likier - 5379 przepisów (strona:182/359)

Kremowy słodki ryż z prażonymi migdałami 121

coś słodkiego, pożywnego, kremowego i bardzo rozgrzewającego. Poszperałam w moich notatkach i znalazłam idealny przepis z książki Gino D'Acampo. W wersji oryginalnej  ryż ten jest z likierem amaretto, a ponieważ nie miałam tego likieru, więc u mnie jest bez, ale i tak jest bardzo smaczny i szczerze polecam do wypróbowania. Składniki: 400 ml odtłuszczonego mleka 30 g cukru

Gorący kąsek
Drożdżowe serca z cynamonem i czekoladą 194

pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie drożdżówki delikatnie, przy pomocy pędzelka posmarować rozpuszczonym masłem. Piec około 15 minut w 200 stopniach C.  Przygotować lukier.  Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Tak przygotowanym lukrem polać upieczone drożdżówki. Smacznego

kolorowotorcikowo
biszkopt a la tiramisu 169

Składniki na biszkopt: 8 jajek 150 g mąki 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżki cytryny szczypta soli Składniki na krem i likier: 400 g serka mascarpone 6 jajek pół szklanki cukru filiżanka dobrej kawy filiżanka likieru np. Amaretto kakao do posypania wierzchu ciasta Zobacz  cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Bezowy torcik migdałowy 166

temperaturze 150ºC. Wyjmujemy blaty z piekarnika, studzimy. Krem migdałowy: 300 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka mielonych migdałów 2 łyżki likieru migdałowego Śmietanę kremówkę i serek mascarpone chłodzimy przed przygotowaniem w zamrażarce. Śmietanę kremówkę lekko ubijamy, dodajemy serek mascarpone i ubijamy aż krem zgęstnieje. Dodajemy cukier puder, migdały i likier migdałowy, mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Świąteczne pierniczki 1059

Dzisiaj proponuję najłatwiejszy przepis na pierniczki świąteczne. Co prawda mam na blogu dwa przepisy na pierniczki : świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. ale w tym wypadku zależało mi na szybkości wykonania ciasta i szybkości wykrawania pierniczków. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. A, że miałam okazję jeść wcześniej pierniczki wykonane wg tego przepisu(...)pierniczki ozdabiamy wg własnej inwencji twórczej, w zależności co komu w sercu gra. Dekorowanie pierniczków odbywało się podczas Wielkiego pierniczenia , gdzie mój blog i Akademia Smaku ma swój udział. lukier robiłam na bieżąco wsypując do szklanki – 1/2 szkl. cukru +1-2 łyżki wody +barwniki spożywcze, oraz różne posypki od Dr. Oetkera. Można je przechowywać w metalowym pudełku , a jeśli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą 146

gorzką czekoladą na Święta. Składniki na 40 sztuk: 125 g tartych migdałów 125 g tartych orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 4 białka 200 g cukru szczypta soli lukier: 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody posypki dekoracyjne Jeśli mamy mielone migdały i orzechy to ekstra, jeśli nie to mielimy je w młynku. Czekoladę ścieramy na tarce. Białka(...)układamy na papierze do pieczenia w pewnej odległości, gdyż makaroniki rosną. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ok. 15 minut. Studzimy. Lukier przygotowujemy z cukru pudru i wody (1/2 szkl. cukru pudru i 1-2 łyżki cukru) całość dokładnie ucieramy łyżką, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na środek ciasteczka, posypujemy słodkimi posypkami. * fotografie wykonała

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik kajmakowy 2233

minut w temp. 200 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone, temp. zmniejszamy do 50 stopni, włączamy termoobieg, trzymamy ciasto w piekarniku około 1 godz. Dla ozdoby przestudzony sernik smarujemy lukrem, ja wykorzystałam bardzo dobrej jakości gotowy lukier Dr. Oetkera. The post Sernik kajmakowy appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Smoothies czekoladowo - kawowe 290

tego pyszne lody i % to jest to! Prawda, że poprawia humor, szczególnie teraz jak pogoda się popsuła. Składniki: 4 gałki lodów śmietankowych  2 porcje espresso  1 łyżka likieru kahlua 60 ml rumu 100 ml mleka cukier - jeżeli ktoś słodzi czekolada do dekoracji Przygotowanie: 2 porcje W większej misce umieść 2 gałki lodów, wystudzone espresso, rum, likier, mleko

