likier - 5379 przepisów (strona:264/359)

Tiramisu z dynią 165

łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% około 300g biszkoptów (najlepiej podłużnych) Do nasączenia: 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy 200ml likieru orzechowego (użyłam Soplica Orzech Laskowy) 3/4 szklanki wody 2 łyżki spirytusu (niekoniecznie, ale ja dodałam dla wzmocnienia smaku :)) Dodatkowo: cynamon do posypania     1. Składniki do nasączenia wymieszać. 2. Biszkopty

Mała Cukierenka
Ciasto Daniela 147

Upieczone ciasto studzimy.Odstawiamy . Wszystkie ciasta pieczemy w tych samych rozmiarowo blaszkach. Masa jabłkowy Składniki 1 kg jabłek 1 budyń śmietankowy ½ szklanki soku cytrynowego 1 łyżka płatków róży 3 łyzki likieru brzoskwiniowego(cocua melocoton sin ) Wykonanie Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę i smażyć aż będą miękkie. Dodać cukier do smaku i dalej smażyć.Budyń rozmieszać w soku cytrynowym,dodać

w mojej kuchni
CIASTECZKA AMARETTI 187

Wyjątkowych Smaków. Składniki: - 180g zmielonych migdałów (u mnie ze skórką) - 90g drobnego, nierafinowanego cukru trzcinowego (lub zwykłego) - 1/2 łyżeczki kakao - 1 jajko - 1 łyżeczka olejku migdałowego (dałam 1 łyżeczkę likieru amaretto i kilka kropli olejku) Dodatkowo: - puder trzcinowy do obtoczenia kulek Wszystkie składniki oprócz pudru trzcinowego umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Z powstałej masy odrywamy małe

Smaczne Zdrowe
Mus z białej czekolady z mandarynkami 173

małym rondlu zagotować wodę i zdjąć z ognia, a następnie wstawić do niego miskę z żelatyną i mieszać do jej rozupuszczenia. W masę czekoladowo-śmietanową wmieszać żółtka oraz likier (ocjonalnie). Do miseczki z żelatyną dodać 2 łyżki czekoladowej mikstury i dokładnie wymieszać (dzięki temu żelatyna dokładnie się połączy i nie powstaną grudki). Rozrobioną żelatynę powoli dodać do masy cały czas

MyCookBook.pl
PIJAK 130

ZIEMNIACZANEJ 3 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ 3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU KOSTKA MASŁA POLEWA:  1/2 KOSTKI MARGARYNY 1/2 SZKLANKI CUKRU 3 ŁYŻKI KAKAO 3 ŁYŻKI WODY DODATKOWO: WÓDKA, WINO LUB LIKIER OPAKOWANIE BISZKOPTÓW DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI SPOSÓB WYKONANIA: biszkopt: Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.Na koniec dodać olej. Wymieszać razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia

Darcia w kuchni
ciasto jogurtowe z likierowymi wiśniami 138

ciasto jogurtowe Lekkie jogurtowe ciasto, jest wyśmienitym rozwiązaniem na deser. A dodanie do ciasta, owoców wiśni z likieru (czy też z domowej nalewki), sprawi że całość nabierze niepowtarzalnego aromatu i smaku. składniki 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka naturalnego jogurtu 3 jajka 1 szklanka owoców wiśni za likierowej ( lub mrożonych) 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo do posypania

Miód i pieprz
Aromatyczne ciasteczka z orzechowym nadzieniem 134

można pominąć jeśli ktoś nie lubi lub dodać tylko cynamon) szczypta soli Nadzienie: 10 dkg orzechów włoskich 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego łyżka masła ewentualnie 1 łyżka likieru np. Amaretto Orzechy zmielić. Masło stopić, wrzucić orzechy i prażyć przez chwilę, dodać mleko skondensowane i wszystko dobrze wymieszać. Podgrzewac jeszcze chwilę cały czas mieszając, ale nie zagotować

