likier - 5379 przepisów (strona:186/359)

CIASTO MARCHEWKOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 441

marchewki - 170g oleju kokosowego nierafinowanego (o zapachu kokosa) - 100g rodzynek - 3 łyżki ksylitolu - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 płaska łyżka cynamonu +dodatkowo na lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego - kremówka (lub gorąca woda) - troszkę startej drobno skórki pomarańczowej (u mnie gotowa O'etkera) - pokruszone orzechy włoskie Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Umyte(...)piekarnika i delikatnie naciąć nożem pośrodku, wówczas nie popęka nam po bokach. Ja swoje ciasto dodatkowo jeszcze polukrowałam i posypałam pokruszonymi orzechami włoskimi. Było przepyszne. Smakowita babeczka marchewkowa. Gdy lukier zastygnie przełożyć na półmisek... I można zajadać. ;-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
ORKISZOWA ROLADA BISZKOPTOWA Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 222

150g ksylitolu (lub cukru) - 120g mąki orkiszowej (lub odrobinę mniej pszennej) + dodatkowo: - ok.600g pokrojonych owoców (łącznie rabarbaru i truskawek) - mielony ksylitol do oprószenia rolady lub puder trzcinowy do przygotowania lukru Rabarbar umyć i obrać. Truskawki umyć i odszypułkować. Owoce pokroić na małe kawałki i wymieszać delikatnie w misce. W misie miksera ubić na sztywno białka z ksylitolem, dodać po jednym(...)ręcznika kuchennego, na którym znajduje się nasze ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego boku roladę. Odstawiamy na kratce do wystygnięcia. Wystudzoną roladę delikatnie przekładamy na półmisek, posypujemy mielonym ksylitolem lub przygotowujemy lukier z pudru trzcinowego i możemy się już delektować naszym ciastem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Babka cytrynowa 272

mąki, 1 szk cukru , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 ml mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 g margaryna 50 ml soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny Lukier sok z pół cytryny cukier puder Przygotowanie:   Żółtka utrzeć z cukrem ,cukrem waniliowym i skórką cytrynową za pomocą miksera do rozpuszczenia się cukru.Wlać letnią roztopioną margarynę i miksować(...)łyżką do ciasta.Ciasto wlać do formy z kominkiem wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 min do suchego patyczka.Forma o średnicy 23 cm. Lukier;do soku z cytryny dodać i ucierać tyle cukru pudru , aż uzyskamy gęstą masę i oblać zimną babkę

Ala piecze i gotuje
Tiramisu truskawkowe 358

prosty do zrobienia a jaki smaczny,wypróbujcie. Składniki: 3 żółtka 0,5 szk cukru pudru 250 g mascarpone 1 szk kremówki 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szk wody 3 łyżki likieru kawowego 0,5 szk espresso kakao biszkopty podłużne truskawki Przygotowanie: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę namoczyć w wodzie ,podgrzać do rozpuszczenia. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę(...)Dodawać porcjami mascarpone i delikatnie wymieszać.Dodać ubitą kremówkę i ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy.Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem letnią żelatynę i wymieszać. Na spodzie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów,wylać 1/3 masy,ułożyć truskawki,1/3 masy,namoczone biszkopty,1/3 masy wyrównać powierzchnię i włożyć na kilka godzin do lodówki.Przed

Ala piecze i gotuje
Ala tiramisu z borówkami 177

piekarnika ani myślę. Borówkowe ala tiramisu. Składniki: 3 żółtka 0,5 szk cukru pudru 250 g mascarpone 1 szk kremówki zimnej 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szk wody 3 łyżki likieru kawowego 0,5 szk espresso biszkopty podłużne 200 g borówki amerykańskie 3-4 łyżki cukru Do dekoracji borówki amerykańskie maliny listki mięty Przygotowanie:   Żółtka utrzeć z cukrem pudrem(...)puszystą masę. Dodawać porcjami serek mascarpone i delikatnie mieszać. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem namoczoną i rozpuszczoną letnią żelatynę, wymieszać. Na dnie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów, wylać 1/2 masy, mus borówkowy, namoczone biszkopty i na koniec wyłożyć resztę masy. Deser włożyć

Ala piecze i gotuje
Mikołaj 163

wody 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 3/4 szk cukru 2 łyżki miodu 100 g margaryny 1 szk mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszek do pieczenia do dekoracji lukier, kokos barwnik czerwony orzeszki czerwone Przygotowanie: Wodę, kakao, cynamon, cukier, miód, margarynę włożyć do garnka, mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do zimnej masy dodać mąkę wymieszaną(...)delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy w kształcie serca. Piec w 160 stopniach około 25 min. Piec do suchego patyczka.Zimny piernik udekorować lukrem i kokosem.Wychodzą 2 serca. Wielkość foremki to 18 cm długości i 18 cm szerokości w najszerszym miejscu

Ala piecze i gotuje
Babka z kisieli 331

margaryną i wysypanej mąką pszenną. Piec około 50 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wystudzić na kratce i zimną polukrować. Forma o średnicy 22 cm. Lukier: wycisnąć sok z pół cytryny, ucierając dodawać porcjami cukier puder do momentu, aż lukier nie będzie za bardzo lejący ale da się rozsmarować na babce. Szklanka o pojemności

