likier - 5379 przepisów (strona:230/359)

Ciasto Soczysta Wiśnia 150

łyżki płynnej czekolady deserowej   ( lub rozpuszczonej)           nasączenie: 150 ml spirytusu 200 ml wody gorącej 3 łyżki cukru brązowego   Dodatkowo: wiśnie z likieru lub kandyzowane polewa deserowa WYKONANIE: blat biszkoptowy + nasączenie+ krem orzechowo- czekoladowy    krążki biszkoptowe   wiśnie   krem waniliowy blat biszkoptowy polewa     Uwaga- ciasto należy schłodzić przed podaniem

Domowe ciasta
Trufle czekoladowe 119

Trufle czekoladowe przepis na około sztuk – 200 g czekolady gorzkiej (korzystałam z 70% kakao) – 100 ml śmietanki 30% – 30 g masła – 1 łyżka wódki lub likieru (można pominąć) Dodatkowo: – u mnie cukier puder i wiórki kokosowe do obtoczenia – kilka orzechów: u mnie ziemne i migdały Śmietankę należy zagotować i od razu zdjąć z gazu

Relaxtime
Domowy napój pomarańczowy 68

skórki pomarańczy. Przegryzie się z kwaskiem cytrynowym i cierpki smak zniknie.           Moje inne procentowe propozycje dla Was… – Drink Vodka Fizz – Błyskawiczny likier kawowy – Nalewka z kukułek – Niebieskie Kamikaze (shoty z wódką) – Wściekły pies (shot z wódką

Kulinarne S.O.S.
Pomarańczowe tiramisu (Tiramisu all'arancia) 483

pudru 100 ml soku pomarańczowego* 2 łyżki startej gorzkiej czekolady 2 łyżki startej sk ó rki z pomarańczy   * W wersji dla dorosłych do soku dodaje kilka łyżeczek likieru pomarańczowego  **** INGREDIENTI 250 g di mascarpone 250 g di ricotta 250 g di savoiardi 50 g di zucchero a velo 100 ml di  succo d'arancia* 2 cucchiai

La grande e la piccola cuoca
Ciasto Cassis wg Aleex 128

serka mascarpone • 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo • 1 większy słoiczek konfitury z czarnej porzeczki (ok. 400 g) • poncz (3/4 szklanki wody + 2 łyżeczki cukru + 6 łyżek likieru z czarnej porzeczki Cassis) Sposób wykonania: 1. Przygotować biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. 2. Do sztywnej, lśniącej piany kolejno dodawać po jednym żółtku. 3. Mąkę

W mojej kuchni
Ciasto czekoladowe z gruszkami 82

szklanka cukru – 1 laska cynamonu – 2 gwiazdki anyżu – sok z połowy cytryny Składniki ciasto: – 150 g gorzkiej czekolady 70-80% – 50 ml likieru Limoncello – 120 g masła miękkiego masła – 120 g cukru – 4 jajka rozmiar L – 120 g mąki pszennej – pół łyżeczki proszku do pieczenia – cukier puder do posypania

nietylkopasta.pl
Ciasto czekoladowe z suszoną śliwką 160

alkoholem samym w sobie ( prócz słodkich likierów) nie przepadam, o tyle uwielbiam smak tortowego ciasta przesiąknięty czymś mocniejszym;) Ten przekładaniec to mocnoczekoladowy puszysty biszkopt „nawilżony” sporą dawką domowego wyrobu śliwowicy( która powstaje przy robieniu bazy do masy). Mocne, wyraziste, z lekką goryczką połączoną ze słodką mleczno- śliwkową masą. W smaku jak popularna śliwka nałęczowska w czekoladzie. Pycha. Składniki na biszkopt

Domowe ciasta
Ciasto Kopiko Wiśniowe 162

nich odejmujemy po 2 łyżki ( na ostatnią warstwę, pod wiśnie). Nasączenie: 100 ml mocnej wiśniówki +50 ml wody( przegotowanej ) Dodatki : słoik wiśni w cukrze domowej roboty lub z likieru 6 pokruszonych herbatników kakaowych WYKONANIE blat miodowy+ 1/3 nasączenia   ½ kremu kawowego   blat miodowy+ 1/3 nasączenia   ½ kremu kawowego   blat miodowy+ nasączenie   4 łyżki kremu + wiśnie   pokruszone

