Drink Jager w tropikach to połączenie kiwi i soku ananasowego, doprawione bazylią i likierem Jagermeister. Ziołowo-korzenny z domieszką słodkości ananasa trunek
Koktajle i drinkiPoczątek roku to czas uśmiechu i świetnej zabawy, wypełniony karnawałowymi imprezami, domówkami oraz licznymi spotkaniami, na których poza dobrym towarzystwem nie może zabraknąć pysznych koktajli. W
Fitsweet.mekilka dni Wigilia, więc pewnie większość osób już przygotowuje świąteczne potrawy, likiery, lub robi przedświąteczne zakupy. Ale pomiędzy tymi obowiązkami trzeba też coś zjeść, a przede wszystkim zadbać o coś smacznego do jedzenia dla dzieci. Wymyśliłam więc na podwieczorek bananowe naleśniki. Bardzo proste do zrobienia, z fajną nutką smakową i przemyconym owocem. Można je dodatkowo podać z serem, dżemem, cukrem
Waniliowe Improwizacjekoniecznie musi zostać spróbowany to Peraška Torta . Cóż to takiego? Jest to w zasadzie ciasto, które smakiem może przypominać trochę francuskie makaroniki, zawiera bowiem sproszkowane migdały oraz troszeczkę likieru wiśniowego. Risan to kompletnie inna bajka. Położony kilkanaście kilometrów dalej od Perastu, w stronę Herceg Novi. Tutaj już zagląda mało kto. Największą atrakcją są rzymskie mozaiki, ale nam jakoś było
Roślinożerni urlopowiczeShot Iguana to pyszne połączenie 3 składników. Idealny shot dla wielbicieli kawy. Trzeba jednak nieco uważać, bo potrafi zaszumieć w głowie ze względy na dodatek dwóch
Kulinarne PrzebojeDrink Baby Blue Martini to pyszny drink o pięknym błękitnym kolorze. Należy on do owocowych drinków na bazie ginu. Idealnie sprawdzi się na każdej imprezie, zwłaszcza
Kulinarne Przebojezmiksowane w blenderze orzechy/ migdały, całość wymieszaj łyżką. Masę wstaw na 5 minut do lodówki. W tym czasie biszkopt podziel na trzy równe blaty. Poncz do tortu: - 100 ml likieru słony karmel - 1 espresso - 60 ml wrzątku w/w wymieszaj, ostudź całkowicie. Na paterze ułóż blat biszkoptu nasącz go obficie ponczem, przełóż masą, ułóż kolejny blat biszkoptu i polej obficie ponczem
SMYKWKUCHNIśródziemnomorska roślinność i małe śnieżnobiałe okrągłe domki ze stożkowatymi dachami. W wielu z nich znajdują się sklepiki z rękodziełem i pamiątkami. Trafiłysmy nawet na sklep z domowymi nalewkami i likierami ;) Niektóre z nich posiadają tarasy widokowe na dachach, na które można wejść po zrobieniu zakupów (wystarczy kupić np. pamiątkowy magnesik). Klimat tego miejsca jest niesamowity. Domyślam się, że w sezonie
Zawsze głodna!płynie, należy do gotowania śmietanki dodać szczyptę zmielonego kardamonu). Naczynka do galaretki wypłukać zimną wodą, wlać śmietankę i odstawić do zastygnięcia na co najmniej 4 godziny). Podałam z likierem kawowym
królestwo garówtradycyjna polska zupa z kaszą jęczmienną, ziemniakami i marchewką, ugotowana na wywarze z kurczaka i jarzyn….ale nie o tym dziś będzie. Krupnik to rodzaj wódki lub likieru o smaku miodowym, oparty na tradycyjnym litewskim napoju z XVII wieku o nazwie „krupnikas” czasem można ją znaleźć pod przepisem na krupnik Litewski lub litewski krupnik. Krupnik
RafalCookShot Blue kamikaze, czyli niebieskie Kamikadze jest jednym z najbardziej popularnych shotów na całym świecie. Dlaczego Kamikaze? A no dlatego, że z reguły pije się cztery
Kulinarne PrzebojeBardzo rzadko robię kremowe likiery, ale o tym kokosowym myślałam od dawna. Wyszedł naprawdę świetny - kremowy, delikatny, słodki. W sam raz na babskie spotkania i nie tylko ;-) Taki przepis na karnawałowy trunek z pewnością Wam może się przydać. Składniki: 200 g wiórków kokosowych 250 ml spirytusu 96% 1 puszka / karton skondensowanego mleka słodzonego (500g) 1 puszka / karton skondensowanego mleka niesłodzonego
Kuchnia domowa Anisoku z limonki lub cytryny, - słodki - najczęściej syrop cukrowy do drinków lub miód - oraz mocny alkohol - taki jak whisky, gin, rum, dobrej jakości wódka lub brandy a czasami także likier Amaretto. proporcje na 1 drink whiskey sour 40 ml amerykańskiej whiskey lub burbona pół białka z jajka kurzego 15-20 ml soku z cytryny 10-20 ml syropu cukrowego skórki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamlekiem z puszki. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Stopniowo wlewamy masę kawową, miksujemy na niskich obrotach. Przekrojony biszkopt możemy nasączyć naparem z kawy, mocnej herbaty lub likierem kawowym (jeśli biszkopt wykonany był z dodatkiem oleju nie ma takiej potrzeby). Wykładamy na niego większą część tężejącej masy, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Wykładamy na wierzch pozostałą masę. Kawę
Smaki Na TalerzuDrink Wa Hoo Wa to drink idealny na imprezę, czy to np. urodziny, czy też Sylwestra, a nawet na babski wieczór. Cieszy nie tylko oko, ale
Kulinarne Przeboje