likier - 5379 przepisów (strona:137/359)

Eton mess z pieczonymi śliwkami 169

porcje pieczone śliwki, 1o połówek na 1 porcję 300 ml śmietanki, 36% 200 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru lub wedle smaku 20 małych bezików 2 łyżki kokosowego likieru 2 łyżki koksowych chipsów do posypania, opcjonalnie Ubij śmietankę na półpłynnie. Dodaj macarpone i ubijaj dalej aż śmietana zacznie gęstnieć. Na koniec wsyp cukier puder i zmiksuj raz. Jeśli lubisz możesz(...)dodać kokosowy likier. Ja to zrobiłam. Napełnij pucharki śmietaną, śliwkami i bezikami aranżując je na przemian. Posyp kokosowymi chipsami i gotowe. Smacznego! Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Eton mess z pieczonymi śliwkami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Ciasto kokosowo jogurtowe ze śliwkami 149

pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g wiórków kokosowych 200 g jogurtu naturalnego około 600 g śliwek  Lukier kokosowy: 7 kopiastych łyżek cukru pudru 4-5 łyżek likieru kokosowego Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać z wiórkami kokosu. Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Dodawać(...)wciskając bokiem w ciasto lub skórką do dołu. Piec w piekarniku nagrzanym na 175 stopni z termoobiegiem około 45 minut.  Po wyjęciu ciasto ostudzić. Lukier kokosowy:  Do likieru wsypywać po łyżce cukru i ucierać na gładko. Lukrem polać ciasto.  Inspiracja klik

Ala piecze i gotuje
Sernik czekoladowy ricotta aromatyzowany pomarańczą 150

zmielonego 4 jajka duże 160 g margaryny do pieczenia (masła) 130 g miałkiego cukru 3 łyżki ciemnego kakao typu holenderskiego  skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki domowego likieru pomarańczowego 80 g mąki ziemniaczanej Cząstki pomarańczy do podania Wykonanie:  1. Ser mielimy a następnie łączymy z ricottą . Margarynę ucieramy z cukrem i startą skórką pomarańczową oraz likierem

vaniliowoczekoladowa
Degustacja w TGI Fridays w Warszawie 144

lemonade slush -  świeży sok z cytryny i limonki, wiśnie maraschino, cukier, syrop grenadine, syrop z agawy. Blackberry Long Island tea - w ódka premium, rum premium biały, gin premium, likier Chambord, likier Triple Sec, owoce jeżyny, świeży sok z limonki i cytryny, świeża cytryna, 7 Up. Strawberry rum smash -  Rum premium biały, świeża mięta i cytryna, świeże truskawki

Kulinarne przygody Gatity
Piernikowe tiramisu 152

poczuć świąteczny klimat Składniki: 200ml mocnej kawy  150g pierników (u mnie katarzynki bez polewy) 4 łyżki cukru (najlepiej pudru) 250g sera mascarpone 2 żółtka i 1 białko łyżka likieru lub syropu amaretto kakao i cynamon do oprószenia Wykonanie: Zaparzyć mocną kawę (np. z kafetierki). Jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić na parze z dodatkiem dwóch(...)łyżek cukru. Masa stanie się jasna i puszysta. Zestawić z ognia i ubijać, aż masa ostygnie. Potem dodać likier i nadal ubijać. Powoli dodawać do masy mascarpone i kontynuować miksowanie. W drugiem naczyniu ubić białko z dodatkiem dwóch łyżek cukru (masa musi stać się błyszcząca i sztywna). Dodać ubite białko do kremu serowego - delikatnie wmieszać łyżką do połączenia. Połowę pierników

Mania Wypiekania
Ciasteczka amaretti 188

zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :)  Składniki: 170 g zmielonych migdałów 150 g cukru pudru 2 białka 15 ml likieru amaretto Migdały wymieszać z przesianym cukrem pudrem, odłożyć. Białka ubić na sztywno, do masy delikatnie wmieszać zmielone migały i cukier puder. Dodać likier, wymieszać. Blachę do ciasteczek natłuścić. Masę migdałową przełożyć

Domowa cukiernia Ewy
CZEKOLADOWE ZABAGLIONE ZE ŚLIWOWICĄ 136

choćby na zamówienie. Makarony, sałatki, calzone i inne specjały. Desery też mają smakowite. Wszyscy znamy tiramisu na wszelkie możliwe sposoby, panna cottę czy creme brulee. Crostata, kremy z dodatkiem likieru limoncello, panforte, amaretti... mogłabym wymieniać tak do końca świata i jeszcze jeden dzień dłużej.    Polska ciastem stoi (i mocnym alkoholem), Włochy uzupełniają deserami (i słodkimi likierami

W kuchni Karmel-itki
PIERNIKOWY TORCIK CZEKOLADOWY 146

minut, temp. 170 stopni C. Biszkopt studzimy całkowicie na kratce. MASA CZEKOLADOWA: - 300 ml śmietany kremówki - 2 łyżeczki żelatyny w proszku - 150 g gorzkiej czekolady - 100 ml likieru czekoladowego Biszkopt nasącz likierem czekoladowym. Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej bądź w mikrofali. Przestudź. Dodawaj małym strumieniem do bitej śmietany ciągle mieszając. Żelatynę rozpuść

SMYKWKUCHNI
Eklerki 161

mleka 6 żółtek 100 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej ziarenka z 1 laski wanilii ( lub 1 opakowanie cukru wanilinowego ) opcjonalnie - 20 ml likieru, np. advocaatu Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 20 g masła Wykonanie: Ciasto parzone : W niedużym garnku ( najlepiej z grubym dnem ) umieścić wodę i masło. Podgrzewać do rozpuszczenia się masła(...)Zestawić z ognia i wlać pastę z żółtek. Dobrze wymieszać. Postawić z powrotem na palnik i mieszając rózgą kuchenną zagotować. Pogotować przez kilka sekund. Zdjąć z palnika i wmieszać likier ( jeśli używacie ). Budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.  Polewa czekoladowa : W małym rondelku rozpuścić masło, dodać posiekaną czekoladę

Opowieści z piekarnika
Torcik czekoladowy ( walentynkowy ) 148

czekolady mlecznej wówczas mniej cukru, można nawet całkiem pominąć ) 5 łyżek wody 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ( w granulkach lub w proszku ) 250 ml śmietany kremówki 36 % Nasączenie: 50 ml likieru kawowego ( lub świeżo zaparzonej kawy ) 50 ml wody Dodatkowo: 2 - 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 250 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżeczki cukru pudru opcjonalnie  - odrobina barwnika spożywczego(...)białych smug. Gotowy krem wstawić do lodówki do lekkiego stężenia ( u mnie trwało to około 5 minut, krem szybko tężał ). Złożenie tortu: Dolny blat czekoladowego ciasta nasączyć połową mieszanki likieru i wody. Następnie posmarować dżemem porzeczkowym ( bardzo sztywny dżem rozmieszać w miseczce do uzyskania bardziej smarownej konsystencji ). Wyłożyć około 2/3 kremu czekoladowego, wyrównać. Przykryć drugą częścią ciasta. Nasączyć pozostałym ponczem

Opowieści z piekarnika
Sernik z ajerkoniakiem 175

Sernik dla prawdziwych amatorów likieru jajecznego, zwanego inaczej ajerkoniakiem, tudzież advocaatem. Ja się do takowych zaliczam ;). Sernik jest wilgotny, kremowy, z wyraźnym posmakiem ajerkoniaku i...z wyraźnie wyczuwalnymi procentami ;). W każdym razie ja czułam je dość intensywnie. W oryginalnym przepisie było jak na mój gust zbyt dużo cukru ( należy pamiętać, że ajerkoniak jest bardzo słodki ), dlatego dość znacznie zmniejszyłam jego(...)masła, roztopionego Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego 5 jajek 150 g cukru pudru 300 g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki mąki pszennej 300 ml likieru jajecznego ( ajerkoniaku, advocaatu ) Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej 1 łyżka masła 3 łyżki mleka Wykonanie: Spód: Herbatniki zmielić w blenderze na piasek lub pokruszyć, np. za pomocą wałka

