likier - 5379 przepisów (strona:244/359)

Biszkopt z masą chałwową 158

łyżeczka kawy rozpuszczalnej Masa chałwowa: 300 g masła (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki cukru pudru 250 g chałwy szklanka śmietany kremówki 30% lub 36% łyżeczka dowolnego alkoholu (np. likieru kawowego) Dodatkowo: 2 opakowania karmelu z serii Decorada Delecty Przygotowania rozpoczynamy od biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo

PatiGotuje
Konfitura morelowa z amaretto z wolnowaru 177

Składniki ilość na wolnowar o pojemności 5,7 lub 6 litrów 3 kg moreli sok z jednej małej cytryny 2 szklanki cukru (około 400 - 420 gramów) około pół szklanki likieru amaretto (około 100 do 125 ml) opcjonalnie środek żelujący np. żelfix  Przygotowanie Morele dokładnie myję i pozbawiam pestek. Nie obieram ze skórki, rozpadnie się podczas gotowania. Kroję na połówki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ekspresowe Tiramisu 99

powodu „tirami sù” znaczy „poderwij mnie” Składniki (4 porcje): 16 (ok. 100 g) podłużnych biszkoptów 1 niepełna szklanka (200 ml) mocnej kawy 3 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie) 1 szklanka (250 ml) śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2 łyżki (20 g) cukru pudru kakao naturalne do posypania Przygotowanie: 1) Przygotować krem: śmietankę ubić na sztywną pianę

Fitsweet.me
Batoniki owsiane 160

jajka rozbełtane lub piana ubita z 2 białek 2-4 łyżki stołowe oleju migdałowego lub oleju arachidowego lub oleju kokosowego opcjonalnie: 2-3 łyżki posypki czekoladowej i 2 łyżki likieru Amaretto Uwaga : jako składników możemy też użyć innych suszonych owoców  (moreli, śliwek, żurawiny) oraz dowolny rodzaj orzechów i ziaren (dynia, pestki słonecznika, sezam). Przygotowanie Orzechy posiekać na małe kawałki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Likier cytrynowy. 100

zamkniętym słoju. Po dwóch dniach przefiltruj trunek, rozlej do butelek. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia. Odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące, aby likier dojrzał, nabrał odpowiedniego smaku i aromatu.                 Rada :   Z amiast zwykłego cukru możesz użyć cukru trzcinowego

Przepisy i porady kulinarne
Tort imieninowy 160

dodajcie czekoladę.  Nie gotujcie. Odstawcie na 5 minut a następnie wymieszajcie do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Schłodzicie, ale uwaga nie pozwólcie aby czekolada stężała. Ma być konsystencji nutelli . Nasączyłam likierem malinowym. Wykonanie. Wystudzony biszkopt przekroicie na trzy równej wielkości blaty.  Mus podzielcie na dwie porcje. Pierwszy blat połóżcie na podstawce i nasączcie (dobrze jest składać tort w wysokiej formie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Likier kminkowy (eliminuje wzdęcia, poprawia trawienie). 126

tygodnie. Codziennie wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie zlej nalew. Wodę zagotuj z cukrem. Z syropu zbierz szumowiny, a następnie powoli do gorącego syropu wlej nalew. Likier szczelnie przykryj i odstaw do wystygnięcia. Wystudzony trunek przefiltruj przez filtr lub gazę. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki odstaw w ciemne miejsce

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto z kaszy manny 412

jest bardzo ciekawe. Jest to ciasto z pochodzenia z Neapolu a nazywa się Migliaccio, które je się najczęściej podczas karnawału. W oryginalnym opisie dodaje się kieliszek limoncello, rodzaju likieru, ale niestety nie mam go w posiadaniu, może następnym razem ;) Wydaje mi się, że ricottę można zastąpić półtłustym lub chudym twarogiem, ale jeszcze nie próbowałam, jeżeli ktoś spróbuje, niech się pochwali

Delusional Trine
Tort z ukrytym piętrem i żywymi kwiatami 349

cukier puder zmiksować na stabilny krem. Frużelina wiśniowa - 200g   Możecie kupić gotową w sklepie, lub zrobić sami   TU  znajdziecie przepis. Poncz kawowy Możecie użyć gotowego likieru kawowego, lub zrobić sami 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 80 ml wody  80 g brązowego cukru 3 kieliszki (lub mniej jeśli chcecie mniej alkoholowy) wódki czystej. Wodę zagotować z cukrem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babeczki Bounty 175

cukru 1 jajko pół szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej tortowej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml mleka 2 łyżki likieru kokosowego Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć. W naczyniu umieścić masło i cukier i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko i zmiksować, do połączenia

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto z kaszy mannej 122

jest bardzo ciekawe. Jest to ciasto z pochodzenia z Neapolu a nazywa się Migliaccio, które je się najczęściej podczas karnawału. W oryginalnym opisie dodaje się kieliszek limoncello, rodzaju likieru, ale niestety nie mam go w posiadaniu, może następnym razem ;) Składniki na małą blaszkę 20x20 250 ml wody 120 ml mleka 120 g kaszki manny 2 jajka 30 g masła

Delusional Trine
delikatne ciasto a la raffaello 283

sztywno i dodajemy do kremu, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Odkładamy ok. 3 łyżki kremu na posmarowanie wierzchu ciasta. dodatkowo: ok. 125 ml ponczu (np. likier kokosowy lub sok z cytryny+troszkę cukru wymieszany z wodą – proporcje wg uznania) ok. 3 łyżki dżemu np. z czarnej porzeczki ok. 50 g wiórek kokosowych do posypanie ciasta wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Tort tęczowy z masą twarożkową 148

dodajemy wyciśnięty sok z cytryn. Poncz powinien być raczej kwaśny. Ja piekłam tort dla dziecka, ale jeśli pieczecie dla dorosłych możecie pokusić się o dodanie odrobiny alkoholu - np. likieru kokosowego lub rumu. Krem twarożkowy: 1 kg twarogu dobrej jakości np. Mój Ulubiony 990 ml śmietany kremówki (30-36%) 6 łyżek + 2 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii

Cooking Monster
LIKIER JAGODOWY Z JAŁOWCEM 132

odstawić w słoneczne miejsce na cztery-sześć tygodni, często mieszając. Po tym czasie nastój prze- cedzić, sporządzić syrop z cukru i wody, zagotować, ostudzić, wreszcie wymieszać obydwa płyny. Uzyskany likier raz jeszcze przecedzić i... pić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki