ósemki , pamiętamy o usunięciu gniazd nasiennych. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i zlepiamy jak pierożek. Pieczemy 30 minut w temp. 180 C. Gotowe pierożki po wystygnięciu polewamy lukrem. Lukier: 250 g cukru pudru 3-4 łyżki gorącej wody sok z cytryny Cukier puder należy zmieszac z wodą ( podałam 3-4 łyżki , ale wody potrzeba tyle , aby uzyskac gładką, gęsta
Słodkości i nie tylkomąki Masa makowa: 500 g maku 50 g masła 150 g cukru 2 jajka 50 g skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce. Do przesianej mąki dodać(...)podzielić na 2 części. Rozwałkować na 2 prostokąty . Wyłożyć masę makową na każdy prostokąt i zrolować. Włożyć do foremek i piec ok. 50 minut w temp. 180 C Polać lukrem i ozdobić np. skórką pomarańczową albo mieszanką owoców kandyzowanych. Smacznego
Słodkości i nie tylkomąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru cukier waniliowy ( 16 g ) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny cukier puder do lukru bułka tarta do foremki Sposób przygotowania: Jajka rozbijamy i oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z 1 i 1/2 łyżeczką proszku(...)Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą, foremki na babkę z tuleją. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut. Upieczoną babkę studzimy i wylewamy na nią lukier cytrynowy .( 10 łyżek cukru pudru. łyżka wyciśniętego soku z cytryny i łyżka ciepłej wody - wszystkie składniki ucieramy ) Smacznego
Słodkości i nie tylkoKolejne ciasteczka z myślę o świętach bo jak pisałam wcześniej mało pierniczymy. Te są maślane, kruche, z dość wyraźnym zapachem i smakiem cytryny a bez lukru są wręcz mało słodkie. Nie umiem ładnie dekorować, ale jak widać polukrowane zwyczajnym lukrem ucieranym i posypane cukrowymi drobinkami wyglądają całkiem ładnie a do tego bardzo dobrze smakują. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaostatnio program kulinarny, w którym była mowa o figach i tak mi zrobili smaka, że postanowiłam je kupić i przygotować. Składniki: - 2 figi - 2 łyżeczki miodu - 4 łyżki ulubionego likieru (ja dałam wiśniowego) - 2 szczypty cynamonu - 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego Przygotowanie: Figi nacinamy na krzyż i delikatnie rozchylamy boki. Do wnętrza każdej z fig wkładamy po łyżeczce miodu(...)umieszczamy je w żroodpornym naczyniu. Owoce polewamy likierem i posypujemy mielonym cynamonem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok 20 minut. Upieczone figi polewamy powstałym podczas pieczenia sosem wymieszanym z jogurtem naturalnym
Zainspirowana w kuchnimargaryny Masa: -500 ml mleka - 70 g cukru - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej - 20 g mąki kukurydzianej - 2 żółtka - 250 g masła - 50 g cukru pudru - 1/2 kieliszka likieru kawowego - 3 banany Przygotowanie: Mąkę mieszamy z migdałami. Białka ubijamy na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru, masłem i 2 łyżkami ciepłej wody. Dodajemy mąkę z migdałami oraz(...)cukru. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy resztę cukru, mleka, mąkę kukurydzianą oraz żółtka.Chwilę gotujemy. Gdy masa przestygnie mieszamy ją z masłem utartym z cukrem pudrem oraz likierem kawowym. Na blat ciasta nakładamy krem, na to układamy plasterki banana i znów krem, przykrywamy blatem ciasta. Ponownie nakładamy krem, plasterki banana, krem i przykrywamy blatem. Boki tortu smarujemy resztą kremu
Zainspirowana w kuchniWalentynki już jutro w związku z tym dzisiaj na blogu serduszka o maślanym smaku, ozdobione kolorowym królewskim lukrem. Składniki: - 300 g mąki - 1 kostka masła (200 g) - 100 g cukru pudru - 3 żółtka - odrobina mleka Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli nie będzie chciało się połączyć dodajemy odrobinę mleka (ja dałam około 1/4 szklanki). Formujemy w kulę, zawijamy(...)lodówki. Po wyjęciu rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy foremką serduszka. Pieczemy na złoty kolor około 15 minut w temperaturze 200 C. Gdy ciasteczka wystygną możemy je dekorować (ja użyłam lukru, który przygotowywałam do pierniczków
