likier - 5379 przepisów (strona:160/359)

Sękacz cytrynowo – pomarańczowy. 118

polecam do wypróbowania. Składniki: mała ,kwadratowa blaszka o boku 20 cm 250 g miękkiego masła 150 g cukru skórka otarta z jednej cytryny i z jednej pomarańczy 3 łyżki likieru pomarańczowego,lub innego ulubionego 8 jajek 180 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek .Blaszkę wykładamy papierem , ale tylko dno formy(...)boki natłuszczamy masłem i oprószamy bułką tartą . Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę .Po kolei dodajemy żółtka i ubijamy dalej.Następnie dodajemy obie skórki z cytrusów , likier i oba rodzaje mąki w trzech częściach i mieszamy mikserem na niskich obrotach do połączenia się składników . Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy w trzech częściach do masy delikatnie mieszając łyżką

Ladylaura.
Amaretti - migdałowe ciasteczka (bez glutenu) 173

dodatkiem migdałów tylko ciasteczka migdałowe i tak powinny smakować. Polecam! Składniki: Na około 80 szt.: 280 g mielonych migdałów 220 g drobnego cukru 75 g białek 20 ml likieru Amaretto 1 średnia cytryna drobny cukier do obtoczenia  Cytrynę dokładnie wyszorować szczoteczką. Zetrzeć skórkę z połowy cytryny. Migdały wsypać do miski, dodać cukier, startą skórkę z cytryny, wlać likier

maniapieczenia
Białka? I co dalej? 151

gorzkiej czekolady 50 g siekanej mlecznej czekolady - stanowczo stwierdzam, że 100 g gorzkiej czekolady stanowczo bardziej mi tu pasuje krem 250 g serka mascarpone 6 łyżek nutelli 2 łyżki likieru cytrusowego - ja użyłam likieru migdałowego i odrobiny wódki - pasowało doskonale  Do dzieła!!! Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy wszystkie bakalie

sierotka maRysia w kuchni
Dżem śliwkowy z kakao i likierem Bailays 125

wyraźną nutą gorzkiego kakao - genialny! Polecam spróbować tego dżemu z bułką posmarowaną masłem, i delikatnie posypać solą i tymiankiem z uprażonym słonecznikiem - PYSZNOŚĆ!!! Polecam Dżem śliwkowy z kakao i likierem Bailays Składniki na ok 5 słoiczków 250 ml 2 kg śliwek węgierek ok 700-800 g cukru 100 g dobrego kakao 200 ml likieru Bailays lub innego ulubionego ( myślę

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto bounty 292

które posłużyły za wzór i muszę przyznać że chętnie poeksperymentuję z innymi batonami. ;) Potrzebne nam: - opakowanie gotowego ciasta na tartę - 400 ml mleka - 200 g wiórek kokosowych - 2 łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) - budyń waniliowy - 1/2 szklanki cukru - 80-90 g masła * polewa: - 3 łyżki śmietany 18% - 100 g masła - 5 łyżek cukru - 2-3 łyżki kakao - łyżeczka żelatyny - 2 łyżki(...)nagrzanego do 180 st. na 25-30 minut. Gotowe ostudzić.    Pół szklanki mleka wymieszać z budyniem, resztę mleka zagotować z cukrem. Do gorącego mleka dodać wiórki kokosowe, likier oraz rozrobiony budyń. Gotować na małym ogniu mieszając. Na koniec dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki i mieszać do połączenia składników. Odstawić na chwilę do przestygnięcia, po czym wyłożyć

