przepis Cztery Fajery Domowy marcepan - składniki 220 g migdałów bez skórki 150 g cukru pudru białego lub trzcinowego 3 łyżki płynnego miodu półtorej łyżki wody różanej albo 2 łyżki likieru migdałowego Amaretto lub ciemnego rumu kilka kropli aromatu migdałowego lub do smaku Domowy marcepan przepis Do przygotowania marcepanu używamy migdałów bez skórki, można je kupić, podobnie jak wodę różaną
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDamski likier na babskie spotkania i pogaduchy. Lekko słodki, kremowy, o wyraźnym aromatem korzennym i nutą czekolady. Do tego niezbyt mocny. Świetnie smakuje schłodzony. Składniki: (na około 1l) 500ml śmietanki kremówki 2-3 łyżki kremu czekoladowego Nutella 350ml whisky (opcjonalnie koniaku) 100ml wódki 1-2 łyżeczki cukru pudru (w zależności od gustu) 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy korzennej
Pyry na Gazskładniki 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 180 g ciemnej czekolady 60-70% kakao 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżki zimnego, mocnego espresso 2 łyżki likieru Amaretto albo ciemnego rumu, brandy, wiśniówki, a nawet zwykłej wódki opcjonalnie 25 g migdałów lub orzechów laskowych Do dekoracji wiórki z czekolady lub dobrej jakości kakao do dekoracji płatki migdałów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataażne jest to, z jakiego szkła wykonane są słoje i butelki do przechowywania i produkcji nalewek i likierów. Wszystkie słoje i butelki, które wykorzystujemy do domowych trunków, powinny być przeznaczone do kontaktu z żywnością. Nie używamy słoi i butelek niewiadomego pochodzenia, w których mogły być przechowywane substancje nienadające się do spożycia. Takie butelki czy słoje mogą zawierać szkodliwe lub wręcz
Przepisy i porady kulinarneAmerican Pie to piękny kolorowy drink, który swoimi barwami nawiązuje do amerykańskiej flagi. Najlepiej jest go podawać w szklance typu hurricane. Dzięki kolorowym warstwom świetnie się
Kulinarne Przebojeegenda głosi, że zielone orzechy włoskie przeznaczone do wyrobu nalewki lub likieru powinny być zbierane i dotykane tylko przez dziewice. Wtedy trunek będzie zdrowy i z doskonałym smakiem i aromatem, ale tyle na temat legendy. Zakonnicy zajmujący się sporządzaniem trunków z zielonych orzechów włoskich mówili, że orzechy powinno się zbierać na świętego Jana, to jest 24 czerwca lub w zbliżonym
Przepisy i porady kulinarne[Głosów:3 Średnia:5/5] składniki: 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych moreli 50 g rodzynek 50 g suszonych daktyli 50 g suszonych fig
Domowy Smak Jedzeniaokoło 2 cytryny ) skórka otarta z 1 niedużej cytryny, wyszorowanej i sparzonej 250 g masła, w temperaturze pokojowej Nasączenie: 50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 50 ml likieru kokosowego ( można zastąpić wódką ) 50 ml wody Dodatkowo: około 8 łyżek dżemu malinowego 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej ( przy użyciu śmietany 30% polecam dodać 1 opakowanie zagęstnika
Opowieści z piekarnikaWłoski deser tiramisu w pucharkach który zawsze wyjątkowo smakuje. Biszkopty nasączone w aromatycznej kawie z dodatkiem likieru amaretto i puszysta pianka oprószona grubo ciemnym kakao. Klasyka która zawsze się sprawdza i nie sposób przejść koło niej obojętnie. Tak czy siak zostawiam Was z deserem który uświetni każdy jesienny podwieczorek , podawany w szklanych pucharkach prezentuje się najlepiej. Składniki na 6 dużych
Wanilia i Kardamonważna strona targów to produkty, w szczególności produkty z Walencji i okolic. Na targi zjeżdżają się wystawcy, którzy demonstrują swoje produkty – oliwy, wina, kawy, owoce, warzywa, mięso, owoce morza, likiery, piwa, itd. Była to doskonała okazja, żeby zasięgnąć wiedzy na temat danego produktu prosto od jego twórcy. Dla nas była to dodatkowa okazja do sprawdzenia swojego poziomu języka hiszpańskiego. Wszystkiego
Gotuj po hiszpańskubabka kakaowa) 100 g. herbatników 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g.) 1/2 szklanki mleka 100 g. masła 3 łyżki powideł, lub gęstego dżemu 2 łyżki dowolnego alkoholu (u mnie likier Malibu) Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie: Mleko wlać do rondelka. Dodać masło i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się połączą. Wyłączyć
Agusiowe smakołykiProsty przepis na naleśniki z sosem pomarańczowym inspirowane smakiem słynnych naleśników Suzette które podaje się zazwyczaj płonące przygotowywane w soku pomarańczy z dodatkiem likieru pomarańczowego, masła i cukru. Te są równie pyszne niezwykle aromatyczne idealne o tej porze roku. Sos pomarańczowy 1 szklanka soku z pomarańczy ( ok. 2 duże pomarańcze) 1 łyżka cukru 25 gramów masła 1 łyżeczka mąki
Andzia Pichcirazem z cytrynką i imbirem), tylko należy pamiętać, że herbata nie może być gorąca gdyż wówczas syrop straci swe zdrowotne właściwości *** *** NA ZDROWIE *** POLECAM TAKŻE: ŚWIĄTECZNY LIKIER MANDARYNKOWY PRZEPIS TUTAJ (klik) NALEWKA ŚWIĄTECZNA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA
Blog z Apetytempomarańczą, selerem, dynią i imbirem Koktajl z imbirem – dieta dr Dąbrowskiej Koktajl bananowo-jarmużowy z imbirem i pokrzywą Rozgrzewający sok z dyni Koktajl bananowy ze szpinakiem i kurkumą Likier czekoladowo – korzenny Nalewka gruszkowa z imbirem Nalewka imbirowa z whiskey Nalewka na przeziębienie Nalewka świąteczna Nalewka z limonek Nalewka z pigwy Nalewka z mirabelek – przepis Nalewka malinowa Nalewka truskawkowa – przepis Nalewka
Dorota Smakuje