likier - 5379 przepisów (strona:259/359)

Muffinki kokosowe z Malibu 158

Obłędnie kokosowe muffinki z kokosowych batoników. Kokosowy smak podkreślony likierem Malibu. Składniki: 6 szt. wafelków Princessa kokosowa (po 33 g każdy) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1/3 szklanki oleju 2 jajka 1 szklanka maślanki 4 łyżki Malibu 100 g białej czekolady 50 g wiórek kokosowych 2 łyżki mleka Sposób przygotowania

Na Ciasteczkowych Papierach
Błyskawiczny, dietetyczny mus morelowy 292

połówek moreli z kompotu 200 g jogurtu greckiego 2 łyżki amaretto   garstka amarettini 2 łyżki dulce de leche (kajmaku) - opcjonalnie Wykonanie: odcedzić morele z kompotu, dodać likier i zmiksować na gładką masę jogurt grecki wymieszać z kajmakiem lub zwyczajnie posłodzić ksylitolem, miodem na dno szklanych pucharków wyłożyć po kilka ciasteczek amarettini i nakładać na przemian warstwy zmiksowanych owoców oraz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drink walentynkowy 86

Truskawkowo-bananowy drink Składniki nektar bananowy likier truskawkowy XuXu lód   Przygotowanie   Do „szklanek” wsypałem po kilka kostek lodu. Wlałem po 150 ml soku bananowego. Następnie dodałem XuXu, 60 ml do każdego drinka. Podałem od razu po przygotowaniu

R'n'G Kitchen
Tort czekoladowo – pomarańczowy 281

Wierzch i boki – ganache: 100g mlecznej czekolady 200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 350g śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 100g masła w temperaturze pokojowej 1-2 łyżki spirytusu lub likieru pomarańczowego (można pominąć) czekoladki, bezy i maliny do ozdoby     Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną

Mała Cukierenka
Czekoladowo - limonkowe ciasto bez mąki 173

Margarita. Krem Margarita: 250 g śmietany kremówki 36% 60 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki (2 - 3 limonki) 60 g cukru pudru 15 ml tequili (1 łyżka)* 15 ml likieru Cointreau (1 łyżka)* skórka starta z 2-3 limonek  *Dodatek alkoholu można pominąć, krem nadal będzie pyszny. Śmietanę ubić na sztywno. Sok wymieszać z cukrem pudrem i alkoholem. Wlewać

maniapieczenia
TIRAMISU – WŁOSKI DESER ( w słoiczku ) – NAJLEPSZE! 357

śmietana 36% kremówka – 50 g * biszkopty okrągłe – ok. 5 szt * prawdziwe kakao – 1 łyżka * mocna kawa – ok. 50 ml * Jeśli chcemy wersję alkoholową dodajemy odrobinę likieru amaretto do masy serowej. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajko wyparzamy, żółtko ucieramy z cukrem nad kąpielą wodną przez ok. 3 minuty, studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mascarpone – miksujemy, a następnie wkładamy

Ostra na Słodko
Makowczyki - mini strucle z makiem 185

pszennej 180 ml letniego mleka 90 g roztopionego przestudzonego masła 30 g świeżych lub 14 g suchych drożdży 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka stołowa czystej wódki lub likieru migdałowego szczypta soli Masy makowa 600 g masy makowej z tego przepisu  lub 500 gotowej masy makowej i po 30g posiekanych orzechów włoskich, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i rumu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PINACOLADA 180

Wyspy w rejonie morza karaibskiego są ojczyzna rumu. Ten pyszny alkohol może być podstawą pysznych likierów i koktajli. Kiedyś uważany za trunek piratów, rabusiów i handlarzy niewolników. z ciekawostek: nazwa cocktail wywodzi się z XVIII Karaibów, kiedy to słynną rozrywką dla mas były walki kogutów (połączenie słów cock (kogut) i tail (ogon) :) SKŁADNIKI: - 250 ml białego rumu - 250 ml mleczka

Kuchnia bezglutenowa Loli
Ciasto Raffaello wg siostry Anastazji 4005

petit 300 g masła 250 g wiórków kokosowych 2,5 szklanki mleka szklanka cukru 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej opakowanie cukru waniliowego 3/4 szklanki likieru jajecznego (u mnie domowy baileys ), adwokatu, bądź kieliszek wódki lub spirytusu Sposób przygotowania: Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałą część mleka wymieszać z żółtkami i mąkami

na moim stole...
Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" 206

twarogu (zastosowałam 250 g mascarpone i 50 g twarożku) 80 g masła 2 łyżki wody różanej 2 łyżki połówek orzechów ziemnych ok. 3 łyżek czarnych porzeczek z domowej roboty likieru cassis do polania : płynny miód + sok z cytryny, syrop klonowy, syrop z agawy lub inny Masło roztopić w rondelku. Ciastka pokruszyć lub pokroić na drobne kawałki i wrzucić do masła

Weekendy w domu i ogrodzie
Likier cytrynowy. 103

nawet z kawałeczkami miąższu z powrotem do spirytusu. Uważaj,aby nie było pestek ! W przegotowanej wodzie rozpuść miód, wystudź. Wlej wodę z miodem, rozlej do czystych butelek lub karafki. Likier najlepiej smakuje schłodzony, podawany z listkiem mięty

Przepisy i porady kulinarne
Tiramisu - najprostsze 168

ciasteczka. A ja dziś zabiorę ze sobą moje tiramisu :) Do pysznej kawy będzie w sam raz... Składniki : 25 dag serka mascarpone 2 żółtka 4 łyżki cukru ewentualnie 2 łyżki likieru amaretto u mnie 2 paczki biszkoptów po 10 dag około 2 filiżanek mocnego naparu z kawy kakao Przygotowanie : Jajka myjemy, parzymy wrzątkiem. Wybijamy żółtka,  ucieramy z cukrem i amaretto

Proste Potrawy
Pączki 136

temperaturze pokojowej 40 g świeżych drożdży 100 g roztopionego masła 1/3 szklanki cukru 1 płaska łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka spirytusu/wódki (ja użyłam likieru Cointreau) szczypta soli Lukier: ok. 3/4 szklanki cukru pudru kilka łyżek wody Dodatkowo: dżem truskawkowy (może być też konfitura np. różana) – na nadzienie do pączków smalec lub olej do smażenia Wykonanie

MyCookBook.pl
Delicja 204

dzielimy na cząstki, cząstki obieramy z najmniejszych błonek. Lekko zastygłą galaretkę wykładamy na biszkopt i wrzucamy w nią pomarańcze. Składniki na mus czekoladowy: - 200 gramów gorzkiej czekolady - 1 łyżka likieru pomarańczowego (można pominąć) - 3 łyżki soku z pomarańczy - 30 gramów masła, w temperaturze pokojowej - 3 jajka, osobno białka i żółtka - 50 gramów drobnego cukru do wypieków - 100 mililitrów śmietany kremówki

Życie zamknięte w smaku
Niezwykłe pączki z tahini i różą 177

stosunku do oryginału zmniejszyłam ilość masła; sto gram to zbyt dużo, biorąc pod uwagę, że tahini sama w sobie jest dość tłusta. Następnym razem, szczerze mówiąc, dałabym jeszcze mniej... Likier morelowy pominęłam, gdyż dżem z tych właśnie owoców zamieniłam na pączkową marmoladę różaną, którą kupiła mi Mamunia. Do tego nutka kardamonu, i mamy iście bliskowschodnie połączenie smaków. Oczywiście, w kęsach

Pożeraczka, czyli raz adobrze