likier - 5379 przepisów (strona:138/359)

Cykl wielkanocny: Mazurek amaretto (Crostata con crema agli amaretti) 164

Krem amaretto 250 ml mleka 50 g cukru 50 g ciasteczek amaretti 25 g m ą ki pszennej   20 g masła  3 żółtka 1 łyżka likieru amaretto Dekoracja ciasteczka amaretti płatki migdałowe  **** INGREDIENTI Crostata 100 g di amaretti 150 g di farina 00 50 g di burr0 50 g di zucchero 2 uova un pizzico(...)minuti. W międzyczasie przygotowujemy krem amaretto. Zagotowujemy mleko. Żółtka ubijamy z cukrem na puszyst ą  masę. Dodajemy przesian ą  m ą k ę  oraz 1 łyżkę likieru. Stopniowo wlewamy gorące mleko. Mas ę  przelewamy do garnuszka i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Krem ciągle mieszamy, najlepiej trzepaczk ą  i gotujemy

La grande e la piccola cuoca
Różowe lody z czerwonych pomarańczy. I wiosna 168

lodów) 350 ml soku z czerwonych pomarańczy (7-8 owoców) 125 g cukru 125 g malin 400 ml śmietany kremówki (38%) 150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki likieru Cointreau 1 łyżeczka różowego pieprzu 100 ml soku z pomarańczy podgrzać z cukrem, aż się rozpuści. Ostudzić.  Maliny przetrzeć przez sitko. Do soku z cukrem dodać pozostały sok, przetarte maliny(...)kremówkę, mleko skondensowane, likier i zmielony lub roztarty w moździerzu pieprz. Wymieszać, schłodzić do temperatury lodówkowej. Przelać masę do maszyny do lodów, postępując zgodnie z instrukcją. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć do pudełka, zamrozić. Smacznego! Teraz pozostaje tylko mieć nadzieję, że w weekend pogoda dopisze. Bo powoli zaczynamy snuć ogrodowe plany

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowy biszkopt przekładany kremem z batatów i daktyli z truskawkami 115

cynamonu 2 średnie bataty 4 duże daktyle świeże bez pestek sok z jednej cytryny pół szklanki soku pomarańczowego 3 łyżeczki żelatyny 7 dużych truskawek 1 świeża figa 3 łyżki likieru amaretto 2 łyżki pudru z liofilizowanej żurawiny Wykonanie: Jajka ucieramy razem z cukrem na gęstą masę, pod koniec ucierania dodajemy 2 łyżeczki cynamonu i bób tonka, a następnie ocet. Mąki(...)żelatynę. Gdy się już dokładnie rozpuści mieszamy ją starannie z masą z batatów i daktyli.  Biszkopt przecinamy w połowie i obie części skrapiamy pozostałym sokiem cytrynowym i likierem amaretto. Na spodnią część biszkoptu nakładamy krem (zostawiamy dwie łyżki kremu do dekoracji) wciskamy w niego plastry truskawek (2 -3 duże sztuki), wyrównujemy i przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu. Na środek nakładamy

Quinoa Raz!
Sezon Tortów Imieninowych uważam za otwarty!!! 140

140g cukru 4 jajka 2 łyżeczki mleka 6 czubatych łyżek mąki krem: 500 g masła 4 jajka (białka + żółtka) 1 szkl. cukru pudru 4 łyżki mocnej kawy lub likieru kawowego 550 g chałwy (+ 100-150 g do ozdoby) dżem porzeczkowy Tu wykorzystałam przepis na Gataeau au chocolat, który znajdziecie tutaj. Ja upiekłam 2 blaty w dwóch podejściach, ale można upiec(...)się także biszkopt czekoladowy z  tego  przepisu. Masło ucieramy na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy kawę lub likier oraz pokruszoną chałwę. Biszkopt dzielimy na 3 blaty i pierwszy smarujemy dżemem i kremem. Następnie układamy drugi i również smarujemy kremem. Układamy trzeci blat i smarujemy wierzch oraz boki tortu

Moje Pyszne Siódme Niebo
Babka cynamonowa 117

margaryny w temperaturze pokojowej 2 szklanki mąki niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka (białka i żółtka osobno) łyżeczka cynamonu szczypta soli łyżka likieru cynamonowego (opcjonalnie)   Dodatkowo: 100g gorzkiej czekolady + łyżka oleju garść posiekanych orzechów włoskich   Wykonanie:   Mąkę przesiewamy z proszkiem i cynamonem. Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę(...)dodajemy po 1 żółtku, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy likier i stopniowo wsypujemy suche składniki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, łączymy delikatnie z utartą masą. Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Babkę pieczemy około 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Czekoladę rozpuszczamy z olejem w kąpieli wodnej, polewamy wystudzoną babkę

Smak mojej kuchni
Tort cappuccino 264

białej czekolady 4 saszetki cappuccino (proszku), u mnie po 12g każda (łącznie potrzeba 45g, mogą być 2 torebki po 22g)   Do nasączenia: pół szklanki wystudzonego cappuccino 3 łyżki likieru kawowego   Dodatkowo: starta czekolada, prażone migdały lub wiórki kokosowe, bita śmietana do dekoracji     Wykonanie: Biszkopt: mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)ubijamy na sztywno, wlewamy lekko ciepłą czekoladę, miksujemy. Dodajemy proszek cappuccino i miksujemy do połączenia składników.   Na paterze układamy pierwszy kakaowy blat, nasączamy lekko kawą cappuccino zmieszaną z likierem kawowym. Wykładamy 1/3 kremu, wyrównujemy. Następnie układamy blat kokosowy, 1/3 kremu i drugi blat kakaowy. Biszkopt nasączamy, wierzch i boki tortu smarujemy pozostałą masą. Dekorujemy wg uznania

Smak mojej kuchni
Lody kokosowo - truskawkowe 94

całkowitego stężenia masy. Polecam!   Lody kokosowo - truskawkowe   Na masę kokosową: puszka mleka kokosowego (400g) 250ml śmietanki kremówki pół szklanki cukru (lub więcej) 2 łyżki likieru kokosowego (użyłam ekstraktu z wanilii na bazie alkoholu) pół szklanki wiórek kokosowych   Na masę truskawkową: 500g świeżych lub mrożonych truskawek 5 łyżek cukru trzcinowego   Wykonanie: Masa kokosowa: mleko, kremówkę, cukier(...)wiórki umieszczamy w rondelku, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy likier lub ekstrakt z wanilii. Masę schładzamy kolka godzin w lodówce (lub 2-3 godziny w zamrażalniku). Masa truskawkowa: Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy na połówki, mieszamy z cukrem i umieszczamy w szerokim naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy je do nagrzanego do 170 stopni piekarnika

Smak mojej kuchni
Babeczki tiramisu 121

brązowego cukru 110g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorącej wody pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka likieru Amaretto Na dekorację: 200ml śmietanki kremówki 3) lub 36% 2 łyżki cukru pudru kolorowa posypka lub kakao  Wykonanie: Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem i sodą. Kawę rozpuszczamy z łyżce(...)gorącej wody. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Następnie wbijamy po 1 jajku, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy przestudzoną, rozpuszczoną kawę oraz likier i miksujemy. Na końcu wsypujemy suche składniki i miksujemy do połączenia. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, masę rozdzielamy równo pomiędzy foremki (do  3/4 wysokości). Babeczki pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu

Smak mojej kuchni
Torcik bakaliowy na białkach 174

szkl zmielonych orzechów włoskich 50 g drobno pokrojonych fig 50 g rodzynek 100 g drobno posiekanej czekolady gorzkiej  Krem: 250 g mascarpone Mlekoma 4 łyżki nutelli 3 łyżki likieru czekoladowego Do posypania: wiórki czekoladowe Przygotowanie: Ciasto: Białka z solą ubić na sztywno następnie dosypywać porcje cukru i ubijać tak długo aż cukier się rozpuści a białka będą gładkie(...)stopniach góra-dół około 50 minut. Po upieczeniu pozostawić w formie i wystudzić. Krem:  Do mascarpone dodać nutellę i energicznie wymieszać - nie miksować. Pod koniec wlać likier. Krem rozsmarować na cieście i posypać wiórkami czekoladowymi

Ala piecze i gotuje
Ciasto pomarańczowe 137

roku moją uwagę przepis Madameedith ... Genialna babka ... Oliwa z oliwek dodaje wilgotności.....mocno pomarańczowa, pyszna na drugi jak i na trzeci dzień Okazała się absolutnym hitem tegorocznych świat.... Nasączona likierem pomarańczowym Przepis praktycznie nie zmieniony. 175 ml oliwy z oliwek 70 g mielonych orzechów laskowych 70 g mielonych migdałów 100 ml soku z pomarańczy (u mnie tyle było(...)ciemna jak kakao i dość rzadka . Piec w keksówce w temperaturze ok 160-170 stopni ...około 50-60 minut( do suchego patyczka) Wystudzić i nasączyć pozostałym sokiem ( ja nasączyłam likierem pomarańczowym ) Polać polewa ulubiona i ozdobić