Ala piecze i gotuje
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 179

Jest tylko mineralna woda gazowana. v   Wytrawne białe /czerwone wino-jest, trochę piwa też, poza tym soki owocowe, te z 30% owoców, sprawdziłam). Napoje wysokoprocentowe są, przeważnie: “damskie likiery”, wódek nie pijam, jest włoska grappa i limoncello- na dobre trawienie, a ostatnio pojawił się nowy nabytek likier z lukrecji “Notte Nera”-“Czarna Noc” cudo! v   Dżemy

Mia Cucina Sofieta
Strucla makowa 281

pomarańczowa ·          4 białka ·          Do dekoracji: ·          lukier Ciasto drożdżowe Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy(...)papierem a makowcem powinno być ok 8 mm luzu, ponieważ ciasto urośnie. Makowce pieczemy w temperaturze 180 - 190 stopni przez około 35 minut. Ostygniete ciasto lukrujemy. Składniki  na lukier: ·          pół szklanki cukru pudru ·          1 -2  łyżeczki soku z cytryny Rozcieramy na gładką

Mia Cucina Sofieta
Ile flottante - bezy pływająca wyspa 167

150st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Krem angielski: 4 żółtka,  1 i 3/4 szklanki mleka,  1/2 szklanki cukru,  1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej,  1 i 1/2 łyżeczki likieru Amaretto,  1/2 laski wanilii. W 1/2 szk. mleka rozrobić żółtka z mąką kukurydzianą i cukrem. Resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko wlać rozrobioną masę budyniową. Stale mieszając, gotować(...)około 1 minuty, aż masa zgęstnieje. Dodać likier oraz nasiona wanilii. Ostudzić. Sos karmelowy: 1 szklanka wody,  1 szklanka cukru, 1/2 laski wanilii, 1/2 szklanki płatków migdałowych (użyłam Kresto). 1/2 szklanki wody zagotować z cukrem. Gotować tak długo, aż cukier zbrązowieje. Dolać jeszcze 1/2 szklanki wody i dodać nasiona wanilii. Gotować na małym ogniu tak długo, aż sos będzie

Z miłości do słodkości
Włoski deser Tiramisu 303

okrągłych biszkoptów. Składniki: 2 żółtka, 350g serka mascarpone, 250g okrągłych biszkoptów, szklanka śmietanki 30%, 4 łyżki cukru pudru, 1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy, 50g startej mlecznej czekolady, 3 łyżki likieru amaretto. Przygotowanie Kawę wymieszać z likierem, w mieszance maczać biszkopty, ułożyć po dwie sztuki na dnie 6 pucharków.  Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Zmiksować z serkiem mascarpone

Z miłości do słodkości
Tiramisu z dynią 185

kawy i Amaretto łączy się z dynią i korzennymi przyprawami. Całość wieńczy puszysta, kremowa pianka... Inspiracja Składniki:  200g okrągłych biszkoptów,  1/2 szklanki zaparzonej kawy,  3 łyżki likieru Amaretto.   Kawę przestudzić, odcedzić i połączyć z likierem. W mieszance obtaczać biszkopty i układać w szklanym naczyniu, jeden obok drugiego. Krem dyniowy:  3/4 szklanki puree z dyni

Z miłości do słodkości
Czekoladki ze snickersowym nadzieniem 199

niedawno już przeze mnie sprawdzone, czekoladki z nadzieniem krówkowo - orzechowym, smakiem podobne do popularnych batoników Snickers. Idealne na wyjątkowe okazje... Składniki: 100g mlecznej czekolady, 5 cukierków krówek, 3 łyżki likieru jajecznego Adwokat, 2 łyżki orzeszków ziemnych w miodzie. Przygotowanie Orzeszki zmielić przy pomocy blendera. Cukierki połączyć z likierem i stopić na parze. Wymieszać z orzeszkami, lekko przestudzić.  Mleczną czekoladę

Z miłości do słodkości
Sernik z żurawiną i musem malinowym 194

mascarpone,  4 jajka,  żółtko, szklanka cukru, budyń waniliowy, 1/2 szklanki suszonej żurawiny,  100g białej czekolady,  4 łyżki śmietanki 30%,  50g malin,  kilka łyżek likieru jajecznego.  Biały ser zmielić, dodać serek mascarpone, jajka oraz żółtko, zmiksować. Następnie dodać cukier, sproszkowany budyń oraz śmietankę i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Na koniec dodać żurawinę(...)floresy. Piec 10minut w temp. 180st, następnie 60min w temp. 150-160st. Ostudzić w uchylonym piekarniku, następnie wstawić sernik do lodówki. W wersji dla dorosłych podawać polane odrobiną likieru jajecznego

Z miłości do słodkości
Drożdżowe rogaliki z truskawkami 410

Zazwyczaj nadziewam je dżemem, tym razem jednak postanowiłam wykorzystać zamrożone truskawki . rogaliki z dodatkiem całych owoców okazały się chyba nawet bardziej smaczne niż te z konfiturą:) Całość oczywiście wieńczy lukier i sam cukier puder... Składniki: 40g świeżych drożdży,  5 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  3/4 szklanki mleka,  150g masła,  2 jajka,  6 łyżek cukru pudru(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na około 30minut. Następnie posmarować mlekiem, piec około 30-35miniut w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem.                                      Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości