likier - 5379 przepisów (strona:237/359)

Szczęśliwego Nowego Roku! Przepis na kruche ciasteczka do lukrowania Kristiny Rado. 154

Ilość cukru jest zmniejszona, gdyż ciastka są przeznaczone do pokrycia lukrem w całości, który nada im słodki smak) - 200 g masła/ margaryny ( margaryna - gładsze ciastka) - 1 jajko - 1 łyżka likieru - 500 g mąki Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy resztę składników. Czas odpoczynku w lodówce to co najmniej 1 godzina. Mąka tylko pod spód. Duże ciastka rozwałkowujemy

DominikaDolci
Likier kukułkowy 114

Przygotowanie tego likieru zajmuje kilka chwil. Idealny na chłodne zimowe popołudnia i wieczory :) Składniki: 500 ml wódki 40% 2 puszki po 400 g masy kajmakowej kukułkowej Przygotowanie: Do miski przekładamy masę kukułkową,mieszamy za pomocą trzepaczki dodając stopniowo alkoholu. Mieszamy, aż masa będzia gładka i bez grudek. Przelewamy do butelek. Z podanych ilości wychodzą dwie butelki

Lena Gotuje
Latte z Amaretto 215

kawy piję całkiem sporo, ale miłość to tej pozostała. W mroźne popołudnie zafundowałam sobie pyszną latte z amaretto – w końcu mogłam się rozgrzać, a aromat i smak tego likieru uwielbiam. Można go też zastąpić syropem o smaku Amaretto.   *Wpis powstał przy Czytaj dalej... Artykuł Latte z Amaretto pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Tiramisu z białą czekoladą i borówkami 189

jest to klasyczne tiramisu, raczej wariacja na jego temat ;) Bez jajek, z dodatkiem białej czekolady, tym razem nawet bez likieru amaretto. Całość jednak smakuje wyśmienicie. Odpowiednio słodki. Polecam, jest pysznie :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni

Domowa cukiernia Ewy
Top 5 najlepszych potraw z topinamburem 259

pyszną zupę krem ze słonecznika bulwiastego. Krem z topinamburu Składniki: kilo topinamburu – obranego ze skórki litr mleka litr nulionu pół litra śmietany 36% 500 syrop klonowy 100 ml likieru Amaretto po dużej szczypcie gałki muszkatołowej, soli i pieprzu Ugotuj topinambur w mleku do miękkości. Odlej nadmiar mleka, dodaj bulion i śmietankę. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj z amaretto i przyprawami

Ugotowane pozamiatane
Ciasto z kasztanami, wiśniami i kruszonką. Nie tylko dla zakochanych 204

formę serce o średnicy 20 cm) 125 g miękkiego masła 115 g cukru 4 jajka 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka likieru amaretto 75 g obranych pieczonych kasztanów 100 g suszonych wiśni kruszonka: 25 g mąki pszennej 30 g mąki kasztanowej 30 g cukru 40 g zimnego masła Mąkę pszenną i kasztanową

Pożeraczka, czyli raz adobrze
trufle czekoladowe z nutką wina 155

składniki: 150 g czekolady gorzkiej 50 ml wina, czerwonego (ja użyłam półsłodkiego) 80 ml śmietanki kremówki 30% kakao do obtoczenia opcjonalnie: wiśnie z likieru wykonanie: Śmietankę podgrzewamy (nie dopuszczamy do wrzenia), gdy będzie gorąca zalewamy nią połamana na mniejsze kawałeczki czekoladę. Na chwilkę odstawiamy. W osobnym naczyniu delikatnie podgrzewamy wino (równie nie dopuszczamy do zagotowania), letnie wlewamy do masy. Całość

Domowy Smak Jedzenia
Likier kukułkowy 293

Przygotowanie tego likieru zajmuje kilka chwil. Idealny na chłodne zimowe popołudnia i wieczory :) Składniki: 500 ml wódki 40% 2 puszki po 400 g masy kajmakowej kukułkowej Przygotowanie: Do miski przekładamy masę kukułkową,mieszamy za pomocą trzepaczki dodając stopniowo alkoholu. Mieszamy, aż masa będzia gładka i bez grudek. Przelewamy do butelek. Z podanych ilości wychodzą dwie butelki