Opowieści z piekarnika
Kokosowy sernik na zimno z malinową żelką 182

twarogu półtłustego lub tłustego lub dobrej jakości sera z wiaderka 230 g cukru pudru 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 250 ml mleka kokosowego 100 ml likieru kokosowego ( można zastąpić mlekiem kokosowym ) 60 g wiórków kokosowych 30 g żelatyny ( 7,5 łyżeczki ) około 8 łyżek zimnej wody Żelka malinowa: 500 g mrożonych malin ( w sezonie oczywiście można użyć świeżych(...)mielić ).  Żelatynę umieścić w małym garnuszku i zalać zimną wodą, tylko do jej pokrycia. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Do zmielonego twarogu dodać cukier puder, mleko kokosowe, likier i wiórki, zmiksować.  Garnuszek z żelatyną postawić na palniku i podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Nie należy dopuścić do jej zagotowania, straci wówczas swoje właściwości żelujące

Opowieści z piekarnika
Rolada cytrynowa 161

jajka 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cytrynowy krem z mascarpone ( nadzienie ): 250 g serka mascarpone, schłodzonego  około 170 g lemon curd, schłodzonego Nasączenie: 3 łyżki likieru cytrynowego Limoncello + 3 łyżki wody ( zamiast likieru może być sok z cytryny ) Wykonanie: Krem cytrynowy - lemon curd: Jajka i  żółtka roztrzepać w garnuszku rózgą kuchenną. Dodać sok , skórkę

Opowieści z piekarnika
Ciasto kokosowo - cytrynowe 174

serka mascarpone, schłodzonego 400 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej około 5 łyżek cukru pudru ( lub więcej/mniej - do smaku )  8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) 2 łyżki likieru kokosowego - opcjonalnie Ponadto: około 200 g herbatników maślanych wiórki kokosowe do posypania ciasta Wykonanie: Kruche ciasto: Do miski lub na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać ją z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym(...)wierzchu wodę kokosową ( nie będzie potrzebna w przepisie ) i wyjąć pozostałą gęstą śmietankę ( otrzymamy około 300 g śmietanki kokosowej ). Śmietankę umieścić w naczyniu, dodać serek mascarpone, cukier puder oraz likier kokosowy i zmiksować  do połączenia. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, do jej pokrycia, odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę podgrzać mieszając

Opowieści z piekarnika
Serowo - kawowy torcik z malinami 186

schłodzonej około 5 łyżek cukru pudru, np. Cukier puder Królewski , lub więcej/mniej, w zależności od upodobań 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej + 100 ml gorącej, przegotowanej wody 2 łyżki likieru kawowego 26 g żelatyny ( 6,5 łyżeczki ) 250 g malin Dekoracja: wiórki czekoladowe maliny cukier puder, np. Cukier puder Królewski Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 21 - 22 cm: spód wyłożyć papierem(...)dokładnego rozpuszczenia ( można również rozpuścić w kuchence mikrofalowej ). Nie dopuścić do zagotowania żelatyny, straci ona wówczas swoje właściwości żelujące. Przestudzić. Do większego naczynia wlać wystudzony napar kawowy, wymieszać z likierem. Dodać przestudzoną, płynną żelatynę i wymieszać. Dodać serek homogenizowany oraz cukier puder i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną. Dodać ubitą śmietankę w 3 turach, mieszając rózgą kuchenną. Należy robić

Opowieści z piekarnika