Domowe ciasta
Ciasto kawowe 119

żelatynę. Nasączenie: 5 łyżek kawy sypanej + 5 łyżek cukru - zalewamy 400 ml wrzącej wody , następnie odcedzamy fusy i studzimy . Po ostudzeniu wlewamy 150 ml amaretto bądź innego, mocnego migdałowego likieru. Całość mieszamy Dodatkowo: 3-4 łyżki kakao deserowego ekstra gorzkiego   WYKONANIE:   nasączony biszkopt (nie żałujemy ponczu!:))   masa tiramisu I   blat biszkoptowy nasączony bogato ponczem   masa

Domowe ciasta
Torcik owocowy z galaretką 118

gotującą się wodą przez ok 10-15 minut, aż masa zacznie gęstnieć. Po tym czasie krem przecieramy przez sito. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Składniki na nasączenie: 50 ml likieru porzeczkowego szklanka przegotowanej wody 3 łyżki cukru Dodatkowo: ok. 350 g gęstego dżemu porzeczkowego 2 galaretki rozpuszczone w 500 ml gorącej wody kiść winogron bezpestkowych wykonanie: blat + nasączenie   ½ dżemu

Domowe ciasta
Ciasto Ponczowy Pląs 121

Studzimy. Kroimy na 2 blaty. Składniki na nasączenie: 1 szklanka gorącej wody sok z 1 cytryny 4 łyżki cukru pół szklanki alkoholu Składniki na krem ajerkoniakowy: 250-300 ml likieru Adwokat 300-400 g masła Masło ubić mikserem na puch. Cienkim strumieniem bardzo powoli wlewać ajerkoniak. Przygotowane i wystudzone blaty bezowe przekładać kremem adwokatowym Składniki na masę serkową

Domowe ciasta
Piekę w weekend 68

wykonaniu, idealne do ciepłej czekolady. Hmm pycha! Przepis zaczerpnięty z kopalni przepisów, czyli ze strony Moje Wypieki. To moje pierwsze brownie robione samodzielnie. Zmniejszyłam ilość jajek i nie użyłam likieru, ale ciasto nadal było bardzo dobre. Składniki: 160 g masła 2 jajka kilka łyżek mleka 180 g gorzkiej czekolady 1 i 1/4 szklanki cukru 1 łyżka kawy granulowanej 1 łyżeczka

Na moim talerzu
Tort kokosowy 107

pieczenia szczypta soli Krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 200 g białej czekolady 50 g wiórków kokosowych dodatkowo : dżem z czarnej porzeczki (kilka łyżek- według uznania) Poncz: 100 ml likieru malibu 100 ml wody Sposób wykonania: Biszkopt : Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku -delikatnie mieszamy

Smaki Natalii
Migdałowe gwiazdki z glazurą (bez glutenu i laktozy) 112

migdały dla szukających przepisu na ciastka, które można długo przechowywać Składniki na ciasto: 500g migdałów mielonych + 150g w rezerwie 300g cukru pudru 2 białka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki likieru amaretto lub olejku migdałowego Składniki na glazurę: białko 125g cukru pudru Wykonanie tradycyjne: Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki wrzucić do miski i wyrobić na jednolitą masę. Można pomóc sobie mikserem. Posypać

Mania Wypiekania
Zdrowszy drink - Kremowa Malina 120

drink nie może być zdrowy? :)  Lekko kwaśny, bardzo kremowy ze szczyptą pikanterii.  Idealny na KARNAWAŁ! Składniki na ok. 4 porcje: 2 garście malin 2 kieliszki kremowego likieru  20 łyżek mleka (kokosowe, roślinne) Szczypta chilli Opcjonalnie: miód do dosłodzenia Przygotowanie : Wszystkie składniki blendujemy. Chłodzimy w lodówce i przelewamy do kieliszków tuż przed podaniem

Czarnawisienka