likier - 5379 przepisów (strona:246/359)

Tort Tiramisu z truskawkami 145

szklanka cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa • 500 g serka mascarpone • 500 ml śmietany 30% • 4 łyżki czubate cukru pudru Poncz • 150 ml mocnego espresso • 100 ml likieru Amaretto • 1 kg truskawek Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. • Wrzucić żółtka i delikatnie ubić. • Przesiać mąkę z proszkiem

To co kocham
Likier kukułkowy 103

Cukierki kukułki z nadzieniem na spirytusie połączone z wódką dają gęsty, pyszny likier kukułkowy. Trudno się od niego oderwać! Łatwy i dość szybki do wykonania, polecam więc na rozgrzanie w jesienne, długie wieczory. Składniki: • 500 g cukierków kukułek • 500 ml wódki Wykonanie: • Cukierki włożyć do mocnej torby foliowej i utłuc

To co kocham
Likier piernikowy 155

Najpierw wpadł mi w ręce strój Mikołaja na butelkę, a potem pomysł na ten likier piernikowy. Piernik, który nierozłącznie kojarzy się z magią Świąt Bożego Narodzenia, jest głównym bohaterem tej nalewki. Wystarczy wódka, czekolada, przyprawa do piernika, mleko skondensowane i gotowe! Można pić na drugi dzień. Składniki: • 1 puszka mleka

To co kocham
Nalewka egzotyczna z mango 113

ubiegłorocznej serii. Prawdziwie egzotyczna i aromatyczna. Do wykonania praktycznie przez cały rok, bo mango jest ogólnie dostępne. W planach na najbliższy czas mam likier kawowy, porterówkę, cytrynówkę i grejpfrutówkę. Będzie się działo! Składniki: • 2 owoce mango • 300 g cukru • 500 ml wódki Wykonanie: • Mango obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzucić

To co kocham
Czekoladowy pijak z wiśniami 421

Mega czekoladowe i wilgotne ciasto nasączone ponczem z likieru wiśniowego, czekoladowy krem w połączeniu z galaretką i wiśniami daje wspaniałe tortowe ciasto. Wbrew pozorom bardzo łatwe do przygotowania, wychodzi dość wysokie,  zrównoważone w smaku, nieprzesłodzone, jednym słowem klasyka z lekkim twistem. Idealne na świąteczny stół. Składniki: Blacha 25/30 cm Ciasto: 15 dag mąki pszennej 3 jajka 2 czubate łyżki

Wanilia i Kardamon
Tequila Sunrise (drink z tequilą, sokiem pomarańczowym i syropem grenadina) 244

ławy w przygotowaniu i nie ma problemów z dostępnością jego składników. Bardzo szybko można go przygotować w zaciszu własnego mieszkania. Co prawda - wg oryginalnego przepisu składa się on z likieru z czarnych porzeczek (Crème de cassis), ale popularniejsza jest zmodyfikowana wersja, którą zaprezentowałam poniżej.  Drink ten został spopularyzowany przez piosenkę "Tequila Sunrise" oraz słynny film z 1988 roku - znany

Di gotuje
Torcik budyniowy z Prince Polo 131

żółtko 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 6 kropel ekstraktu śmietankowego 150 g miękkiego masła poncz: 6 łyżek soku z cytryny 3 łyżki wody opcjonalnie można dodać likier dodatkowo 50 g białej czekolady 300 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej) 1 opakowanie śmietan-fix 60 g wafelka kakaowego typu Prince Polo wykonanie: Żółtka ubić z 100 g cukru pudru

Ania i Marcin gotują
Nalewka z dzikiej róży 126

zalewam alkoholem i odstawiam na 7 miesięcy. Po tym czasie zlewam alkohol a owoce zasypuję cukrem. Odstawiam na tydzień, po tym czasie cukier powinien się rozpuścić. Zlewamy likier i mieszamy z alkoholem. Mieszaninę umieszczam w słoju i odstawiam na kolejne 2 miesiące. Po tym czasie filtruję nalewkę: Przez bardzo gęste sitko Przez sitko wyłożone gazą Przez filtry

Mango Papaja
Likier bananowy. 110

Codziennie wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę , rozlej do ozdobnej karafki lub butelek, zakorkuj. Odstaw jeszcze na co najmniej miesiąc. Po tym czasie likier jest gotowy do picia. Najlepiej przechowywać go w lodówce lub innym chłodnym miejscu.    Tutaj znajdziesz więcej przepisów na Domowe trunk

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka żurawinowa 111

zalewam alkoholem i odstawiam na 8 tygodni. Po tym czasie zlewam alkohol a żurawinę zasypuję cukrem. Odstawiam na tydzień, po tym czasie cukier powinien się rozpuścić. Zlewamy likier i mieszamy z alkoholem. Mieszaninę umieszczam w słoju i odstawiam na kolejne 4 tygodnie. Po tym czasie filtruję nalewkę: Przez bardzo gęste sitko Przez sitko wyłożone gazą Przez filtry

Mango Papaja
Jamajka, bananowiec z galaretką pod słodką pianką 561

wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia 30 minut. Wystudzony blat czekoladowy przekrawamy na połowę. Poncz: - 1/2 szklanki zimnej wody - sok z połowy cyrtyny - kieliszek likieru - 1 łyżka cukru Dodatkowo: - 8 bananów - sok z 1 cytryny - 3 żółte galaretki  oraz 1 litr wody - 4 łyżki dżemu Masa śmietankowa z czekoladą: - 400 ml śmietany kremówki

Apetyczna babeczka
Orzeszki 162

każdej strony. Wyjąć i wystudzić. Krem orzechowy: 1 szklanka mleka pół szklanki cukru 3 żółtka 3 łyżki mąki 200 g masła 3 łyżki rumu lub likieru orzechowego pół szklanki zmielonych orzechów Wykonanie: Mleko zagotować z połową cukru. W misie miksera umieścić żółtka, resztę cukru i rum - utrzeć do białości. Dodać przesianą mąkę i miksować dalej.  Kiedy mleko się zagotuje

Panda i jej świat
,,Jesienny deser tiramisu dyniowe” 137

śmietany kremówki 30% lub 36% 400 g puree z dyni 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 100 g podłużnych biszkoptów 1/3 szklanki świeżo zaparzonej kawy 1-2 łyżki likieru Amaretto Wykonanie: Mascarpone łączymy z kremówką, cukrem i ubijamy do chwili powstania gęstego kremu. Następnie dodajemy puree z dyni, przyprawy i miksujemy do połączenia się składników. Ostudzoną kawę łączymy

Podróż w kulinaria
Likier kawowy ( Expresowy ). 85

kawie nie mogą pozostać fusy ). Dodaj cukier, wymieszaj aby cukier się rozpuścił, wystudź. Do zimnej kawy wlej wódkę i ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Przelej trunek do karafki lub butelek. Likier jest gotowy do picia, nie musi leżakować

Przepisy i porady kulinarne
ŁABĘDZI PUCH – CIASTO KOKOSOWE Z KRUSZONKĄ 171

masło i dokładnie miksujemy na gładką masę. KRUSZONKA KOKOSOWA: Roztapiamy masło, dodajemy cukier oraz kokos i smażymy kilka minut na rumany kolor. CAŁOŚĆ: Biszkopt nasączamy odrobiną słodkiej herbaty ( lub likierem kokosowym ), rozsmarowujemy dżem. Zalewamy 2/3 masy kokosowe i przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzch wylewamy resztę masy i obficie posypujemy kruszonką kokosową. Chłodzimy kilka godzin ( najlepiej noc ) w lodówce. Smacznego

Ostra na Słodko