szczypta soli Masa kokosowa: • 500 ml śmietany kremówki 30% • 125 g serka mascarpone • 1 śmietan-fix • ½ puszki masy kokosowej Nasączenie : • 100 ml likieru kokosowego • 50 ml wody Dodatkowo: • wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: 1. Zrobić biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Oba rodzaje mąk i proszek do pieczenia
W mojej kuchnibardzo gęstej pianki. Ostrożnie dodaj ubite białka do żółtek z mascarpone i delikatnie wymieszaj. Zrobić kawę (3 łyżeczki kawy na 300 ml wrzącej wody), można dodać 30-50 ml likieru Belis, lub amaretto, lub koniaku. Kawa powinna ostygnąć. Ciasteczka nasączone kawą układamy w formie, potem warstwę kremu, przez sito posypujemy kakao, potem znowu ciasteczka, krem, kakao. Deser jest gotowy. Autor
Wasze PrzepisyPoczątek roku to czas uśmiechu i świetnej zabawy, wypełniony karnawałowymi imprezami, domówkami oraz licznymi spotkaniami, na których poza dobrym towarzystwem nie może zabraknąć pysznych koktajli. W
Fitsweet.mepochodzi prawdopodobnie od austriackiego słowa „Spritzter”, będącego mieszanką białego wina i wody mineralnej. Ale w Sylwestrowym drinku nie zawsze musi to być Aperol! Można drinki robić z innymi odmianami likierów, takich jak Campari, Lillet czy Limoncello zmieszanych z różnymi syropami owocowymi i Prosecco. Spróbujcie spritz Negroni, spritzu z marakui z mango, spritzu limoncello lub Lillet spritz z gorzkich pomarańczy! Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękonsystencję uzyskuje się dopiero z jej użyciem. Za drugim razem powstały z niego te oto kulki marcepanowe , które bardzo przypadły mi do gustu. Oczywiście ja zmniejszam tutaj ilość użytego likieru amaretto, który ma dość dużą zawartość cukru. Daję go tylko odrobinkę dla smaku, uzupełniając recepturę ekstraktem migdałowym . Można go też całkiem wyeliminować na rzecz wspomnianego ekstraktu z migdałów wymieszanego
Modern Cave GirlPrzygotowanie: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy kakao i przyprawę. Całość podgrzewamy aż składniki się połączą. Studzimy a następnie miksujemy z zagęszczonym mlekiem. Do przygotowanej masy wlewamy wódkę i mieszamy. Likier możemy przelać przez sitko, by nie było resztek kakao bądź przyprawy. Schładzamy i gotowe
Zainspirowana w kuchnidodawać partiami przestudzona masę jajeczna i ubijać , aż powstanie pulchny kem. Gotowy krem możemy barwić barwnikami, kakao, lub roztopioną czekoladą ale nie gorącą. Do białego kremu można dodać ulubiony likier lub mocny napar kawowy. Artykuł Krem Russel pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniażółtka • 110 g drobnego cukru do wypieków • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej • 250 g masła • 50 g suchego i zmielonego maku Poncz: • 125 ml likieru Amaretto • 125 ml przegotowanej zimnej wody Dodatkowo: • pół słoiczka gęstego dżemu lub konfitury: wiśniowej lub z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych – ja użyłam z czarnej porzeczki
W mojej kuchnitradycyjny wypiek adwentowy we Frankfurcie na Menem. Tradycyjnie ciasteczka przygotowywane są z masy marcepanowej, cukru pudru, mielonych orzechów, z dodatkiem wody różanej. Ostatnio często dodaje się do ciasteczek likier migdałowy lub aromatyczne olejki. Ciastka udekorowane są trzema połówkami migdałów. A nazwa pochodzi od znanej kupieckiej rodziny Bethmann z Frankfurtu, której szef kuchni miał te ciasteczka na początku 19 wieku wykreować
dolcevitainmykitchenwiórek kokosowych + szklanka mleka + szklanka cukru lub mniej. Gotować to dopóki nie zgęstnieje na wolnym ogniu. Potem wystudzić i dodawać do ubitej śmietany z serkiem mascarpone. Poncz: Pół szklanki likieru kokosowego, 1/4 szklanki wody przegotowanej Dżem wiśniowy do przełożenia tylko dolnej warstwy. Autor przepisu: Żaneta Wątór Artykuł Tort kokosowy pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyimage_carousel_5fdb4846d724e_script=document.getElementById("su_image_carousel_5fdb4846d724e_script");if(su_image_carousel_5fdb4846d724e_script){su_image_carousel_5fdb4846d724e_script.parentNode.removeChild(su_image_carousel_5fdb4846d724e_script);} Wielbicielom trunków można natomiast sprezentować takie oto likiery domowej roboty: if(window.SUImageCarousel){setTimeout(function() {window.SUImageCarousel.initGallery(document.getElementById("su_image_carousel_5fdb4846d9a6a"))}, 0);}var su_image_carousel_5fdb4846d9a6a_script=document.getElementById("su_image_carousel_5fdb4846d9a6a_script");if(su_image_carousel_5fdb4846d9a6a
Modern Cave Girlprzy użyciu tylko ciemnej czekolady i odrobiny (około łyżeczki) oleju kokosowego). Przebojem okazały się rodzynki/sułtanki (te są nieco lepsze, bo bez pestek) namoczone w amaretto, albo likierze kokosowym - pomysł Nigelli, z ksiażki Nigella Christmas . Smakują znakomicie z lodami waniliowymi, albo z bitą śmietaną - koniecznie domową, nie tym kupnym nonsensem w areozolu. No i są przeznaczone tylko
Lejdi of the houseDorsz sous vide z kalafiorowym puree Ryba po grecku Pieczony łosoś w sosie teriyaki Kulki rybne marynowane Zobacz też nowe przepisy Dorsz w migdałach Krokiety wigilijne Naleśniki na krokiety Likier bożonarodzeniowy Sernik wiedeński Artykuł Dorsz w migdałach pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.pldużych jajek – osobno żółtka i białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 40g kakao bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100ml oleju 180g cukru Do nasączenia: 150ml mleka 70ml likieru migdałowego Masa makowa: 300g maku 3 duże jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150g naturalnego miodu 2 łyżki cukru 200g masła roztopionego 4-5 kropli aromatu migdałowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu
Mała Cukierenka