W poszukiwaniu inspiracji
Czekoladowa kopuła z malti keksami 357

startej gorzkiej czekolady 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 10 dag gorzkiej czekolady 25 ml likieru czekoladowego Dodatkowo: 30 dag malti keksów czekoladowych użyłam dr.Gerard Sposób przygotowania: Ciasto: W jednej misce połączyć składniki suche:mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem, oraz startą gorzka czekoladą. Do drugiej miski(...)czekamy chwilę aż zacznie się rozpuszczać, wtedy mieszamy do połączenia. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia ubijamy na sztywny krem, dodając w trakcie miksowania niewielką ilość likieru czekoladowego. Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch ciasta czekoladowego-całość i boki, dekorujemy malti keksami, schładzamy w lodówce i podajemy. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
DYNIOWA ROZKOSZ Z MASCARPONE 164

moim deserem. Zainspirował mnie przepis z jednej z kolorowych gazet do stworzenia czegoś takiego mojego ;) Składniki: 0,7 kg dyni bez skóry 20 dag serka mascarpone 3 łyżki likieru orzechowego ew. łyżka miodu szklanka śmietany 30% cukier puder do posłodzenia śmietany prażone pestki słonecznika, płatki migdałów wiórki kokosowe Wykonanie: *Dynię pieczemy w piekarniku, po ostudzeniu blendujemy na jednolitą aksamitną masę(...)Dodajemy serek mascarpone, miod i likier, blendujemy.Przekładamy do pucharków *Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone, mieszamy. Gotową dekorujemy mus z dyni, posypujemy uprażonymi pestkami

Z Majeczką w kuchni
TIRAMISU 138

serków mascarpone (po 250 g) 5 żółtek 4-5 łyżek drobnego cukru do wypieków (ja dodałam cukier puder) parę kropli aromatu waniliowego bądź cukier waniliowy - opcjonalnie 50-80 ml likieru amaretto paczka biszkoptów  szklanka kawy espresso lub rozpuszczalnej około 6 łyżeczek gorzkie kakao do posypania Jajka dokładnie sparzyłam gorącą wodą. Żółtka utarłam z cukrem na puszysta masę(...)pianę z białek. Dodałam ją do masy serowej. Delikatnie wszystko wymieszałam. Odstawiłam krem do lodówki i zabrałam się za biszkopty. Zaparzyłam kawę,ostudziłam ją do pokojowej temperatury i dodałam likier. Na dnie naczynia ułożyłam biszkopty. Na każde ciastko wylewałam łyżeczką kawę aby nią nasiąkły. Można je w niej moczyć, ale trzeba uważać bo łatwo się łamią. Na nie nałożyłam połowę

potrawyregionalne
NALEŚNIKI W SYROPIE POMARAŃCZOWYM 122

łyżki brązowego cukru sok z połowy cytryny sok z 1 - 2 pomarańczy  starta skórka z 1 pomarańczy (ja nie dodałam) 2 łyżki masła 1 łyżka likieru pomarańczowego Do podania: serek mascarpone bita śmietana serek waniliowy syrop klonowy Składniki na ciasto (bez wody) wymieszałam i odstawiłam na 15-30 minut. Po tym czasie ciasto zgęstniało i dodałam(...)naleśniki złożyłam w trójkąty i zabrałam się za syrop. Wsypałam na patelnię brązowy cukier. Wlałam wyciśnięty sok z pomarańczy. Rozpuściłam masło. Wycisnęłam sok z połowy cytryny i łyżkę likieru pomarańczowego. Można wsypać startą skórkę z pomarańczy- ale moi domownicy nie przepadają za nią więc nie dodałam. Sos zacznie bulgotać i gęstnieć. Trzeba uważać ,żeby się nie przypalił. Układałam

potrawyregionalne
minipączki z advocatowym kremem patisserie 134

skórka z połowy cytryny szczypta soli 50 g stopionego masła na krem: 6 żółtek 40 g mąki pszennej 450 ml mleka ziarenka wanilii lub łyżeczka esencji waniliowej 75 ml likieru jajecznego dodatkowo: sok  z cytryny cukier puder skórka kandyzowana pomarańczowa 1 litr oleju lub smalcu Pączki najlepiej zacząć od przygotowania kremu: Połowę mleka wymieszać z mąką, żółtkami i wanilią(...)Resztę zagotować, wlać masę żółtkową i mieszając gotować aż krem będzie gęsty i aksamitny. Zdjąć z ognia, wystudzić i zmiksować z likierem.   Przygotować rozczyn drożdżowy: mleko podgrzać aby było letnie, dodać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Kiedy drożdże zaczną pracować wlać je do przesianej mąki, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto należy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kokosek 152

