osoby, która chociaż raz w życiu nie jadła tiramsu. Jest to deser na zimno, którego podstawowymi składnikami są podłużne biszkopty, kawa i serek mascarpone. W oryginalnej recepturze jest też likier amaretto, co sprawia, że ta wersja jest przeznaczona dla pełnoletnich łasuchów. Całość wieńczy solidna warstwa startej czekolady albo kakao. Tiramisu można przygotować w różnych formach: na blaszce lub w szklanych
greenscarfśmietanki kremówki 36% ziarenka z 1/2 laski wanilii 50 g orzechów laskowych drobno posiekanych 1/2 szklanki cukru pudru odrobina soku z cytryny PONCZ 2 filiżanki mocnej kawy kilka kropel likieru amaretto opcjonalnie można użyc olejku migdałowego DODATKOWO 1 słoiczek konfitury morelowej 2 łyżeczki cynamonu DEKORACJA 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych kilka orzechów w czekoladzie płatki migdałowe Wykonanie BISZKOPT Białka oddzielamy
Raj dla Podniebieniabiałka 200g cukru 200g Majonezu Kieleckiego 160g mąki pszennej (użyłam tortowej) 40g kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z 1/2 pomarańczy Do nasączenia: 110ml likieru pomarańczowego (alkohol można zastąpić posłodzoną wodą z sokiem z cytryny) 60ml wody Dodatkowo: 3-4 łyżki dżemu pomarańczowego lub konfitury Krem czekoladowy: 700ml mleka 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru
Mała Cukierenka