Maślane ciasteczko
Rafaello podchmielone 123

pół szkl śmietanki 30 % tabliczka białej czekolady Wiórki wsypać do słoika , wlać wódkę i zamknięte zostawić na dobę od czasu do czasu mieszać (ja użyłam wiórek pozostałych z przygotowania likieru)  Herbatniki utrzeć w pojemniku robota aż zupełnie się rozkruszą, dodać masło, połowę wiórek i aromat. dobrze wymieszać przy pomocy robota po czym wyjąć masę i jeszcze przemieszać ręką. Formować

Gotowanie jest łatwe
Czekoladowe trufle 111

Najlepsze domowe trufle czekoladowe. Rozpływające się w ustach, mniam. Do trufli można dodać alkohol (wódki,likieru), ja nie dodałam ze względu na dzieci. Takie trufle można dodatkowo ozdobić, ładnie zapakować do pudełeczka i podarować komuś w prezencie. Polecam! Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietany 30% 2 łyżki masła kakao Wykonanie: Czekoladę połamać (posiekać), śmietanę zagotować, zdjąć z ognia

magiczna kuchnia Kasi
Tort tiramisu 179

żelatyną dodać łyżkę kremu, z którym będzie mieszana. Zapobiegnie to powstawaniu nieprzyjemnych skrzepów ze zbyt szybko ściętej żelatyny w masie.  Nasącz: - 200 ml bardzo mocnej kawy - 100 ml likieru amaretto Składniki na poncz wymieszać ze sobą. - dodatkowo ciemne kakao do oprószania warstw kremu.  Polewa: - 200 gr masy krówkowej ( pół puszki ) - 100 gr gorzkiej czekolady ( o zawartości

kawawszklance
Czarno biały placek kokosowy 228

stopniach. masa: * 2,5 szklanki mleka * 3 łyżki mąki pszennej * 2 łyżki ziemniaczanej * 10 łyżeczek wiórków kokosowych * 3 łyżki cukru - można więcej, ja dałam mniej * pół masła/margaryny * kieliszek likieru kokosowego lub wódki * ewentualnie dżem - ja dałam wiśniowy 2 szklanki mleka gotujemy, w pozostałym mleku mieszamy mąki z cukrem i wiórkami - można dodać troszkę mleka jeśli masa jest za gęsta

sierotka maRysia w kuchni
Koktajl Daiquiri 126

wersji  Papa Doble) ,    20 ml soku z limonki,  2 łyżki cukru, szklanka pokruszonego lodu, 1/2 łyżeczki likieru Maraschino (opcjonalnie). Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę przy pomocy blendera.  Przełożyć do schłodzonego kieliszka. lub Do shakera wlać 10 ml syropu cukrowego, sok z limonki i rum, dodać lód i dokładnie wymieszać energicznie potrząsając shakerem. Przelać

SzczyptaSmaQ
Tiramisu z dynią 166

łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru 1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36% około 300g biszkoptów (najlepiej podłużnych) Do nasączenia: 1 szklanka zaparzonej mocnej kawy 200ml likieru orzechowego (użyłam Soplica Orzech Laskowy) 3/4 szklanki wody 2 łyżki spirytusu (niekoniecznie, ale ja dodałam dla wzmocnienia smaku :)) Dodatkowo: cynamon do posypania     1. Składniki do nasączenia wymieszać. 2. Biszkopty

Mała Cukierenka
Bardzo dobry likier kawowy z mlekiem. 106

filmie poniżej znajdziesz przepis na likier kawowy z mlekiem, warto go sobie zrobić, ma dobre walory smakowe. Zapraszam na film po przepis.                          Życzę dużo zdrowia

Przepisy i porady kulinarne
DOMOWY DŻEM Z WIŚNI 162

wiśni możemy robić soki, nalewki, przet wory, kompoty, wino, likiery.  Są świetnym dodatkiem do wypieków, Dżem wiśniowy jest nie tylko znakomitym dodatkiem do pieczywa, ale może być również wykorzystany do przekładania ciast lub ciasteczek, smarowania naleśników, nadziewania pączków i rogalików, przybierania budyniów, lodów i galaretek oraz przygotowania rozmaitych, słodkich deserów.   Mają pyszny kwaskowo-słodki smak. Są cenione przede

potrawyregionalne