Zainspirowana w kuchniokłamywać, w większości mniej tradycyjnych ;) Babka 3/4 kostki masła 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 cytryna 3 łyżeczki suszonej lawendy łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki kurkumy Lukier cytryna 3/4 szklanki cukru pudru pół łyżeczki kurkumy Masło ucieramy na puszystą masę, dosypujemy partiami cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy po jednym jajku(...)przelewamy do babkowej blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Po całkowitym wystudzeniu ciasta przygotowujemy lukier - po prostu wyciskamy sok z jednej cytryny i mieszamy dokładnie z cukrem pudrem i kurkumą. Z tą piosenką mogę wstawać nawet codziennie o 5 rano
sama złodyczkarpatka (użyłam kupionego w wersji: gotowy w 5 minut - wystarczy zmiksować;) 400 ml mleka 300 ml dżemu (najlepiej lekko kwaskowy - u mnie z domowej spiżarni dżem z jeżyn) na lukier (opcjonalnie) 2 łyżki masła 1/3 szklanki cukru pudru Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Płaty francuskiego ciasta rozwinąć na oddzielne blaszki. Jedno z nich ponakuwać widelcem, by nie urosło zbyt wysokie(...)masą budyniową (ugotować budyń, po wystudzeniu zmiksować go z 250 dag miękkiego masła). Na niższym cieście rozsmarować warstwę dżemu, na nią przygotowany krem, przykryć drugim ciastem. W wersji z lukrem masło należy roztopić, dodać cukier puder, dokładnie wymieszać i rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić do schłodzenia do lodówki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamasła, 70 g cukru, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżki spirytusu, 250 ml letniego mleka, Dodatkowo: 1 l oleju do smażenia (użyłam rzepakowego), konfitura (u mnie malinowa - oczywiście moja własna :) Lukier: 1 szklanka cukru pudru, 3 łyżki wody gorącej. Mieszamy cukier z wodą do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże instant i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki, a na końcu roztopione(...)podsypać delikatnie mąką, ale nie za dużo, maksymalnie do 2 łyżek. Ja w ogóle nie podsypuję. Jeszce ciepłe pączki nadziewamy konfiturą za pomącą szprycy :) i lukrujemy. Osobiście nie cierpię lukru, ale domownicy mnie przegłosowali :) Moja rada: Temperatura oleju nie może być za wysoka, bo pączki z zewnątrz będą spalone, a w środku surowe. Składniki na pączki muszą mieć temperaturę pokojową
Delicious Titbitscytrynowemu kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy i przesłodzonych ciast. Natomiast to ciasto w pełni dostaje moje uznanie. Oczywiście jak to zwykle u mnie bywa zmniejszyłam proporcje cukru praktycznie o połowę, dlatego fani słodkości mogą dodać(...)łyżce ostudzonego budyniu. Jeśli masa budyniowa wydaje Wam się za rzadka, krem najlepiej odstawić do lodówki na godzinę. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Przełożyć kremem. Wierzch można udekorować lukrem lub polewą czekoladową. Ja wybrałam drugą opcję. Rozpuściłam 1 tabliczkę mlecznej czekolady z orzechami w kąpieli wodnej i rozcieńczyłam z odrobiną mleka. Posmarowałam polewą wierzch ciasta. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłównich połamać ;P. Upieczone krążki najlepiej zamrozić (poprawia to ich konsystencję) dekorujemy przed świętami bądź okazją na którą je robimy. Polukrowane ciasto przechowujemy owinięte w folię aby nie wyschła. Lukier królewski: 1 białko (ok. 32g) 158g cukru pudru 2 krople soku z cytryny W misie kuchennej mieszamy wszystkie składniki na najniższych obrotach przez ok 10-15minut. Gotowy lukier przekładamy
Pudełko rozmaitościbardzo rzadki można włożyć go na chwilę do lodówki aby zgęstniał. Krem dzielimy na trzy części *** *** Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wkładamy pierwszy blat ciasta i nasączamy go likierem zmieszanym z wodą lub kompotem *** *** Na biszkopcie wykładamy pierwszą część kremu *** *** Na kremie układamy porcje wiśni (u mnie z nalewki). Całość przykrywamy drugim blatem ciasta dociskamy, nasączamy wykładamy krem oraz
Blog z Apetytemzjeść jeszcze taka której do tej pory nie robiłam. W tym roku padło na babkę z ajerkoniakiem. Babka jest bardzo dobra, ale najlepsza gdy każdy kawałek poleje się domowym likierem. Wtedy można zjeść jej dużo i z każdym kęsem smakuje coraz lepiej i ma się coraz lepszy humor. Sposób na idealne święta. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikEgzotyczny i kolorowy Jamajski drink zachwyca nie tylko smakiem, ale także i wyglądem. Jest to pyszny drink na bazie likieru kokosowego i białego rumu, dzięki któremu na chwilę możemy przenieść się myślami do ciepłych krajów. Składniki: ok. 120 g kaw The post Jamajski drink appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje