Składniki: ? 500 g serka mascarpone ? 500 ml śmietany 30% ? 3 czubate łyżki cukru pudru ? 1,5 opakowania biszkoptów podłużnych ? 500 g malin ? 100 ml likieru amaretto ? 150 ml mocnego naparu kawy ? 1 łyżka ciemnego kakao Wykonanie: ? Śmietanę ubić razem z cukrem na sztywno, połączyć delikatnie z serkiem mascarpone. ? Biszkopty moczyć w kawie z amaretto, wyłożyć na dno prostokątnego naczynia. ? Przykryć
To co kochamIdealna na świąteczne przejedzenie, bo likier orzechowy pomaga na dolegliwości trawienne. Ta nalewka im starsza tym lepsza. Moja ma 7 lat, a orzechy pochodzą z ogrodu z mojego poprzedniego domu. Składniki: ? 25 sztuk zielonych orzechów włoskich ? 1/2 litra wódki ? 1/2 litra spirytusu ? 1 szklanka cukru Wykonanie: ? Orzechy włoskie pokroić na ósemki – bardzo barwią więc uważać na ręce
To co kochamrózgi. ? Czekoladę rozpuścić na parze w metalowej misce na garnku z gotującą się wodą i połączyć z wódką. ? Kawę zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i połączyć z wódką. ? Odstawić likier na 3 dni i można już degustować.{jcomments
To co kochamszklanka cukru ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa ? 500 g serka mascarpone ? 500 ml śmietany 30% ? 4 łyżki czubate cukru pudru Poncz ? 150 ml mocnego espresso ? 100 ml likieru Amaretto ? 1 kg truskawek Wykonanie: Biszkopt ? Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. ? Wrzucić żółtka i delikatnie ubić. ? Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia prosto do miski
To co kochamCukierki kukułki z nadzieniem na spirytusie połączone z wódką dają gęsty, pyszny likier kukułkowy. Trudno się od niego oderwać! Łatwy i dość szybki do wykonania, polecam więc na rozgrzanie w jesienne, długie wieczory. Składniki: ? 500 g cukierków kukułek ? 500 ml wódki Wykonanie: ? Cukierki włożyć do mocnej torby foliowej i utłuc tłuczkiem do mięsa, po czym przełożyć do słoika. ? Zalać wódką
To co kochamNajpierw wpadł mi w ręce strój Mikołaja na butelkę, a potem pomysł na ten likier piernikowy. Piernik, który nierozłącznie kojarzy się z magią Świąt Bożego Narodzenia, jest głównym bohaterem tej nalewki. Wystarczy wódka, czekolada, przyprawa do piernika, mleko skondensowane i gotowe! Można pić na drugi dzień. Składniki: ? 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego ? 1 przyprawa do piernika ? 1 gorzka czekolada
To co kochamjuż ostatnia nalewka z ubiegłorocznej serii. Prawdziwie egzotyczna i aromatyczna. Do wykonania praktycznie przez cały rok, bo mango jest ogólnie dostępne. W planach na najbliższy czas mam likier kawowy, porterówkę, cytrynówkę i grejpfrutówkę. Będzie się działo! Składniki: ? 2 owoce mango ? 300 g cukru ? 500 ml wódki Wykonanie: ? Mango obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić do słoja. ? Zasypać owoce
To co kochamjeden torcik) z piernika o średnicy talerzyka 10-15 cm ? pierniczki do dekoracji torcika – małe choinki i reniferki ? 1 słoiczek powideł śliwkowych wymieszany z 5 łyżkami likieru anyżkowego lub pomarańczowego ? 200 g gotowej masy marcepanowej ? śnieżynki opłatkowe Polewa czekoladowa ? 2 czubate łyżki miękkiego masła ? po 2 łyżki cukru, kakao i wody Wykonanie: ? Blaty piernikowe przełożyć powidłami śliwkowymi. Jedna
To co kochamminut po czym zostawić w piekarniku do wystudzenia. W misce ubić śmietanę kremówkę, gdy śmietana będzie robiła się sztywna dodajemy serek mascarpone, cukier puder, 4 łyżki kawy i odrobine likieru amaretto. Polowe kremu rozsmarować na jednej z wysuszonych bez dokładnie go rozprowadzając. Na kremie ułożyć namoczone w kawie i pokrojone na mniejsze kawałki biszkopty i przykryć drugim krążkiem upieczonej bezy
Pani M - kuchnia smakowitaponownie wyrównać. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół, w 180 st. C, przez około 40 minut. W międzyczasie przygotować krem: masło utrzeć na puszystą masę wraz z likierem i cukrem pudrem. Upieczone ciasto wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto ułożyć na desce do krojenia dnem do góry i od tej strony wyciąć w cieście kawałek w kształcie litery
Pani M - kuchnia smakowitaPrzepis na Mithering Bastard czyli miks whisky z sokiem pomarańczowym, z ciekawym dodatkiem w postaci likieru Triple Sec. Połowę drinku stanowi czysta whisky
Koktajle i drinkinagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół, w 180 st. C, przez około 40 minut, lub do suchego patyczka. W międzyczasie przygotować krem: masło utrzeć na puszystą masę wraz z likierem i cukrem pudrem. Upieczone ciasto wystudzić na kratce. Wystudzone ciasto ułożyć na desce do krojenia dnem do góry i od tej strony wyciąć w cieście kawałek w kształcie litery
Pani M - kuchnia smakowitacukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 10 g kakao opcjonalnie - 1 opakowanie zagęstnika do śmietany, tzw. "śmietan-fixu" Nasączenie : 90 ml kompotu wiśniowego ( można część kompotu zastąpić likierem wiśniowym ) Drip/polewa czekoladowa : 100 g czekolady deserowej 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo : 150 - 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, do wykonania rozetek, schłodzonej 1 łyżeczka cukru pudru
Opowieści z piekarnikamożesz oczywiście nie przecinać bananów na pół. Wystarczy jedynie u góry naciąć skórkę i przez nacięcie dodać ulubione składniki. W wersji dla dorosłych upieczonego banana możesz także polać ulubionym likierem lub rumem. Banany pieczone w piekarniku są tak dobre, że wręcz rozpływają się w ustach. Życzę smacznego! Artykuł Pieczone banany z orzechami i cynamonem pochodzi z serwisu Ania gotuje przepisy
Ania gotuje