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chocolate fondants - dla czekoholików 114

czekolady 140 g masła pół szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru( osobiście dodałam troszkę mniej) 3 duże jajka 3 duże żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki likieru pomarańczowego 6 kokilek ( do zapiekania ) wysmarować dokładnie masłem, oprószyć kakao. Masło i czekoladę podgrzewać w garnku na małej mocy palnika, by składniki się roztopiły, mieszając od czasu do czasu. Masę(...)czekoladową (ciepłą, nie gorącą) przelać do większego naczynia. Dodać przesianą mąkę i cukier, zmiksować do połączenia. Dodać jajka i żółtka, ekstrakt, likier, zmiksować. Gotową masę czekoladową równo rozdzielić pomiędzy kokilki. Piec w temperaturze 220ºC przez około 14 minut. Czas pieczenia będzie uzależniony od piekarnika, może trwać od 10 - 16 minut. ( piekłam 13 i pół minuty z termoobiegiem) Wierzch powinien być

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Czekoladowo- cynamonowe serce - Last minute. 145

dobra czekolada i aromatyczne przyprawy korzenne. 450 g dobrej mlecznej czekolady. 50 g białej czekolady 1 łyżeczka dobrego cynamonu (możecie użyć mniej ) 1 łyżeczka pasty waniliowej  1 łyżeczka likieru kawowego dosłownie na czubku noża mielonych goździków (możecie pominąć) garść orzechów laskowych i garść suszonej żurawiny.  Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać cynamon, wanilię, likier kawowy, goździki. Wymieszać

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Babeczki czekoladowo-michałkowe 116

babeczek 120 g miękkiego masła 110 g drobnego cukru 2 jajka 150 g mąki tortowej  50 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia  45 ml likieru kawowego 120 g posiekanych michałków (w oryginalnym przepisie są białe michałki -ja użyłam ciemnych) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i z kakao. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać(...)jednym całym jajku, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem i z kakao, wymieszać szpatułką, dodać likier i wymieszać, tylko do połączenia się produktów.  Ciasto będzie gęste, typowo babkowe.  Rozłożyć równomiernie do przygotowanych wcześniej papilotek . Wypełnić je do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 170 stopni około 25 minut ( do suchego patyczka).  Po upieczeniu studzić na kratce

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
JAGLANE KULKI RAFFAELLO 170

interesuje Was inny przepis, to zaglądnijcie tutaj:  RAFFAELLO  .  Składniki: 200 g suchej kaszy jaglanej 500 ml mleka kokosowego 6 łyżek wiórek kokosowych  2  łyżki likieru kokosowego ( mozna pominąć) 4-5  łyżki miodu całe migdały do środka pralinek dodatkowo wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie: Migdały sparzamy wrzątkiem,w ten sposób łatwo obierzemy je ze skórki(...)zimną wodą, następnie przelewamy wrzątkiem. W garnuszku zagotowujemy mleko kokosowe z miodem, dodajemy kaszę, gotujemy aż kasza wchłonie cały płyn. Kiedy już to nastąpi dodajemy wiórki kokosowe i likier, mieszamy. Odstawiamy an min godzinę do lodówki, po tym czasie formujemy kuleczki,do każdej wkładamy po jednym migdale,  obtaczamy w wiórkach kokosowych, wkładamy an noc do lodówki do dobrego zgęstnięcia

Z Majeczką w kuchni
Pavlova – deser na niedzielę 203

środku lekko ciągnąca. Pavlova Składniki: 4 białka 200 g cukru 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej 1 łyżeczka octu 250 ml śmietanki kremówki ¼ łyżeczki ziarenek wanilii 50 ml kokosowego likieru ½ kg owoców, truskawki, jagody, kiwi, maliny 2 łyżki cukru pudru Nastaw piekarnik na 120ºC na termoobieg. Przyszykuj blaszkę. Przykryj papierem do pieczenia i narysuj koło o średnicy 23 cm. Ubij białka(...)pieczenia i rozprowadź w obrębie koła. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz bezę przez 90 minut. Wyłącz piekarnik, nie otwieraj drzwiczek. Susz bezę przez noc. Ubij śmietanę z likierem i wanilią. Posmaruj bezę kremem i udekoruj owocami. Oprósz cukrem pudrem. The post Pavlova – deser na niedzielę appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia