soli Bita śmietana 1 opakowanie (400 ml) mocno schłodzonej śmietany o zawartości tłuszczu 30% lub więcej opcjonalnie 1 łyżeczka cukru pudru lub syropu klonowego lub miodu opcjonalnie 1 łyżka likieru amaretto Uwaga: Bitą śmietanę można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 8 godzin. Jeśli chcecie zjeść torciki np. następnego dnia, to warto dodać do ubijanej śmietany łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej(...)minuty na najniższych obrotach miksera, a następnie zwiększyć obroty do maksymalnych. Kiedy śmietana zacznie zmieniać konsystencję i zrobi się gęsta, dodać cukier puder lub syrop klonowy i ewentualnie likier amaretto. Ubijać do czasu, aż śmietana nabierze sztywności (w zależności od mocy miksera może to zająć od pięciu do kilkunastu minut). Im wyższa zawartość tłuszczu, tym krótszy czas ubijania
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabardzo szybko, a ich wykonanie jest dziecinne proste. -Znasz te z lemon curd?-zapytała No jak mam znać jak nawet nie wiem co to ten lemon curd. -To likier jakiś, tak?- wypaliłam I tak od słowa do słowa okazało się że ten lemon curd to nie żaden likier a popularny w UK deser, który jest bazą do deserów- lodów, kremów
Arbuziakiporcje pieczone śliwki, 1o połówek na 1 porcję 300 ml śmietanki, 36% 200 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru lub wedle smaku 20 małych bezików 2 łyżki kokosowego likieru 2 łyżki koksowych chipsów do posypania, opcjonalnie Ubij śmietankę na półpłynnie. Dodaj macarpone i ubijaj dalej aż śmietana zacznie gęstnieć. Na koniec wsyp cukier puder i zmiksuj raz. Jeśli lubisz możesz(...)dodać kokosowy likier. Ja to zrobiłam. Napełnij pucharki śmietaną, śliwkami i bezikami aranżując je na przemian. Posyp kokosowymi chipsami i gotowe. Smacznego! Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Eton mess z pieczonymi śliwkami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniapszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g wiórków kokosowych 200 g jogurtu naturalnego około 600 g śliwek Lukier kokosowy: 7 kopiastych łyżek cukru pudru 4-5 łyżek likieru kokosowego Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać z wiórkami kokosu. Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodawać(...)wciskając bokiem w ciasto lub skórką do dołu. Piec w piekarniku nagrzanym na 175 stopni z termoobiegiem około 45 minut. Po wyjęciu ciasto ostudzić. Lukier kokosowy: Do likieru wsypywać po łyżce cukru i ucierać na gładko. Lukrem polać ciasto. Inspiracja klik
Ala piecze i gotujezmielonego 4 jajka duże 160 g margaryny do pieczenia (masła) 130 g miałkiego cukru 3 łyżki ciemnego kakao typu holenderskiego skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki domowego likieru pomarańczowego 80 g mąki ziemniaczanej Cząstki pomarańczy do podania Wykonanie: 1. Ser mielimy a następnie łączymy z ricottą . Margarynę ucieramy z cukrem i startą skórką pomarańczową oraz likierem
vaniliowoczekoladowalemonade slush - świeży sok z cytryny i limonki, wiśnie maraschino, cukier, syrop grenadine, syrop z agawy. Blackberry Long Island tea - w ódka premium, rum premium biały, gin premium, likier Chambord, likier Triple Sec, owoce jeżyny, świeży sok z limonki i cytryny, świeża cytryna, 7 Up. Strawberry rum smash - Rum premium biały, świeża mięta i cytryna, świeże truskawki
Kulinarne przygody Gatitypoczuć świąteczny klimat Składniki: 200ml mocnej kawy 150g pierników (u mnie katarzynki bez polewy) 4 łyżki cukru (najlepiej pudru) 250g sera mascarpone 2 żółtka i 1 białko łyżka likieru lub syropu amaretto kakao i cynamon do oprószenia Wykonanie: Zaparzyć mocną kawę (np. z kafetierki). Jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić na parze z dodatkiem dwóch(...)łyżek cukru. Masa stanie się jasna i puszysta. Zestawić z ognia i ubijać, aż masa ostygnie. Potem dodać likier i nadal ubijać. Powoli dodawać do masy mascarpone i kontynuować miksowanie. W drugiem naczyniu ubić białko z dodatkiem dwóch łyżek cukru (masa musi stać się błyszcząca i sztywna). Dodać ubite białko do kremu serowego - delikatnie wmieszać łyżką do połączenia. Połowę pierników
Mania Wypiekaniazostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 170 g zmielonych migdałów 150 g cukru pudru 2 białka 15 ml likieru amaretto Migdały wymieszać z przesianym cukrem pudrem, odłożyć. Białka ubić na sztywno, do masy delikatnie wmieszać zmielone migały i cukier puder. Dodać likier, wymieszać. Blachę do ciasteczek natłuścić. Masę migdałową przełożyć
