szklanka) cukru pudru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia ziarenka wyłuskane z 1 laski wanilii BAKALIE 1/3 szklanki lemoniady, soku pomarańczowego lub zaparzonej herbaty 1/3 szklanki likieru pomarańczowego, brandy lub rumu 1/3 szklanki suszonych rodzynek i żurawiny 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy 1/3 szklanki drobno pokrojonych orzechów 1/2 szklanki pokrojonych w drobną
cool and mintyKAWOWY 400 g miękkiego masła 4 jajka 1⅓ szklanki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki spirytusu NASĄCZENIE : 125 ml mocnej herbaty z cytryną (można połączyć z alkoholem np. likierem z orzechów laskowych - frangelico lub rumem) DODATKOWO : 200 g konfitury z czarnej porzeczki lub z jagód, orzechy macadamia ( można zastąpić połówkami orzechów włoskich lub orzechami laskowymi - wcześniej uprażonymi na suchej
cool and mintyłyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia ¹⁄₂ sklanki posiekanych orzechów włoskich / wcześniej uprażonych na suchej patelni POLEWA CZEKOLADOWA : 70 g gorzkiej czekolady, 25 g masła, opcjonalnie 1 łyżka alkoholu (likieru, rumu, wiśniówki , brandy) WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 165℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 10x30 cm dokładnie natłuszczamy masłem i oprószamy mąką
cool and mintySkładniki 100 g suchej kaszy bulgur lub kuskus 150 g czekolady (gorzkiej, deserowej lub mlecznej) *** 50 ml likieru amaretto 50 g miękkiego masła 3-5 łyżek cukru pudru po 2-3 łyżki zmielonych na pył orzechów i migdałów kilka kropli ekstraktu migdałowego Do dekoracji: sos czekoladowy i kilka czereśni Przygotowanie Kaszę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Połamaną
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataperforowanej blaszce . Grilla rozgrzewamy do wysokiej temperatury. Truskawki myjemy i obieramy. Owoce przecinamy wzdłużnie na połowę. W misce należy wymieszać 4 łyżki cukru pudru, ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, 4 łyżki likieru pomarańczowego (lub 2 łyżki wody i 1 łyżkę soku z cytryny). Owoce mieszamy w przygotowanej mieszance. Truskawki grillujemy do momentu aż będą lekko miękkie. Tak grillowane truskawki podawać z lodami
naRuszcieżółtek 21 g drożdży suchych lub 45 g świeżych drożdży (ja użyłam suchych - mniej roboty) 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego - ja użyłam tego ostatniego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej (musiałam ratować się cukrem waniliowym, gdyż zapomniałam kupić wanilii) Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną
Cooking Monstersłabym palniku, mieszając od czasu do czasu, aż uzyska się żądaną konsystencję. Gorącą (bulgoczącą) masę przekładać do słoików. Zakręcić szczelnie. Odstawić słoiki do powolnego stygnięcia. ----- Podobne: Ratafia wieloowocowa Likier truskawkowy Naturalny dwuskładnikowy dżem truskawkowy Dziś przeczytałam pierwszy tom ( "Zuzanna" ) kolejnej trylogii Agnieszki Lingas - Łoniewskiej "Szukaj mnie wśród lawendy" . Do lektury skusiła mnie oczywiście okładka :) Tytułowa Zuzanna to siostra bliźniaczka
Weekendy w domu i ogrodzieNigdy nie lubiłam pić czystej wódki, ani zbyt słodkich napojów wysoko procentowych. Najbardziej lubię nalewki i likiery owocowe lekko kwaskawe. Domowa cytrynówka jest idealna! Jest orzeźwiająca, kwaskawa, pyszna - wspaniała na lato i mecze Euro 2016 :-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldNigdy nie lubiłam pić czystej wódki, ani zbyt słodkich napojów wysoko procentowych. Najbardziej lubię nalewki i likiery owocowe lekko kwaskawe. Domowa cytrynówka jest idealna! Jest orzeźwiająca, kwaskawa, pyszna - wspaniała na lato i mecze Euro 2016 :-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldpyszne ciasto z fantą i truskawkami - Izioni pyszne smaki – kremówki z bitą śmietaną - Na Ciasteczkowych Papierach – truskawkowiec - Kuchnia i podróże – Ciasto truskawkowe z likierem Wszystkim uczestniczkom bardzo dziękuję za wspólną zabawę i udział w pieczeniu. Wpis zostanie uzupełniony po zakończeniu akcji. Wydrukuj przepis The post Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkotruskawką SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasto z fantą i truskawkami IZIONI PYSZNE SMAKI - Kremówki z bitą śmietaną NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Truskawkowiec KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe z likierem MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO - Placek jogurtowy truskawkowo morelowy MARCEPANOWY KĄCIK - Truskawkowy torcik WANILIA I KARDAMON - Mannowiec z truskawkami SMAKOŁYKI ASI - Rolada bezowa z truskawkami LIDIA WESOLOWSKA
Grunt to przepis!mąki orkiszowej jasnej 630 90 g mielonych migdałów 90 g masła 50 g ksylitolu/cukru 1/2 żółtka Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 3 łyżki likieru Amaraetto 2-3 łyżki ksylitolu/cukru Dodatkowo: 400 g truskawek 1/2 op. Tortengussu Wykonanie: w misie robota zagnieść mąkę z migdałami, ksylitolem i (zmielonym na cukier puder) z masłem pokrojonym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!teraz jest idealny czas na mrożenie koperku na zimę . Wkrótce zakwitnie i będzie się nadawał do ogórków i innych przetworów, w których koszyczki kopru spełniają istotną rolę. ----- Podobne: Likier truskawkowy Domowe magi Limonkowo-miętowa sałatka ryżowa
Weekendy w domu i ogrodziePyszna tarta jaglano-truskawkowa na spodzie z mielonych biszkoptów - kolejny udany eksperyment, tzn. efekt połączenia składników, które miałam pod ręką. Po produkcji likieru truskawkowego (niebawem przepis) zostało mi trochę pulpy z truskawek, którą wykorzystałam do tego ciacha. Nie martw się, nie musisz wyciskać soku z 1,5 kg truskawek, żeby przygotować tę tartę - możesz po prostu rozgnieść truskawki
Domowa Cookierenka AgiWarto je znać, żeby nie zaliczyć prawdziwej wpadki w codziennych sytuacjach. Przekonajcie się sami, jakie to ważne. Jeżeli będziecie w restauracji i najdzie Was ochota na włoski korzeniowo-ziołowy likier amaro strzeżcie się aby nie powiedzieć amore (kochanie). Zamawiając loda w rożku pamiętajmy, że to cono , a nie często przekręcane corno, czyli róg. Jeżeli podczas zakupów na rynku jednego
Bon Ton Italia