likier - 5379 przepisów (strona:254/359)

Warstwowy koktajl Jellyfish 473

właśnie zawartość naszego shota, która przypomina żelową mezuzę. Wcześniej spotkałam się już z wylewem krwi do mózgu jednak teraz przedstawię łagodniejszą wersję tego shota. Składniki: 15 ml białego likieru kakaowego – Crème de Cacao White 15 ml Amaretto 15 ml Baileys kilka kropel Blue Curacao Sposób wykonania: Najlepiej użyć jak najwyższego kieliszka. Do kieliszka wlewamy 15 ml Crème de Cacao White

Drinkologia
OWOCOWA ROZKOSZ 143

też tak gorąco?Uff...pisać nie ma siły.Klawiatura topi się a mózg odmawia współpracy.Wrzucę szybko przepis na pyszny deser owocowy z dodatkiem odrobiny amaretto-likieru migdałowego i uciekam do chłodnego pokoju z wentylatorem.Tu gdzie piszę jest ukrop nie miłosierny i nie daje się wytrzymać,jest tak gorąco.Zapraszam.   30 dag.truskawek 3 kiwi 2 brzoskwinie  1 pomarańcza

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bruschetta al pomodoro 140

terenie słonecznej Italii. Calabria nauczyła mnie jak robić bruschettę, jak przeżyć po zjedzeniu peperoncino, nauczyła robić Limoncello. Pokazała najpiękniejsze tereny tamtejszego Regionu, który słynie z najsłodszych mandarynek i pysznego likieru Mandarino. Tamtejsza kuchnia jest niesamowicie aromatyczna, niejednorodna i bardzo bogata. Salami, wino, sery, soczyste pomidory, mozzarella i oliwa, to tylko niektóre z podstawowych produktów. Mieszkając w domu u pewnego znanego

Z Kuchni Do Kuchni
Czekoladowe babeczki z musem brzoskwiniowym 145

Mój poprzedni słodki przepis, ze względu na zawartość likieru, skierowany był raczej do starszych łasuchów. Dzisiaj mam coś specjalnie dla małych!   Te babeczki wymyśliłam, jadąc samochodem. Tak się rozmarzyłam wyobrażając sobie, jak mogłyby wyglądać i smakować, że nieomal nie spowodowałam wypadku.. 😛 Na szczęście obyło się bez strat w ludziach i teraz mogę się […] Artykuł Czekoladowe babeczki

Wiszniówka
Zapiekanka truskawkowa z adwokatem 177

Adwokat, truskawki i kwiatki na dzień tatki 🙂   Słodka zapiekanka z likierem i truskawkami może być ciekawą odmianą dla tradycyjnych homogenizowanych serników i truskawek zatopionych w galaretkach. Robi się w mig, zjada jeszcze szybciej. Można upiec wcześniej, a przed podaniem podgrzać w mikrofalówce. Idealnie nadaje się na słodką przekąskę pod chmurką 🙂   ZAPIEKANKA […] Artykuł Zapiekanka truskawkowa z adwokatem pochodzi

Wiszniówka
Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami w lipcowej piekarni 172

namoczonych nasion słonecznika (120 g łamanego żyta i 80 g wody); w oryginale: ziarno żyta 60 g suszonych czarnych porzeczek (u mnie mocno wysuszone po nalewie na likier porzeczkowy 30 g rodzynków Drewnianą łyżką wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem porzeczek i rodzynków. Dodać porzeczki i rodzynki. Wymieszać do połączenia składników. Zostawić ciasto przykryte wilgotną ściereczką

Weekendy w domu i ogrodzie
likier z czarnej porzeczki 150

serii alkoholi domowej roboty polecam przepis na likier z czarnej porzeczki

Ugotujmy Coś
Ciasto Ferrero Rocher 186

czekolady, posiekanej ½ szkl drobno posiekanych orzechów laskowych (dałam mniej)   Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki kremówki 36% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru   Poncz: 1/2 szkl likieru karmelowego lub orzechowego 1/4 szkl wody   Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietanki kremówki 36% 1,5 łyżeczki miodu   Dodatkowo: 250 ml śmietanki