Domowa cukiernia Ewychoćby na zamówienie. Makarony, sałatki, calzone i inne specjały. Desery też mają smakowite. Wszyscy znamy tiramisu na wszelkie możliwe sposoby, panna cottę czy creme brulee. Crostata, kremy z dodatkiem likieru limoncello, panforte, amaretti... mogłabym wymieniać tak do końca świata i jeszcze jeden dzień dłużej. Polska ciastem stoi (i mocnym alkoholem), Włochy uzupełniają deserami (i słodkimi likierami
W kuchni Karmel-itkiminut, temp. 170 stopni C. Biszkopt studzimy całkowicie na kratce. MASA CZEKOLADOWA: - 300 ml śmietany kremówki - 2 łyżeczki żelatyny w proszku - 150 g gorzkiej czekolady - 100 ml likieru czekoladowego Biszkopt nasącz likierem czekoladowym. Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej bądź w mikrofali. Przestudź. Dodawaj małym strumieniem do bitej śmietany ciągle mieszając. Żelatynę rozpuść
SMYKWKUCHNImleka 6 żółtek 100 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej ziarenka z 1 laski wanilii ( lub 1 opakowanie cukru wanilinowego ) opcjonalnie - 20 ml likieru, np. advocaatu Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 20 g masła Wykonanie: Ciasto parzone : W niedużym garnku ( najlepiej z grubym dnem ) umieścić wodę i masło. Podgrzewać do rozpuszczenia się masła(...)Zestawić z ognia i wlać pastę z żółtek. Dobrze wymieszać. Postawić z powrotem na palnik i mieszając rózgą kuchenną zagotować. Pogotować przez kilka sekund. Zdjąć z palnika i wmieszać likier ( jeśli używacie ). Budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. Polewa czekoladowa : W małym rondelku rozpuścić masło, dodać posiekaną czekoladę
Opowieści z piekarnikaczekolady mlecznej wówczas mniej cukru, można nawet całkiem pominąć ) 5 łyżek wody 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ( w granulkach lub w proszku ) 250 ml śmietany kremówki 36 % Nasączenie: 50 ml likieru kawowego ( lub świeżo zaparzonej kawy ) 50 ml wody Dodatkowo: 2 - 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru opcjonalnie - odrobina barwnika spożywczego(...)białych smug. Gotowy krem wstawić do lodówki do lekkiego stężenia ( u mnie trwało to około 5 minut, krem szybko tężał ). Złożenie tortu: Dolny blat czekoladowego ciasta nasączyć połową mieszanki likieru i wody. Następnie posmarować dżemem porzeczkowym ( bardzo sztywny dżem rozmieszać w miseczce do uzyskania bardziej smarownej konsystencji ). Wyłożyć około 2/3 kremu czekoladowego, wyrównać. Przykryć drugą częścią ciasta. Nasączyć pozostałym ponczem
Opowieści z piekarnikaSernik dla prawdziwych amatorów likieru jajecznego, zwanego inaczej ajerkoniakiem, tudzież advocaatem. Ja się do takowych zaliczam ;). Sernik jest wilgotny, kremowy, z wyraźnym posmakiem ajerkoniaku i...z wyraźnie wyczuwalnymi procentami ;). W każdym razie ja czułam je dość intensywnie. W oryginalnym przepisie było jak na mój gust zbyt dużo cukru ( należy pamiętać, że ajerkoniak jest bardzo słodki ), dlatego dość znacznie zmniejszyłam jego(...)masła, roztopionego Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego 5 jajek 150 g cukru pudru 300 g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej 300 ml likieru jajecznego ( ajerkoniaku, advocaatu ) Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 1 łyżka masła 3 łyżki mleka Wykonanie: Spód: Herbatniki zmielić w blenderze na piasek lub pokruszyć, np. za pomocą wałka
Opowieści z piekarnikatwarogu półtłustego lub tłustego lub dobrej jakości sera z wiaderka 230 g cukru pudru 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 ml mleka kokosowego 100 ml likieru kokosowego ( można zastąpić mlekiem kokosowym ) 60 g wiórków kokosowych 30 g żelatyny ( 7,5 łyżeczki ) około 8 łyżek zimnej wody Żelka malinowa: 500 g mrożonych malin ( w sezonie oczywiście można użyć świeżych(...)mielić ). Żelatynę umieścić w małym garnuszku i zalać zimną wodą, tylko do jej pokrycia. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Do zmielonego twarogu dodać cukier puder, mleko kokosowe, likier i wiórki, zmiksować. Garnuszek z żelatyną postawić na palniku i podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Nie należy dopuścić do jej zagotowania, straci wówczas swoje właściwości żelujące
Opowieści z piekarnikajajka 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cytrynowy krem z mascarpone ( nadzienie ): 250 g serka mascarpone, schłodzonego około 170 g lemon curd, schłodzonego Nasączenie: 3 łyżki likieru cytrynowego Limoncello + 3 łyżki wody ( zamiast likieru może być sok z cytryny ) Wykonanie: Krem cytrynowy - lemon curd: Jajka i żółtka roztrzepać w garnuszku rózgą kuchenną. Dodać sok , skórkę
Opowieści z piekarnika