kokosu 4 żółtka 2 kopiate łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 duże łyżki cukru kostka masła na piankę: 300 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śnieżki 70 ml likieru jajecznego 1 tabliczka białej czekolady dodatkowo: 2 małe paczki herbatników 2 łyżki kokosu kilka kostek białej czekolady 1/2 szklanki posłodzonej herbaty kieliszek wódki Białka ubić z cukrem, następnie nadal ubijając(...)krem.  Biszkopt nasączyć herbatą wmieszaną z wódką. Wyłożyć krem i wyrównać. Na kremie ułożyć herbatniki. Kremówkę ubić ze śnieżką. Czekoladę rozpuścić nad parą. Do ubitej śmietanki wmiksować najpierw likier a następnie czekoladę. Wyłożyć na herbatniki. Kilka kostek białej czekolady zetrzeć na tarce, wymieszać z kokosem i posypać ciasto. Schłodzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kukułka - wersja skrócona 1144

Lubicie kukułki? Jeśli tak koniecznie wypróbujcie ten przepis Słodki, domowy likier, długo się za niego zabierałam ale warto było - od teraz mój ulubiony :) Mój likier to wersja skrócona bo na ogół we wszystkich przepisach jest napisane aby czekać, aż cukierki same się rozpuszczą w spirytusie. ma też jedną wadę ... za szybko znika ;) Składniki : 600g kukułek 500ml spirytusu 530ml zagęszczonego mleka

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Ciasto z brzoskwiniami 186

pyszne ciasto brzoskwiniowe, to zapraszam do przepisu :D Składniki: 200 gram masła 200 gram cukru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 100 ml likieru kokosowego 1 łyżeczka kakao Polewa: 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki wody Wykonanie: Masło ucieram  z cukrem, aż utworzy się coś w rodzaju kruszonki, dodaję po jednym jajku i miksuję(...)tylko do połączenia składników. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy maślanej i krótko miksuję. Na końcu wlewam  likier kokosowy. Blaszkę o wym. 24x25 cm wykładam papierem do pieczenia,  1/3  ciasta  rozprowadzam na spodzie  i posypuję kakao.   Wykładam drugą część ciasta, ponownie posypuję kakao,  na wierzchu rozprowadzam trzecią część ciasta

Ciasteczkowy Potwór
Malinowo-advocatowe ciasto bez pieczenia 319

malin (koszyczek) 2-4 łyżek cukru (zależy od słodkości malin) 1 galaretka malinowa Masa advocatowa: 1 budyń waniliowy bez cukru  350 ml mleka 150 ml advocatu (likieru jajecznego) 4 łyżki cukru 125 g masła Masa śmietanowa: 1,5 szklanki (330 g) śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Do posypania: 30 g czekolady startej na tarce Przygotować(...)celu przygotowania tej masy należy najpierw odlać pół szklanki mleka a pozostałą jego część zagotować z cukrem. W odlanym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlać likier, zagotować na wolnym ogniu. Ciągle mieszając wlać rozpuszczony budyń. Nie przestając mieszać gotować jeszcze przez około 2 minuty, tak żeby budyń dobrze zgęstniał. Zdjąć z ognia. Dodać pokrojone na kawałki masło

Świat Ciasta
Likier / Nalewka z jasnych winogron 335

czasie do słoja wlać alkohol, dorzucić goździki i wymieszać. Odstawić na 2 tygodnie (u mnie słój stał 3 tygodnie). 3. Ciecz zlać, owoce odcisnąć z soku i likier przefiltrować przez filtry do kawy. Trochę to trwa, ale naprawdę warto dla tego kolorku i smaku. 4. Gotowy likier przelać do butelek. Na zdrowie! Źródło: Moje gotowanie

Kuchnia domowa Ani