likier - 5379 przepisów (strona:266/359)

Krówki lodowe 222

Krówki wyciągamy z zamrażarki tuż przed konsumpcją i w ilości do jednorazowego spożycia. Lepiej kroić porcje wielkości „na jeden kęs”. Eksperymentalnie – krówki lodowe można wrzucić zamiast kostek lodu do likieru Baileys . Krówki lodowe, to mój pomysł autorski. Powstał przez przypadek, jak to zwykle bywa. Chciałam kilka krówek mieć „na wczoraj”, więc włożyłam je do zamrażarki, aby szybciej zastygły i… zapomniałam

mojewypiekiinietylko
Nalewka z czarnego bzu z wanilią i kawą 200

dobrze pasował mi do czarnego bzu. Jednak nie miałam gotowego przepisu więc musiałam improwizować. Koniec końców powstała bardzo smaczna nalewka, która z racji słodkiego smaku powinna być raczej nazwana likierem. Nalewka nie jest zbyt mocna - wielbicielom ostrzejszych smaków polecam dolać więcej wódki lub spirytusu. A jeśli ktoś nie lubi kawowego smaku może zmniejszyć ilość kawy lub całkowicie ją pominąć

My simple kitchen
Krem Rafaello 252

Składniki: 1,5 tabliczki tabliczki białej czekolady 50 g masła 25 g cukru pudru 200 g gęstego mleka kokosowego 2 nakrętki likieru śmietankowego 20 g śmietanki kremówki Dodatkowo potrzebne będą: wafelki do lodów migdały około 20 sztuk wiórki kokosowe do posypania do przystrojenia użyłam Trufli Rafaello z przepisu poniżej: Przygotowanie: składniki  włożyć do garnuszka i podgrzewać

KreatywnePiny
olejek miętowy, syrop i nie tylko. 149

olejek miętowy i nie tylko Jest wiele sposobów, na wykorzystanie tej niepozornej rośliny. Możemy stosować ją przy wyrobie domowych cukierków. Świeża miętowa nuta,  świetnie uzupełnia smak likierów, czy ciast. W końcu, mięta, jest niezastąpionym dodatkiem, do sałatkowych dipów, czy też dań z jagnięciny. Kolejnym powodem dla którego, jeżeli tylko mogę, wykorzystuje miętę, jest fakt ze kilka lat wcześniej, dosyć

Miód i pieprz
Ciasteczka anyżowe. 125

Ciasteczka warte wypróbowania, idealne do popołudniowej kawy ;-)   1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 2 zółtka i jedno całe jajko 3 łyzki likieru anyżowego + 4 łyzki wody 1 łyzka mielonego anyzu 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szkl. kleiku ryżowego 0,5 łyżeczki sody 1 łyzeczka proszku do pieczenia   Masło utrzec z cukrem na gładka mase, dodac jajka

Radość kipiąca uśmiechem.
Cantuccini - włoskie ciasteczka 104

Składniki: 500 g mąki 1 szklanka cukru 1/2 szklanki cukru waniliowego  2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżki masła  3 jajka 5 łyżek likieru migdałowego Amaretto 400 g migdałów Migdały siekamy na mniejsze kawałki. W misce umieszczamy wszystkie składniki (oprócz migdałów) mieszamy, w razie potrzeby, gdyby ciasto bardzo się kleiło, dosypujemy mąki. Gdy ciasto będzie gładkie, dodajemy

kulinarnyswiatdomi
Tort z M&Msami 115

szklanka cukru (niepełna) 2 czubate łyzki dobrego kakao 1 łyżka oleju Nadzienie: 250ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru, Wiśnie w lekkim syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-)) Lekki poncz z wody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptu Dekoracja: 400g czekolady  (pół na pół gorzka i mleczna) 150g śmietanki kremówki Odrobina masła 2 opakowania M&Msów

