dodatkowo masło do wysmarowania tortownicy i tarta bułka do posypania jej Na masę kokosową 500 ml mleka (można zastąpić mlekiem kokosowym) 200 g kokosu 3 małe kieliszki wódki lub likieru kokosowego 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 400 ml mleka 200 g masła 60 g cukru pudru marmolada wieloowocowa Na polewę czekoladową 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej(...)przekroić na dwa placki. Masa kokosowa: W garnuszku zagotować mleko i wrzucić do niego kokos mieszając. Gotować do momentu, aż kokos wchłonie mleko, wyłączyć palnik, wlać wódkę lub likier i wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu, wykorzystując jedynie 400 ml mleka. Zostawić do ostudzenia. W misce ubić miękkie masło z cukrem pudrem i stopniowo dodawać
Passions hobbies lifelikier gościł w moim rodzinnym domu co Święta, potem poszedł w zapomnienie. Moja mama przypomniała nam o nim w minione Boże Narodzenie, wzięłam recepturę i zrobiłam. Pycha! W sam raz na wieczór karnawałowy w małym gronie. Składniki: 2 puszki skondensowanego niesłodzonego mleka (400 ml każda) 1 szklanka spirytusu (u mnie 200 ml) 2 szklanki cukru 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej Sposób(...)dodać kawę rozpuszczalną, dobrze wymieszać i ostudzić. 2. Do zimnego mleka z kawą wlać spirytus, wymieszać, przelać do butelek i odstawić przynajmniej na 24-48 godzin. Po tym czasie likier gotowy jest do spożycia. Zdrówka
Kuchnia domowa Anipiana nam niespłynie. 4 białka kurze 150 g.cukru 80 g.cukru pudru 30 g.mąki 400 g.kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru do śmietany 1 kieliszek likieru miętowego odrobina zielonego barwnika spożywczego dla koloru ************************************************************* Białka ubić wraz z cukrem na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną.Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i wycisnąć(...)cm.Ciastka Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i piec ok.50 minut w 110-120 stopni.Odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem , barwnikiem na sztywną masę.Dolać likier miętowy , wymieszać.Ciastka przekładać KREMEM i podawać z kawą.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiPamiętaj, słodkie przepisy nie muszą być kaloryczne, nie zdrowe i zakazane... Na taką niedzielę zimową -polecam Wam własnie kawałek tego ciacha. Pozdrawiam Was gorąco. Składniki: 200g rodzynek 8 łyżek likieru Amaretto 17 jabłek dużych ( małych ok. 20) 3 łyżki soku z cytryny 1/3 szklanki płatków migdałowych 1 szklanka cukru 3 łyżki cynamonu 2,5 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 szklanka(...)Wykonanie: Rodzynki zalewamy amaretto i czekamy 10 min. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek dodajemy - cukier, rodzynki wraz z likierem, sok z cytryny, płatki migdałowe i cynamon. Mieszamy.Odstawiamy najlepiej do lodówki na ok.15 minut. Siemię lniane mieszamy z wodą dość energicznie, do uzyskania zwartej konsystencji, ale nie może być
Apetyt na Zieloneplastrach 1 i 1/2 szklanki mąki (250 g) 3/4 szklanki oleju 5 ekologicznych jajek 1 szklanka cukru + 1/2 szklanki na karmel 2 czubate łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 2 łyżki likieru kokosowego np. malibu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kandyzowane wiśnie lub suszona żurawina lub świeże borówki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Tortownicę o średnicy(...)układamy plastry ananasa, a pomiędzy układamy wiśnie, suszoną żurawinę lub borówki. Jajka miksujemy, powoli dosypując cukier. Ubijamy ok. 3 minuty i dodajemy śmietanę. Następnie cienką strużką wlewamy olej oraz likier i ubijamy dalej. Na końcu wmiksowujemy mąkę wymiesazną z proszkiem do pieczenia. Masę wlewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika. Pieczemy przez ok. 45 minut
