likier - 5379 przepisów (strona:241/359)

Krem z serka homogenizowanego z poziomkami 133

temperaturze 7-10 stopni Celsjusza. Zabieramy się zatem do pracy. Skoro jesteśmy przy deserze polecam wam też moje inne sezonowe propozycje – zapiekane truskawki pod kruszonką , czy likier rabarbarowy . Zobacz koniecznie poniższy film z przygotowania Składniki – Krem z serka homogenizowanego 100 g masła 300 g serka homogenizowanego 2 łyżki cukru pudru łyżeczka soku z cytryny 100 g herbatników

Kuchennyviral.pl
Kurczak w sosie kurkowym 126

stole. Zabieramy się zatem do dzieła. Do przygotowania potrawy będzie wam potrzebny garnek ceramiczny, bądź patelnia typu wok, ale z pokrywką. Polecam w tam także mój ostatni przepis – likier jagodowy . Możecie też sprawdzić propozycję na pierś z kurczaka w pesto . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – Kurczak w sosie kurkowym średnia pierś z kurczaka 300 g kurek

Kuchennyviral.pl
Likier krówkowy 95

mleko z kawą rozpuszczalną i cukrem waniliowym. Dodajemy masę krówkową i podgrzewamy dalej aż składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Do masy dodajemy spirytus i dokładnie mieszamy. Likier przelewamy do butelki i zakręcamy

Krokusowy Dom
Likier mleczny 92

Cudowna chwila relaksu po całodniowej bieganinie... :) Zapraszam do wypróbowania mojego nowego pomysłu na kremowy likier. Dominującym smakiem jest tutaj wanilia - niezwykle intensywna. Dopełnieniem całości jest orzeźwiający cytrynowy aromat. Harmonijne połączenie. Warte polecenia :) 250 ml spirytusu 250 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 200 g cukru laska wanilii skórka ścięta ze sparzonej cytryny (tylko jej żółta część) W garnuszku zagotować mleko zagęszczone

Krokusowy Dom
Jakie gruszki są najlepsze na nalewkę, likier. 137

ajlepsze gruszki na nalewkę czy likier to gruszki dojrzałe, aromatyczne, jędrne, soczyste. Może to być np. odmiana Konferencja. Do wyrobu domowego alkoholu nie nadają się raczej gruszki deserowe. Pamiętajmy także, aby gruszki nie były przejrzałe ( brązowe w środku ), takie gruszki są mało aromatyczne i nie mają dobrego smaku ani aromatu, a nasza nalewka zrobiona z takich owoców będzie mętna

Przepisy i porady kulinarne
Tiramisu piernikowe 219

włoskie klasyczne tiramisu wzbogacone korzenną przyprawą do piernika, aksamitne gorzko słodkie , rozpływające się w ustach najlepsze na drugi dzień  po schłodzeniu, smak wzbogacony ciemnym rumem nie  kawowym likierem, ten deser bez pieczenia jest tak pyszny i przygotujesz go w 30 minut. Uwielbiam tiramisu a Wy ? Szklana forma 30/17 cm 35 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi  ½ kg sera mascarpone

Wanilia i Kardamon
Student i piekarnik. Czy kuchnia będzie cała?! The Black Forest Cake. (wpis sentymentalny) 193

około 12-15 minut. Powtórz operację tyle razy ile chcesz mieć blatów do tortu 2. MASA WIŚNIOWA vel kisielek składniki 700g wiśni seta alkoholu u mnie whisky, w oryginale likier wiśniowy laska wanilii albo pół w oryginale łyżeczka ekstraktu z wanilii 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki cukru 150 ml syropu z wisienek koktajlowych/czereśni koktajlowych wykonanie 1.Wiśnie

U Fiolki
Wałówka. Instrukcja obsługi.Część pierwsza. Nie ostatnia. 119

torba spirytualiów pęka w szwach. To doceniam zacięcie Mamy gdy w grudniowy wieczór otwieram marmoladę do konfitury... W listopadowej wałówce znalazły się: do picia: Szarlotka, Kwaśny Paweł, Likier truskawkowy, Nalewka z kwiatów czarnego bzu, Nalewka z melisy Wiśniówka. do szamania: dżem skandynawski, marmolada pomarańczowa, marmolada gruszkowa z tymiankiem, dżem wiśniowy z wiórkami kokosowymi, dżem jarzębinowo-jabłkowy słoik ogórków kiszonych ketchup

