likier - 5379 przepisów (strona:251/359)

Tequila Sunrise (drink z tequilą, sokiem pomarańczowym i syropem grenadina) 257

ławy w przygotowaniu i nie ma problemów z dostępnością jego składników. Bardzo szybko można go przygotować w zaciszu własnego mieszkania. Co prawda - wg oryginalnego przepisu składa się on z likieru z czarnych porzeczek (Crème de cassis), ale popularniejsza jest zmodyfikowana wersja, którą zaprezentowałam poniżej.  Drink ten został spopularyzowany przez piosenkę "Tequila Sunrise" oraz słynny film z 1988 roku - znany

Di gotuje
Torcik budyniowy z Prince Polo 143

żółtko 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 6 kropel ekstraktu śmietankowego 150 g miękkiego masła poncz: 6 łyżek soku z cytryny 3 łyżki wody opcjonalnie można dodać likier dodatkowo 50 g białej czekolady 300 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej) 1 opakowanie śmietan-fix 60 g wafelka kakaowego typu Prince Polo wykonanie: Żółtka ubić z 100 g cukru pudru

Ania i Marcin gotują
Nalewka z dzikiej róży 132

zalewam alkoholem i odstawiam na 7 miesięcy. Po tym czasie zlewam alkohol a owoce zasypuję cukrem. Odstawiam na tydzień, po tym czasie cukier powinien się rozpuścić. Zlewamy likier i mieszamy z alkoholem. Mieszaninę umieszczam w słoju i odstawiam na kolejne 2 miesiące. Po tym czasie filtruję nalewkę: Przez bardzo gęste sitko Przez sitko wyłożone gazą Przez filtry

Mango Papaja
Likier bananowy. 119

Codziennie wstrząśnij słojem. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę , rozlej do ozdobnej karafki lub butelek, zakorkuj. Odstaw jeszcze na co najmniej miesiąc. Po tym czasie likier jest gotowy do picia. Najlepiej przechowywać go w lodówce lub innym chłodnym miejscu.    Tutaj znajdziesz więcej przepisów na Domowe trunk

Przepisy i porady kulinarne
Nalewka żurawinowa 119

zalewam alkoholem i odstawiam na 8 tygodni. Po tym czasie zlewam alkohol a żurawinę zasypuję cukrem. Odstawiam na tydzień, po tym czasie cukier powinien się rozpuścić. Zlewamy likier i mieszamy z alkoholem. Mieszaninę umieszczam w słoju i odstawiam na kolejne 4 tygodnie. Po tym czasie filtruję nalewkę: Przez bardzo gęste sitko Przez sitko wyłożone gazą Przez filtry

Mango Papaja
Jamajka, bananowiec z galaretką pod słodką pianką 573

wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia 30 minut. Wystudzony blat czekoladowy przekrawamy na połowę. Poncz: - 1/2 szklanki zimnej wody - sok z połowy cyrtyny - kieliszek likieru - 1 łyżka cukru Dodatkowo: - 8 bananów - sok z 1 cytryny - 3 żółte galaretki  oraz 1 litr wody - 4 łyżki dżemu Masa śmietankowa z czekoladą: - 400 ml śmietany kremówki

Apetyczna babeczka
Orzeszki 172

każdej strony. Wyjąć i wystudzić. Krem orzechowy: 1 szklanka mleka pół szklanki cukru 3 żółtka 3 łyżki mąki 200 g masła 3 łyżki rumu lub likieru orzechowego pół szklanki zmielonych orzechów Wykonanie: Mleko zagotować z połową cukru. W misie miksera umieścić żółtka, resztę cukru i rum - utrzeć do białości. Dodać przesianą mąkę i miksować dalej.  Kiedy mleko się zagotuje

