likier - 5379 przepisów (strona:146/359)

PIJANA W-Z Z LUSTRZANĄ POLEWĄ 215

mąka pszenna 3/4 szkl.  kakao 3 łyżki proszek do pieczenia 2 łyżeczki olej 1 łyżka Poncz: woda przegotowana 1/2 szkl.  koktajl alkoholowy 18% o smaku kawy lub likier 3 łyżki  Krem: śmietana kremówka 36% 400 g.  cukier puder 1 łyżka koktajl alkoholowy 18% o smaku kawy lub likier 3 łyżki  żelatyna 2 łyżeczki  woda

Kuchnia Paulettes
Likier czekoladowy. 122

ciągle mieszając, wlewaj rozpuszczoną czekoladę , a następnie cienkim strumieniem, powoli wlewaj spirytus. W trakcie wlewania alkoholu należy całość dość szybko mieszać, aby składniki dokładnie połączyły się ze sobą. Gdy likier jest już gotowy rozlej go do czystych butelek. Do każdej butelki wrzuć kawałek laski wanilii. Następnie butelki zakorkuj i odstaw w chłodne miejsce na kilka dni. Po tym czasie likier

Przepisy i porady kulinarne
Legnickie bomby piernikowe 171

Wszystko miksujemy do momentu, aż powstanie nam kleiste ciasto piernikowe. Składniki farsz: 200 g masy marcepanowej 3 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżki dżemu lub konfitury z pomarańczy 2 łyżki likieru pomarańczowego (może być sok pomarańczowy, u mnie sok) 130 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 30 g kandyzowanego imbiru (niekoniecznie, ja nie dałam) Dodatkowo: 200 g gorzkiej czekolady bakalie Masę marcepanową ścieramy(...)tarce o grubych oczkach, dodajemy do niej dżem, kandyzowaną skórkę pomarańczową, likier lub sok z pomarańczy, dżem i migdały. Mieszamy widelcem.  Wykonanie: Przygotować formę do muffinów, do niej rozłożyć papilotki. Do każdej papilotki nakładamy kopiastą łyżkę ciasta piernikowego. Do kubka nalewamy trochę wody, moczymy w niej łyżeczkę i nawilżoną w środku nałożonego wcześniej ciasta robimy wgłębienie i nakładamy

kruche babeczki
Szafranowe love – ciasto z szafranem 244

szafranu 225 g cukru 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Szafranowa pomada 75 g masła lub kokosowego oleju 1 łyżka śmietanki 2 łyżki kokosowego likieru 0,5 g szafranu 350 ml cukru pudru Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC).Rozpuść masło lub kokosowy olej. Dodaj mleko. Mieszanka powinna być lekko ciepła. Teraz dodaj szafran(...)piecz ciasto przez 20-30 minut w zależności od temperatury i rodzaju piekarnika. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Przygotuj pomadę. Rozpuść masło lub kokosowy olej. Dodaj śmietankę, likier i szafran. Wymieszaj z cukrem pudrem. Tak przygotowaną pomadą posmaruj wierzch ciasta. Na koniec posyp kokosowymi wiórkami. Pokrój na kawałki. The post Szafranowe love – ciasto z szafranem appeared first

codojedzenia
Sernik z malinami 106

jest piękny, to jeszcze pyszny! Właściwie to powinien się nazywać niebiański! Składniki: Spód • 3 paczki herbatników kakaowych np. Petit • 4 łyżki masła • 1 łyżka likieru Malibu Sernik • 500 g sera białego mielonego • 500 g sera mascarpone • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1,5 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 5 jajek • 1/3 szklanki śmietanki 30% Maliny • 1 szklanka malin(...)łyżki cukru Wykonanie: • Maliny zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Do miąższu bez pestek dodać cukier i dokładnie wymieszać. • Herbatniki pokruszyć, zmiksować z rozpuszczonym masłem, dodać likier. • Masa herbatnikowa ma mieć konsystencję mokrej kruszonki. Należy dodać trochę masła, jeśli jest za sucha. • Okrągłą tortownicę 26 cm średnicy wysmarować masłem, wyłożyć na dno papier do pieczenia

To co kocham
Likier Czekoladnica 96

Czekoladnica to niekwestionowany hit sezonu! Ten likier musiałam chować sama przed sobą… no i nie udało się, zniknął w oka mgnieniu, bo za dużo było chętnych. Mocno czekoladowy, aksamitny i bardzo gęsty… z koleżanką jadłyśmy go łyżeczką, aby nie stracić ani kropelki. Idealny polepszacz nastroju i rozweselacz, po którym(...)gorącą wodą i rozpuścić. • Dodać czekoladę do alkoholu. • Zlać do słoja, karafki lub butelek i odczekać 3 dni. Dobrze, aby naczynie miało szeroką szyjkę bo likier jest dość gęsty. Bardzo trudno wytrzymać te 3 dni! {jcomments

To co kocham
Likier jajeczny Adwokat 135

likier jajeczny znany jest pod wieloma nazwami, a najpopularniejsze to Ajerkoniak i Adwokat. Nazwa ajerkoniak powstała z połączenia dwóch słów – niemieckiego Eier czyli jajka i francuskiego cognac czyli koniak. Jest to też odpowiednik adwokata wywodzocego się z Holandii z 1876 roku, który był ulubionym napojem prawników. Podobno raczyli się(...)trakcie długich sądowych oracji kojąc zachrypnięte gardła. Receptura rozprzestrzeniła się po całym świecie i powstały liczne odmiany likieru jajecznego. W USA popularny jest eggnog , w Meksyku rompoge , w Wenezuelii ponche crema, przysmak z Puerto Rico to coquito, a Niemcy mają eierpunsch . Przepis po przeróbkach pochodzi ze Złotej Księgi Nalewek. Składniki: • 12 żółtek

To co kocham
Tufle kokosowe ( rafaello ) 276

serka mascarpone 5 łyżek mleka w proszku 70 g wiórek kokosowych + 50 g do obtaczania trufli 25 g chrupkich płatków jaglanych lub pokruszonych suchych wafli 50 ml likieru kokosowego lub waniliowego ( nie koniecznie ) Wykonanie: Czekoladę pokroić w drobne kawałki. W rondlu podgrzać śmietankę, do gorącej śmietanki dodać czekoladę - zamieszać, do rozpuszczenia. Rozpuszczoną czekoladę odstawić do lekkiego schłodzenia. Serek mascarpone zmiksować(...)lekkich obrotach miksera, ze schłodzoną czekoladą. Dodać mleko w proszku, rozkruszone płatki jaglane lub wafle oraz wiórki kokosowe i opcjonalnie likier. Całość dokładnie zmiksować. Tak powstałą masę schłodzić w lodówce przez min. 30 minut. Ze schłodzonej masy formować kulki. Każdą kulkę obtaczać w wiórkach kokosowych i umieszczać w mini papilotce do pralin. Gotowe trufle schłodzić w lodówce. Smacznego

kolorowotorcikowo
Likier kakaowy. 105

wykonania :    K akao wymieszaj z mlekiem ( dodaj laskę wanilii ), zagotuj, odstaw do wystygnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym ( cukier waniliowy możesz zastąpić 1/2 laski wanilii, likier będzie bardziej aromatyczny ) na puszystą masę. Gdy masa jest już puszysta, a cukier się rozpuścił dodaj stopniowo kakao z mlekiem ciągle mieszając. Następnie powoli wlewaj spirytus i dalej energicznie ucieraj(...)masę , aby składniki się dokładnie połączyły ze sobą. Gotowy likier rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Odstaw na 2-3 dni w chłodne miejsce. Teraz możesz go już pić. Nie przechowuj go zbyt długo.                        Pozdrawiam gorąco

Przepisy i porady kulinarne
Kruche ciasto z mango i malinami 250

kruchego białego, tutaj przepis 250 g kruchego kakaowego 500 g mango 200 g malin 3 łyżki cukru 2 łyżeczki ziemniaczanej mąki 50 ml likieru malibu 2 łyżki soku z cytryny 50 g białej czekolady 2 łyżki śmietanki 3 łyżki kokosowych wiórków Wsyp mango do małego garnka. Jeśli używasz świeże mango, pokrój w dużą kostkę. Dodaj cukier, likier

codojedzenia
Udka kacze w glazurze pomarańczowej / Orange glazed duck legs 179

English Udka kacze w glazurze pomarańczowej (2 porcje) Składniki na kaczkę: 2 kacze udka 1 łyżka miodu 50g kandyzowanej pomarańczy w syropie (drobno posiekanej) lub dżemu pomarańczowego 1 łyżka likieru pomarańczowego 1 łyżka soku pomarańczowego sól i pieprz zmielona czarnuszka Składniki na kaszę: 1/2 szklanki prażonej kaszy gryczanej, ugotowanej zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 100 g boczniaków, pokrojonych w plasterki(...)minut, odwracając udka na drugą stronę w połowie pieczenia. 3. Około pół godziny przed końcem pieczenia kaczki przygotuj sos. Do małego rondelka włóż miód, pomarańczę z syropem (lub dżem), likier i sok pomarańczowy i podgrzewaj na średnim ogniu aż całość będzie miała konsystencję syropu. Jeżeli będzie zbyt gęsty dodaj więcej soku z pomarańczy. 4. W międzyczasie przygotuj kaszę z warzywami

karmelowy
Ciasteczka orzeszki 203

Jest z nimi trochę zabawy ale naprawdę warto je przygotować. Masa orzechowa: 25 dag mielonych orzechów włoskich 25 dag cukru pudru 3 żółtka 20 dag masła można dodać kieliszek likieru orzechowego lub amaretto kakao do koloru lub dodać nutelli Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem, dodawać kolejno po jednym żółtku, następnie dodać orzechy , likier i kakao. Ciastka napełnić masą, złożyć

W garach u Gosi