likier - 5379 przepisów (strona:171/359)

Ciasteczka choinki 295

teraz jako słodycze na Święta. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 100 g masła 1 łyżka tłustej śmietany 2 jajka Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych w przepisie składników) + cukierki do dekoracji Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem(...)śmietany. Ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Lukier przygotowujemy według przepisu . Dekorujemy przestudzone ciastka i przyczepiamy cukierki. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Piernikowy torcik czekoladowy z pomarańczowo-śliwkową nutą 173

czekolady dobrej jakości 100 g cukru, najlepiej dark muscovado lub brązowego 4 łyżki cukru pudru 4 duże jajka 120 g mąki 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 2 łyżki likieru pomarańczowego (opcjonalnie, zamiast można użyć odrobinę aromatu pomarańczowego lub skórkę z ½ pomarańczy i dodać 2 łyżki wódkę) Do przełożenia: 3/4 szklanki powideł śliwowych około 10 suszonych śliwek skórka z połowy(...)wodnej, odstawiamy aby przestygła. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodajemy żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Dodajemy czekoladę i likier, miksujemy.  Na końcu wsypujemy mąkę z przyprawą korzenną, miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo, w małych ilościach

Mania Gotowania
Drożdżówki pełnoziarniste z makiem i stewią 153

suchego,mielonego maku(kupiony,gotowy do ciast) 120 g goracego mleka 1 lyzka stewii  2 garscie rodzynek 2 garscie orzechow wloskich pol lyzeczki cynamonu 2 lyzki likieru pomaranczowego lub Amaretto(lub zapach) 2 lyzki miodu Wykonanie: Odmierzamy suche skladniki,podgrzewamy mleko,rozpuszczamy maslo.Wszystko wrzucam do misy miksera i okolo 10 minut  trwa wyrabianie ciasta.Ma byc gladkie i blyszczace(...)brzegow misy.Mise przykrywam folia i odostawiam do wyrosniecia.Tym razem ,ze stewia trwalo to b. dlugo. W miedzyczasie przygotowujemy nadzienie do buleczek.Zagotowujemy mleko.Goracym mlekiem zalewamy mak.Masa bedzie b.gesta.Dodatek miodu i likieru jednak ja znacznie rozrzedzi.Dodajemy reszte skladnikow,posiekane orzechy,umyte,odsaczone rodzynki.Wszystko dokladnie mieszamy.Masa ma byc na tyle gesta,zeby dala sie rozsmarowac na ciescie. Gdy ciasto podwoi objetosc,wyrzucamy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik amaretto z kajmakiem 219

zamiast sucharkow i migdalow 200 g ciasteczek amaretti 50 g masla (2 lyzki) 1 kg sera 4 jaja L 1 szklanka cukru 250 g smietany kremowki 5 lyzek likieru Amaretto 3 lyzki maki ziemniaczanej pol puszki masy kajmakowej 100 g migdalow w slupkach do przybrania Wykonanie: Skladniki na spod sernika ,sucharki i migdaly zmiksowac w kielichu blendera dodajac twarde maslo(...)papierem do pieczenia.Bok tortownicy  posmarowac maslem.Odstawic do lodowki,do stezenia. Do sera dodac cukier i wbijac po jednym jajku,mieszajac mikserem tylko do polaczenia skladnikow. Dodac smietanke i likier,na koncu przesiac do masy sernikowej przez sitko make ziemniaczana.Mase wylac na przygotowany spod.Mala lyzeczka poukladac na gorze sernika i lekko wcisnac w mase kupki masy kajmakowej. Wstawic do nagrzanego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczny sernik pomarańczowy - pyszny 168

cukru 3 jajka L (jesli M to 4) 250 g kremu kokosowego (65%) skorka starta z 2 pomaranczy sok wycisniety z 2 pomaranczy-125 ml 1-2 lyzki likieru cointreau lub rumu 3 lyzki maczki kukurydzianej -mondamin (lub ziemniaczanej) Skladniki na polewe czekoladowa: 70-100 g czekolady (45 % kakao) 3-4 lyzki mleka Do ozdoby:smazona skorka pomaranczowa i cukier(...)wymieszac z cukrem,mondamina,kremem kokosowym i na malych obrotach miksera dodawac po jednym jajku.Miksowac krotko,tylko do polaczenia skladnikow.Dodac starta skorke pomaranczowa,wycisniety sok z 2 pomaranczy i likier. °Mase wylac na przygotowany spod.Wlozyc foremke do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec 15 minut,nastepnie zmniejszyc temperature do 130°C i piec kolejne 90 minut. Po upieczeniu sernik

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierniczki razowe 139

rozmąconym jajkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopni 15- min. Trzeba również pamiętać, zeby układać je na blaszce w odstępach ok. 2 cm, bo nam ciasteczka urosną. Dekorować lukrem, czekoladą lub barwnikami spożywczymi Lukier:  1 biało, szklanka cukru pudru, odrobina cytryny. Biało ubijać na sztywną pianę mikserem na małych obrotach dodając po trochu cukier puder. Na końcu dodać

pieprzny smaczek
Lebkuchen, tradycyjne niemieckie pierniczki 286

około 15 minut. Lebkuchen po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo miękkie, więc zanim zdejmiemy je z blaszki odczekajmy kilka minut. Pierniczki twardnieją, ale po pokryciu ich na drugi dzień lukrem kruszeją, ja lukrowałam po tygodniowym leżakowaniu w szczelnej metalowej puszce.  Lukrowałam Lukrem Królewskim <---- w nazwie macie link do przepisu ;) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Pączki hiszpańskie 222

niniejszym czynię:)! Te pączki nie mogą nie wyjść, są pyszne i szybciutko znikają, co ma duże znaczenie bo niestety następnego dnia już trochę wysychają. Ja polałam je cytrynowym lukrem ale można też je posypać cukrem pudrem albo polać czekoladą… Pączki hiszpańskie – składniki: 170 g margaryny (około 2/3 kostki) 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 6 jajek(...)minucie smażenia papierek delikatnie ściągamy, jeśli nie schodzi to znaczy, że trzeba jeszcze chwilkę poczekać. Smażymy kilka chwil aż będą złote. Przekładamy do odsączenia na bibułę. 3. Polewam cytrynowym lukrem. Na około 1 szklankę cukru pudru dolewam soku z z pół cytryny i mieszam a następnie dolewam 1-2 łyżki gorącej wody i mieszam na gładką masę. Jeśli jest

UgotujmyTo.pl
Makowiec drożdżowy 294

jajko do posmarowania ciasta 1/2 szkl cukru 1/2 szkl rozpuszczonego (przestudzonego) masła 1 szkl mleka lekko podgrzanego 2 łyżeczki wanilii 3 łyżeczki suchych drożdży szczypta soli puszka masy makowej Lukier: 3/4 szkl cukru pudru sok z połowy cytryny odrobina gorącej wody Do posypania: stostowane płatki migdałowe ( zobacz np. tutaj )   1. Do mleka – lekko podgrzanego – wsypujemy drożdże(...)kratkę. 7. Do cukru pudru dodaję sok cytrynowy i rozcieram na jednolitą masę a następnie dodaję po kilka kropel gorącej wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wystudzone ciasto polewam lukrem i posypuję stostowanymi migdałami. Smacznego Inspiracja: http://www.youtube.com/watch?v=pPsOMGLwJbI Post Makowiec drożdżowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Drożdżowe ślimaczki z dynią 130

wypieków 1/2 szklanki cukru brązowego 2 łyżeczki zmielonego cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 1/8 łyżeczki zmielonych goździków Polewa (lukier): 3/4 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny   1. Przesianą mąkę, suche drożdże (ze świeżych należy najpierw zrobić zaczyn), cukier i przyprawy mieszamy w dużej misce. 2. Roztopione masło, mleko(...)dwóch blachach ale można wyłożyć na jednej w niewielkich odległościach od siebie. Piec w temperaturze 190 stopni około 25-30 minut. Ciepłe ślimaczki polukrować – ja zrobiłam lukier cytrynowy. Do około 3/4 szklanki cukru pudru wcisnęłam sok z połowy cytryny, rozmieszałam a następnie po troszku dodawałam gorącej wody – cały czas mieszając – do uzyskania odpowiedniej, kremowej konsystencji. Smacznego Wpis

UgotujmyTo.pl
Drożdżówki z makiem 176

drobnego cukru 7 g suchych drożdży 1 cukier waniliowy lub kilka kropli esencji waniliowej 2 jaja – lekko roztrzepane widelcem szczypta soli olej rzepakowy 1 puszka masy makowej Lukier: szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny odrobina gorącej wody 1. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże. W rondelku podgrzać mleko z masłem. Jak masło się rozpuści dodać serek mascarpone(...)mnie z połowy cytryny, bo lubię kwaskowy, ale można dodać tylko kilka kropel), wymieszać na gładką masę i wyregulować gęstość dodając odrobinę gorącej wody. Jeśli nam wyjdzie lukier za rzadki to dosypać cukru pudru i oczywiście dobrze mieszać, żeby była gładka masa. Polać wystudzone drożdżówki. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach „ Post Drożdżówki

UgotujmyTo.pl
Pączki 225

szklanki jogurtu naturalnego (125 ml) 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki koniaku albo innego mocnego alkoholu tłuszcz do smażenia (olej, smalec, planta) konfitura do nadziania cukier puder albo lukier Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej a mąkę można lekko ogrzać w piekarniku przy temperaturze 30 stopni. 1. Mleko dobrze podgrzać. Kilka łyżek mleka rozrobić z drożdżami, łyżką cukru, jogurtem(...)piły tłuszczu przy niskiej temperaturze. Po wyjęciu układać na ręczniku papierowym a następnie układać do wystudzenia. Wystudzone nadziewać ulubioną konfiturą czy budyniem i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach „ Post Pączki pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Bułki drożdżowe z owocami kandyzowanymi 145

odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Posmarować rozpuszczonym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 minut. Studzić na kratce. Polukrować. Porada: Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki

UgotujmyTo.pl
Jagodzianki 121

smarować żółtkami zmieszanymi z wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-20 minut aż nabiorą złotego koloru. 6. Wystudzone jagodzianki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać na gładką pastę. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać aż do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji(...)Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „ Na zakwasie i na drożdżach ” – w lipcu prowadzony przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji Post Jagodzianki pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Babciny jabłecznik 448

luźne ciasto, którego starałam się nie podsypywać za bardzo mąką, ale poradziłam sobie rozwałkowując je między kawałkami folii. Ciasto wyszło bardzo delikatne a w połączeniu z jabłkami i cytrynowym lukrem smakowało wyśmienicie. Myślę jednak, że będzie również pysznie smakować obsypane lekko cukrem pudrem! Zapraszam Was na pyszny babciny jabłecznik Babciny jabłecznik Składniki: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki(...)Masa: (Proponuję podwoić porcję ) 1 kg jabłek 1/3 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1/4 łyżeczki cynamonu (u mnie 2 łyżeczki i 1/4 łyżeczki mielonych goździków) 40 g masła Lukier: 1,5 szklanki cukru pudru sok z połowy cytryny odrobina gorącej wody 1. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Wkładamy do garnka z dodatkiem 1/4 szklanki wody, cukru, cukru

UgotujmyTo.pl