magazynu, ale trochę go zmodyfikowałam! Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy: – 3 czerwone pomarańcze (grejpfruty w oryginale) – 2 jajka – 2 łyżki cukru – 4 łyżki Veterano (pomarańczowy likier w oryginale) – 60g masy marcepanowej – 50g śmietany kremówki (ok 1/2 kubeczka) Żółtka oddzielić od białek, ubić z cukrem i alkoholem. Białka ubić na sztywną pianę. Marcepan zetrzeć
Szybko Tanio Smacznieosoby: 200 g serka mascarpone 2 duże jajka kilka podłużnych biszkoptów 1/2 łyżki cukru pudru ok. 200 ml zaparzonej herbaty matcha (jak zostanie można wypić) ok 10 ml likieru kokosowego (możesz użyć innego ulubionego) herbata Matcha do oprószenia Sposób przygotowania: Zaczynam od zaparzenia herbaty Matcha, a jak ją prawidłowo zaparzyć opisałam dokładnie w poście Herbata Matcha z limonką . U mnie
Blondynka Gotujefareast-language:EN-US;} Biszkopt ciemny Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru ¾ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao Do nasączenia u mnie likier amaretto Z podanych składników upiec biszkopt wymiary formy 25x37cm Masa wiśniowa Składniki: 700g wiśni drylowanych w syropie, w kompocie 500ml soku wiśniowego 4 płaskie łyżki cukru Laska cynamonu Skórka
W garach u Gosiwykładać ciasto. Ciasto piec w 170 stopniach ok 40 minut. W między czasie kontrolować stopień wypieczenia patyczkiem. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Ja przed smarowaniem dżemem nasączyłam ciasto likierem amaretto ale nie jest to konieczne. W miedzy czasie z podanych składników ugotować budyń, do wystudzonego wkręcić miękkie masło. Pierwszy blat posmarować dżemem porzeczkowym wyłożyć większą cześć masy budyniowej przykryć
W garach u Gosiużyć zarówno świeżych jak i mrożonych owoców Notes - ciasto przed podaniem należy wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej - do kremu kokosowego zamiast ekstraktu kokosowego i spirytusu można dodać likier kokosowy - krem kokosowy nie jest bardzo słodki, więc jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki, dodajcie więcej cukru By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnicukru 3 łyżki amaretto lub innego alkoholu 1/2 szkl. mocnej kawy kilka sztuk biszkoptów kilkanaście truskawek Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodać mascarpone i 1 łyżkę likieru amaretto,wymieszać. Zimną kawę wymieszać z resztą amaretto,namoczyć biszkopty i ułożyć jedną warstwę w pucharkach. Część masy wyłożyć na biszkopty,na to kawałki truskawek,ułożyć drugą warstwę z biszkoptów
Kolorowa kuchnia Elkijaglanej 1 szkl. kaszy jaglanej 1 szkl. mleczka kokosowego 1 szkl. wody szczypta soli 6 łyżek mielonych migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki miodu naturalnego 2 łyżki likieru malibu Kaszę wsypać na sitko,wypłukać i przelać wrzątkiem. Wodę zmieszać z mleczkiem kokosowym,dodać szczyptę soli i wsypać kaszę. Gotować pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie cały płyn
Kolorowa kuchnia Elkitemperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części. Masa kokosowa: 200 g masła 1,5 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka kaszy manny 250 ml likieru kokosowego 200 g cukru + 1 słoiczek dżemu porzeczkowego Kokos i kaszę połączyć, zalać wódką, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Masło miksować z cukrem przez kilka minut, dodać kokos, połączony
Domowa cukiernia Ewysmak będzie obłędny .Nie rezygnujcie tez z żółtek , bez nich to już nie ten sam deser. Składniki: na 4 porcje 150 ml zaparzonej ,mocnej kawy 60 ml whisky lub likieru migdałowego 3 żółtka 2 łyżki cukru ,jeśli lubicie bardzo słodkie desery to 4 250 g mascarpone ,zimne z lodówki 100 g podłużnych biszkoptów Dodatkowo: kakao do posypania Zaparzamy kawę
Ladylaura.dobę mrozić (jeśli zerwaliśmy je jeszcze przed przymrozkami). To właśnie z tego powodu. Jarzębina daje nam praktycznie niekończące się możliwości wykorzystania jej w kuchni. Można z niej zrobić chociażby likier, nalewkę, sok czy konfiturę do mięs na wiele sposobów. Albo niekoniecznie do mięs. Doskonale też wychodzą z niej słodkie marmolady, musy i powidła. Uda się również kompot, galaretka czy jarzębinowa
Marder&Marder Manufactureszklance po whisky to super pomysł na małe co nieco na wieczór, dobrze sprawdza się na imprezie oraz w łatwy sposób można zabrać je do pracy :p. Miodowy likier świetnie łączy kawowe nutki z klasycznym mleczno-żółtkowym smakiem tiramisu. Wystarczy kilka godzin i słodkie szklaneczki idealne na jesienne dni będą gotowe. ZAPRASZAM! Dla 3-4 osób Czas przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnaWypieki na przyjęcia (np. Wieńce z ciecierzycy, Pikantne ptysie) * Ciasta podstawowe (np. Ciasto na tartę, Błyskawiczne ciasto francuskie) * Chleb (np. Chleb zwalczający przeziębienie, Chałka orkiszowa) * Napoje (np. Syrop porzeczkowy, Likier pigwowy) * Śniadania (np. Owsianka, Herbatka dodająca energii) Kategorii jest całkiem sporo, przepisy zaś bardzo zróżnicowane. Od bardzo łatwych i popularnie znanych po wyszukane, wręcz z trudno dostępnymi składnikami. Mimo wszystko
Z miłości do słodkościszklanki wody, 1 łyżeczka octu, sok z cytryny, foremki waflowe. Przygotowanie : Z wody , cukru i octu gotujemy syrop”do nitki „, Biała ubijamy na sztywno, Dolewamy małym strumieniem likier , ciągle miksując, Misę tą wkładamy w garnek z gorącą wodą i ogrzewając miksujemy do uzyskania gęstej masy. Następnie miskę przekładamy do zimnej wody i nadal miksujemy, żeby ostudzić masę
Pysznosci Babci Basikilku łyżkach. Niebiański smak. SKŁADNIKI: 1/2 op. biszkoptów Savoiardi Nutri Free (klik) 250 g serka mascarpone 1 żółtko 2 łyżeczki cukru pudru 1 filiżanka mocnej wystudzonej kawy 2 łyżki likieru Amaretto ok. 300 g truskawek kakao do posypania Serek mascarpone utrzyj mikserem z żółtkiem i cukrem pudrem. Truskawki pokrój na plastry. Kawe przelej do miseczki i wymieszaj z amaretto
Kuchnia bezglutenowa