Panda i jej świat
,,Jesienny deser tiramisu dyniowe” 143

śmietany kremówki 30% lub 36% 400 g puree z dyni 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 100 g podłużnych biszkoptów 1/3 szklanki świeżo zaparzonej kawy 1-2 łyżki likieru Amaretto Wykonanie: Mascarpone łączymy z kremówką, cukrem i ubijamy do chwili powstania gęstego kremu. Następnie dodajemy puree z dyni, przyprawy i miksujemy do połączenia się składników. Ostudzoną kawę łączymy

Podróż w kulinaria
Likier kawowy ( Expresowy ). 95

kawie nie mogą pozostać fusy ). Dodaj cukier, wymieszaj aby cukier się rozpuścił, wystudź. Do zimnej kawy wlej wódkę i ekstrakt waniliowy, wymieszaj. Przelej trunek do karafki lub butelek. Likier jest gotowy do picia, nie musi leżakować

Przepisy i porady kulinarne
ŁABĘDZI PUCH – CIASTO KOKOSOWE Z KRUSZONKĄ 184

masło i dokładnie miksujemy na gładką masę. KRUSZONKA KOKOSOWA: Roztapiamy masło, dodajemy cukier oraz kokos i smażymy kilka minut na rumany kolor. CAŁOŚĆ: Biszkopt nasączamy odrobiną słodkiej herbaty ( lub likierem kokosowym ), rozsmarowujemy dżem. Zalewamy 2/3 masy kokosowe i przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzch wylewamy resztę masy i obficie posypujemy kruszonką kokosową. Chłodzimy kilka godzin ( najlepiej noc ) w lodówce. Smacznego

Ostra na Słodko
LIKIER MALINOWY 201

Składniki: 1/2 l spirytusu 250 ml soku malinowego 25 dkg cukru kryształu Sposób wykonania: Sok zagotować z cukrem, mieszać do odszumowania, dolać spirytus i wymieszać. Wlać

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Cynamon - właściwości i zastosowanie 147

koloru, grubości i długości. Z gorszych gatunków cynamonu wyrabia się olejek lub przyprawę mieloną. Cynamon jako przyprawa używany jest głownie do wypieków cukierniczych, przetworów owocowych, a także do produkcji likierów. Do mięsnych potraw jest dodawany w kuchni azjatyckiej, arabskiej, tureckiej, hiszpańskiej i latyno-amerykańskiej. Właściwości zdrowotne cynamonu: - jest jedną z przypraw przyspieszających metabolizm, poprawia trawienie i oczyszcza organizm, - ma działanie

Kuchenne innowacje
Lody cytrynowe z Limoncello (bez maszynki) 102

powoli dodając ciepłe mleko. Masę ponownie gotujemy do momentu gdy zacznie gęstnieć. Zestawić garnek z ognia do ostygnięcia – gdy baza lodów będzie zimna dodajemy sok z cytryny i likier. Całość chłodzimy a potem zamrażamy (mieszamy co 30-60 minut). Wyjmujemy z lodówki ok 15 minut przed podaniem. Życzę Wam smacznej ochłody

Szybko Tanio Smacznie
Affogato al caffeè 90

się ze słodyczą lodów. Jeżeli mimo wszystko chcecie posłodzić swoją kawę, zróbcie to zaraz po zaparzeniu – gotowego affogato nie mieszamy. Jeżeli macie ochotę możecie dodać do kawy ulubiony likier np orzechowy i połączyć to z kulką lodów orzechowych. Posypać wierzch startą czekoladą. To świetna zabawa. A najmłodszym członkom rodziny polecam kulkę lodów polać gorącym mlekiem

Szybko Tanio Smacznie
Zapiekane pomarańcze 76

magazynu, ale trochę go zmodyfikowałam! Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy: – 3 czerwone pomarańcze (grejpfruty w oryginale) – 2 jajka – 2 łyżki cukru – 4 łyżki Veterano (pomarańczowy likier w oryginale) – 60g masy marcepanowej – 50g śmietany kremówki (ok 1/2 kubeczka) Żółtka oddzielić od białek, ubić z cukrem i alkoholem. Białka ubić na sztywną pianę. Marcepan zetrzeć

Szybko Tanio Smacznie