likier - 5379 przepisów (strona:245/359)

Lekki tort kokosowo jogurtowy - idealny na wiosnę! 165

jogurtem, wymieszać i wlać do całej masy, zmiksować. Masę odstawić do lodówki aby zaczęła tężeć (uwaga trzeba pilnować). DODATKI: poncz: pół szklanki wody, sok z 1 limonki (można dodać likieru kokosowego lub innego alkoholu) owoce: u mnie 150 g borówki amerykańskiej, 300 g rozmrożonych wiśni 80 g czekolady gorzkiej, posiekanej UŁOŻENIE TORU Pierwszy blat ułożyć w tortownicy, Nasączyć połową ponczu

coolinarny
Bajaderki z płatkami owsianymi 170

200g jasnego biszkoptu  100g płatków owsianych 100g wafelków czekoladowych 3 łyżki drobnych rodzynek 50g płatków migdałów 30g orzeszków sojowych ok 120ml mleka 2 łyżeczki miękkiego masła mały kieliszek likieru np. toffi Dodatkowo: ziarna sezamu młody, zielony jęczmień Sposób przygotowania: Biszkopt i wafelki drobno kruszymy. Dodajemy drobniej zmiksowane płatki owsiane, rodzynki, migdały i orzeszki sojowe. Mieszamy składniki suche, po czym

Kuchnia w czekoladzie
Palmiers - karmelizowane ciastka francuskie 205

serową bądź makową. Wyjdą fajne kruche francuskie drożdżówki, np. z serem albo makiem. Po zwinięciu i upieczeniu na pewno będą prezentowały się godnie na stole. Do tego może wino? likier? może ulubiona herbata i jest miło. Opcjonalnie w różnych wersjach możecie je (już ułożone na papierze do pieczenia) posmarować roztrzepanym jajkiem i czymś posypać, np. kruszonką, makiem, sezamem, tartymi orzechami

Zasmakuj Kuchni
Sposoby na naturalne barwienie jajek wielkanocnych! 159

kapusty na noc. Kolor lawendowy : namoczyć jaja w temperaturze pokojowej w roztworze z buraka, 30 minut. Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 30 sekund. Kolor francuski likier (żółto-zielony) : namoczyć jaja w temperaturze pokojowej roztwór kurkumy, 30 minut, Następnie w temperaturze pokojowej w roztworze z kapusty, 5 sekund. Kolor łososiowy: namoczyć jaja w temperaturze pokojowej roztwór kurkumy

Moja Mama Gotuje
Ciąg dalszy festiwalu, czyli Qualita – strach się bać ;). 120

siak, mam na nią pomysł, więc niecierpliwie czekam na sezon Na sam koniec kolacji otrzymaliśmy od Chefa „prezent” w postaci digestiva. Był to bardzo smaczny miodowo, lekko ziołowy likier, jednak z ręką na sercu muszę przyznać, że zwyczajnie zapomniałam zapytać, cóż to konkretnie było. Miły gest, pyszny napitek. Czego chcieć na koniec jedzenia więcej Posumowanie i ocena ogólna: muszę przyznać

Kate's Kitchen
Albertino – dlaczego mi to zrobiłaś? 115

kamień, zdecydowanie za grube coś, co miało tym chipsem być. I znów. Pomysł bardzo ciekawy, wykonanie – no matko jedyna. NIE! Ewidentnie zabrakło umiejętności i techniki. Mandarynka gotowana w likierze Cointreau / Tapioka / Mleko kokosowe – gwóźdź do trumny. I to po całości, ponieważ tutaj zawiódł nawet produkt. Złej jakości i zwyczajnie niedobrej mandarynki nie da się uratować niczym. Znów Coitreau chyba tylko

Kate's Kitchen
Porzeczkowiec z masą kawową 242

Opis: Wilgotne, kakaowe blaty nasączone likierem. Słodko – kwaśne ciasto, które posmakuje chyba większości. Składniki: Składniki na ciasto: 5 łyżek kakao 5 jajek 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki oleju rzepakowego Pianka porzeczkowa: 400g porzeczek 1/2 l śmietany