Poezja smakumasła (temperatura pokojowa) – 2 jajka – 1 łyżeczka przyprawy do piernika – 4 łyżki cukru – 3 łyżki marcepanu – 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego – 2 łyżki likieru pomarańczowego – 200 g mąki – 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia – 50 ml śmietany – 3 jabłka – konfitura z żurawiny/wiśniowa/marcepan W dużej misce umieszczamy masło(...)ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy przyprawę do piernika, ekstrakt waniliowy, marcepan oraz cukier i miksujemy aż składniki się połączą. Dodajemy likier, śmietanę i stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto przekładamy do formy. Jabłka myjemy i odcinamy górę (mają powstać „czapeczki” z ogonkami). Wydrążamy środek i każde jabłko napełniamy konfiturą
Szybko Tanio Smacznie400g czekolady deserowej (można też użyć pół na pół deserowej z gorzką, zależy jak bardzo wytrawną truflę chcecie otrzymać) 500 ml śmietany 36% (nie można zamienić) 150 ml likieru kawowego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao Wykonanie: Ciasteczka drobno pokruszyć (można zmielić w malakserze), wyrobić z masłem – uwaga, użyć jak najmniej masła, żeby spód nie wyszedł za twardy(...)drzwiach piekarnika. Kremówkę (500 ml) krótko zagotować w niewielkim garnku. Zdjąć z palnika, rozpuścić w niej czekoladę, dokładnie wymieszać. Masę schłodzić – powinna lekko zgęstnieć, ale nie całkowicie. Dodać likier i cukier puder i miksować. Masa truflowa powinna zgęstnieć, zwiększyć objętość i stać się jaśniejsza. Wykładamy masę na wystudzony sernik i wygładzamy powierzchnię. Schładzamy przez minimum kilka godzin w lodówce
Pociąg Do Kuchnirozpuszczalnej Masa budyniowo-kawowa: 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej\ 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 4 łyżki likieru kawowego. Bita śmietana 0,5 l kremówki 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: wiśnie z nalewki mały słoik konfitury lub dżemu z wiśni(...)gotujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem. Łączymy z ostudzonym budyniem. Kawę rozpuszczalną zalewamy małą ilością wody ok.1/4 szklanki. dodajemy do masy budyniowej. Dodać kilka łyżek likieru kawowego. Ciasto kroimy na połowę. Spód smarujemy dżemem. Na to kładziemy masę budyniową. Przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy wiśnie z nalewki. Przygotowujemy bitą śmietanę
W kuchennym oknie Ewymascarpone 2 cukry waniliowe 2 łyżki żelatyny 100 ml wody 1 puszka brzoskwiń 1 szklanka wiśni mogą być z kompotu 3 galaretki poarańczowe 1 l przegotowanej wody 100 ml likieru tiramisu Canari Wykonanie: Blaszkę wyłożyć ściśle batonami mleczna kanapka. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i waniliowym. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wody. Serki mascarpone utrzeć blenderem(...)ubitej kremówki stopniowo dodawać serek i likier. Na końcu wlać żelatynę i dobrze wymieszać. Galaretki rozpuścić w 1 litrze przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Na spód batonowy wyłożć połowę masy następnie pokrojoną w kostkę połowę brzoskwiń, przykryć resztą masy. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie i w ich półkole włożyć wiśnie. Wierzch zalać galaretką
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 4 żółtka 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru migdałowego 600g serka mascarpone 1 filiżanka mocnej kawy 1 kieliszek likieru kukułka (może być ajerkoniak) okrągłe biszkopty Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem migdałowym na puch. Do utartych żółtek partiami dodawać serek mascarpone (serek powinien mieć temp. pokojową). Do mocnej kawy wlać likier. Biszkopty maczamy