Nastoletnie Wypiekanie
Czekoladowy sernik bez sera z nutą kawy 155

Czekoladowy sernik bez sera z nutą kawy Składniki 1l śmietany 18% 4 białka ¾ szklanki cukru 2 budynie czekoladowe(z cukrem) 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka likieru czekoladowego Małe opakowanie herbatników(do wyłożenia tortownicy) Sposób wykonania: Śmietany wymieszać z budyniami,kakao oraz kawą.Białka ubić na sztywno z cukrem. Powoli dodawać do śmietan. Tortownice wyłożyć herbatnikami.Wla

Smaki Natalii
CIASTO BISZKOPTOWE AMARETTO 161

proszkiem do pieczenia oraz z budyniem.Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem  do pieczenia 24x40cm. Pieczemy w 170st. przez ok.30 min.   Masa : ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 2 szkl.mleka 1szkl.cukru 25.dag.masła 50ml. likieru amaretto 1 op.cukru waniliowego  3 łyżki mąki pszennej płaskie 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy.Wsypujemy cukier i cukier waniliowy.W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę pszenną

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
CZEREŚNIE 166

także do domowych galaretek, czy kiśli. Komponują się idealnie z delikatnym mięsem np. królikiem, czy z sałatkami np. w kombinacji z rukolą i serem kozim. Zaś wódki i likiery czereśniowe to pozycje alkoholowe o międzynarodowej reputacji. Czereśnie świetnie łączą się z innymi owocami jak truskawki, maliny, czy borówka amerykańska.  Wybierając czereśnie, powinniśmy zwrócić uwagę na ich jakość. Twarde

Ciastka - domowe słodkości
Kogel mogel z kakao 107

deser składający się z żółtek utartych z cukrem, na gęstą i puszystą masę. Podobny, za to z procentami, przygotowują Włosi. Do masy z żółtek z cukrem dodają jeszcze słodki likier. Nie próbowałam, ale widziałam w magazynach kulinarnych, że gorące espresso podaje się z polanym po wierzchu żółtkiem utartym z cukrem.  Kogel mogel najsmaczniejszy dla mnie jest właśnie z dodatkiem

Moja smaczna kuchnia
Spiralki waniliowo - kakaowe 162

Proste do przygotowania, bardzo efektowne i super smaczne ciasteczka waniliowo - kakaowe urozmaicą każde towarzyskie spotkanie. Spodobają się dzieciom i dorosłym. Wybornie smakują z  kakao lub kawą " wzmocnioną " likierem Amaretto Składniki 300 g mąki pszennej   150 g  miękkiego niesolonego masła  125 g drobnego cukru   1 jajko 1-2 łyżki dobrej jakości kakao (użyłam kakao Van Houten

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
TIRAMISU WANILIOWE 312

Tiramisu - w wolnym tłumaczeniu oznacz deser, który stawia na nogi. To deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz likierem amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą kakao. Pomimo, iż tiramisu to dziś kulinarny klasyk i jeden z najbardziej znanych włoskich deserów

Ciastka - domowe słodkości
Nalewka z zielonych orzechów włoskich, czyli włoski likier Nocino 116

poczuli jakie to jest złe? Nie wiem, nie rozumiem. Ale poszperałem jeszcze głębiej w necie i na pewnym alkoholowym forum natknąłem się na coś o nazwie "nocino". To włoski likier z tychże zielonych orzechów. Ale nie ma on zupełnie nic wspólnego z tym zajzajerem dostępnym na większości wspomnianych przeze mnie wcześniej blogów. To złożony smak, na który wpływa mnogość dobrze

Marder&Marder Manufacture