Smaki Przyprawy i Kolory
Cupcakes 120

chwile mikserem. Można dodać jakiś barwnik spożywczy. Ja dodałam różowy :-)  Gdy babeczki całkowicie ostygną wyjmujemy z formy I nasączamy czym tam chcemy. Ja wymieszałam kilka łyżek wody z likierem orzechowym. Krem wyciskamy przez szpryce. Do moich babeczek urzylam końcówki w kształcie gwiazdy otwartej. Może nie są to najpiękniejsze babeczki, ale za to są przepyszne! Smacznego

Smaki Przyprawy i Kolory
Koktajl piękności 170

przepyszny! Kto jeszcze nie próbował, niech nie traci czasu i szybko go przyrządza! ;-) PS. ... a jeśli mamy ochotę na bardziej "procentową" wersję, wystarczy dodać kapinkę, większą lub mniejszą, ulubionego likieru - i voila

Wielopokoleniowo
Tiramisu. 154

kawy), 4 żółtka, 4 łyżki cukru, ciemne kakao - do posypania. Te składniki można zastąpić innymi na: biszkopty okrągłe na podłużne, kawa rozpuszczalna na espresso. Przygotowanie: Zaparzyć kawę, ostudzić. Dodać likier amaretto. Zółtka utrzeć z cukrem - ja użyłam miksera, najwyższe obroty. Miksować dobrych kilka minut. Osobno utrzeć na najmniejszych obrotach ser mascarpone. Dodawać łyżka po łyżce utarte żółtka.  Przygotować miseczki

W kuchni u Moniki
Deser na pożegnanie wakacji 156

myjemy, przecinamy na pól i wyciągamy z nich pestki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem lub wyłożonego papierem do pieczenia. (przecięta stroną do góry) Żółtko łączymy z cukrem i likierem amaretto oraz skórką z cytryny. Dodajemy pokruszone ciastka, migdały i posiekaną czekoladę.Dokładnie mieszamy i powstałą mieszanką wypełniamy nektarynki.  Zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 180°C. Podajemy

Przysmaki Karolki
Seromakowiec 119

łtkami. Masę makową wymieszać ze zmielonymi na proszek (np. w młynku do kawy) migdałami, roztopioną czekoladą i mąką przesianą z proszkiem do pieczenia (jeśli go używamy) oraz likierem. Delikatnie połączyć z utartą masą, odłożyć 1/4 masy a resztę wyłożyć na spód formy (równo rozsmarować lub zrobić delikatne fale). Można wyłożyć od razu całą masę makową. Piec

cucinare
Tiramisu 105

ewentulanie dodawać więcej do smaku 200 ml mocnej kawy zwykłe okrągłe biszkopty (ja użyłam Rodine Duo z kakao bo akurat były z Biedronce) opcjonalnie 3 łyżki likieru Amaretto (jako że nie miałam do w domu dodałam troche wódki) starta gorzka czekolada do posypania   Wykonanie : Żółtko ucieramy z połową cukru pudru i łączymy z  serkiem

cucinare
Nalewka śliwkowa 138

odkie śliwki węgierki zalane alkoholem tworzą czerwony gęsty likier. Im bardziej dojrzałe owoce tym słodszy ma smak i mocniejszą barwę. Składniki: Na każdy kilogram śliwek bez pestek Kilogram cukru Litr wódki 40% W butelce z ciemnego szkła mieszamy

prawdziwe jedzenie
Beza. Wszystko co najważniejsze 268

Masę bezową wyłożyłam na blachę dwoma łyżkami stołowymi, zrobiłam wgłębienie na krem. Suszyłam 1 godzinę 20minut w piekarniku z termoobiegiem, w 120⁰C. Podałam z bitą śmietaną z likierem Bailey’s (dodany na sam koniec ubijania, 2 łyżeczki na 120ml śmietany kremówki) i świeżymi truskawkami.   Kiedy tylko zacznie się sezon na świeże, polskie owoce przepis na wykwintny tort Pavlova

Karo in the Kitchen