Prosto i Smacznie z Anetąszklanki drobnego cukru do wypieków 200 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki kawy rozpuszczalnej (w postaci proszku) 1 łyżka likieru kawowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone, jajka, cukier, mąkę pszenną i zmiksować tylko do połączenia się składników. Nie dłużej, by niepotrzebnie(...)napowietrzać masy serowej. Dodać 4 łyżki kawy i likier kawowy, zmiksować do połączenia. Na sam koniec dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować do połączenia. Piec w temperaturze 150ºC przez około 45 - 60 minut. Powierzchnia sernika powinna być ścięta i lekko sprężysta przy dotyku patyczkiem. Przestudzić w stygnącym piekarniku. Polewa czekoladowa 4 łyżki śmietanki kremówki 100g. mlecznej czekolady Śmietanę
Kubki smakulekko sprężysta. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Trufla czekoladowa z Bailey's: 500 ml śmietany kremówki 36% 400 g gorzkiej czekolady, posiekanej 4 łyżki cukru pudru 150 ml likieru Bailey's Śmietanę kremówkę podgrzać w garnuszku do momentu wrzenia. Zdjąć z palinka, dodać czekoladę, odstawić do jej rozpuszczenia, co pewnien czas mieszając. Przestudzić. Schłodzić w lodówce przez około(...)godzinę lub do momentu otrzymania gęstej masy czekoladowej (uważając, by masa całkowicie nie zgęstniała). Masę czekoladową umieścić w misie miksera. Dodać przesiany cukier puder, wlać likier i ubić (końcówki do ubijania białek) do zwiększenia objętości i otrzymania kremu o jaśniejszym kolorze. Krem przełożyć na zimny sernik. Wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Przed podaniem oprószyć kakao
Kubki smakumąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki ulubionej przyprawy piernikowej sok pomarańczowy do nasączenia powidła do przełożenia (śliwkowe/wiśniowe) 1 słoik 1/4 szkl likieru (najlepszy będzie pomarańczowy) 400 ml śmietany kremówki 30-36% 250 g sera mascarpone ok 2-4 łyżki cukru pudru cynamon do smaku kuleczki zbożowe w różowej skorupce Delecta kamyczki czekoladowe Delecta(...)części. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cynamonem do smaku. Pod koniec dodajemy ser mascarpone i całość razem dokładnie miksujemy. Ulubione powidła wymieszać z likierem. Pierwszy blat układamy na paterze, nasączamy go sokiem z pomarańczy i smarujemy częścią powideł, na to wykładamy część masy śmietanowej. Na to układamy kolejny blat ciasta, nasączamy go, smarujemy powidłami
Malinowe PocałunkiSkładniki : śmietana 36% - 250 g serek mascarpone - 0,5 kg kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki podłużne biszkopty - 500 g likier amaretto - 2 łyżki cukier puder - 3 łyżki kakao do posypania Sposób przygotowania: Kremówkę ubić na sztywno, dodawać po łyżce serka mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem, wymieszać. Kawę wsypać do filiżanki, zalać gotowaną wodą, ostudzić, dodać likier amaretto, wymieszać. Zanurzać biszkopty
Kuchnia DanusiCiasteczka amaretti to pyszny deser. Ciasteczka amaretti piecze się szybko, a do ich wypieku potrzeba jedynie zmielonych migdałów, cukru, białka i odrobinę likieru amaretto. Stąd też nazwa ciasteczek, amaretti. Ciastka są bardzo aromatyczne. Zapach migdałów roznosi się po całej kuchni. Lekko ciągnące w środku, chrupiące z wierzchu…po prostu boskie w smaku. Migdałowe ciasteczka to smaczne ciastka do kawy(...)wypieków na przykład migdałowego tortu . Ciasteczka amaretti Składniki: około 60 ciasteczek 180 g zmielonych migdałów lub migdałowej mąki 2 duże z dużych jajek 150 g cukru pudru 1 łyżka likieru amaretto odrobina soli Nastaw piekarnik na 180ºC na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC).Ubij pianę na sztywno z solą. Wymieszaj cukier puder ze zmielonymi migdałami lub migdałową mąką (migdały obrane
codojedzenia