U Fiolki
Nalewka dereniówka ( na cukrze trzcinowym ). 138

butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw w ciemne i chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy. Najlepsza jest jednak po roku.   O woce derenia przeznaczone na nalewki, likiery najlepiej zbierać, gdy są dobrze dojrzałe. Ich kolor jest ciemnoczerwony, a po dotknięciu owocu wyczuwalna jest delikatna miękkość owocu. Im dojrzalsze, tym są lepsze na domowy alkohol czy konfiturę. Nalewka

Przepisy i porady kulinarne
Jakie owoce derenia są najlepsze na nalewki, likiery. 133

woce derenia przeznaczone na nalewki, likiery najlepiej zbierać, gdy są dobrze dojrzałe. Ich kolor jest ciemnoczerwony, a po dotknięciu owocu wyczuwalna jest delikatna miękkość owocu. Im dojrzalsze, tym są lepsze na domowy alkohol czy konfiturę. Nalewka z takich owoców jest aromatyczna, zawiera dużo cennych składników i ma piękny czerwony kolor

Przepisy i porady kulinarne
Racuszki szarlotkowe 122

szczególnie potraw mięsnych i rybnych. Często wykorzystywana jest w cukiernictwie, dodawana do deserów (najbardziej popularne jest jabłko z cukrem i cynamonem), ciast, kompotów, marmolad, dżemów, kawy, herbaty, gorącego kakao, likierów, nalewek i drinków. Z dodatkiem cynamonu – racuszki szarlotkowe. Składniki na ciasto: - 250 g mąki tortowej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu - 250 ml mleka - 4 średnie jajka

mojewypiekiinietylko
Hiszpańska sangria w wersji klasycznej 155

Oczywiście nie jest to jedyny, słuszny i na pewno tradycyjny przepis, bo takiego na sangrię nie znajdziecie. Każdy ma prawą robić sangrię po swojemu, dodając do niej przeróżne owoce, likiery, a nawet gazowane napoje. Ja jednak nie lubię zbyt słodkiej sangrii, lubię za to czuć w niej wyraźną nutę pomarańczy. Ten przepis jest to więc wypadkowa moich wspomnień z Hiszpanii

Chilli Czosnek i Oliwa
Kokosowo-cytrynowe lody z blendera – lody z 3 składników 129

lody w wersji ‘jeszcze więcej zdrowia’ – nic prostszego – dodajcie przed miksowaniem łyżeczkę świeżo startego imbiru. W lodach dla dorosłych nie zaszkodzi parę kropli (na tą ilość składników wystarczy 40ml) likieru, np. włoskiego Limoncello albo kokosowego Malibu. Jeszcze bardziej ambitni mogą lody po wyjęciu z foremek zanurzyć w roztopionej na parze gorzkiej lub mlecznej czekoladzie i obsypać podprażonymi na suchej patelni

Karo in the Kitchen
Ciasto Czekoladowa Śliwka 861

masłem roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Polać śliwki.  Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać w lodówce *** .   Smacznego :) * biszkopt można nasączyć, np. likierem kawowym lub mocną, osłodzoną herbatą z dodatkiem wódki ( niekoniecznie ), ilość ponczu - około 0,5 szklanki, nie więcej ** zamiast wodą, śliwki można zalać alkoholem, np. wódką, należy to jednak uczynić dużo wcześniej

Opowieści z piekarnika
Tort czekoladowy z wiśniami i dekoracją z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej 218

wykonania tortu był przepis na Tort węgierski . Wiśnie w alkoholu : 350 g wiśni świeżych lub mrożonych 3 łyżki cukru 100 ml wódki 100 ml innego alkoholu, np. Amaretto, likieru wiśniowego   Biszkopt kakaowy : 6 dużych jajek 130 g mąki pszennej 40 g kakao 180 g cukru Krem czekoladowy : 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego

Opowieści z piekarnika