Świąteczna piernikowa kawa latte do świątecznego ciacha w rodzinnym gronie ? Zdecydowanie jestem na tak! A do tego kieliszeczek likieru piernikowego własnej roboty. Ale oczywiście nie musimy z tą kawą czekać aż do świąt. Narobiłam sobie smaku i chyba zaraz pójdę do kuchni i sobie przyrządzę taką kawusię. Do czego i Was serdecznie zachęcam! Piernikowa kawa latte Czas przygotowania
Kulinarne przygody Gatityjabłek (reneta) 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka przyprawy piernikowej sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżka budyniu śmietankowego opcjonalnie 2 - 3 łyżki likieru kokosowego lub amaretto Warstwa orzechowa: 1/3 szklanki orzechów pekan lub włoskich 2 płaskie łyżeczki przyprawy piernikowej 1/4 szklanki rodzynek 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (lub starta skórka z 1/2 pomarańczy) Dodatkowo
Świat Ciastakurczakiem i fasolą, empanadas (coś w rodzaju pierogów z kruchego lub francuskiego ciasta z nadzieniem mięsnym lub serowym) i wszelkiego rodzaju tortille. Jeśli chodzi o trunki to prym wiodą likier z trzciny cukrowej i piwo. Zainspirowana południowoamerykańskimi smakami postanowiłam przygotować moją wersję empanadas z kurczakiem. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 większa pierś z kurczaka (lub 2 małe
Codzienna kuchnia niecodziennaogniu smażyć je przez 2-3 minut mieszając ciągle. Dodać mak, wymieszać i zdjąć z ognia. Taką masę można uatrakcyjnić dodatkiem soku z cytryny, limonki lub pomarańczy, rumem, likierem migdałowym lub brandy. Dla dzieci - oczywiście - bez alkoholu. Masę można przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Ugotować makaron i wymieszać go z dowolną
Codzienna kuchnia niecodziennaupiec nawet na święta! Upiekłam tort z połowy porcji z poniższego przepisu. Tort czekoladowy Składniki: okrągła forma o średnicy 26 cm 225 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 2 łyżki likieru amaretto 100 g masła 2 jajka 4 żółtka 75 g brązowego cukru1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 60 g pszennej mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 60 g zmielonych migdałów Beza 4 białka
codojedzeniaNalewka cytrynowa przypomina włoski likier Limoncello. Ma bardzo orzeźwiający smak i doskonale sprawdzi się w letnie dni, jednak jeśli dodacie do niej odrobinę spirytusu i miodu będzie idealna na zimowe, długie i chłodnie wieczory :) Nalewka ta jest bardzo szybka w przygotowaniu i praktycznie po 3 dniach możecie jej już próbować. Może być przygotowywana przez cały rok. Nalewka cytrynowa – składnik
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pokojowej 1 łyżka cukru pudru 150g płatków migdałowych około 70-80g okrągłych biszkoptów Do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 60ml rumu 60ml likieru pomarańczowego Wierzch i boki: 600ml śmietanki kremówki 36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 1 łyżeczka cukru wanilinowego WINIARY Dodatkowo: 3 łyżki konfitury lub dżemu z czarnej
Mała Cukierenkaciekawym dodatkiem do mięs np. mogą być zawijane w boczku lub dodawane do sałatek.Można nadziewać je farszem np. z sera pleśniowego i orzechów, a także użyć do przygotowania likieru lub nalewki. Źródło: internet Źródło: internet KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA Pomarańcza wywodzi się z Chin. Dawniej była synonimem luksusu i bogactwa. Uważano ją za prawdziwy smakołyk. Obdarowywano nią na gwiazdkę
Ciastka - domowe słodkościzrobić ze świeżej. Zamiast żurawiny można dodać czerwona borówkę. Bezowy deser świąteczny Składniki: na 8 porcji 4 duże białka szczypta soli 180 g cukru ½ g mielonego szafranu 1 łyżeczka likieru amaretto 80 g zmielonych migdałów 3 łyżki skrobii kukurydzianej Nadzienie 300 ml śmietanki, 36% 50 g żurawiny, u mnie mrożona 2 łyżki wody 3 łyżki cukru 1 łyżka utartych pierników
codojedzeniałyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g suszonych śliwek + 100 ml ciemnego rumu ( ewentualnie likieru Amaretto lub wódki ) Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej 50 g masła Wykonanie: Wieczór wcześniej suszone śliwki pokroić na mniejsze części, umieścić w miseczce i zalać rumem, odstawić
Opowieści z piekarnikamielonego maku 150 ml mleka 4 czubate łyżki mielonych podprażonych orzechów laskowych 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki miodu 1 lyżka masła 1 /2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki likieru pomarańczowego Dodatkowo: 1 żółtko+ 2 łyżki mleka Wykonanie: w małym rondelku podgrzać mleko z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Drożdże rozmieszać w kubku z 2-ma łyżkami mleka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!serową bądź makową. Wyjdą fajne kruche francuskie drożdżówki, np. z serem albo makiem. Po zwinięciu i upieczeniu na pewno będą prezentowały się godnie na stole. Do tego może wino? likier? może ulubiona herbata i jest miło. Palmiers Opcjonalnie w różnych wersjach możecie je (już ułożone na papierze do pieczenia) posmarować roztrzepanym jajkiem i czymś posypać, np. kruszonką, makiem, sezamem, tartymi
Zasmakuj Kuchnisoku kubuś 30. Ciasto kakaowo - orzechowe z masą chałową 31. Oczy Carycy 32. Ciasto kakaowo - orzechowe z pyszną masą 33. Rolada z likierem kawowym 34. Sernik biskupi 35. Ciasto kawowo - biszkoptowe 36. Ciasto pyszne 37. Snickers według Siostry Anastazji 38. Wiśniowa fantazja 39. Ciasto
kruche babeczkipiernika II Domowa przyprawa do piernika Domowa esencja waniliowa Domowy cukier waniliowy Skórka pomarańczowa w syropie Esencja pomarańczowa Warto też zrobić syropy smakowe, które potem wykorzystamy do zrobienia likieru czy pysznej aromatycznej kawy. Na blogu znajdziecie przepis na syrop korzenny , a dziś zapraszam na słodki syrop piernikowy. Syrop piernikowy Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki żelatyny woda Krem cappuccino: 500 ml kremówki 7 łyżek kawy cappuccino 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny woda Galaretka kawowa: 800 ml mocnej, słodkiej kawy kieliszek likieru kawowego lub innego alkoholu 5 łyżeczek żelatyny + 200 ml kremówki 2 łyżki cappuccino 1 łyżka cukru pudru Ciasto - żółtka oddzielić od białek, dodać szczyptę soli, ubić je na sztywno. Do ubitych
Domowa cukiernia Ewy