Niezły Młynek
CHATKA Z PIERNIKA 122

białko około 1,5 szklanki cukru pudru Cukier puder przesiać, utrzeć razem z białkiem łyżką lub drewnianą pałką (ja ucieram wszystko razem mikserem, końcówką do wyrabiania ciasta kruchego). Lukier powinien być bardzo gęsty, szybciej zastygnie i będzie mocniej trzymał sklejane elementy. Dobrze jest znaleźć sobie odpowiedniej wielkości podpórki, które będą przytrzymywać i lekko dociskać ściany podczas sklejania. Ja nakładam(...)zewnątrz mieć większą swobodę w dekorowaniu. Można też sklejać od zewnątrz – powinno być łatwiej. Cały domek skleja się etapami – najpierw ściany, potem połowę dachu a na koniec jak już lukier się mocno zestali doklejam drugą połówkę dachu. Cały proces zajmuje trochę czasu. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Angielski tort tęczowy - idealny na Dzień Dziecka 193

dużych rozmiarów (zdecydowanie większych niż tort), na grubość ok. pół cm. Gdy masa była już rozwałkowana na środku ułożyłam wałek, na który zawinęłam masę i przeniosłam ją na tort. Lukier wygładziłam z wierzchu i na bokach, a nadmiar odcięłam. Do pozostałego lukru dodałam odrobinę różowego barwnika i zagniotłam. Rozwałkowałam na cienki blat i wycięłam 6 pasków, które podzieliłam na pół

Kulinarny Pamiętnik
Złote stosy pomarańczy... i wariatka dzisiaj tańczy 160

jajka 1 łyżka wiórek kokosowych starta skórka pomarańczy (oryginalnie jest więcej mleka, ale ja dodałam szklankę soku z pomarańczy, więc na jedno wyszło; poza tym w przepisie jest likier pomarańczowy, tiaaa ciekawe skąd?; można też dodać rodzynki, orzechy itp. ja jednak miałam tylko wiórki kokosowe) Mleko zagotowałam, dodałam ryż i gotowałam do momentu, aż wchłonie całe mleko(...)trzeba uważać, aby się nie przypaliło i ściągać ten brzydki kożuch). Następnie ryż przełożyłam do miseczki i delikatnie wlałam sok z pomarańczy zmieszany z czystą... i mam likier ;). Zostawiłam na 30 min. do wystudzenia. W międzyczasie przygotowałam sobie pianę z białek, a żółtka ubiłam z cukrem i wiórkami, starłam skórkę pomarańczy. Do wystudzonego ryżu dodałam masę żółtkową, a na końcu

bastalena
Miał być keks, wyszedł kleks 177

pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 170 g cukru 3 jajka 50 g płynnego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego skórka pomarańczy rodzynki  suszone śliwki suszone morele starty marcepan lukier pomarańczowy (lub sam cukier puder)  Bakalie pokroiłam na mniejsze kawałki, wymieszałam z 1 łyżką mąki i odstawiłam. Suche składniki ciasta połączyłam ze sobą. Jajka ubiłam z masłem(...)połowie pieczenia nacięłam ciasto wzdłuż, aby równo pękło. Po upieczeniu studziłam w formie przez 15min., po czym wyjęłam z formy, z papieru i całkowicie wystudziłam. Wierzch polałam lukrem pomarańczowym i udekorowałam skórką pomarańczową i płatkami marcepanu (opcjonalnie można oprószyć tylko cukrem pudrem). Idealnie pasuje na świąteczny stół. Do aromatycznej herbatki po wigilijnej kolacji jak znalazł

bastalena
Ciasto z budyniową pianką i wiśniami 259

zdążyło zrobić już furorę w kulinarnej blogosferze piekłam kilkukrotnie w różnych wersjach smakowych, także i kakaowej oraz toffi z rabarbarem . Dziś prezentuję wiśniową. Wierzch upieczonego ciasta udekorowałam dodatkowo różowym lukrem, który został z przygotowania ciasteczek. Ciasto upiekłam już jakiś czas temu z okazji rodzinnej uroczystości, ledwo uratowałam do zdjęcia jeden kawałek i to nie najpiękniejszy :) Składniki na kruche(...)pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem lub np. polać miejscami różowym lukrem

Czerwień i błękit
Rumowe Półksiężyce 144

ucieramy do połączenia się składników. Formę prostokątną 36 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy około 40 min., do tzw. suchego patyczka. Ciepłe ciasto smarujemy lukrem i wykrawamy szklanką półksiężyce. Lukier: 150-200 g cukru pudru 1 łyżka spirytusu 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ucieramy

Made By Mom And Son
Ciastka kawowe- Grudniowe Wyzwanie Blogerek 167

wspólnej zabawy były ciasteczka na choinkę..zastanawiałam się co upiec.. i końcu wybór padł na ciasteczka kawowe..Ja nie mam zdolności, ani cierpliwości do dekoracji..więc jest tylko lukier i posypka..ważne , że ciasteczka smakowały...ciasteczka można zrobić oczywiście i bez lukru..takie też były smaczne..Przepis znaleziony dawno temu w necie i nie pamiętam gdzie.. Dzięki

Moje domowe kucharzenie