Ciastka i ciasta
Tort „Jak Po Maśle” na 3. urodziny bloga 212

równe blaty, pamiętając o tym, aby ściąć delikatną górkę, która powstała podczas pieczenia. Każdy blat (oprócz ostatniego) posmaruj z wierzchu cienką warstwą konfitury. (Możesz je dodatkowo nasączyć alkoholem, np. likierem pomarańczowym). Układaj je kolejno na płaskim talerzu, okrągłej blaszce lub paterze, przekładając kremem budyniowym. Następnie tort wstaw do lodówki (na 30 minut), aby krem stężał (będzie łatwiej go obkładać

Food Square
CENCI – toskańskie faworki 176

oliwa -1 łyżka * limoncello -3 łyżki * skórka z cytryny * skórka z pomarańczy * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło topimy, studzimy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, oliwę, likier i skórki z owoców. Wlewamy masło i zagniatamy ciasto. Gotowe zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy, wycinamy prostokąty, nacinamy środek i smażymy na rozgrzanym

Ostra na Słodko
Sernik z czekoladowym musem 136

środku może się jeszcze wydawać dość luźny. Po upieczeniu ciasto schłodzić. Składniki na mus czekoladowy: 100g czekolady mlecznej u mnie Goplana 100g czekolady gorzkiej również Goplana 1 łyżka likieru amaretto 3 łyżki wody 30g miękkiego masła 3 jajka 50g cukru pudru 100ml śmietany kremówki 36% Przygotowanie: W wyższym garneczku rozpuścić czekoladę wraz z masłem, wodą oraz amaretto. Najlepiej w kąpieli

W garach u Gosi
Budyniowe tiramisu ( szybki deser kawowy ) 1386

młodzi kochankowie... Składniki: 500 ml mleka 1 torebka budyniu waniliowego bez cukru 3 łyżki cukru 100 g biszkoptów 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki wody 100 ml likieru kawowego ( lud dowolnego alkoholu o smaku kawowym ) 330 ml śmietanki 30 % 2 łyżeczki cukru pudru 1/2 laski wanilii ( nie koniecznie )  1 łyżka ciemnego kakao Wykonanie: Mleko przelać do rondla, zostawiając nieco

kolorowotorcikowo
Pączki z dżemem (od szklanki) 414

tortowej typ 450 (moja szklanka ma pojemność 235 ml) 50 g świeżych drożdży 3 czubate łyżki cukru 1/2 szkl. ciepłej wody 1/2 szkl. ciepłego mleka 2 jajka 2 łyżki likieru advokat (lub innego alkoholu) 100 g masła roztopionego w kąpieli wodnej Nadzienie: dżem z dzikiej róży Łowicz (prozdrowotny, naturalny i nie słodzony!) Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy

Kolorowy Przepisownik
Torcik Raffaello Z Alkoholem 303

szkl cukru Na krem: 250 gr mascarpone 4 czubate łyżki cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki 30-36 % około 100 gr wiórków kokosowych 3-4 łyżki wódki bądź likieru kokosowego Na kulki raffaello: reszta kremu z obłożenia tortu lub/i przełożenia 1/2 suchego wafla (andruta) wiórki kokosowe (tak aby masa się zagęściła) i do obtoczenia 1 łyżka wódki/likieru kokosowego

Gotowanie...to proste !
Tort z Czarnego Lasu- Schwarzwälder Kirschtorte 192

Witajcie, dzisiaj przepis na czekoladowy tort z wiśniami z Czarnego Lasu czyli Schwarzwälder Kirschtorte. Tradycyjny Schwarzwälder to mocno czekoladowy biszkopt przełożony bitą śmietaną z wiśniami i mocno nasączony likierem wiśniowym. Pieczony w okrągłej formie, ozdobiony wiórkami z czekolady i kandyzowaną wisienką. Przypuszczam, że jest to najbardziej znany tort w Niemczech. Dlaczego nazwa

dolcevitainmykitchen
Bułeczki maślane (z nutką advokata) 119

dzieciom :) Składniki: 8 szkl. mąki pszennej 200 g masła 82% tłuszczu 100g świeżych drożdży 2/3 litra letniego mleka 10 żółtek 2/3 szkl. cukru 1 cukier wanilinowy 1 kieliszek likieru advokat (ale może być i ajerkoniak czy inny alkohol) szczypta soli Dodatkowo: 1 jajko do smarowania Sposób przygotowania: Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę letniego mleka i szklankę mąki, mieszamy

Kolorowy Przepisownik

Proponowane wyszukiwania