likier - 5379 przepisów (strona:227/359)

White Russian w parze z Black Russian - przepis na drinki z wódką po rosyjsku 188

Drinki White Russian oraz Black Russian zawierają wódkę w parze z likierem kawowym Kahlua, a przepis w wersji White dodatkowo dodane mleczko skondensowane

Koktajle i drinki
Kruche babeczki migdałowo-morelowe (wg przedwojennej receptury) 113

Babeczki ułożyć na blasze i piec ok. 25-30 min. w 180 C. Ten przepis powstał na podstawie receptury z książki Jedyne praktyczne przepisy konfitur, różnych marynat, wędlin, wódek, likierów, win owocowych, miodów oraz ciast Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Natomiast przepis na kruche ciasto został zaczerpnięty z książki Kuchnia Neli . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Gotujemy i jemy
Złoty tort pomarańczowo-cytrynowy 66

budyniu  zdjąć z ognia i dodać masło. Wszystko dolej wymieszać rózgą i schłodzić w lodówce. Biszkopt przeciąć na trzy blaty. Każdy lekko nasączyć sokiem pomarańczowym wymieszanym z dowolnym likierem cytrusowym (może być włoskie limoncello, cointreau, arancello). Blaty przełożyć kremem pomarańczowym

Gotujemy i jemy
Kokosowa granita. Azjatycki deser idealny nie tylko dla wegetarian 147

limonki oraz wyciśniętym sokiem. Umieścić naczynie w zamrażarce i co ok. 30 minut mieszać zamarzającą granitę. Deser zamrażać przez ok. 2 godziny. Podawać z sosem czekoladowym, świeżymi owocami lub likierem

Gotujemy i jemy
Tort węgierski - czekoladowy tort z wiśniami w alkoholu 98

wiśnie w alkoholu lub inne bakalie według uznania. Jedną czwartą część masy zostawiamy bez bakalii do dekoracji wierzchu i boków tortu. Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 blaty, które ponczujemy likierem wiśniowym lub sokiem z wiśni. Blaty przekładamy masą czekoladową z wiśniami, a całość wygładzamy resztą masy bez dodatków wiśni i bakalii. Idealnie sprawdzi się także polewa czekoladowa

Gotujemy i jemy
Sorbetowe lody malinowe. Domowe lody z malin i mleka 95

godzin, jednak co godzinę warto zmiksować lub przynajmniej energicznie przemieszać sorbet, aby nie dopuścić do powstanie dużych kryształów lodu. W tym przepisie mleko można zastąpić wodą i dodać ulubiony likier - w wersji dla dorosłych. Możliwości są nieograniczone

Gotujemy i jemy
Sorbetowe lody malinowe. Domowe lody z malin i mleka 175

godzin, jednak co godzinę warto zmiksować lub przynajmniej energicznie przemieszać sorbet, aby nie dopuścić do powstanie dużych kryształów lodu. W tym przepisie mleko można zastąpić wodą i dodać ulubiony likier - w wersji dla dorosłych. Możliwości są nieograniczone

Korniszonki
Szklanki i kieliszki do drinków – jakie szkło wybrać? 79

Beach, Blue Hawaii i innych mrożonych, owocowych mikstur. Ich pojemność może się wahać od 250 aż do 600ml. Cordial To jeden z najbardziej eleganckich kieliszków dedykowany do likierów i słodkich alkoholi serwowanych do deseru. Rozpoznasz go po długiej wąskiej czasze rozszerzającej się ku górze. Szklanki do drinków na ciepło Na stabilnej nóżce i z uszkiem, wykonane z grubego szkła żaroodpornego

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tort węgierski - czekoladowy tort z wiśniami w alkoholu 365

wiśnie w alkoholu lub inne bakalie według uznania. Jedną czwartą część masy zostawiamy bez bakalii do dekoracji wierzchu i boków tortu. Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 blaty, które ponczujemy likierem wiśniowym lub sokiem z wiśni. Blaty przekładamy masą czekoladową z wiśniami, a całość wygładzamy resztą masy bez dodatków wiśni i bakalii. Idealnie sprawdzi się także polewa czekoladowa

Korniszonki
Marcepanowe pralinki 138

pomorze A gdzie można kupić tą wyjątkową włoską kawę (100% jakości i smaku)? Odwiedźcie sklep internetowy kawwa.pl   Składniki: 250 g migdałów 250 g cukru pudru 30 ml likieru Amaretto (lub zamiennie: brązowego rumu, koniaku, wody różanej, bezalkoholowego syropu barmańskiego Amaretto) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego (w przypadku użycia amaretto można pominąć) czekolada do obtoczenia pralinek – u mnie deserowa

Słodkie okruszki
Szczawnica subiektywnie wg Aleex 79

Panie wyczerpująco opowiadały o pozycjach z menu, my jednak wiedziałyśmy, że tam musimy skosztować najsłynniejszego deseru – Pavlowej. Zamówiłyśmy więc Pavlową, a także szarlotkę z gałką lodów oraz kawę z likierem i herbatę. Wszystko smakowało znakomicie. Porcje deserów były ogromne, a Pavlowa okazała się tak pyszna, że po kilku dniach zabrałyśmy ją do domu. Gorąco, gorąco polecam. Kolejnym ciekawym miejscem

W mojej kuchni
Tarta czekoladowa z kremem tiramisu i malinami 82

Tarta czekoladowa wypełniona kremem na bazie serka mascarpone z dodatkiem likieru tiramisu, przełamana orzeźwiającym i lekko kwaskowatym smakiem malin. Czekoladowa rozkosz

Z Hrabiną w kuchni
Tort czekoladowo - malinowy 1166

żelatyny ( 3 łyżeczki ) 165 g cukru ( 3/4 szklanki ) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 500 g serka mascarpone, schłodzonego Nasączenie: 50 ml soku malinowego lub likieru malinowego 50 ml mocnej herbaty  Polewa: 100 g czekolady deserowej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej 100 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny

Opowieści z piekarnika
Sernik borówkowy 122

mascarpone. Można oczywiście użyć serka kremowego, mielonego i sera mascarpone albo sięgnąć po gotowy taki mieszany już ser w pudełku. W każdym razie sernik jest pyszny, a z dodatkiem likieru kokosowego bajeczny. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Torcik serowo – porzeczkowy 433

szklanki cukru pudru Mus porzeczkowy: 4 szklanki czarnych porzeczek 3 galaretki o smaku czarnej porzeczki 1/2 szklanki wrzątku Poncz: 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1/2 szklanki wrzątku 2-3 kieliszki likieru amaretto Dodatkowo: 150ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix 260g rurek waflowych z polewą czekoladową kwiatki z cukru do dekoracji Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno

Szalona Kuchnia Eweliny