likier - 5379 przepisów (strona:150/359)

Wegańskie lody - 2 smaki 164

zamrożone banany 1 dojrzałe awokado 1 szklanka domowego mleka kokosowego 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) ulubione dodatki np. 1 łyżka kakao, pokrojona na małe kawałki czekolada, likier miętowy etc. Banany obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do opakowania lub zamykanego woreczka i wkładamy do zamrażalnika na ok. 2-3 h lub całą noc. Jeśli zamrozicie je całą(...)Lody nie są bardzo słodkie, stąd dodatek cukru pudru. Śmiało możecie dosypać do nich łyżkę kakao czy dorzucić do nich np. pokruszoną czekoladę lub bezy, a także dodać kroplę likieru miętowego i stworzyć wyjątkową kompozycję smakową. Ogranicza Was tylko wyobraźnia. Lody przekładamy do pojemnika i mrozimy, przed podaniem wystawiamy na ok. 10 minut do temperatury pokojowej i ponownie blendujemy

Cooking Monster
Domowy wyrób - wódki, nalewki, miody, krupniki - recenzja książki 130

ładne zdjęcia sprawiają, iż chciałoby się przygotować każdy z trunków - bez wyjątków!   Podział: Nalewki - owocowe i ziołowe - lecznicze Wódki - gatunkowe przygotowywane na zestawach zaprawy, nalewki, wódki, wiśniówki - krupniki Likiery i kremy - likiery - kremy Miody pitne - inne napoje z zastosowaniem miodu Książka kończy się indeksem przepisów , dzięki któremu w bardzo łatwy sposób można odnaleźć to co nas interesuje.  Całość

Di gotuje
Singapore Sling 201

Singapurze. Jest to niezwykle orzeźwiający drink, który ochłodzi nas w upalne dni. Drink jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Składniki: 45 ml Ginu 15 ml Cointreau 15 ml likieru Bénédictine 15 ml Wiśniowej Brandy 300 ml soku ananasowego 300 ml soku pomarańczowego Sok z limonki Grenadyna Woda gazowana Plaster ananasa, wisienka (do dekoracji) Lód Sposób wykonania: Do shakera wypełnionego(...)lodem dodajemy gin, cointreau, likier Bénédictine, wiśniową brandy, sok ananasowy, sok pomarańczowy, odrobinę grenadyny, sok z limonki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Tak przygotowanego drinka przelewamy do ozdobnego kieliszka, którego wcześniej wypełniamy lodem. Drinka możemy dopełnić do smaku wodą gazowaną. Składniki ponownie mieszamy delikatnie łyżką barmańską. Gotowego drinka ozdabiamy plastrem ananasa oraz wisienką. Artykuł Singapore Sling pochodzi z serwisu

Drinkologia
Gumi-jagodowe ciacho kokosowe 167

Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 25 minut Wyjmujemy ciasto z piekarnika i pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Dodatki: 2 galaretki o smaku jagodowym mp. Winiary 150 g borówek lub jagód likier kokosowy np. domowej roboty do nasączenia ciasta - ok. 1/3 szklanki Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Borówki lub jagody myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Gdy ciasto będzie już wystudzone(...)równomiernie nasączamy je likierem kokosowym i odkładamy na bok. Krem jogurtowo-kokosowy: 400 g jogurtu greckiego 250 ml śmietany kremówki - 30% - z lodówki 170 g wiórek kokosowych 6 łyżek cukru pudru Do miski przekładamy jogurt grecki i wsypujemy do niego wiórki kokosowe, całość blendujemy na dość gładką masę (na ile pozwoli Wam blender). W osobnym naczyniu umieszczamy śmietankę oraz cukier

Cooking Monster
Lody tiramisu z ciasteczkami Amaretti 176

tiramisu? Pewnie wszyscy zachwycają się jego smakiem. Teraz spróbujcie sobie wyobrazić jak smakuje w wersji lodowej... Ummm, mniam. Smaczniejszych lodów nie jadłam. Chrupiące ciasteczka Ameretti, smak   likieru Amaretto, zapach wanilii i migdałów, pyszny czekoladowy sos....   I to wszystko zatopione w kilku gałach lodów podanych na talerzyku. Czego chcieć więcej?       Składniki: 5 żółtek(...)cukru 375 ml  mleka 625 ml  kremówki (30%) 1 laska wanilii 70 ml likieru Amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao 1 opakowanie ciasteczek Amaretti (250 g) 60 ml kremówki (30%) 609 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao do posypania      Wykonanie: W mikserze utarłam   żółtka na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo wsypywałam

Kuchnia u Krysi
Koniec wakacji i ....domowe limoncello 177

pozostawiłam Was  z przepisem na lody. Dzisiaj pogoda jest inna. Nawet się ochłodziło, dlatego witam Was przepisem na napój rozgrzewający. Przyda się na chłodne dni.... Limoncello jest włoskim likierem pochodzącym z Sorrento. Oryginalne nie ma sobie równych. Składa się na to wiele czynników. Przede wszystkim gatunek cytryn z jakich robi się prawdziwy likier limoncello. Ale temu, kto nie pił

Kuchnia u Krysi
DRINK, ŻAR TROPIKÓW 522

Żar tropików to pyszny, słodki i kolorowy drink. Wykonany z likieru, soku i rumu. Z pewnością ucieszy wyglądem i smakiem naszych gości.                                                                     SKŁADNIKI : 20 ml syropu(...)grenadiny  Victoria Cymes 50 ml likieru Blue Curacao  Victoria Cymes 50 ml rumu 300 ml soku pomarańczowego ( może być z cząstkami owocu ) kostki lodu  mięta do dekoracji

