowe cukiereczki gęsty lukier do sklejenia i śniegu Przygotować z kartonu odpowiednie szablony: Przygotowanie: W garnku zagotować miód z wodą - stale mieszając, schłodzić. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać skórkę pomarańczy, przyprawę do piernika, sodę(...)udekorować połówką migdała. Oprócz tego wyciąć komin, i paski na płot. Piec ok 12-15 minut. Z białek i soku z cytryny ucieramy bardzo gęsty lukier. Dom sklejamy i dekorujemy według własnego uznania, cukierkami i pierniczkami :) Wesołych Mikołajek
Niezły Młynek