nawet z kawałeczkami miąższu z powrotem do spirytusu. Uważaj,aby nie było pestek ! W przegotowanej wodzie rozpuść miód, wystudź. Wlej wodę z miodem, rozlej do czystych butelek lub karafki. Likier najlepiej smakuje schłodzony, podawany z listkiem mięty
Przepisy i porady kulinarneciasteczka. A ja dziś zabiorę ze sobą moje tiramisu :) Do pysznej kawy będzie w sam raz... Składniki : 25 dag serka mascarpone 2 żółtka 4 łyżki cukru ewentualnie 2 łyżki likieru amaretto u mnie 2 paczki biszkoptów po 10 dag około 2 filiżanek mocnego naparu z kawy kakao Przygotowanie : Jajka myjemy, parzymy wrzątkiem. Wybijamy żółtka, ucieramy z cukrem i amaretto
Proste Potrawytemperaturze pokojowej 40 g świeżych drożdży 100 g roztopionego masła 1/3 szklanki cukru 1 płaska łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka spirytusu/wódki (ja użyłam likieru Cointreau) szczypta soli Lukier: ok. 3/4 szklanki cukru pudru kilka łyżek wody Dodatkowo: dżem truskawkowy (może być też konfitura np. różana) – na nadzienie do pączków smalec lub olej do smażenia Wykonanie
MyCookBook.pldzielimy na cząstki, cząstki obieramy z najmniejszych błonek. Lekko zastygłą galaretkę wykładamy na biszkopt i wrzucamy w nią pomarańcze. Składniki na mus czekoladowy: - 200 gramów gorzkiej czekolady - 1 łyżka likieru pomarańczowego (można pominąć) - 3 łyżki soku z pomarańczy - 30 gramów masła, w temperaturze pokojowej - 3 jajka, osobno białka i żółtka - 50 gramów drobnego cukru do wypieków - 100 mililitrów śmietany kremówki
Życie zamknięte w smakustosunku do oryginału zmniejszyłam ilość masła; sto gram to zbyt dużo, biorąc pod uwagę, że tahini sama w sobie jest dość tłusta. Następnym razem, szczerze mówiąc, dałabym jeszcze mniej... Likier morelowy pominęłam, gdyż dżem z tych właśnie owoców zamieniłam na pączkową marmoladę różaną, którą kupiła mi Mamunia. Do tego nutka kardamonu, i mamy iście bliskowschodnie połączenie smaków. Oczywiście, w kęsach
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOpis: Drinka Biały Rosjanin ( White russian ) polubią szczególnie osoby które lubią smak kawa dlatego że ten właśnie drink zawiera likier kawowy połączony wraz z mlekiem zagęszczonym a dzięki temu smak tego drinka bardzo przypomina mrożoną kawę! Składniki: 50 ml Kahlua 50 ml Wódka 100 ml Mleko zagęszczone lód Sposób wykonania: Na początek do naszego shakera wypełnionego lodem nalewamy
Drinkologiaposypania Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody i odstawiamy. Śmietanę miksujemy aż zrobi się gęsta, następnie dodajemy po łyżce serka. Nie przerywając miksowania wlewamy likier jajeczny. Wolnym strumieniem wlewamy żelatynę i dokładnie zmiksujemy składniki. Całość przelewamy na warstwę sernika, posypujemy wiórkami startej czekolady i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Życzę smacznego
Kulinarne życiekaszy + 2 łyżki oleju i szczypta soli 2/3 szkl cukru pudru 2 szkl wiórków kokosowych + trochę do obtoczenia 1/2 szkl mleka w proszku aromat kokosowy, a najlepiej lepiej likier kokosowy kieliszek lub 1/2 kieliszka spirytusu ;) 1. Kasze płuczemy, przelewamy wrzątkiem i gotujemy w lekko osolonej wodzie z olejem przez 15-20 min. Po wyłączeniu gazu odkrywamy przykrywkę aby nadmiar wody
Gotowanie...to proste !Doskonały puszysty tort który zaskakuje lekkością i konsystencją, a dodatek wiśni z likieru sprawia, że smak jest miłą niespodzianką. Składniki: biszkopt : 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowy : opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 420ml mleka 3 łyżki cukru 20 dag masła laska wanilii mus czekoladowy : 200g czekolady deserowej 2 łyżki brandy 4 łyżki
Pyry na Gazdodajemy po łyżce przestudzonych orzechów. Ucieramy do połączenia składników. Smarujemy jedno ciasto i przykładamy drugim, a na końcu obtaczamy w wiórkach kokosowych. Do kremu możemy dodać odrobinę likieru orzechowego
Kuchnia w czekoladzieOpis: Passoa Rum bon to bardzo egzotyczny drink dzięki połączeniu likieru passoa oraz rumu! Idealny na ciepłe letnie dni. Składniki: 45 ml Passoa 30 ml rumu 75 ml soku pomarańczowego lód Sposób wykonania: Na początek do naszego shakera wypełnionego lodem nalewamy 45 ml Passoa Następnie dodajemy 30 ml rumu Na sam koniec dodajemy 75 ml soku pomarańczowego Wszystko razem energicznie
Drinkologiafurorę. Gryczane zaś nie cieszyły się wielką rodzinną aprobatą. Poszperałam trochę, zmodyfikowałam co nieco i powstał przepis na bardzo proste, bezglutenowe ciasto... Bezglutenowe, kukurydziane ciasto cytrynowe i do tego likier cytrynowy is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłomojej głowie już od dawna. Na tą okazję trzymałam w pojemniku kilka piernikowych ludzików z przepisu "Pierniczki prawie jak alpejskie", które upiekłam na święta. Posmarowanie spodu konfiturą pomarańczową z likierem to był strzał w dziesiątkę. Po upieczeniu nie widać konfitury, ale ją czuć. Ze zdjęciami ubogo, bo po upieczeniu wstawiłam sernik do lodówki, a jak wróciłam do domu zastałam tylko
Blondynka Gotujeupieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty. składniki na nasączeni ciasta: 100 ml mocnego naparu kawy (wystudzonego) 50 ml likieru kakowego lub 100 ml wody sok z 1/2 cytryny wykonanie: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. składniki na krem: 200 g masła 3/4 szkl mleka, świeżego 50 g cukru 170 g mleka w proszku
Domowy Smak Jedzenianamoczonych przez kilka godzin 1/3 szklanki zmielonego na puder ksylitolu 1 puszka brzoskwiń w syropie Do nasączenia: mieszanka soku pomarańczowego z dodatkiem soku z cytryny i ewentualnie cytrusowego likieru (np. pomarańczowego) – razem ½ szklanki Do dekoracji: dowolne owoce – u mnie maliny owinięte plasterkami brzoskwiń i cukrowe serduszka Uwaga: biszkopt najlepiej przygotować dzień przed przełożeniem kremową masą, dzięki czemu nie rozpadnie
Roślinna - blog wegański