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa wiśniowa 168

wiśniową . Taka schłodzona zupa owocowa idealnie nadaje się do jedzenia w upalny dzień. Składniki : 500g wiśni (lub czereśni) 300ml wody 50g cukru (lub mniej jeśli owoce są słodkie) 100ml likieru wiśniowego (opcjonalnie) 2 łyżki mąki kukurydzianej śmietana, mięta do przybrania Przygotowanie : Wiśnie wydrylować, wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować. Gotować przez około 10 minut, lub do czasu aż owoce(...)zaczną się rozpadać. Dodać cukier i likier (jeśli używacie), zamieszać i gotować na małym ogniu prze kolejne kilkanaście minut. Cukru można dodać mniej, szczególnie jeśli używacie czereśni, które są słodsze niż wiśnie, potem ewentualnie dosładzać do smaku. Zupę nieco przestudzić, zmiksować, ponownie postawić na palniku i powolutku gotować, dodać mąkę ziemniaczana rozrobioną w 2 łyżkach wody. Chwilę gotować, aż zupa

Codzienne Gotowanie
Ciasto malinowe z polewą adwokatową 576

250g kwaśnej śmietany 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16g 3-4 łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) Polewa: 3 łyżeczki żelatyny – 7g 250ml likieru adwokat 150ml śmietany, może być kremówka lub kwaśna Dodatkowo: świeże maliny do dekoracji     Ciasto: 1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Masło utrzeć(...)woda ją zakryła i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała. Następnie dodać około 1/4 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. 12. Do miski wlać śmietanę, dodać likier i wlać żelatynę, wymieszać. Polewę wylać na wierzch ciasta i blaszkę wstawić z powrotem do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto podawać pokrojone na prostokąty i ozdobione malinami. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Tarta kawowa z likierem i malinami 142

Proste i szybie, ale nie takie zwyczajne Składniki 350 g serka naturalnego 1/2 szklanki likieru śmietankowego ciasteczka amaretti lub biszkopty 2 czubate łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki … Czytaj dalej Tarta kawowa z likierem i malinami

czarrna od kuchni
Mus czekoladowy z likierem i kryształkami soli 95

się polubiły, potem zaprzyjaźniły. Jak to się mówi: swój swego wszędzie wyczuje. Obie mają ciekawe, momentami trudne, zwariowane życiorysy. Los tak chciał, że obecnie […] Artykuł Mus czekoladowy z likierem i kryształkami soli pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Malinowy Obłoczek 54866

łyżki kakao, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa: 2 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe, 2 łyżki cukru, 200g masła, 2 łyżki cukru pudru, 50 ml likieru advocat, Dodatkowo: 500g malin, 3 opakowania galaretki malinowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję olej(...)Masę wlewam do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram razem z cukrem pudrem. Stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu wlewam likier advocat. Ucieram. Masę wykładam na ciemny biszkopt. Wyrównuję. 3. Galaretki malinowe rozpuszczam w 750ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Maliny układam na cieście. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Cytrynowe ciasto kukurydziane. 220

tego w pośpiechu przed wyjściem na lotnisko (udało się i nawet kwiatki zdążyliśmy kupić ;)), ale z pewnością wkrótce to powtórzę. Koniecznie. I następnym razem spróbuję użyć włoskiego likieru limoncello do nasączenia ciasta. W ogóle myślę, że wprowadzenie do wnętrza dużej ilości kwaskowatego płynu jest sprawą kluczową. PS Marzena ma rację : Maćkowi nie drgnęło serce do samego końca piłkarskich mistrzostw(...)Piec 40 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i ponakłuwać dosyć gęsto patyczkiem. Polać syropem przygotowanym z soku cytrynowego i cukru pudru zagotowanych w małym rondelku. Zamiast syropu można użyć likieru limoncello (wersja dla dorosłych). Pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia

zadanie-gotowanie
Cynamon, goździki, kolendra, imbir, gałka muszkatołowa i kardamon 151

takimi przyprawami, jak: goździki, kardamon, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, cynamon czy liście laurowe. Jego charakterystyczny zapach powstaje za sprawą olejku eterycznego, którego właściwości wykorzystywane są w przemyśle alkoholowym (likiery) i perfumiarskim.  Mielony będzie idealnym dodatkiem do sosów czy zup – na przykład jesienno-zimowej zupy z dyni. Jest również doskonałym dodatkiem do ciastek lub deserów (np. pieczonych jabłek(...)małych ilościach. Można go dodawać zarówno do mięsa, ryb, gulaszów czy pasztetów jak i do dań na słodko. Stosuje się go także do wyrobu nalewek, wódek i likierów. Jest jednym ze składników curry.  Kardamon prócz szerokiego zastosowania w kuchni, ma właściwości lecznicze znane od czasów starożytnych. W indyjskiej ajurwedzie stosuje się go jako środek na problemy trawienne, brak apetytu

Zasmakuj Kuchni
ROLADA TIRAMISU 771

Rolada tiramisu to świetna wersja deseru który wszyscy znają. Biszkopty nasączone kawą i likierem rumowym z czekoladą  Victoria Cymes , Ekspresowe ciasto w formie rolady jest bardzo łatwe do przygotowania a smakuje przepysznie. Polecam(...)PRZYGOTOWANIE :  Kawę zaparzamy, studzimy i mieszamy z likierem rumowym. Formę keksową półokrągłą wykładamy folią aluminiową. Biszkopty maczamy w kawie, ( czynność tą wykonujemy szybko aby ciastka za bardzo nie nasiąkły ) i rozkładamy je równomiernie w formie. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, robotem na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone i ciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Masę dzielimy

Kulinarne Fantazje Marioli