kostkę 3 łyżki zimnego mleka Na nadzienie: 4 dojrzałe brzoskwinie 4 łyżki cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki rumu lub likieru amaretto Dodatkowo: 1 żółtko 1-2 łyżki cukru 2 łyżki płatków migdałowych lody waniliowe do podania – opcjonalnie Przygotowujemy ciasto – do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól oraz dodajemy
Smaczna Stronałyżki stopionego masła Na krem: 150g serka mascarpone 200ml śmietanki kremówki łyżka cukru pudru lub do smaku Brzoskwinie: 4 dojrzałe brzoskwinie 2 łyżki cukru pół kieliszka rumu lub likieru amaretto łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki wody Dodatkowo: prażone płatki migdałowe do posypania Przygotowujemy ciasto na naleśniki – mokre składniki wlewamy do miski – mleko, wodę, jajko oraz stopione masło
Smaczna Stronapyszny likier może mieć kilka wersji 😎 Możemy przygotować go z mlekiem skondensowanym w puszce. Wówczas puszkę mleka musimy gotować min. 2 h, uważając cały czas, aby była ona przykryta w całości wodą. Dla mnie nie ma znaczącej różnicy w smaku, a za to duża oszczędność czasu przy użyciu gotowej masy krówkowej - więc korzystam z takowej 😉 Poza tym można użyc wódki
Walijskie Pichcenie[Głosów: 11 Average: 4.6 /5] składniki: 1 szlk kwiatków oregano 500 ml alkoholu 40 % wykonanie: Kwiatki oregano przekładamy do słoika. Zalewamy je
Domowy Smak Jedzeniakształt. Łatwo można mu nadać dowolny smak dodając na przykład: - ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy, - roztopioną na parze i ostudzona czekoladę, - masło orzechowe, - wiórki kokosowe i 1-2 łyżki likieru Malibu, - pokruszone ciasteczka Oreo, - owoce. Niektóre jednak dodatki mogą zmienić konsystencję kremu. Jeżeli
Krokusowy Domrównie smaczny, co prosty w przygotowaniu. Można przygotować go tak samo dobrze w piekarniku lub na grillu, a zaproponowany przeze mnie akcent waniliowy zastąpić można innym - np. ulubionym likierem lub whisky. Składniki: banany (całkowicie dojrzałe) gorzka czekolada ekstrakt wanilii Wykonanie: Zrobić głębokie podłużne nacięcie w owocach (przez skórkę i miąższ). Posmarować każde nacięcie kilkoma kroplami ekstraktu z wanilii
zadanie-gotowanienaczyniu i ubijać mikserem aż masa zwiększy swą objętość i będzie puszysta (ok. 3-5 minut). Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Dolny blat biszkopta lekko nasączyć (np. likierem kokosowym), na to posmarować dżem truskawkowy i układać całe truskawki końcówkami do góry. 3/4 masy kokosowej ro zsmarować równomiernie na trsuskawkach. Przykryć górnym blatem, lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą
Healthy food explorerszklanki pokrojonych truskawek dżem truskawkowy lub inny ulubiony do dekoracji boków ryż preparowany lub płatki migdałowe Do nasączenia 6 łyżek wody 4 łyżki sok z cytryny 2 łyżki likieru Amaretto opcjonalnie Instructions Tortownicę o średnicy 22 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno, boków formy niczym nie smarować Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę Dodawać do piany
SprawdzonaKuchnia.plgęstej kwaśnej śmietany 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej opcjonalnie 8 sztuk ciasteczek amaretti lub 4 podłużne biszkopty 50 ml rumu lub likieru Amaretto Dodatkowo 1 śrenie jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka siekane migdały 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka skórka otarta z 1/2 cytryny + 1 łyżka soku Instructions Wykonanie
SprawdzonaKuchnia.plmniam, ciasto miękkie i delikatne, mocno pomarańczowe. Teraz, kiedy muffinki już zniknęły przyszedł mi do głowy pomysł, aby następnym razem polać je sosem zrobionym z białej czekolady i likieru Cointreau. Zapewniam, że z takim sosem będą jeszcze lepsze! Print Muffinki pomarańczowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne i aromatyczny. Course Desery Cuisine Polska Keyword pomarańcza
SprawdzonaKuchnia.plTime 15 minutes Total Time 15 minutes Author Anna Ingredients 300 g słodzonego mleka skondensowanego 500 ml śmietany 30% 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki gorącej wody 3 łyżki likieru kawowego lub innego alkoholu Instructions Do miski miksera wlać śmietanę i zacząć ubijać na średnich obrotach. Kiedy śmietana zacznie robić się puszysta dodać puszkę mleka i nadal ubijać Kawę
SprawdzonaKuchnia.plCiasto poza smakiem ma tę zaletę, że jest bezglutenowe i błyskawiczne w przygotowaniu. Brownie można podawać na zimno i na ciepło, wyśmienicie smakuje podane z gałką lodów lub kieliszkiem likieru malinowego. Polecam! Print Brownie z malinami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Brownie, to ciasto kochają wszyscy! Course Desery Cuisine Polska Keyword czekolada, maliny Prep Time
SprawdzonaKuchnia.plszczypta soli Składniki na nadzienie 250 g białego maku 150 g drobno posiekanych daktyli 100 g orzechów włoskich 175 g marcepanu w czekoladzie 100 g blanszowanych migdałów 3 łyżki likieru Amaretto 2 łyżki śmietany 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy 100 g cukru pudru 3 łyżki dżemu z pomarańczy 1 łyżki ekstraktu wanilii Dodatkow 2 1/2 szklanki cukru pudru
SprawdzonaKuchnia.plrodzynek 60 g suszonej żurawiny 70 g kandyzowanej skórki z pomarańczy starta skórka z 1 cytryny 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu migdałowego 50 ml likieru Amaretto lub rumu Dodatkowo 1 białko do posmarowania placków orzechy wiórki lub inne bakalie do posypania wierzchu lukier lub cukier puder Instructions Przygotowanie ciasta Masło rozpuścić w rondelku, dodać mleko , aby się
SprawdzonaKuchnia.plcukru pudru 4 małe jajka w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g mąki pszennej tortowej Składniki na poncz sok z jednej pomarańczy 60 ml likieru Cointreau 30 ml wody Składniki na krem 250 g serka mascarpone 150 ml 30 % śmietany 1 łyżka ekstraktu waniliowego 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo 1 mały słoiczek dżemu pomarańczowego 300 g masy
SprawdzonaKuchnia.pl