Lena Gotuje
Sernik Poema di Caffe 120

jajek 1/2 szklanki cukru pudru 250g masła extra 500g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 2,5 szklanki mleka w proszku 2 łyżki żelatyny Poncz: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 60ml likieru amaretto 1 szklanka wrzątku Kawowa galaretka: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki żelatyny 1 szklanka wrzątku 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: 120g okrągłych biszkoptów 100ml śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru

Szalona Kuchnia Eweliny
Amarantusowe praliny 223

suszonych moreli 100 gramów suszonej białej morwy 100 gramów żurawiny i rodzynek 2 łyżki stołowe kakao 100 gramów ziaren amarantusa ekspandowanego Opcjonalnie: kilka kropelek ulubionego alkoholu (rumu, brandy, whisky, likieru) Do obtoczenia: pokruszone orzechy, migdały, kakao, ziarno amarantusa, wiórki kokosowe Wykonanie: Wszystkie bakalie (oprócz żurawiny i rodzynek) pokrój na mniejsze kawałki, następnie włóż je do miski i zalej wrzątkiem oraz

Garniec Magalie
Owocowe semifreddo 1181

Pięknie wygląda i zachwyca gości. Możemy je przyrządzić tak jak tiramisu semifreddo z serkiem mascarpone: przepis tutaj, albo z jogurtem i kremowym serkiem typu ulubiony. Dodatkowo biszkopty można nasączyć likierem

dolcevitainmykitchen
Faworki w stylu włoskim 122

ciasto i włożyć na 30 minut do zamrażarki lub na godzinę do lodówki. Wykonanie thermomix do naczynia miksującego dodać pokrojone na kawałki masło, cukier, żółtka, jajka, mąkę, szczyptę soli, likier amaretto, wyrobić ciasto 2 minuty, naczynie zamknięte, interwał reszta jak przy normalnym wyrabianiu Formowanie – rozwałkować ciasto na cienkie ciasto i pokroić na dowolne kształty. Część w prostokąty nacięte

Kuchnia Pokoleń
Tort czekoladowy z bananami i masłem orzechowym 188

równe części: dwie na przełożenie tortu, trzecia na boki i wierzch tortu. Dodatkowo: 2/3 szklanki dżemu z czarnej porzeczki 2 banany orzeszki ziemne do dekoracji 1/2 szklanki ponczu - likier kawowy wymieszany z wodą pokruszone czekoladowe ciasto Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 kawowego ponczu. Posmarować dżemem porzeczkowym, później częścią kremu orzechowego. Ułożyć plasterki banana. Przykryć kolejnym czekoladowym ciastem, nasączyć

Domowa cukiernia Ewy
Mini serniczki z Baileys 144

łyżki maki ziemniaczanej 4 łyżki Baileys 100ml śmietanki kremówki (36%) Sposób przygotowania: Miksujemy jogurt grecki z mascarpone i mąką. Następnie dodajemy kolejno nie przerywając mieszania cukier, jajka i likier Baileys. Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy do silikonowych foremek na babeczki. Pieczemy w 175stopniach C przez 1o minut po czym zmniejszamy

Pyry na Gaz
Oszukane tiramisu na serku homogenizowanym 558

homogenizowanych waniliowych - 200g miękkiego masła - 1/3-1/2 szklanki cukru pudru (w zależności od słodkości serków homogenizowanych) - 2 szklanki mleka w proszku (nie granulowanego) * poncz: - 250-300 ml kawy espresso - 100ml likieru Baileys/amaretto - 1,5 paczki okrągłych biszkotów - kakao Biszkopt: Jajka (całe) utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę Dodać olej i wodę. Ciągle miksować. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia

CookYourself