TIRAMISU + FILMIK 121SKŁADNIKI : 5 jajek "M" 150 g cukru 750 g mascarpone podłużne, słodkie biszkopty duża paczka 500 g 250 ml mocnej kawy (bez fusów ) 100 ml likieru amaretto ciemne kakao do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE : Do misy robota robota przekładamy żółtka i cukier, ubijamy aż będą puszyste. Następnie dodajemy mascarpone i dalej miksujemy
Kulinarne Fantazje Marioli
Kwas z czerwonych porzeczek 114można było mieszać jego zawartość kilka razy dziennie. Ważne: mieszamy słojem, z rzadka tylko go otwierając. Kwas jest gotowy do picia, gdy porzeczki zaczną opadać. ----- Podobne: wiśniówka likier z czarnych porzeczek (cassis) kakaowe ciasto z porzeczkami
Weekendy w domu i ogrodzie
Co zobaczyć i gdzie zjeść w Polignano a Mare? Włochy / Apulia 120śniadanie ( znajdowała się właśnie 2minutki od naszego mieszkania, przy wejściu do Centro Storico. Pyszna kawa, świetne rogale. Cjoć specjalność kawiarenki jest zupełnie inna – specjalna kawa z likierem i skórką z cytryny – to o niej krążą legendy! ZWYCZAJE NIE TYLKO W APULII SJESTA Siesta – W Apulii większość restauracji zamykana jest między godziną 15 a 19 w porze siesty. Dobrze
Ostra na Słodko
Sernik limoncello z nerkowcami, daktylami i twarogiem bez laktozy 97kaszy jaglanej 4 łyżki cukru kokosowego 4 łyżki miodu 3 małe jajka (dodałam ekologiczne) ziarenka z 1/2 laski wanilii 20 ml limoncello skórka otarta z 1/3 cytryny kilka kropel likieru pomarańczowego (można dodać małą ilość soku wyciśniętego z pomarańczy) wierzch kilka łyżek karmelu nerkowce / orzechy włoskie / mały pokruszony bezik Artykuł Sernik limoncello z nerkowcami, daktylami i twarogiem bez laktozy
Raj dla Podniebienia
Tort z musem z truskawek i masą śmietankowo – karmelową 113przykładamy drugim blatem, na który wykładamy drugą porcję musu i krem, przykrywamy trzecim biszkoptem. wykończenie 100 g serka mascarpone 2-3 łyżki śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 łyżka likieru kokosowego lub cytrynowego perełki cukrowe / wiórki i płatki kokosowe / świeże owoce / kwiaty / gałązki eukaliptusa i pistacji / bezy Artykuł Tort z musem z truskawek i masą śmietankowo – karmelową pochodzi
Raj dla Podniebienia
TORT ORZECHOWO – KAWOWY ORAZ KILKA CODZIENNOŚCI W KADRZE 115śmietanki kremówki 36% ziarenka z 1/2 laski wanilii 50 g orzechów laskowych drobno posiekanych 1/2 szklanki cukru pudru odrobina soku z cytryny PONCZ 2 filiżanki mocnej kawy kilka kropel likieru amaretto opcjonalnie można użyc olejku migdałowego DODATKOWO 1 słoiczek konfitury morelowej 2 łyżeczki cynamonu DEKORACJA 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych kilka orzechów w czekoladzie płatki migdałowe Wykonanie BISZKOPT Białka oddzielamy
Raj dla Podniebienia
Grillowane Owoce – Przepis 99jakie przyprawy dodać do grillowanych owoców. Na szczęście istnieje wiele wspaniałych sposobów na podkreślenie smaku grillowanych owoców. Oprócz stosowania świeżych ziół, można również moczyć owoce w marynatach zawierających różne likiery lub soki owocowe. Aby zapobiec przenikaniu niepożądanych smaków do owoców, należy dbać o czystość rusztu. W przypadku deserów dobrze sprawdza się ruszt z podwyższoną krawędzią, dzięki czemu słodkie owoce
Patchwork
Jaki alkohol wybrać na prezent? Czy szampan będzie odpowiedni? 117zamierzamy go wręczyć. Mężczyźni najczęściej preferują trunki wysokoprocentowe. Dlatego też dla nich optymalnym wyborem może być whisky, koniak czy brandy. W przypadku kobiet zazwyczaj lepiej sprawdzają się wina czy likiery. Ważne jest również samo opakowanie. Jeśli okazja jest naprawdę wyjątkowa, to warto rozważyć zakup alkoholu wraz z drewnianą skrzynką. Można na niej wygrawerować odpowiednie słowa, aby obdarowanemu się
codojedzenia
Crème pâtissière: niezmiernie pyszny, niesamowicie idealny 122nazywano poniekąd królem wszystkich kremów i warto przyznać, że całkiem zasłużenie. Deser słynie ze swojej wszechstronności i z powodzeniem można go łączyć z takimi nadzieniami jak czekolada, orzechy, różne likiery, owoce (w tym kandyzowane), jagody itp. Jak wzbogacić crème pâtissière? Ten krem dobrze smakuje sam na przykład w postaci budyniu na podwieczorek. Ale można także go wzbogacić dodając
jakszef.pl
Gruzińskie wino – czy dalej smakuje Polakom? 106pijących wino próbowała już wina gruzińskiego. Jakie wino lubią Polacy? Jak dowodzą badania przeprowadzone przez SW Research, Polacy pijący wino sięgają po nie częściej niż po piwo, wódkę czy likiery. Kupując je, zdecydowana większość, bo aż 74% badanych, sugeruje się rodzajem wina. Dopiero drugim elementem, który wpływa na naszą decyzję konsumencką, jest cena — zwraca na nią uwagę ponad 46% respondentów
Ugotowane pozamiatane
Deser z truskawkami i mascarpone 295przepisy z wykorzystaniem truskawek. Zobacz przepis na ciasto jogurtowe z truskawkami , na pyszne, puszyste racuchy z truskawkami oraz na ciasto truskawkowe bez pieczenia . Polecamy też banalnie prosty w przygotowaniu likier truskawkowy na wódce , a także idealne na owocowy deser, mini serniczki z truskawkami na zimno. Warto przypomnieć sobie również pomysł na ryż z truskawkami . Zapraszamy też do sprawdzenia innych naszych
Kuchnia Na Wypasie
Pyszne ciasto z kremem i truskawkami 498duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) 110g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Do nasączenia: 70ml likieru migdałowego + 30ml wody (jeśli nie chcemy używać alkoholu to 70ml wody + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru pudru) Krem: 700ml mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
Mała Cukierenka
Tort czekoladowy z kremem śmietankowym i powidłami śliwkowymi 149serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki na krem powinny być schłodzone, najlepiej na chwilę przed przygotowaniem wyjąć je z lodówki. Składniki na poncz do nasączania 150 ml likieru kawowego 50 ml wody Oba składniki mieszamy, otrzymując w ten sposób poncz do nasączania biszkoptów. Dodatkowo 100g gorzkiej czekolady 150 g powideł śliwkowych owoce sezonowe Blaty biszkoptowe – jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bawarka 118Procope i zamawiali herbatę z mlekiem i słodkim syropem z paproci. Stamtąd, w czasach Sejmu Czteroletniego, bawarka wraz z francuskimi emigrantami trafiła do Polski i na Martynikę, gdzie zamiast likieru dodawano rum. Autorka książek kucharskich z okresu XX-lecia międzywojennego Maria Disslowa nadała bawarce nazwę ukropek. Zgodnie z promowanym przez nią przepisem był to słodzony cukrem napój przyrządzany ze śmietanki
Cztery Fajery